В коя болица родихте и как протича там кърменето?

• 22 768
  • 284
  •   1
Отговори
# 60
раждах в шейново - и на петте въпроса отговорът е НЕ  Rolling Eyes 
въпреки това кърменето ни тръгна и върви чудесно  Heart Eyes
но определено е въпрос на късмет и предходна информираност на майката  Peace

# 61
  • Карлово
МБАЛ-гр. Карлово
Първото раждане-края на 2005. Бебетата са при майките, храната-болнична, безмесна. Първото кърмене беше 6 часа след раждането. Кърмене на три часа, като ме видеха дори 15 мин по-рано ми се караха. Вода-давах, дори ми се радваха, че бебето изпива по около 300 мл на ден. Shocked А гърдите ми твърди, болят, но не-ще чакаш третия час. Естествено от това ми намаля кърмата и дохранвах. Но послушах майчиния си инстикт и в къщи започнах да кърмя на по-малки интервали и премахнах добавката след 1 седмица. Тогава не знах за форума.
Второто раждане-началото на 2008. Бях обсъдила варианта с лекаря да поставя рано бебето на гърдата, но тъй като ме понатъпкаха с обезболяващи, изчаках 4 часа. Бях взела решение да кърмя на поискване и да отсвиря всички, които ми правят фасони. Но бях приятно изненадана, когато дойде неонатоложката на първа визитация. "Новите правила-когато бебето каже "мяу" - давате цица!" Вода ни даваха, но не се учудваха, че не давам на бебето, нито настояваха да му давам. В стаята ми имаше момиче, първо раждане и доста неоринтирано за кърменето.  Стоеше и чакаше да й слезне кърма, дори не даваше на бебето да суче. Целия персонал се изреди да й помага, показваха й как да постави бебето. И отказваха да й дадат АМ, въпреки, че майката настояваше.
Като цяло съм приятно изненадана от промените, настъпили в АГ отделението, все пак някъде има и лекари, които се информират и са отворени към положителни промени относно кърменето

# 62
майчин дом - Варна, първо раждане, нормално с епидурална упойка за 3 часа  Laughing Лекарката, при която да раждам я избрах няколко дни преди събитието, но имах голям късмет, че случих на професионалисти, в това число и акушерката. Ако пак ще раждам ще отида отново там.

# 63
Брех, тези Карловци направо ми се издигнаха в очите  Wink
От Казанлък, ако ме свари неподготвена бебето, може да се метна на влака, и да ида във вашата болница! Много хубави неща казваш микки Peace

# 64
 Родих в 1 АГ - Св.София - Тина Киркова

Родих в 7.00 сутринта в 10.00 дребният беше на гърдата ми.Акушерката беше много мила  ми показа как да го поставям и  ми обясни кои храни от шкафчето да върна на мъжа ми.

От следващия ден синът ми беше при мен и единствено нощем го връщах , защото се чувствах много уморена.На всички родили естествено им даваха децата да стоят при тях.
  Никой не ми е носил добавки , а когато отидох да попитам защо на всички бебета има , а за моето не( понеже му слагаха антибиотик) и акушерката в Детското отделение ми каза : "Щом се събуди слагай веднага на гърдата.Коластрата е злато.Не се бой прехранено кърмаче няма.Ако случайно му е много то ще си го повърне.".

Родилите секцио си ги взимаха на три часа и всичките бяха с добавки.Беше кофти ,че когато ги вземат бебенцата спяха и не искаха да сучат.И кърменето беше трудна задача.

За хараната за родилките не мога да кажа.Защото за целия престой мъжът ми е носил.А и около мен всички бяха секцио и отначало им носеха мялко и извара.

# 65
И аз да се запиша!  Sunglasses
Един въпрос към майките скоро раждали в Токуда: вярно ли е, че е станало прекалено "натоварено" от към родилки там? Днес дори и на срещата "отворени врати"  не успях да се добера. Прекалено много бременлийки се бяха записали преди мен.

То си беше натоварено още преди 8 месеца, когато раждах там. Родилното беше изключително малко (само 4-5 стаи), а желаещите - в пъти повече. Болницата е частна и предпочитат платените раждания пред тези по каса, а не малко чужденки раждат платено там, защото апаратурата, консумативите и болничното обзавеждане са на изключително високо ниво. Затова са сложили задължителна такса за избор на екип, като бариера за наплива за безплатно раждане.
Едвам успявах да си запиша час за ЖК по каса към края на бременността ми, въпреки, че се записах за проследяване на бременността при д-р Диков почти веднага след откриване на болницата, още когато той имаше ЖК по каса два пъти седмично, а не веднъж, както стана в последствие.
Не знам дали сега бих участвала пак в подобно състезание - накрая консултациите ми ги претупваха за по 5 минути, колкото да се отчете дейност, да ми премерят теглото, кръвното и да чуят тоновете, и то това го правеха сестрите; защото пред кабинета чакаха тълпи бременни за преглед (не знам как си мислят в тази болница, че един генекологичен преглед може да се извърши в рамките на 3-4 минути, та записват толкова жени накуп), а беше отреден само един астрономически час седмично за ЖК по каса; Диков съм го виждала само през половината консултации - колкото да ми види резултатите от задължителните изследвания на кръв и урина, които се правят и да ми направи набързо полагащите се по каса 2 ултразвукови изследвания - в началото и края на бременността....Поради това, за собствено успокоение (все пак, на моите 35 години, влизам в рискова група, за която се изисква по-стриктно наблюдение) два-три пъти ходих  на платен прием за фетална морфология в друга клиника (във "Фемина" при д-р Врагалева). В Токуда Диков и не спомена дори за  препоръчи& … 72;ст, така че не съм ги правила, разбрах доста късно за тях и добре, че нямаше проблеми с бебето в последствие. Но ако имаше?

Последна редакция: ср, 20 фев 2008, 12:45 от Анонимен

# 66
Родих със секцио във Втора клинична база в Плевен. Донесоха ми Симона след един ден и докрая беше само при мен. Акушерките подтикваха кърменето и ме наглеждаха често как върви.Оставяха ми добавка, но като видяха, че имам достатъчно коластра и ми я спряха. Абсолютно забраняваха даването на вода и залъгалка. Когато гърдите ми станах на камък една акушерка седеше при мен и ми помагаше да се изцедя, а дежурната педиатърка ме наглеждаше доста често.

Доволна съм много Peace

# 67
раждах в шейново - и на петте въпроса отговорът е НЕ  Rolling Eyes 
въпреки това кърменето ни тръгна и върви чудесно  Heart Eyes
но определено е въпрос на късмет и предходна информираност на майката  Peace

и аз така
но пък въпреки две деца родени в шейново, кърмих и двете, и то без да съм чела нищо тук/регистрирах се скоро след раждането на 2 дете, тоест след критичните първи дни/
шейново е доста зле по отношение на грижите след раждането и информираността на родилките за кърменето и за децата им въобще
а, и да добавя, на каката даваха добавка 1-2 пъти, но на малчо хич, а и ни изписаха на 2 ден, така че вредното влияние на шейново беше минимално

Последна редакция: ср, 20 фев 2008, 12:50 от mamavassi

# 68
Родих септември 2007 в Тина Киркова .
Относно съветите за кърменето-не се дава информация как се кърми (но преди да родя бях чела в кърмаческия и имах  доста съвременна информация по въпроса). И в обикновенните стаи бебетата са при майките, взимат се само за тоалет и пак се връщат,дори на родилите нормално отказваха да ги взимат за през нощта в отделението.
Родих в 24.00ч, и сутринта в 8.00 ми се скараха защо не съм си взела бебето (бях след упоика и се притеснявах дали няма да припадна докато стигна до отделението и го взех в 12.00).
Лекарката, която мина на визитазия каза децата да се кърмят на поискване, вода се дава, но никой не те насилва да я предлагаш на бебето.
Кърмата ми слезе в деня на изписването, дъщеря ми беше 3 дни на коластра и отслабна 0.350кг, но въпреки това не ми предложиха добавка, за което много се радвам. И досега се кърмим успешно.
А относно разликата м/у обикновенна и ВИП стая- двоините ВИП и обикновените са еднакви две стаи с тоалетна и баня към тях (все пак архитектурата на болницата е такава). Разликата е в броя на родилките настанени в тях.
Храната ставаше за ядене, но количеството беше определено малко (на мен ми носеха).
Като за държавна болница смятам, че се предлагат добри условия и пак бих родила там.          

# 69
Родих в Окръжна болница в София:
Може ли бебето да е при майката постоянно?
при нормално раждане след 6 часа ти носят бебето....ако раждането е вечерта го носят на другата сутрин
Ако не - спазват ли желанието на майката да не се дава вода?
там неонатолозите забраняват на майките да дават вода на бебетата
Приемат ли желание за закърмване още в първия час?
по-скоро не...
Дават ли нужната информация относно правилното кърмене?
не съм търсила такава, бях си разпечатала статии от библиотеката, но предполагам, че няма да откажат. Като цяло неонатолозите са за кърменето...
Храната в болницата подходяща ли е за кърмачки?
не съм яла от тази храна, по-добре да ти носят Peace
сега видях, че Хедра е писала доста по-подробно  Wink
И аз родих там и двата пъти - мнооого съм доволна.И както казва Хедра няма наплив на родилки.Аз и двата пъти си бях сама в стая,бебчо при мен,кърмим се на поискване-идилия.За съвет винаги са ми давали.Много съм доволна и от екипите и от неоантолозите.  bouquet  bouquet  bouquet newsm74 newsm74 newsm74

# 70
  • sofia
Може ли бебето да е при майката постоянно?
Ако не - спазват ли желанието на майката да не се дава вода?
Приемат ли желание за закърмване още в първия час?
Дават ли нужната информация относно правилното кърмене?
Храната в болницата подходяща ли е за кърмачки?
....
все такива чисто практични неща, с които ще се сблъскаме, и за които трябва да сме подготвени, ако искаме да започнем кърменето пълноценно!
Благодаря!
Родих в Окръжна Болница София.
Бебето е постоянно при майката, освен ако тя изрично не поиска друго.
Вода не се дава и се препоръчва да не се дава вода на бебетата, обаче не са наясно защо  Mr. Green, Инструкциите са за предлагане на гърдата при всяко проплакване на бебето, показват на майките, по колкото пъти помолят, правилното поставяне на бебето на гърда.
Храната не е подходяща за кърмачки. Смятам, че са на доста добро ниво в грижите си за кърменето. Да добавя, че веднъж са давали на бебето АМ, аз бях на кюртаж  Confused Аз първия ден се чудех дали ще стигне коластрата и исках да имам АМ за всеки случай, а неонатоложката ми се изсмя и не ми даде съответно, не беше и нужно  Embarassed

# 71
  • Карлово
Брех, тези Карловци направо ми се издигнаха в очите  Wink
От Казанлък, ако ме свари неподготвена бебето, може да се метна на влака, и да ида във вашата болница! Много хубави неща казваш микки Peace
Дано стават повече  лекарите като неонатоложката д-р Маринова в АГ-отделението. Не си мисли, че няма и от старата школа. Иначе нямаше да си премълчавам факта, че кърмя "бебе" на 1г и 11м, при това бременна в 5-6 месец. Grinning

# 72
Аз родих в Света София/Тина Киркова/. Родих в 22:30 ч. На другата сутрин  ми донесоха бебочка горе във ВИП-а.
Акушерката ми показа как да я сложа на гърдите си за да засмуче.  Оставят бебчетата при родилките дори и през нощта. Само ако си секцио ги вземат. Имат си установен график за тоалет и визитация на бебчетата през 3 часа. При всяко връщане на бебчетата след тоалет има нови шишета с вода и АМ. Не ти държат сметка даваш ли вода или АМ. АМ го спират, когато на майката й слезе кърмата. Аз исках да имам за всеки случай за през нощта. Не са ми отказвали.
Не ни показаха как да ги къпем, да сменяме пелени, да третираме пъпчето.
На вратите на стаите има примерен график за хранене през 3 часа, но той се спазва само от майките, които дават АМ. За кърмещите майки всяка сама си преценява как да си кърми бебнцето. Ако имаш съмнения и притеснения акушерките се отзовават. Стига да ги питаш. Laughing
Относно храната- не беше съобразена с предизвикването на вероятни колики у бебчето. Примерно имаше леща, боб, люто.
Относно хигиената - на ниво както за стаите, бани и тоалетни така и за нощниците. Сменяха ги когато поискаш. След всяко къпане сменят и дрешките на бебчетата.

# 73
tan4eto83, просто ми взе думите от устата. Всяко едно нещо е на 100% вярно за клиниката на д-р Мазнейкова. И аз съм доволна от всичко там, с изключение на кърменето. Яд ме е, че се приема с такова безразличие. Имах чувството, че щом майчиното мляко не е в кутия с лъскава опаковка, не се вписва много в луксозната обстановка на болицата. Имам късмет, че не се разраних, докато се мъчихме с бебка да засуче. Никой дори не ми предложи услугите си. Реших и да не искам съвети, само проблеми щяха да ми създадат. Звънях да питам приятелка за съвет. 

# 74
Раждах в ОБ Левски и съм страшно недоволна от персонала по отношение на кърменето.
Дадоха ми го,казаха ми :"Опитай се да го накърмиш" и излязоха.Това беше всичко.
А и после разбрах,че през ноща са му давали АМ ooooh! Просто ужас!!!!

Общи условия

Активация на акаунт