Каква шевна машина и откъде

• 601 885
  • 4 400
  •   1
Отговори
# 4 110
Kadasimidka, направо ме застреля с тези снимки! Не, шевът ти е почти отличен. Може съвсееем малко да отпуснеш конецът на дясната игла. Долу вдясно разбира се е прозрачно краче. Шиеш подгъв на тениска в кръг. Започваш от единия страничен шев и обикаляйки стигаш до началото. Тъй като крачето е прозрачно, зашиваш 5 - 6 бода точно върху началните шевове и става нещо като затяжка. Обясних как се изваждат правилно конците и ги режеш. Изцяло металната джаджа горе вдясно е някакъв ограничител. Как се поставя и работи с него е малка загадка. И идваме до тази металнопластмасова джаджа. Там където е метална прилича много на краче за автоматичен илик на шевна машина. Разбира се не е това. Предполагам, че пластмасовият плъзгач с буква F се мести напред-назад. Много добре ще е да е подгъвач, но нищо не ми говори. Най добрият подгъвач за покривна машина е този: https://antexbg.com/product.php?ProductID=2581
Преминал съм през всякакви сложни подгъвачи от две части, които правят различна ширина на подгъва. Въобще не са добри. Дори с този дето го препоръчвам трябва да станеш приятел и да му подаваш правилно за идеален резултат. Като стигна на десетина сантиметра от началото вадя плата от подгъвача и завършвам на око. И за да не ми пречи, го хващан само с един болт. Като стигне до края на 10 см, охлабвам този болт и завъртам подгъвача да не ми пречи.

Шошулчо, радвам се, че е тръгнала!

Последна редакция: чт, 03 окт 2024, 16:38 от elektrichar

# 4 111
  • БУРГАС
Kadasimidka, направо ме застреля с тези снимки! Не, шевът ти е почти отличен. Може съвсееем малко да отпуснеш конецът на дясната игла. Долу вдясно разбира се е прозрачно краче. Шиеш подгъв на тениска в кръг. Започваш от единия страничен шев и обикаляйки стигаш до началото. Тъй като крачето е прозрачно, зашиваш 5 - 6 бода точно върху началните шевове и става нещо като затяжка. Обясних как се изваждат правилно конците и ги режеш. Изцяло металната джаджа горе вдясно е някакъв ограничител. Как се поставя и работи с него е малка загадка. И идваме до тази металнопластмасова джаджа. Там където е метална прилича много на краче за автоматичен илик на шевна машина. Разбира се не е това. Предполагам, че пластмасовият плъзгач с буква F се мести напред-назад. Много добре ще е да е подгъвач, но нищо не ми говори. Най добрият подгъвач за покривна машина е този: https://antexbg.com/product.php?ProductID=2581
Преминал съм през всякакви сложни подгъвачи от две части, които правят различна ширина на подгъва. Въобще не а добри. Дори с този дето го препоръчвам трябва да станеш приятел и да му подаваш правилно за идеален резултат. Като стигна на десетина сантиметра от началото вадя плата от подгъвача и завършвам на око. И за да не ми пречи, о хващан само с един болт. Като стигне до края на 10 см, охлабвам този болт и завъртам подгъвача да не ми пречи.

Шошулчо, радвам се, че е тръгнала!

Ох, не дейте! Нужен сте на всички в групата. Мога да кача на бай Грицнер и в профил и амфаз снимки, както и рентгенова какво има вътре в него 😂😂😂. Шегувам се! Малко да се посмеем четвъртъчно 😁. Ония коп горе дето се върти за какво е? Не успях много да разбера какво точно прави. Има го и при оверлога ама като не знам за какво е и не пипам.

# 4 112
Това е регулатор за натискът на крачето. Ако платът е прекалено дебел и машината не транспортира плата, а прави много гъсти бодове, завърташ го на по-висока стойност. Той просто натяга пружината на крачето и то е притиснато по-силно до плата. Нормално е на N - Normal. Когато платът е тънък, за да имаш по-добър шев, може да се наложи да намалиш на 3 примерно.

Сега ще напиша нещо, за което някоя дама или ерген може да ме анатемоса. Съвременни дънки от разтеглив плат които трябва да се скъсят. Клиентката не иска запазване на оригинален шев. Имам точно същият по цвят и дебелина жълтокафяв цвят. Започвам да шия с прав шев двоен подгъв и резултатът е плачевен. Шевът не изглежда идеален, а накъдрен като лек зиг заг. Опъвам леко плата - не става. Не го опъвам - пак не става. Много опити, калпав резултат, мръснословия матерни. Намирам точният цвят конци като дънките и зашивам с троен покривен шев единичен подгъв. Идеален шев който почти не се вижда и е напълно разтеглив. Не бил с оригинален шев. И какво от това, когато клиентът е предоволен. Сега казвайте немедленно с каква машина шиете ластични дънки, без запазване на оригиналният шев, двоен подгъв, или минато на оверлог и единичен подгъв? А ако е със запазване на оригинален шев, минавате ли с оверлог подгънатата ненужна вече резерва? Въобще целият процес, с какви игли, машини и так далее.

# 4 113
  • БУРГАС
Това е регулатор за натискът на крачето. Ако платът е прекалено дебел и машината не транспортира плата, а прави много гъсти бодове, завърташ го на по-висока стойност. Той просто натяга пружината на крачето и то е притиснато по-силно до плата. Нормално е на N - Normal. Когато платът е тънък, за да имаш по-добър шев, може да се наложи да намалиш на 3 примерно.

Сега ще напиша нещо, за което някоя дама или ерген може да ме анатемоса. Съвременни дънки от разтеглив плат които трябва да се скъсят. Клиентката не иска запазване на оригинален шев. Имам точно същият по цвят и дебелина жълтокафяв цвят. Започвам да шия с прав шев двоен подгъв и резултатът е плачевен. Шевът не изглежда идеален, а накъдрен като лек зиг заг. Опъвам леко плата - не става. Не го опъвам - пак не става. Много опити, калпав резултат, мръснословия матерни. Намирам точният цвят конци като дънките и зашивам с троен покривен шев единичен подгъв. Идеален шев който почти не се вижда и е напълно разтеглив. Не бил с оригинален шев. И какво от това, когато клиентът е предоволен. Сега казвайте немедленно с каква машина шиете ластични дънки, без запазване на оригиналният шев, двоен подгъв, или минато на оверлог и единичен подгъв? А ако е със запазване на оригинален шев, минавате ли с оверлог подгънатата ненужна вече резерва? Въобще целият процес, с какви игли, машини и так далее.
Аз лично за подгъв на дънки вадя машината на прабаба ми, ръчна, желязна и действам. Ич не ми пука кой какво щял да каже. Аз съм самоук аматьор 😁

# 4 114
Kadasimidka, има леко изясняване за твоите аксесоари. Пластината горе вдясно, за която писах, че е ограничител е само едната част от подгъвач. Ето цял комплект за твоята машина: https://britanniasewing.com/product/britannia-cs400-optional-accessories/  Тези два метални ограничитела вървят в комплект. Под голямата снимка има още три. Цъкни на средната и ще видиш, че тази пластина която я нямаш ограничава външно плата. Тази която я имаш ограничава колко да е ширината на подгъва. Правил съм къде по-сложни от този и спокойно мога да кажа, че не са добри. Веднъж става що-годе добре, друг път не става добре. Затова ако искаш добър работещ подгъвач, купи си този който поместих в преден пост! В този комплект има фуния за гайки и фуния за бие. Фунията за бие и тя не е добра, защото ергенът показва, че бието трябва да е зачупено с ютия: https://www.youtube.com/watch?v=gb3YmyfhiPM&t=144s&ab_channel=BritanniaSewing
Добрата фуния е индустриалната, в която пъхаш бието и тя сама си прави всичките подгъви вътре в нея.
https://antexbg.com/search.php?action=&phrase=%D0%B1%D0%B8%D0%B5 … tOptions=0&page=1
https://antexbg.com/search.php?action=&phrase=%D0%B1%D0%B8%D0%B5 … tOptions=0&page=2
Пак в този сайт продават фунии за гайки и кантове.

# 4 115
  • БУРГАС
Интересни джаджи имало. Ще стана някой слънчев ден профи аматьор. За сега съм само аматьор. 😎
Каква права машина да купя до към 300 евро ( в Германия живея)? Оверлога го купих от физическия магазин на тази фирма, а това е сайта. Във магазина цените са различни и са доста по-изгодни, разбира се не предлагат абсолютно всички марки. Знам, че за около 300 евро няма да е кой знае каква, но все пак шия само за децата и не съм профи, а и не мога да си позволя нещо по-скъпо. Ще се радвам за съвет.
https://www.naehwelt-flach.de/naehmaschinen/

# 4 116
Здравейте, включвам се отново след последното ми писане в темата преди няколко месеца, когато потърсих и получих съвет от Електричар (за което още веднъж благодаря!) и си закупих права шевна машина от Лидл. Оттогава насам съм ползвала машината само за някои дребни поправки на раници и ципове на децата, покривка за маса, както и  пробно си уших една права пола. Доволна съм от покупката и с удоволствие бих пробвала да ушия разни други неща (като за целта съм си купила няколко кройки), но за съжаление не съм имала свободно време да го направя. Въпреки липсата на време за шиене, намирам по малко време да чета за кроенете и преработването на кройки за мен самата и ми е марак да се науча да правя повече неща на машината.
Та след предисловието ми, да си задам въпроса за оверлога Медион, който видях че ще има другата седмица в Лидл. Въпросът ми е дали и за какво би ми бил полезен като се има предвид, че искам да шия предимно дребни неща за вкъщи и за мен самата, като за почистване на краища успешно се справям и с подшиване и на ръка (както направих за полата, която уших). Сигурно въпросът ми ще ви се стори ужасно глупав, но просто зная как баба ми успяваше да шие абсолютно всичко (от нещата които и аз искам да правя) на стара права крачна машина Сингер, като само за почистването на краищата винаги съм й помагала и съм го правила ръчно. И питането ми не е свързано  с парите за този оверлог, а по-скоро какво наистина бих могла да правя с него, защото мястото ми вкъщи е ограничено и не бих искала само да събира прах.

# 4 117
  • Sofia
topsy1, оверлогът освен да зачиства, директно и зашива плата, така че няма да правиш 2 стъпки - шиене на машината и отделно зачистване, а двете ще стават в едно. А шиенето на разтегливи материи на оверлог става много по-лесно и хубаво, тъй като и шевът става разтеглив.

# 4 118
Много ти благодаря за това раяснение,  svervusz.

# 4 119
  • FRANCE
С него можеш да си шиеш тениски, клинчета, гащи и всичко от трикотажна материя. Зачистването е ясно, и ще ти отнема 3 мин .

# 4 120
Madame, много благодаря и на теб!
За съжаление, точно за такива работи не бих ползвала оверлога, защото  децата ми са момчета, а и са големички вече и едва ли ще ги привлека с някакви мои аматьорски  “произведения”.
Влечението ми да шия е по-скоро за лично удоволствие да си правя нещо за мен.
Но това с разтегливите материи, че се шият по-лесно на оверлог определено ми беше много полезно. За сега не съм пробвала разтеглива материя на правата лидълска машина, но подозирам, че ще е проблем.

# 4 121
Кadasimidka, ще ти предложа тази машина: https://www.naehwelt-flach.de/carina-evolution-computer-naehmaschine.html 
https://www.youtube.com/watch?v=7Cbqeb6Iee8&ab_channel=anhaltmike
Защо от всички предлагани в този сайт, избрах точно нея? Първо и много важно условие е гаранцията, която е 5 години. На много малко машини се дава такава гаранция. Има 402 шева. Има две азбуки и 9 илика. Много важно е, че шие до 4,5 мм. стъпка на бода (от бод до бод) и 7 мм. ширина на зиг заг. 7 мм. са и всички останали оверлочни, фестонни и украсителни шевове. Всички тези шевове могат да стават огледални и да се стесняват колкото искаш. Обикновените машини са съответно 4 и 5 мм. Има закърпващи шевове. Освен това, можеш да шиеш с педал и без него, като можеш да намалиш и увеличиш скоростта на шиене. Всяка електромеханична машина трябва постоянно да я въртиш на ръка, за да може да забиеш иглата в плата, или да я извадиш от него. С тази машина това не се налага, защото има много добра екстра игла горе и игла долу. Бутонът старт/стоп важи, когато шиеш без педал. Над него е бутон за обратен ход (затяжка). Над него има бутон кръгче с точка. Това е точкова затяжка. Шиеш лицев шев на фин плат и искаш затяжката да не си личи. Натискаш този бутон, натискаш бутон старт/стоп, машината прави 3 - 4 бода точкова затяжка и спира. След това си шиеш ако ти е по-лесно с педал, ако искаш и без него. Като включиш педала в жака, машината го разпознава. Такива компютъризирани машини, имат един съществен плюс. Той се състои в това, че моторът не е на 230 волта променливо напрежение, а на право ниско напрежение. Той се управлява електронно и има висока сила на пробиване. Какво означава това? Това значи, че шиеш нещо дебело, но го шиеш на много бавни обороти. Иглата се движи толкова бавно, сякаш въртиш машината на ръка. Иглата трябва да пробие примерно 6 ката плат. Натиска силно и ги пробива, но бавно. Ако искаш обикновена машина да ги пробие тези катове, трябва да натиснеш педала доста силно, но тогава и оборотите са повече. Така се чупят игли. Последният бутон е игла горе, игла долу. На екранът се изписва, че иглата е долу. В комплекта машината има и подвижна масичка, която в доста случаи си е улеснение и отделно струва не малко алтъни. Има и крачето за скрит шев, за което постоянно плямпам, но не знам кой слуша. С него се шият идеално прави лицеви шевове, стига да имаш малко въображение, или ако си чела доста постове на моя милост, където пиша за него. Машината е с хоризонтален грайфер, а тези машини обичат разтегливите платове. Да не си посмяла да ми се цупиш, че машината е сложна! Машина с толкова много екстри и на такава ниска цена, здраве му кажи. Да си представим, че ти като един себеуважаващ себе си черкез, хун, вандал, татар и печенега, след като минат 5-те години гаранция, я счупиш непоправимо. Тази цена е пренебрежимо ниска, за да не си купиш някоя друга. Казвам пренебрежимо, защото телефонът ти струва не по-малко, но на четвъртата, петата година просто го захвърляш нали? Ако си шиеш нормално, не вярвам да имаш проблеми, но това само Всевишний може да го каже. Има такива украсителни шевове, с които като ги регулираш да са по-гъсти, ще зашиеш нещо скъсано и от дефект, ще се превърне в ефект. Немедленно купувай този космически кораб, почерпи да не се чупи и ший на воля!

Топси, когато в един дом има поне една жена на възраст от един месец, до 105 години, оверлогът е напълно задължителен. След като го купиш, ще се чудиш как си живяла без него. Добре е да се стегнат с шестограмен ключ държачите на грайферите за всеки случай. Ако не знаете, ще снимаш и ще кажа кое точно. То и момчетата вече са капризни като всяко себеуважаващо се момиче. Я тениска, я суичър, я дънки ще са широки, я дълги, но и на мама, тате и всички наоколо ще се наложи ремонт на дрехи.

# 4 122
  • София
Здравейте, пускам линк към сканираното ръководство за лидълския оверлог Пфаф Елемент 1230 ОЛ. Може на някой да му влезе в употреба - https://dox.abv.bg/download?id=9ca362ad4f#

# 4 123
Електричар, много ти благодаря за отговора! Прав си, че поне за ремонт на някоя дреха все ще се наложи. Ако не за мъжете ми (те са с доста стандартни мерки), то поне за мен, защото почти винаги ми се налага да скъсявам я дължина на панталон, я ръкави на дрехи, че не съм от най-високите.

# 4 124
Здравейте, ще има промоция на Singer в Lidl, не са написали модела, но от от търсачката ми излиза Singer 3223, какво е мнението ви за този модел. Бях чела тук, че се препоръчва Singer M3505, мислех да го купувам от Австрия за 180 евро и сега се чудя кой да купя, може ли помощ.

Общи условия

Активация на акаунт