Каква шевна машина и откъде

• 601 883
  • 4 400
  •   3
Отговори
# 4 095
Midna, похвално! Все пак съм успял да покажа правилният път в тъмното на още една душа. Въпросът тук е дали да е Бернетката, или този прословут Гритцнер 788, на който му сменяха цената няколко пъти: https://www.emag.bg/overlog-mashina-gritzner-788-100-w-1300-boda … 788/pd/DHV1ZWMBM/ Ако завъртиш скрола, ще видиш, че само едното краче на Бернетката го харчат за 49 пари. Освен крачето на машината, в комплекта Гритцнерът има още 5 крачета. 5х49=245 пари. Мечо Пух казва: „Колкото повече, толкова по-добре“. Идеален шев, сравнително мощен мотор. И двата оверлога са добри. Но съм длъжен да напомня, че ако купиш Бернетката и има някакъв проблем, в Ивна ще го оправят без пазарлъци предполагам. За Емаг доколкото знам гаранцията се поема от Бушона и нищо повече. Тук ще решиш сама. Само ще кажа, че за да счупиш оверлог, трябва да си завършен хун, вандал, татар или печенега. Ако си шиеш нормално, не го мъчиш с  одеяло на два ката, ако регулярно се чисти и смазва поне веднъж годишно, всичко ще е наред. Да се похвалиш и ако не ти харесва шева, снимай налице и наопаки, за да кажа какво да направиш! Малко назад прочети пост, в който пиша за важни неща свързани с домашен оверлог! Гледай видеа как се вдява! Първоначално само ще завържеш новите конци и ще издърпаш старите. След време вече може да го вдяваш когато е напълно раздянат.

Последна редакция: чт, 19 сеп 2024, 10:15 от elektrichar

# 4 096
  • София
elektrichar, ти баща, ти майка!!! Кажи за този Гритцнер/оверлога с много променени цени/, коя е била най-ниската му цена? Трябва да купувам за дъщерята, сега ли е моментът или да следя цената?

# 4 097
Здравей, Марияна! То беше смъкване, то беше вдигане на цените, но кога ще падне от 600 пари, само Всевишний знае. Не е лош оверлог. Купуваш новият и подаряваш стария с думите: „На дарен кон зъбите не се гледат“. Smiley

# 4 098
  • БУРГАС
Здравей Електричар! Специално за теб пиша, защото искам да ти благодаря и естествено пак да попитам нещо . Не съм писала от ужасно много време и няма да се сетиш за моята сага, но това няма никакво значение. Дълго време не можех да разбера какво е това покривна машина, дълго се лутах на тема оверлог, както и с моята права машина. Отне ми доста време, но вече мога да се похваля, че имам оверлог Брадър (купих го нов от магазина) и съм изключително доволна. Планирам да сменя правата машина пак с Брадър, но ще почака, тъй като преди 10 дена  купих покривна машина Грицнер,втора ръка, нова не мога да си позволя. Тъй като моето дете е с нестандартни мерки ми се наложи и кройки сама да сътворявам, зора какво ли не прави. Благодарение на една твоя реплика, че ще ми потрябва и покривна машина........ вече я имам! Обаче, винаги има 1 обаче. На клиповете в ютуб след като се приключи шиене то, издърпването на конците изглежда като детска игра,но не и при мен. И не мога да разбера това от не умение от моя страна ли е или машината има проблем. Ще снимам и ще кача клип. Все още ми е трудно да овладеят и самия шев, но и това ще постигна с времето. Не съм сигурна също и самия шев дали е достатъчно качествен.

# 4 099
Здравей, kadasimidka. Предполагам, че става дума за Gritzner CoverStyle 4850: https://www.youtube.com/watch?v=aBrTM568Xq4&ab_channel=FredLange Нали виждаш какъв трябва да бъде шева наопаки? Ако не ти харесва, снимай наопаки, да ти кажа какво да направиш! Така. В инструкцията на покривната машина пише, че след като си зашила, трябва да завъртиш машината на ръка, но в обратна посока. Така конците излизат много лесно. Смях в залата, защото така не трябва да се прави. Да, наистина излизат конците много лесно, но я хвани конеца на грайфера който е на опаковата страна и го дръпни да видиш какво става!? Разплита се шева, независимо дали е с една, 2 или 3 игли. Затова ще правиш като тази мома: https://www.youtube.com/watch?v=eUG7tH-2S2Y&t=2s&ab_channel=SewingBytes
Нали много добре знаеш, че мужчините сме мързеливо племе и измисляме други начини? Та моя милост прави следното. Като зашия, вдигам крачето. Хващам плата, като палецът ми стиска конците на иглата. С другата ръка започвам да въртя машината напред-назад. Конецоопъвачът издърпва малко по малко конците и след като те станат достатъчно дълги около десетина сантиметра, ги режа. Обикновено това става като съм шил нещо в кръг. Минавам още няколко бода върху началните бодове така, че да се получи нещо като затяжка. Момите по клиповете връзват конците. Ако сте гледали как шият в индустрията, нали не сте виждали някой да завързва шевовете. Първоначално, докато все още не си свикнала, ще се случва да зашиеш някакъв участък и да видиш, че не е добре. Спираш! Завърташ един оборот в обратната страна, вадиш и режеш конците дълги! Хващаш конецът на грайфера, който е от опаковата страна и започваш да разплиташ. Ако някъде запъне, не дърпай вече този конец, а хвани горните конци и ги дръпни докато стигне до това място. Там ги опъни леко и след това пак започваш да опъваш долния конец. Той вече е освободен и така ще разплетеш целият сгрешен шев. Ако искаш, ще ти кажа кой подгъвач е най-добър и доста евтин. Но за шевната машина от бранд Брадър мисли, но само ако струва над 2000 пари. Евтините им машини, в по-голямата си част определено не струват.

За всички които чакат намалението на оверлог Гритцнер 788, в момента е на 530 лева. А комплектът със 16 крачета, е намален на 19,64 лева: https://www.emag.bg/komplekt-16-kracheta-za-shevni-mashini-asksa … &utm_content=link
15 лева струва само едното. Някои шевни машини и те имат намаления.

# 4 100
  • БУРГАС
Бягат разни стоножки от покривната машина 🤣🤣🤣. Току що изпаднаха. Спасяват се! А аз ще пия 1 кафе, че........

# 4 101
Това е рискът от машина втора ръка. Този гребен дистанцира конците. Неприятно наистина. Ший засега така и виж дали ще има проблеми! Така и не показа шевът наопаки на това което си зашила. Снимай и регулаторите да видя на какви стойности са!

# 4 102
  • MJF
Добър вечер. За пъви път се разписвам в темата. Излезе ми в търсене на моя настоящ проблем. Моля за помощ.

Подариха ми шевна машина First Austria 5700-2. До  преди нея имам опит с крачен модел стар Сингер . 
Още като видях новата ми машина забелязах че ухото на иглата е  насочено предно-задно, докато на Сингера ми е ляво-дясно. Свърших си няколко полезни неща с новата машина. Но без да се усетя започнах един мой проект с дънков плат, уж мек и тънък но иглата се изкриви по едно време.
Та стигнах до момента в който се наложи да сменя иглата на First Austria 5700-2. Сторих го. Започнах да шия но иглата взе да пада/изхлузва. Реших че не съм я затегнала добре. Съответно се постарах със затягането. Но падането на иглата се повтори  , не веднага но след няколко бода.
Спрях и тръгнах да чета упътването. На английски и на български пише че иглата се поставя с плоската страна надясно. Това съвсем ме обърка, защото машина е закупена с поставена игла с плоската страна назад. И си шиеше съвсем добре всички бодове. На руски упътването гласи - поставете новата игла и се убедете , че е застанало точно на мястото си. И това би било съвсем ясно ако се отнасяше за Сингера ми- там е видно как да се сложи иглата "от километър'. А на тази First Austria 5700-2 нямам никаква видимост как и до колко.
То и опита ми да сложа иглата с плоската стана надясно е неуспешен . Влиза така в "тунела" но при затягането се изкривява в нечия посока и ухото не е вече строго ляво-дясно. А и съм сигурна че първата игла беше с плоската част назад.
Та молбата ми е към знаещите тази машина е  как/ в каква посока да се сложи иглата. Приемам всякакви съвети.
Благодаря предварително на отзовалите се.

# 4 103
  • БУРГАС
Това е рискът от машина втора ръка. Този гребен дистанцира конците. Неприятно наистина. Ший засега така и виж дали ще има проблеми! Така и не показа шевът наопаки на това което си зашила. Снимай и регулаторите да видя на какви стойности са!
[/quote
Днес точно това седнах да правя, да мина 2,3 тигела, да снимам и кача, ама като изпадна това нещо и половин ден седях и умувах какво да правя. Следобяд грабнах отверката и го монтирах обратно, обаче ситуацията е ахаааа да изпадне отново. Сега ми вади душата така да е пред падане. Има ли начин да се залепи? Знам ли? Изобщо някакъв начин за ремонт, смяна? Как ли се казва това нещо на немски,английски ? Някаква идея? Продава ли се изобщо такова нещо?
Ето това намирам в амазон

https://www.amazon.de/Gritzner-Fadenf%C3%BChrung-CoverStyle-4850 … id=A3VA4TTY674NFA

Последна редакция: ср, 02 окт 2024, 22:38 от kadasimidka

# 4 104
Шошулчо, ключовата дума в твоят пост е „подариха“. Това не е подарък, а наказание за предишни грехове. Правилната посока на иглата на тази детска играчка, а не машина, е плоската част на колбата обърната назад.
https://www.youtube.com/watch?v=y9sgXgeTWRc
Защо пишат в инструкцията такива глупости за иглата не знам, но са глупости. Машини със зиг заг, на които иглата е обърната ляво-дясно след 90-те години не се правят вече. Има модел на Лучник, Багат и някои други такива. Не се правят, защото за да шие такава машина зиг заг шевове, трябва освен иглата, грайфера и той да се движи наляво-надясно. Това има своите предимства, но така се усложнява конструкцията на машината. Хвани новата игла с плоската част назад с едната ръка и я дръж в това положение! С другата ръка стягай болтчето! Стегни го добре! Вдени я, извади долният конец въртейки машината на ръка в правилната посока! Постави плат и пак на ръка направи няколко бода! Чак след това пускай да шие с елeктриката. Ако въпреки че я държиш при стягането иглата се завърта нанякъде, трябва да се махне пластмасовото капаче над иглата, леко да се разхлаби болтчето което стяга иглената бара (стерженът в който стягаш иглата) и да се завърти така, че плоската част на иглата да е назад. Никъде не виждам болтове и не знам как се маха това капаче и въобще как се разглобява. Тъй като ти мисля доброто и силно съм загрижен за нервната ти система, ще ти дам наистина приятелски съвет. Подари тази детска играчка на момиченце, или момченце от началните класове! Това си е играчка, която трябва да се счупи след прошиването на само няколко десетки метра тънък плат. Издевателство е да се шият дънки на нея. Това не е сарказъм, а добър съвет. Тези машинки трябва да се продават в Джъмбо и на нея трябва да пише, че е играчка. Пиши какво е станало! И друг непоискан съвет от мен - купи си истинска машина с всички необходими регулатори, или електронна, или компютъризирана!

Кadasimidka, явно няма никакво счупване. Нали виждаш частта която прилича на гребен, че има в дясната страна заострена страна? Това нещо влиза някъде, но не ми е ясно къде. На снимката от Амазон виждаш частта с кръглият отвор. Точно под него, на сгъвката като че ли има такъв правоъгълен отвор. А тази огъната пластинка е вид пружина и тя влиза някъде. Попитай Надя Василева в „Клуб на храбрата шивачка“! Нейната машина е Минерва, но е същата като твоята. Дали ще може да види и да разбере как е направено, не знам.

Последна редакция: чт, 03 окт 2024, 07:14 от elektrichar

# 4 105
Здравейте, да питам за София от къде си купувате игли и други подобни консумативи за машини. Трябва ми и една плочка... Имаше един магазин на Янко Сакъзов...

# 4 106
  • София
Здравейте, да питам за София от къде си купувате игли и други подобни консумативи за машини. Трябва ми и една плочка... Имаше един магазин на Янко Сакъзов...

Обикновено от Аксиома. Имат физически магазин на ул "Силистра" №6. Аз лично си ги поръчвам по интернет, защото "транспортните" разходи са ми по-скъпи от куриерските Simple Smile))

# 4 107
Не знам за София, но откъдето и да купиш игли, най-добре е да са ORGAN в пластмасова прозрачна опаковка. В никакъв случай в хартиена отровно тютюнева, защото доста от тях са менте. Трите марки които правят качествени игли са ORGAN, SCHMETZ и Groz-Beckert. SCHMETZ също бяха чудесни игли, но след като ги преместиха в Индия, спряха да пишат на машините да се поставят от тях. Не правете компромис с иглите на машините си, защото лошата игла ще ги убие бавно, но сигурно.

# 4 108
  • БУРГАС
Проблема със стоножката го оправих, поне за сега де, ако пак падне ще купя ново 20 евро струва в амазон. Качвам снимки. Ще пиша и на Надя Василева в „Клуб на храбрата шивачка" да я разпитам за това гребенче. А сега качвам фотосесия. А тези приставки за какво са?

# 4 109
  • MJF
Първо да се извиня на всички редовни участници в темата ако включването ми е чист спам. Снощи чак след като публикувах питането ми се вгледах по - внимателно в заглавието на темата.

elektrichar, много ти благодаря за цялата информация. И за конкретното упътване. И за допълнителнителните съвети и информация.
Към момента изпълних чинно твоята инструкция, престраших се включително и педала да включа по едно време и си уших една проста калъфка за възглавница, но на щрек през цялото време и хипнотизирайки иглата. Пробвах  и задния ход на педал  - иглата оцеля.
Сега ще събирам кураж да пробвам разните по-особени бодове от правия бод на скорост/с педала.

За играчката си прав.
Скрит текст:
Като дете имах - изработка на ГДР. Аз не съм си играла с нея обаче. Майка ми която има от баба си  крачния Сингер , за който писах вчера, ми уши цяла шаферска рокля на нея като малко дете, защото Сингера към онзи момент беше в друго населено място.
Та като си отворих сега подаръка -  First Austria 5700-2 - гледката много ме развесели, тя по-малка от детската ми машинка. Още повече пред крачния Сингер който сега е при мен. Smile

Общи условия

Активация на акаунт