Каква шевна машина и откъде

• 605 659
  • 4 400
  •   1
Отговори
# 2 805
Милена, честита нова машина! Нали няма да забравиш, че и тя иска смазване, независимо от гаранцията?

Kojo, Лучникът е добра машина, макар да отстъпва на германските Веритас и Науманн. Но точно тази е със шкаф и  превозът ще е предизвикателство. Добре щеше да бъде да е в куфар. Ако я искаш за теб, да не поискаш после машина с повече джаджи? От друга страна, тя се държи по-добре с дебелите материи. Да, наистина е добре да я пробва знаещ човек или поне шивачка. Натискате педалът на високи обороти и не трябва да къса конец и да прескача бодове. Продължавам да си мисля, че проблемът на Чайката не е в педала и първо трябва да я види електротехник. Нали не бъркам, че имаше двама такива в семейството? А за Лучникът, пазарлък му е майката. Ако не можеш, дай тази задача на някоя пинтия!

# 2 806
  • Бургас
Ами аз с Чайката не искам да се разправям, но нали нищо не разбирам, като е рекла майката, ще я мъчим. Утре като отидем се надявам да обясни добре в магазина поведението на машината и да ни посъветват там. И да, оплаква се, че тръгва рязко само на най-бързите обороти и ѝ къса конеца. Прав си да шкафа, не се замислих, а и няма къде в малкото жилище да я държа. Явно ще се чака за ново. Иначе колкото повече гледам машини, толкова повече "искам да искам да си искам" Вече и от пластмаса не ме е страх и от електроника ако ще ми е по-лесно да я експлоатирам.
Електотехниците са двама, но единият е на 80 и не му се занимава май, а другият е на плаване и скоро няма да има възможност да я погледне.

# 2 807
Здравейте. На път съм да реализирам една своя мечта- да си направя шивашко ателие. Ще бъде малко и за начало ще използвам домашната ми права машина, но ще имам нужда от оверлог. Той ще е професионален, но се чудя се дали  триконечен ще ми върши работа, като по евтин вариант. Или направо да се ориентирам към  четириконечен. Не е като  да нямам опит с машините, но досега съм работила в чужди фирми с чужди машини. А сега аз ще си ги избирам и купувам и отговорността не е малка. Всяко мнение ще ми е от полза.
И още един въпрос- от къде си  купувате  конуси?

Последна редакция: вт, 09 фев 2021, 21:56 от mimi_26

# 2 808
Kojo, графитните пластинки на педалът са начупени и тръгва на максимални обороти, заради пластинката, която шунтира ампулите. Не ми е ясно как имате двама папукчии у дома, а ходите боси? Много сте ги разпуснали. Давайте сега грешни пари, като не можете да ги накарате да си свършат работата. Добре е да питаш педалът нов ли е, или е стар, но рециклиран. Добре е да е нов. Ако къса конец, сменена е иглата с нова и е отпуснат конеца, добре е да я види майстор.

Мими, не си мисли да спестиш някой лев, като купиш триконечен оверлог! Ще съжаляваш, гарантирам ти. Трико се шие с четириконечен, а и не само трико. Също така не помисляй, ако някой ти предложи петконечен на ниска цена. Надълго и нашироко съм обяснявал, защо не ти трябва петконечен, а четириконечен. Моят съвет е да не се хвърляш на някоя Текстима за 200-250 лева. Ако трябва спести още няколко месеца пари, но не купувай под 550 лева. Такава покупка става на място. Или лично ти, или някой твой майстор отива и оглежда машината. Ако я оглеждаш ти, натискаш грайферите (плетачите) наляво надясно и не трябва да има луфтове. След това поставяш дъъълго парче плат и натискаш педалът на пълна газ. Не трябва да къса и прескача, но това го знаеш много добре.
Конуси търси от хартисали от шивашки фирми в OLX на по-тънка цена. Те поне са качествени.

# 2 809
се разходих до магазина им в София
...и ето така аз открих, че има магазин на "Ивна" в София и то съвсем недалеч от мен, докато през цялото време си мислех какви късметлии са пловдивчани (къде е смайлито за фейспалм)...

# 2 810
  • FRANCE
се разходих до магазина им в София
...и ето така аз открих, че има магазин на "Ивна" в София и то съвсем недалеч от мен, докато през цялото време си мислех какви късметлии са пловдивчани (къде е смайлито за фейспалм)...
Има в Младост 4 😇 и аз случайно го намерих .

Мими  аз послушах на времето електричар и си купих 4 конечен. ( а беше голямото чудене).   И не съжалявам. Моят е на Juki.

Последна редакция: ср, 10 фев 2021, 00:19 от madame

# 2 811
Здравей, cvetence7410! И двете машини са достойни за уважение, но са различни по вида на грайфера. Бернетката е с вертикален, а Елната е с хоризонтален. Достоен противник на Бернет, са Елна 220 и 240.
https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&pa … amp;product_id=54
https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&pa … amp;product_id=57
Първата е с бавен илик, а втората - с бърз. Бързият илик е добра екстра, но крачето е огромно и не се вижда къде да се позиционира плата. Разбира се, с малко ум, може да се направи шаблон и да се опростят нещата. Бернетката доста я хвалят, но се оплакват, че илиците ги събира и тъпче. Тиха е. Това не те касае, но техниците които си изкарват прехраната с това, казват, че е странно устроена и много трудно се ремонтира заради нетипичното устройство. И за да усложня, вместо да опростя избора ти, ще добавя тази: https://shevnimashini.com/index.php?route=product/product&pa … mp;product_id=995
Тя е с бавен илик, но не се плаши от дебели платове. В зависимост от това, дали ще шиеш доста илици, можеш да избереш от Елна 220 и 240, ако не ти се дават толкова пари за Janome. Не знам колко ще ти хареса 320 заради хоризонталният грайфер и пластмасовата совалка, след като си шила на Кьоолер. За него мога да те посъветвам да шиеш с игла 90 и да я смъкнеш с около един милиметър. Развиваш болчето и леко я спускаш надолу.Така има вероятност, въобще да на прескача бодове на дебело. Не имай прекалено оптимистични очаквания от новата си машина. С нея трябва ,, Со кротце, со благо и со никакъв кьотек''! Нали не мислиш, че гаранцията от 5 години означава, че не трябва да я смазваш и чистиш, независимо какво ти казват? Мисля си, че е добре изборът да е между Елна 220, 240 и Janome. Не държиш на илици - 220. Държиш на бърз илик - 240. Държиш на по-тежка като килограми, но неплашеща се от дънки - Janome.

Здравей elektrichar,
Благодаря за  изчерпателния отговор!
След много четене във форума, гледане на клипчета и ровене из сайтовете избрах шевната машина.
Елна 240 вече е у дома и напълно отговаря на очакванията ми! Simple Smile

Сега още благодарности за съвета за kohler-a.
Смъкнах иглата с 1 мм и шие на страничния шев на дънки без проблем.

Успех на всички в търсенето на машина и бъдете здрави!

# 2 812
Вярно е, докато кандардисам мадам да купи четириконечен оверлог, изписах 3 романа на Павел Вежинов. Беше пощръкляла да купува петконечна лошавина. Казах й да купи или четириконечен, или шестконечен. Шестконечният може да шие като 3, 4, 5 и 6-конечен. Той обаче е скъп. Е, все още се облизвам за френска торта, но не би. Какво като са минали години, аз не забравям.

Цветенце, може и така да шиеш на Кьоолера, но можеш да махнеш капакът над иглата. Иглодържачът е стегнат от един болт. Развива се и целият иглодържач се спуска с един милиметър. Тогава си вдигаш иглата догоре. Така като сменяш иглите, няма да е необходимо да ги спускаш надолу. Но това е само, ако ти се занимава.

# 2 813
Мис Elna дойде днес и много се харесахме с нея Simple Smile Ъпгрейда, който направих с нея е все едно от Трабантче да се кача на Мерцедес. Толкова съм доволна, че просто няма на къде повече Simple Smile
Освен това - имаше и шоколааад! Неочаквано за мен, но ми стана много мило, че Ивна обръщат внимание и на такива дребнички неща, които топлят душата на клиента.

# 2 814
  • Бургас
Честита да ти е, Блештучка! Да изпълнява всичките ти желания! Надявам се да споделиш мнение като я ползваш известно време, защото взех да се лакомя и аз по електронните.
А за бургазлийки да кажа, че сервизът на Мария Луиза не съществува вече. Ходих и на двата адреса на фирмата, но са празни помещенията. Лелята на ММ ползвала услугите на техник към един малък магазин за шевни машини на ул. Кирил и Методий. Пада се от дясно, малко след кръстовището с Републиканска (Цар Симеон I по новому). Не знам дали се сещате. Но в момента техникът бил болен и евентуално другия месец ще го търсим за поправка. Та, размина ѝ са на Чайката поне засега.

# 2 815
  • Бургас
Честита да ти е тази красавица, Блештучка! И аз вчера при моята Елна намерих тублеронче, мил жест, усмихна ме. Simple Smile
Относно сравнението - плюли сме си в устите. Подкарвам машинката снощи и му викам на моя мъж - все едно се качих от трабантче на мерцедес Simple Smile Ами то голям кеф... ех, ако не бях на работа, цял ден щяхме да се ухажваме с машинката Simple Smile
Само да кажа, че с игла за трико нямам никакви проблеми с лигавата материя, за кратко време уших нещо, което с предишната машина го ших цял вечер...

Електричар, не съм забравила, и масълце съм й купила на машинката, но профилактиката ще я оставя в ръцете на мъжа, че да чувства солидарен към шиваческата дейност Wink

# 2 816
  • София
Аз на моя мъж му нямам доверие в това отношение и не му позволявам дори да се доближава до машините ми. Самата аз не се доближавам пък до неговите Simple Smile Честити машини, момичета, много са ви красиви, да ви слушат мноооого  време!!!

# 2 817
Здравейте. След четене тук в темата и благодарение на отговорите, които получих реших, че ще купувам четириконечен оверлог. Сега имам избор между Siruba 474 и Brother EF4-B531 . Горе долу са на една цена и двата. Моля ако имате опит да ме насочите кой е по-добрият.

# 2 818
Мими, така въпросът ти е некоректно зададен. Можеш да го зададеш по този начин, ако се касае за чисто нови машинни, но за машини втора ръка, така не става. Защото те вече имат износване и това износване може да го установи техник с дългогодишен стаж на такива машини. Още повече не питаш за конкретни машини, а по принцип. Най-добрият вариант за оверлог втора ръка е, той да е купен нов и да е шил или в ателие, или в домашни условия. Защото тези, които са експлоатирани в шивашка фирма, на ден ушиват толкова, колкото в ателие биха ушили за месец. Машина в шивашка фирма на 7 години е белобрад старец, а работила вкъщи - 30-годишен юнак. Искам да ме разбереш правилно. Чисто нова машина можеш да купиш по телефона или по интернет, но втора ръка иска да отидеш или ти, или техник на място и да се пробва. Думите ,,перфектно техническо състояние'' са често използвани, но не се знае колко перфектно е то. Трябва да се натиснат силничко грайферите наляво, надясно и ако има луфт, не ти трябва, независимо, че изглежда добре самата машина. Иглодържачите също.На пълна газ не трябва да къса, чупи игли, или прескача. А ако си мислиш, че ще харесаш някоя, ще се обадиш по телефона, ще пратиш капаро, ще ти я докарат до дома, това го забрави. Когато имаш пари за нова машина, така нещата стават, но не и в твоят случай. Веднъж писах за фрапираща продажба на покривна стара домашна машина. Ергенът беше написал, че продава 5 - конечен оверлог в перфектно състояние. Нито беше оверлог, нито беше в работещо състояние, защото му липсваха двете бремзи и цялата беше в ръжда. Не знам дали не е възможен друг вариант за теб? Купуваш средно скъп четириконечен домашен оверлог, шиеш и след време, си купуваш един нов Джак с всички екстри. Мадам започна с домашен, а сега вече....Минусът на домашният не е, че е бавен толкова, колкото това, че след поне 24 часа работа на машината, трябва да се смаже. Това в твоят случай е на месец и половина - два. Мисълта ми е, че трябва да купиш сега сравнително добър оверлог, за дългогодишно ползване. Да се продаде не е лесно. Ако му поставиш нормална цена, трудно ще се продаде. Ако намалиш цената, пак не е добре, защото ще мислят, че е боклук. След всичко написано, вместо светлина в тунела, най-вероятно ти стана още по тъмно, но трябва да си наясно с някои неща. Има една чудесна оферта на много добрата фирма Juki, но е петконечен. Не искам да ти посочвам конкретна машина, защото след това може да се окаже с някакъв дефект и да ме благославяш. Не мога да разбера, как е възможно там където живееш, да не познаваш поне 4 - 5 техника. Та те ходят на тумби, на тумби.

# 2 819
  • Пловдив
Влизам в темата, за да се похваля, че днес почти цял ден изкарах на новата си Елна 240.
Скъсих едни пердета, които отдавна ме дразнeха как стоят.
Един стар мой камуфлажен панталон, КОЙТО САМА СИ БЯХ ШИЛА НАВРЕМЕТО(и никога няма да ми стане отново...) , вече е 7/8ми панталон за дъщеря ми.
На друг нейн панталон стесних крачолите, После го скъсих и вкарах широк ластик долу, при глезена.
От изрязаните камуфлажни крачоли утре ще направя още малко маски(от вътрешната страна ще сложа изрязаното от памучните пердета)...
Много съм доволна от машината.
Минава през страничен шев на дънки. С игла за дънки, 90 номер. Получава ми се.
Има корекция натиска на крачето....

Последна редакция: сб, 13 фев 2021, 20:45 от JiD

Общи условия

Активация на акаунт