За Египет-най-важни неща,които да не забравям и съвети.

  • 135 321
  • 620
  •   1
Отговори
# 225
  • София
  • Мнения: 119
Слагаха я на картофите, ориза и някои меса, мисля че беше с някакъв жълтеникав цвят. Sick

# 226
  • Мнения: 11 743
по описанието ми звучи като шафран или куркума. Използват също много канела, но не за сладкиши, а за пиле, ориз, месо.
Да, слагат много подправки, силни и екзотични, такава им е кухнята. Характерно е за цялото средиземноморие - ние не сме свикнали.

# 227
  • София
  • Мнения: 119
Да, вярно в едни кюфтенца имаше канела.Но не бяха лоши, просто странни за нас.Аз куркума ползвам от време на време за ориз - не беше тя, може би шафран.

# 228
  • Мнения: 1 073
Az, ползвам в къщи и куркума и шафран и съм свикнала на таз подправка, от което следва че трябва да ми пасне тяхната кухня. Много ме вълнува какви са им сладкишите? Като в Турция ли?

# 229
  • София
  • Мнения: 119
М-м, сладкишите бяха божествени!Всичко каквото се сетиш: кадаиф, баклавички, пайове, торти, най-различни сладки и т.н.Не съм била в Турция засега и не мога да сравнявам.

# 230
  • София, България
  • Мнения: 5 847
М-м, сладкишите бяха божествени!Всичко каквото се сетиш: кадаиф, баклавички, пайове, торти, най-различни сладки и т.н.Не съм била в Турция засега и не мога да сравнявам.

 eat

ммммм

# 231
  • Мнения: 3 215
по описанието ми звучи като шафран или куркума. Използват също много канела, но не за сладкиши, а за пиле, ориз, месо.
Да, слагат много подправки, силни и екзотични, такава им е кухнята. Характерно е за цялото средиземноморие - ние не сме свикнали.
Да,и аз мисля,че за това става дума(шафран;има различен на цвят и вкус).Сещам се за вкуса даже!
За сладкишите вече са казали.Нямат грешка.
А за канелата - този път я имаше и миксирана с малко джинджифил и захар и си поръсваш с нея палачинките!Велика работа.Разбира се,купих си микса от един търговец на подправки,сега само трябва да добавя захарта.Препоръчвам ви го и на вас.Може и с обикновена канела и захар да постигнете същия ефект.   bouquet

# 232
  • Мнения: 1 073
М-м, сладкишите бяха божествени!Всичко каквото се сетиш: кадаиф, баклавички, пайове, торти, най-различни сладки и т.н.Не съм била в Турция засега и не мога да сравнявам.

 eat

ммммм
Явно е , че като се върна пак ще трябва да се поставям на Дюкан диеткаааа #Cussing out Но , като са ми слаби ангелитеее Joy

# 233
  • Мнения: 3 215
В Египет се плюска толкова много,че като се върнеш тук,дори и нормално да се храниш,пак е все едно си на диета.Така,че споко! Peace

# 234
  • Мнения: 1 073
В Египет се плюска толкова много,че като се върнеш тук,дори и нормално да се храниш,пак е все едно си на диета.Така,че споко! Peace
Party

# 235
  • Мнения: 11 743
Като се говори за храната, да кажа, че пресните им зеленчуци бяха изключително свежи и хрупкави, при все че са в пустиня... Хлебчетата и сладкишите разкошни!

Най- най- много ми хареса сиренето им! Аз после колко разпитвах за това сирене, но никой не ме разбра, дори момичетата от арабската тема. В Кайро не, но в Хургада ядохме всеки ден едно жълто сирене - изглежда като бяло саламурено, но е лимонено жълто на цвят и има по-друг вкус. Разкошно!! Crazy Аз ако ходя пак съм се зарекла да си купя един калъп за насам.
Old Sport, знаеш ли какво е това сирене, от какво мляко, на какво животно и как се казва? Много искам да си намеря такова!! Praynig
Другото е разкошните питки в Кайро, които така и не мога да направя.... Tired  Арабски питки съм правила, но не бяха такива.

# 236
  • Мнения: 3 215
От камилско мляко е ....
Шегувам се,макар че може и да е.Сещам се май.Като консистенция не е ли по-скоро като кашкавал и изобщо като твърдите сирена.Има вариант да е от козе мляко,но цветът е доста особен.Ще се опитам да проуча.Баща ми има мандра.(Не в Египет,де)

Ето ти рецепта за хляба,може пък да ти се получи.Арабският хляб се казва aish в Египет.Може би в Кайро ти се е усладил най-много ...
http://www.whats4eats.com/recipes/r_br_pita.php

Последна редакция: чт, 27 мар 2008, 15:44 от Old Sport

# 237
  • Мнения: 11 743
Ех...., всеки ден в Хургада в хотела го ядохме и после се оказва, че никой не го знае това сирене.... Не е като кашкавал! Точно като твърдо саламурено сирене е, като българското, но по-твърдо и е наситено светло жълто на цвят. Колко му е да е камилско! Значи няма да има в БГ, не внасят ли....!! Twisted Evil

мерси за рецептата, но такъв съм правила - като джоб става, кух е отвътре. В Кайро ядохме пак такива кръгли питки, надутички, но отвътре не бяха кухи, а бяха с мека пореста средина, като сюнгер - на едри шупли! На шведската маса на ресторанта на Пирамидите ги ядохме. И за тоя хляб никой не знае...
Абе, хора! Аз в друг Египет ли съм била?? Simple Smile

# 238
  • Мнения: 1 655
Като чета за какви вкусотии пишете  #Crazy. За това не ми се ходи в Турция, че винаги качвам килограми там най вече от десертите. То като гледам  и в Египет ще е същата работа. Ужас. Точно сега съм на по диетично хранене и като отида там пак ще проваля всичко постигнато.

# 239
  • Мнения: 3 215
Да,това е гарантирано  Mr. Green

Pina,а имаше ли дупки това твое сирене.Голямо ровене му ударих,но не знам дали съм го намерила.Имай предвид,че те също внасят сирене,да не е било някво чуждоземско.Просто както ми го описваш хем жълто,хем меко като нашето саламурено,нещо не се сещам newsm78

Общи условия

Активация на акаунт