Каква шевна машина и откъде

• 605 931
  • 4 400
  •   1
Отговори
# 1 110
Тя и тази машина е ръчна (има и крачен бутон, но баба не знаеше къде е, а и на мен засега ми е по-удобно с ръка да контролирам скоростта на шиене), желязна и тежи колкото мене. Laughing Значи да разбирам, че баба ми е подарила цяло съкровище? Blush

Това обаче с иглата не го разбрах. Аз всъщност досега не съм сменяла игла, но като гледам не е сложно. Нелка, трябва да я напъхам по-нагоре, или по-плитко, т.е. по-надолу? И ако си купя игла за кожа или дънки, дали ще шие по-добре? Или най-добре голяма универсална?

Електричар, под "транспортира плата", предполагам имаш предвид, че платът си се движи свободно при шиенето, а не крачето да запецва на едно място? Ако да, то моето нетренирано око не вижда тъпчене. Всъщност не виждам съществена разлика в държанието на машината при шиене на няколко хавлиени пласта и на подгъв на покривка за маса. Опасявам се, че дори да искам да си купя такова краче, едва ли ще намеря - моделът е на 40 години.

# 1 111
  • Norge
Макаронче  Hug
Иглата (правилно) се поставя така, че връхчето на удебелената ѝ част да опре до дъното на държателя.
Пристяга се винтът и - готово Simple Smile

Когато ми се е налагало, от това положение, при разхлабен винт, съм отпускала, да кажем, милиметър надолу и тогава съм пристягала винта в новото положение.
Добре е при подобен експеримент да се направи един оборот наистина внимателно, за да се проследи как работи машината.
Ако иглата е спусната твърде ниско, се чува как тя опира в совалката.

Пак да кажа, подобни хитрости са за случай, когато нищо друго не действа. Confused
Ако решиш да опиташ, след като приключиш,  не забравяй да върнеш иглата в правилна позиция  Hug

Радвай се на бабината машина, във всяко нещо има и положителни страни.  Heart Eyes
Тежка, лежаща на мястото си, без да има нужда да я гониш по масата при някоя по-интензивна работа  bowuu

Ползвам ръчната и за едни декоративни тегели, които не ми се получават с нито една от двете ми електрически.
Навивам на бобината дебелия конец, като при така минатия тегел, долната част на шева се получава „официалната“  Grinning страна.

Много удоволствие ти желая с новите ти занимания!  bouquet

# 1 112
Направо ме хвърли в тъч, каква ще да е тази машина. Не пише ли на нея нещо? Какво имаш предвид крачен бутон? И какво значи, че е ръчна? Има ли електромоторче или въртиш ръчно? Опиши ми я по-подробно, защото довечера няма да мога да спя! Каква е на цвят? Има ли рисунки? Само прав шев ли шие, или има и зиг заг? Има ли ключ за повдигане на зъбите? Иглите са стандартни. Съвсем леко смъкване на иглата се прави само ако има прескачане на бодове. Ако шие добре, поставяш иглата да опре догоре!

# 1 113
Думата крачен бутон я измислих аз, поради незнание на термина. Laughing Знам, че има начин да шие автоматично, но въпросният бутон липсва, поради което аз я въртя ръчно. Има златисти рисунки и изглежда много ретро, да. В един голям дървен сандък се помещава и има нещо като кутийка с аксесоарчета отдясно под ръчката. Баба казва, че дори навремето не е била последен модел, т.е. вероятно е малко по-млада от майка ми, на около 50 години.

Много прилича на тази, само че основата на бабината е дървена, а не кожена:

Куфарчето и страничната кутийка за аксесоари изглежда доста подобно на това:

Като гледам обаче, това на горната картинка Сингер от 1925!  Възможно ли е и моята машина да е от това време? То тя направо винтидж ще излезе, баба е родена 1930 година. Laughing

# 1 114
Това е права машина. Има ли някакъв ключ за повдигане на зъбите? И най-важното, има ли обратен ход (затяжка)? Ако правилно съм разбрал има електромотор и не я задвижваш ръчно? Това краче за което говоря е за по-новите машини със зиг заг.

# 1 115
Има електромотор, но аз я задвижвам ръчно с въртене, има и обратен ход. Зиг заг не знам дали има, ако ти е интересно, ще звънна на баба довечера. Не знам какво е ключ за повдигане на зъбите

# 1 116
Добре, като има моторче, защо я въртиш на ръка? Като натиснеш педалът съвсем леко, тя шие бавно, ако те е страх, че ще сбъркаш нещо. Като свикнеш да шиеш бавно, постепенно ще започнеш да шиеш по-бързо. Ако те е страх, започни шиенето на парцал и като свикнеш, тогава нещо отговорно. Макар да не разбрах каква е точно машината, няма зиг заг, а е само права. Не можеш ли да я снимаш?

# 1 117
Нека поразбутам малко темата за шевните машини и Bernina по-конкретно. Серията 5 е много скъпа, потърсете чрез официалния сайт дистрибуторите им в Сърбия и Румъния, за да се ориентирате за цените. Иначе в Бг може да ви я внесе една фирма от Пловдив, която е внасяла преди тези машини, но тук идва НО-то! Това са изключително скъпи машини, не са за българския стандарт и в Бг са се внасяли преди само от ниския им клас до 1000лв. Това са моделите Актива, които сега май са заменени с нов модел. От бившия дистрибутор в Пловдив разбрах, че заради специфики на грайфера, дават често грешки и проблеми, поради тази причина са се отказали да ги внасят повече. Не знам дали във високия клас от 2000евро нагоре този проблем също присъства. Но предвид дефекта и високата цена, според мен не си заслужават. Иначе на запад големи суперлативи пръскат по тях.
Аз започнах уроци шев и кройка миналата година и инвестирах 600лв в електронна на Janome, въобразявайки си, че купувам голямата работа. За съжаление машината не прави добър шев, не транспортира плата добре и куп други неща, а съм пробвала различни игли, затягане и отпускане на конеца и т.н. пробвала съм и една стара Пфаф с двоен транспорт на учителката ми и разликата е осезаема. С две думи не съм доволна от машината и не бих я препоръчала. За мен машини под 500лв не струват и не бих си дала парите за подобни чудеса на китайската техника. Бих спестявала 3 години и бих дала 2000лв, но не бих дала 300лв. Както казват англичаните - Не сме толкова богати, че да си позволяваме евтини неща! Разбира се всеки сам преценява за себе си. Но конвейерни машини от Лидл, Метро и тем подобни не бих препоръчала дори и на начинаещи, които ще си подгъват дънките само.
Ако успеете да намерите стари Пфаф или Бернина, произведени 80те и 90те в Западна Германия и Швейцария, по конкретно с двоен транспорт, купувайте веднага! Това ще са незаменими машини! Уви, аз търся от месеци и все не намирам. А мъжът ми не би ми позволил да дам 2000лв за нова, дори и да може да си го позволим.
Ще се радвам да чуя отзиви на хора, ползващи Бернина!
Здравейте, отказах се от Бернината и си взех Жаном 605 - 820лв. от Аксиомата още м. Март. Прекрасна е. Много съм доволна. Ползвам я буквално всеки ден. Ако се грижите за машината ще я имате дълго. Аз лично я почиствам след всеки 2-3 калерчета и и капвам 1-2 капки вазелиново масло ( капва се само под совалката и това и е цялата поддръжка). Всичко трае не повече от 2-3 мин. С машината получих  направена като книжка инстукции за употреба за шевове, крачета и т.н. както е редно. Бях изненадана обикновенно получавам хвърчащ лист напечатан с последните капки масило. Както и да е за мен машината е страхотна, само бодовете ми се струват малко,ама ... колкото толкова ☺

# 1 118
Искам да си купя шевна машина се колебая между елна ех240 и жанон джуно.
Понеже не разбирам и искам да се допитам до разликата която открих е че елна има едностъпков илик. Някой може ли да ми каже какво е това и за какво се ползва?
Ако някой има мнение относно двете машини също ще ми е от полза.

# 1 119
Здравей, diana.pd! Когато искаш да ушиеш илик, поставяш специалното краче и пограма. Ако машината има едностъпков илик, натискаш педалът и машината сама ушива целия илик. Трябва само да изрежеш отвора. При четиристъпковият илик, поставяш програма за ушиване на дясната част, след като е ушита, поставяш програма за затяжка на илик, след това програма за лявата част и накрая пак затяжка. Затова се казва четиристъпков илик. Сравнявайки двете машини, определено по-добрият избор е Елната. Има регулиране на крачето, дистрибуторите твърдят, че е с метални части и е с най-голяма гаранция на пазара, а именно 5 години. Има всички шевове, които са ти необходими и е с надеждният люлеещ метален грайфер. Джаномето също не е лоша машина и има достатъчно шевове. Елната има и вдевачка, която доста улеснява вдяването, след определена възраст на шивача. Вярно е, че Елната е по-скъпа, но в този случай, напълно заслужено.

# 1 120
Много ти благодаря за изчерпателния отговор. Определено везните накланят доста към елната.

# 1 121
Здравейте момичета , нова съм във форума и в занаята. Те първа си поръчах машина. Спрях се на Singer inspiration 4228 , но ще я взема втора употреба. Бюджета ми е ограничен. Въпросът ми е какво да гледам като я разопаков и тествам в куриерската фирма . Благодаря предрарително:)

# 1 122
Здравей, Галя! Нямам представа с колко време ще разполагаш за проба. Вземи си поне два вида плат за проба! Дънков и  тънък трикотажен (някоя скъсана тениска) . Гледай да са дълги парчета! Поставяш програма за прав шев, вкарваш плата и натискаш педала леко, а след това, на пълна газ. Не трябва да ти къса конец, а още по-малко да чупи игла. Машината не трябва да трака или чука. Напиши в YouTube модела на тази машина, виж как се вдява и какъв е нормалният й звук! Вземи си някаква макара, защото машината няма да има! Навий си калерче, ако няма навито! Ако имаш достатъчно време, изпробвай различните шевове, а ако няма време поне зиг загът и правия шев! Едва ли ще разбереш всички функции още отначало. Ако питаш мен, вземи с теб жена, която има опит с шевна машина! Най-добра работа ще свърши техник на машини, но едва ли имаш такъв познат. Като я купиш и не знаеш нещо как става, ще помагам със съвети. Наслука и дано да няма някакъв дефект!

# 1 123
Здравей, Галя! Нямам представа с колко време ще разполагаш за проба. Вземи си поне два вида плат за проба! Дънков и  тънък трикотажен (някоя скъсана тениска) . Гледай да са дълги парчета! Поставяш програма за прав шев, вкарваш плата и натискаш педала леко, а след това, на пълна газ. Не трябва да ти къса конец, а още по-малко да чупи игла. Машината не трябва да трака или чука. Напиши в YouTube модела на тази машина, виж как се вдява и какъв е нормалният й звук! Вземи си някаква макара, защото машината няма да има! Навий си калерче, ако няма навито! Ако имаш достатъчно време, изпробвай различните шевове, а ако няма време поне зиг загът и правия шев! Едва ли ще разбереш всички функции още отначало. Ако питаш мен, вземи с теб жена, която има опит с шевна машина! Най-добра работа ще свърши техник на машини, но едва ли имаш такъв познат. Като я купиш и не знаеш нещо как става, ще помагам със съвети. Наслука и дано да няма някакъв дефект!

Много ти благодаря Simple Smile

Извинявам се за невжия и тъп въпросп, но не мога да стигна сама до отговора. Singer inspiration 4228 има ли оверлог ?

# 1 124
Zdraveite.Iskam da si kupq shevna mashina,koqto da izpolzvam osven za domashni nujdi taka i za shiene na chanti i quilting.Sprqla sam se na dva modela-JUKI HZL-F600 i ELNA 740 EXCELLENCE.Ako nqkoi izpolzva tezi mashini,molq za mnenie.Bernina 550 sashto me interesuva.Blagodarq predvaritelno.
_________
Пишете на кирилица.

*модератор

Последна редакция: пн, 26 юни 2017, 06:32 от AnMary

Общи условия

Активация на акаунт