Каква шевна машина и откъде

• 605 686
  • 4 400
  •   1
Отговори
# 2 730
  • София и там където не се пуши
Аз пак с си кажа, че с удоволствие де чета Електричар.

Сядам зад машината имам всички крачета и накрая все към едно ме влече за всичко. Горе долу на останалита им знам кое за какво е и като седна най-мразя да мислИм както е казал шопа.

Е това не помня да съм срещала https://www.youtube.com/watch?v=HuGRuQCIzWk

Последна редакция: нд, 24 яну 2021, 16:37 от Dorothy

# 2 731
  • Sofia
С това краче ших кръгли кръпки на коленете на панталоните на децата преди 1-2 седмици, но явно се изисква доста практика, за да стане равномерен шев. Моят резултат беше малко срамен, но като за стари панталони става. Grinning

# 2 732
Седя тука и се чудя на акъла си или по-скоро на липсата на такъв.. Къде съм била 10 години, та съм се мъчила като грешен Дявол с тая моята машина. Тук за два дена научих повече неща, отколкото някога съм предполагала, че има като опции. Хем не падам от Марс, майка ми едно време правеше машинна бродерия. Още помня как пренасяше изображенията с оризова хартия и тампон с мастило върху плата.. Явно не ми е бил дошъл моментът да ме обсеби истински мерак за шиене. Simple Smile

Благодаря много за видеоуроците, идеите и всички обяснения!

Бих искала да попитам и за аксесоарите, които са добре да има към машината. Видях, че има малко по-богат модел на Janome 603, който е Janome 605 QXL, който освен няколко екстри - има и приставка масичка и пластмасов протектор, който се слага върху машината, когато не се ползва.

Колко популярно е използването на масичка към машината и добре ли е да има такава?
Моята Singer дойде с един като мушамян плик, който се нахлузва върху машината да я пази от прах и ми върши чудесна работа. Пласмасовите протектори какви са им предимствата?
Опитвам се да разбера тези 110 лв отгоре дали си струват.

# 2 733
Дороти, такива крачета имат дори старите железни Сингери и руските Юниъни. Да се прави добра бродерия, трябва да имаш ангелски нерви, закалени от практика поне няколко месеца, за да не кажа години. Добре е да се ползват конци за бродерия. Те са тънки и блестящи, но са скъпи. Освен това, под плата, трябва да има тъй нареченият стейбълайзър. Купешка приказка, която означава парче укрепващ плат, или подлепващо. А ако има възможност платът да е изпънат на гергеф - още по-добре.
https://www.youtube.com/watch?v=dcEzRrAs9Xo

Сервуз, за да станат добре кръпките на коленете, добре е да ползваш това краче: https://www.axioma-hobby-shop.com/krache-za-aplikacii
С него виждаш добре и задължително на много гъст, по-широк зиг заг.

Ble6tu4ka, масичката се ползва при куилтинг и пачуърк. Когато ползваш кривки и по-големи джаджи, нали трябва да легнат на нещо? За пластмасовият капак и аз съм резервиран. Май ако машината не е в шкаф, а на открит рафт, ще изглежда по-добре. Този модел Janome има такова краче за скрит шев, за който писах по-горе. Сама ще решиш дали да купиш нея. Тя има рязане на конец, което е много добра екстра, но не реже плътно, а оставя един сантиметър конец. Не вярвам да искаш да го оставиш и ще трябва да го отрежеш. С такава екстра не трябва да се ползват метализирани конци, защото ножът за рязането му струва скромната сума от 70 долара. На другите машини този нож е евтин, но реже известно време и просто спира да го прави. Такива ми ти работи.

# 2 734
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
каквото лошо съм казала за ПФАФ 260 аутоматик да се затрие от темата.
Simple Smile днес се спогледахме двете и решихме да си дадем втори шанс. уших 10 метра ширити на книгоразделители за подаръци, вместо мартеници за баба марта, заших изпуснал шев на една пижама, заших една апликация на якето на детето... сменях цветовете, бодовете, размера...не пропусна нито бодче, не скъса конец.
Simple Smile дойде си любимия и ме напъди от машинката.
и да знаете: каквито и да ви ги говорят "специалистите", пижама, на която изпуснатия шев е зашит с бял конец е точно толкова функционална, колкото тази, за която с години се избира зелен, почти резеда, със сивкав оттенък. Wink

# 2 735
  • Бургас/София
Здравейте шия гоблени, плета на една, на две, пет и сто и пет куки.Joy Реших че е време да се науча и да шия. Каква машина бихте ми препоръчали до 900 лева. Смятам да шия пердета, покривки и може и дънки да подгъна поне веднъж.

# 2 736
  • Sofia
Мерси, електричар! Следващия път ще пробвам с прозрачното краче.

# 2 737
  • София
Толкова много материал събрах в тази тема, че не мога да не благодаря за съветите. Вече не си търся машина, но продължавам и ще продължавам да чета темата и в бъдеще. Сега трябва да отделя малко време да копирам в един файл съветите, насоките и дадените примери за бъдещи справки.
Благодаря за отделеното време и полезната информация.
Колкото до онова мнение по-горе, няколко пъти започвам да пиша, след което трия... то няма смисъл да му се обръща внимание. Електричар, Wink.

# 2 738
  • София и там където не се пуши
Електричар, в една от машините намерих подобно краче, но не на кръгче а на ес. Сигурно това са предвидили.  Станах от мързелишката ми поза и разрових по такъмите.

И аз ще продължавам да чета в темата. Малко да се образовам де.

# 2 739
Катя, та ти си по-майстор от всички ни взети заедно с тези умения. Това от което се страхувам е, че ще наринеш много пари, а ще шиеш незначителни неща. Страхувам се да не мине гаранцията и стане нещо на машината с електрониката, дали ще я оправят и ако да, за колко пари? Някак не мога да преглътна скъпа машина да не се ползва. Ами ако след известно време се зачудиш за какво си я купила? Мисълта ми е, че 300 - 400 лева някак по-лесно се преглъщат. Но да предположим, че мухата те е ухапала, сърби те и мястото трябва да се начеше силно. Нали вече съм известен гадняр, ще ти дам съвет подобаващ за ранга ми. Изчакай Ble6tu4ka да купи машината, да пошие известно време и с един бърз и сразяващ въпрос, да изкопчиш сведение дали е доволна. Тогава в среддневна доба, мълком, изприпкваш до този дюкян и най-хладнокръвно купуваш и ти. Няма да съм аз, ако не изпея пак познатия до болка припев. Купуваш средно скъпа механична машина, един средно скъп оверлог и шиеш всичко на всички. Като ти се услади, ще ти кажа каква покривна машина да купиш. Истината е, че тези скъпи машини също искат чистене и смазване, независимо какво те кръщават в магазина. С нея, вероятността да натвориш някоя беля с  разглобяването и смазването, е доста голяма. Нямаме такава култура да даваме машините си за профилактика, по простата причина, че ни е солено. Ами тези две машини които предложих на Ble6tu4ka, ги предлагам и на теб.

# 2 740
  • Бургас/София
Благодаря elektrichar за съвета. Аз се загледах в Janome 607,  миналата година имах юбилей и заради тая пандемия нищо не си подарих та това ще ми е подаръка. Разглобяването и смазването  не са проблем,  машинен инженер съм  и май повече ще я поддържам отколкото да я ползвам. Joy

# 2 741
До тук всичко ясно, сега почвам да се чудя към кой търговец да се обърна.. Гледам че Janome 603 DXL се предлага и тук:
https://www.axioma-hobby-shop.com/shevni-mashini-and-ko/shevni-m … na-JANOME-603-DXL
и тук:
https://www.ivna-bg.com/?471,janome-603
Нали е една и съща машина? Не съм се побъркала? Разликата е 55 лв, което си е е едно близо 10% от цената...
Аз във всички случаи ще ида да я видя на живо и ще звънна предварително за наличности, но ако може - насочете ме кой търговец е по-надежден? Да няма някакви подводни камъни при Ivna, че е тази разлика в цената или Аксиома продават поначало една идея по-скъпо?

# 2 742
Катя, Janome 607 разбира се е стъпало нагоре. Представи си, че си дама на средна възраст и си омъжена за двойник на Брад Пит, който е 23-годишен. Переш му, готвиш му, издържаш го, защото е под достойнството му да работи. Той обаче се грижи главата ти да е украсена с най-красивите и големи рога. Търпиш лошото му настроение безропотно, но като поискаш малко любовна ласка, той обръща гръб, с оправданието, че е каталясал от умора. Няма ли да се попиташ, не е ли по-добре да си с нормален мъж? Мъж, който те обича истински, помага ти, грижи се жилището да се превърне в дом, грижи се за децата, обича ги, възпитава ги, а след поредното любене, не помниш името си и на коя планета си?

Ble6tu4ka, двата магазина са читави. Коректни и отзивчиви са. Цените при капитализма са интересна тема. Разбира се, че ще купиш по-евтината. Когато се надяваш да печелиш с високи цени, не се чуди, че купуват от конкуренцията. Малко по-друг е въпросът, ако и двата са на един собственик, но не мисля, че е така. Добре е всяка машина, поне веднъж годишно да е на профилактика. Ако иглодържачът, а и всички отговорни възли се смазват и почистват редовно, не се получават луфтове. Заради тях, след време машината или прави пропуски, или къса конец, или чупи игли. Това е началото на края на тази машина.

# 2 743
Здравейте,

Изчетох темата и се обърках тотално моля за съдействие в избора на машина. Ще се ползва за домашни цели - иска ми се да шие тънки и дебели платове - колебая се между:
1.  Bernette 35
 https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&pa … mp;product_id=258 и
2. Elna eXplore 320
https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&pr … =Elna+eXplore+320

Благодаря предварително на всички!

Пропуснах - имам стара машина KOHLER сигурно е на 100 години.
Прескача при подгъв на дънки, но шие добре  тънки платове.

Последна редакция: ср, 27 яну 2021, 23:35 от cvetence7410

# 2 744
Здравей, cvetence7410! И двете машини са достойни за уважение, но са различни по вида на грайфера. Бернетката е с вертикален, а Елната е с хоризонтален. Достоен противник на Бернет, са Елна 220 и 240.
https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&pa … amp;product_id=54
https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&pa … amp;product_id=57
Първата е с бавен илик, а втората - с бърз. Бързият илик е добра екстра, но крачето е огромно и не се вижда къде да се позиционира плата. Разбира се, с малко ум, може да се направи шаблон и да се опростят нещата. Бернетката доста я хвалят, но се оплакват, че илиците ги събира и тъпче. Тиха е. Това не те касае, но техниците които си изкарват прехраната с това, казват, че е странно устроена и много трудно се ремонтира заради нетипичното устройство. И за да усложня, вместо да опростя избора ти, ще добавя тази: https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&pa … mp;product_id=995
Тя е с бавен илик, но не се плаши от дебели платове. В зависимост от това, дали ще шиеш доста илици, можеш да избереш от Елна 220 и 240, ако не ти се дават толкова пари за Janome. Не знам колко ще ти хареса 320 заради хоризонталният грайфер и пластмасовата совалка, след като си шила на Кьоолер. За него мога да те посъветвам да шиеш с игла 90 и да я смъкнеш с около един милиметър. Развиваш болчето и леко я спускаш надолу.Така има вероятност, въобще да на прескача бодове на дебело. Не имай прекалено оптимистични очаквания от новата си машина. С нея трябва ,, Со кротце, со благо и со никакъв кьотек''! Нали не мислиш, че гаранцията от 5 години означава, че не трябва да я смазваш и чистиш, независимо какво ти казват? Мисля си, че е добре изборът да е между Елна 220, 240 и Janome. Не държиш на илици - 220. Държиш на бърз илик - 240. Държиш на по-тежка като килограми, но неплашеща се от дънки - Janome.

Общи условия

Активация на акаунт