АВГУСТовските бебоци правят първите подскоци - 8

• 12 007
  • 299
  •   1
Отговори
# 225
обаче аз съм свикнала да правя всичко в/на леглото (разбирай учене, гледане на тв, работа с компютър, четене и т.н.) ...

Тогава точно като за теб е позата за кърмене в легнало положение.  Grinning Майтап няма, супер удобно е. Ти нали питаше за компромис между спането в кошарата и при мама. Ами точно в тази поза е. Вечер Мартинито като се събудеше го слагах в нашето легло, заемахме позиция и ... аз заспивах.  Simple Smile По някое време като се събудя, той вече се е пуснал и заспал и тогава го връщах в леглото.
Тук е момента да препоръчам още една вещ  Laughing - възглавница за кърмене. Върши чудесна работа още от последните месеци на бременността и после не само при кърмене.

Обаче ти ако наистина ще ползваш многократни пелени ще ти се разкаже играта без удобно място за повиване. Освен ако нямаш много як кръст или не се научиш и това да правиш легнала.  Laughing

Последна редакция: вт, 26 фев 2008, 16:34 от Martini mama

# 226
Обаче ти ако наистина ще ползваш многократни пелени ще ти се разкаже играта без удобно място за повиване. Освен ако нямаш много як кръст или не се научиш и това да правиш легнала.  Laughing

Ама многократни нямам предвид тензухените както едно време майка ми гладеше и изваряваше до пълно умопобъркване (не съм толкова смахната!  Rolling Eyes Stop), ами едни такива като гащички, в които се слагат памучните пелени и после се перат в пералнята. Е, гладене пак ще има, ама не смятам нищо да изварявам. Ще вземем плот за повиване - сигурно такъв, дето се закрепва върху леглото/кошарата.

Последна редакция: вт, 26 фев 2008, 16:50 от Котката Марта

# 227
  • Бургас/Пз
За повивалника съм с две ръце, това е по-удобно от всяко друго нещо. Лошото е обаче, че дъщеря ми на 4м. и половина се обърна от него и тупна в кошарата, докато се обърна да взема едни кърпички, които бях забравила. А колкото до това за цената на количка, кошара или нещо подобно, което се ползва повече време, аз лично смятам, че ако човек може да си позволи и е оправдана инвестиция, имам предвид откъм качество, защо пък не. Едва ли на бебето ще му е ясно че количката му струва 1300 лв например. А пък и аз си спуквам задника от бачкане, да карам хубава кола, защо не и неговата количка да е такава?
За помпите- пре 2000г. нямаше все още Авент или поне не в Бургас, а мъжа ми като изревах още в болницата, купил една от 3 лв без марка от аптеката на самата болница и просто с нея си изкарах. Вършеше страхотна работа, за съжаление ми казаха, че вече не ги внасят. Иначе как ще си продат тези от 80лв например?

# 228
Едва ли на бебето ще му е ясно че количката му струва 1300 лв например. А пък и аз си спуквам задника от бачкане, да карам хубава кола, защо не и неговата количка да е такава?

Ми именно, дет' се вика - въпрос на приоритети  Mr. Green
За мен една толкова скъпа количка не си оправдава инвестицията, защото 1) мисля, че бебето предпочита да го носиш близо до себе си и 2) като стане достатъчно голямо, за да ходи - предпочита да щъка насам-натам, а не да е вързано в количката за удобство на мама.

Освен това наистина смятам, че ще направим нещо добро за планетата си, ако не поощряваме консуматорското отношение и не учим децата си, че се нуждаят от неща, за да имат високо качество на живот. Напротив - нуждаят се от качества.

Просто виждам как аз самата попадам в клопката на рекламата, шаренията, най-новото, най-... и не съм си симпатична. Мислех, че отдавна не се поддавам на такива внушения  Mr. Green Ама то отвсякъде се опитват да те убедят, че без това и онова не можеш, а всъщност на бебето наистина му е все тая дали количката му струва 1300 или 300. Дори изобщо без количка може, ама без майка си и баща си не може. Има неща, които са смислени и необходими и такива, които само ние си мислим, че ни трябват.

Reduce. Reuse. Recycle.  Heart Eyes

# 229
  • Бургас/Пз
За носенето всички знаем, че е абсолютно невъзможно за го правиш постоянно, особено ако си гледаш детето сама. Пък и като стане на 4-5месеца, де не мислиш че на него няма да му трябва пространство, а особено в жегите, хич няма да му е до твойта топлина. Все пак я си помисли да имаш някой непрекъснато наврян в себе си. Скоро гледах "Виж кой говори" и си припомних, как бебета ни се чудят на хрумванията ни които ние смятаме че са добри за тях, а на тях миличките изобщо не им харесва. Примерно мойта дъщеря никога не искаше да заспива ако има някой при нея. Просто така си беше още от първия ден в който се роди. Кърмила съм я близо 5 месеца и когато се наядеше почваше да ме буда , за да я сложа в леглото и да заспи там, а не на гърдата.
Така че не бъде сигурна, че в много отношения бебето ще е на твоето мнение.
А колкото до ходенето самичко, доста време ще трябва да почакаш /то няма да тръгне само още на 10 месеца/ - все пак една количка я ползваш минимум година и половина - две.  Пък и с нея се придвижваш тук и там, особено в по-големите градове където разстоянията хич не са малки. На мене ми се случвало да навъртам по 4-5 км на ден и то с количката, за да мога и да си гледам детето и да свърша някоя друга работа, която няма кой да ми я свърши. Вярно е че 1300 лв е наистина висока цена за количка, но цифрата е само условна, не съм имала предвид това, пък и е абсолютно сигурно че не винаги цената оправдава качеството. На мене обаче при първото дете ми се наложи за 6 месеца да купя втора количка, просто защото първата се счупи, поправиха я така че да не може да се сгъва, а след това се оказа че гаранцията и е изтекла. Така че и това са неща на които трябва да се обръща внимание. По скоро качеството а не цената.
А колкото до родителите не съмнено те са много важни за децата си. Макар че историята помни и много станали хора и с по един родител. То да не дава господ!!!!!

# 230
вЕрно да не дава Господ!

А иначе - каквито и решения да са вземали нашите родители, и техните и всички родители преди тях - все са бъркали и все са били прави за някои неща, ама човечеството е оцеляло (вярно - с грешки на растежа Wink). В един момент си избираш една линия и я следваш, пък ако не става - пробваш друга. Аз гледам майки около мене - коя с едно, коя с три деца и от тях черпя акъли, ама то човек се обгражда с хора, с които обикновено споделя някакви общи разбирания за нещата.

Спомням си как видях за пръв път бебе в слинг - в метрото в Берлин и направо му завидях - исках да съм на негово място. Насред суматохата и шумотевицата така сладко спеше и толкова умиротворено изглеждаше... някак си ми се е запечатал този образ  Heart Eyes

Аз сега пробвам една стратегия за пренатално възпитание  Mr. Green - да видим бебо като се роди дали ще сме на един акъл или на различни. Дет' се вика "опитите продължават"  Grinning

# 231
Доста неща съм пропуснала за последните няколко дни...
Аз пак съм домашен арест за десетина дни - вирусът, който колегите си разменяха учтиво от няколко дни не подмина и мен...
Синузитът пак ми се активира и едвам гледам, направо ми сълзят очите. Тази зима бих всички лични рекорди по разболяване.
Освен това се опитвам да организирам семейното преместване, което трябва да го прави фирма...
Е, легендата, че така било по-лесно си е чиста лъжа... Направо съм като в Параграф 22.  Close

Покрай местенето и на мен темата за детска ми е актуална. В новия апартамент има чисто нова ремонтирана детска стая.
Но аз искам бебето да е в спалнята...
За това на първо време ще вземем креватче и маса за повиване (може и отделна, не знам още как  ще е мястото). Ако си бяхме останали тук, със сигурно щяхме да можем да "наследим" доста неща от приятели... Но едва ли някой ще се навие да ми мъкне колички и легла до Белгия.  Та ще трябва да се оправяме сами.

За количката мисля, че трябва да е функционална и лека, но стабилна. Това ще са ми критериите. И аз съм супер навита за слинг (даже таткото онзи ден сам ми заговори за слинг и че искал да носи бебето Grinning), но като гледам приятелите ни около нас - без нея не може и то до доста късно... До три години си ги ползват, особено като трябва да се върши някаква работа.

Ние освен количка ще трябва да се обзаведем и със столче за кола... Тук е задължително и няма как да минем без него... Но мисля, че поне за първото, най-бебешкото, ще търся втора ръка... Нямам идея какъв бюджет ще трябва да отделим за бебето, обаче май трябва да си направя разчет от сега, за да няма неприятни изненади..  Thinking

Valeni, за идеи за обзавеждане и ремонти, виж в подфорум Нашият Дом. Има много идеи, адреси, цени и т.н.

Марта, има един много интересен сайт със същото име The Story of Stuff. Ние вкъщи сме също много на екологична вълна... Веганството ме съблазнява, обаче ми се струва малко двулично да го приема, като философия, при положение, че си изкарвам хляба в индустрия, която е един от най-големите замърсители на околната среда...  Embarassed

# 232
Урааа, Мика се обади. Липсваше ми и те мисля.
бабешки съвети бол, ти си знаеш, ама в общи линии важи онова правило, че с лекарства минава за 7 дни, а без лекарства - за седмица  Wink Съжалявам, че те мъчи - стягай се!

Аз за веган изобщо не ставам, защото трябва да се храниш много пълноценно и уравновесено, за да не си докараш някой недостиг на витамини и хранителни вещества. А като гледам брат ми как се храни - половината от тия неща изобщо не ги ям! И да се лиша от сладолед и мляко?  Stop Но все пак някакво по-умерено отношение към околната среда ми се ще да имам...

Не ти завиждам за местеното  Rolling Eyes Вече престанах да броя за 26 години колко пъти съм се местила, но бяха около 30. Като видя кашон и куфар и ми се повдига  Sick Ама няма как, тука и ние до десетина дни ще сменяме квартира. Поне този път ще имам само дрехи и книги в малки количества да преместя. Отивам да живея в Младост-4. Транспортно погледнато - ужас, от гледна точка на чистия въздух май не е зле. Но едва ли ще е за дълго...  Grinning

# 233
Урааа, Мика се обади. Липсваше ми и те мисля.

Мерси, Марта! Hug

Вече престанах да броя за 26 години колко пъти съм се местила, но бяха около 30. Като видя кашон и куфар и ми се повдига  Sick

Аз вече не броя. А като няма куфар или пътна чанта, която да прескачам или заобикалям в хола или стаята, къщата ми се струва странно празна...  Mr. Green

А Младост 4 не е чак толкова зле. Много приятели с бебета живеят в момента там и даже са доволни  Wink

# 234
  • Бургас/Пз
В един момент си избираш една линия и я следваш, пък ако не става - пробваш друга.

Това много ми хареса, човек наистина трябва да пробва, за да разбере кое става и кое не.

Ако ти се разказва сподели нещо повече за опитите в пренатално възпитание.
А тази книга за бебето за която писа, не можах да я намеря в Бургас. Поръчах я но ще дойде до 10 дни. Дано да си заслужава.

# 235
Добро утро мили дами Grinningзавърнах се и съм по-добре. Само ми е запушен носа. Хиляди благодарности на Valeni   bouquet- лукът ме спаси. За един ден се оправих. Е сега още няколко ще си говоря носово, но това което беше онзи ден Twisted Evilе вече минало.
В събота ходихме да разглеждаме по магазините за какво става въпрос и ми се зави свят от цени Shocked. Легло под 300 лв. няма, хайде за количка аз по принцип не съм капризна и за 250-300 лв. ще си харесам така като гледах. Ама като направих сметка + още куп други неща, които трябват за бебчо. Ужас, само приспособленията за къпане - ванички, стойка и т.н ще излязат към 100 лв. Абе едно 1500 лв. трябва да си приготвим Rolling Eyes

# 236
Това много ми хареса, човек наистина трябва да пробва, за да разбере кое става и кое не.

Ако ти се разказва сподели нещо повече за опитите в пренатално възпитание.
А тази книга за бебето за която писа, не можах да я намеря в Бургас. Поръчах я но ще дойде до 10 дни. Дано да си заслужава.

Ами, според мен си заслужава, но може би просто върви в една посока, която на мен и без това си ми харесва.

Пренаталното възпитание смята, че детето има съзнание и може да разбира много преди да се роди, а не чак към края на първата си годинка, както се смята от когнитивната педагогика. Следователно можем отсега да си общуваме с бебето, да му обясняваме какво се случва в околната среда, да заложим основите на общата му култура и емоционалната му интелигентност. Например, като му пускаме определена музика, пеем, говорим му на глас, дори можем да му четем. След раждането то разпознава мелодиите, гласовете, песничките. Освен това поради симбиотичната връзка между майка и бебе, то усеща всяка промяна в нас - ако се учести пулсът ни, ако сме разтревожени или уплашени, когато сме спокойни и щастливи, това се отразява и върху него. Ама сега - животът не спира да си тече, само защото сме бременни. Случват се всички обичайни неща - тревожим се, страхуваме се, имаме си грижи. Аз се опитвам да му обяснявам на моето бебе, че "това е животът", че всичко в него е поправимо и временно, че няма нищо, от което "се свършва светът", че ще се постарая да не повторя грешките на моите родители, че няма нищо страшно в проблемите, защото те развиват уменията и способностите ни и т.н. Аз съм си убедена, че децата се раждат доста по-"светнати" (както се изразява брат ми) от родителите си и нашата работа не е толкова да ги формираме като личности, колкото просто да им пречим прекалено да се развиват. През 20-ти век се смяташе, че до 6-ти месец бебето едва ли не само спи и яде, а всъщност в мозъка му всеки ден се формират десетки хиляди нервни връзки, и то най-вече чрез стимулация на сетивата.

Затова според мен е супер вредно да оставиш бебето в легълцето и да се грижиш само за физическите му нужди. Още от много малко то има и интелектуални, и психически нужди. (Не казвам, че някоя от нас би постъпила така, но чета и други форуми и често срещам подобни изказвания: "Моето бебе по цял ден си седи в кошарката, ние изобщо не се носим на ръце, ако мрънка, го слагам в шезлонга или на активната гимнастика.") Няма нищо лошо в активната гимнастика или играчките, но всъщност за правилното си развитие детето се нуждае от стимулация на всички сетива, а не само на зрението и слуха. Кожата е най-големият и най-важният ни сетивен отган - всеки квадратен милиметър кожа съдържа десетки рецептори за топлина, вибрация, допир, болка и дълбоко разположени рецептори, които казват на мозъка какво е положението на тялото и разположението му в пространството. Именно те трябва да бъдат стимулирани, за да дадем на детския мозък силен старт.

Също така е много вредно ранното слагане в проходилка или прохождането, преди детето да се е научило първо да пълзи, а след това да ходи на четири крака. Много родители нямат търпение детето им да проходи или го слагат в проходилката, за да се забавлява, докато те "свършат нещо" (изпушат една цигара  Wink). Прескачането на важни стъпки във физическото развитие води по-късно до блокажи в емоционалното и поведенческото развитие на детето.

За мен издателство "Аквариус" има много добра поредица по въпросите на детското развитие и детската психология в ранна възраст (там си е обяснено по-добре, отколкото аз бих могла да обясня):

- "Размърдай си мозъка", не си спомням автори, а не ми работи Гугъл в момента да проверя
- "Малкият тиранин", Иржина Прекоп (детски психолог)

Предстои издаването на още две книги от поредицата. По-нататък (не знам защо нямам връзка със сървъри извън БГ?), ще намеря сайтове за пренатално възпитание за тези, които четат чужди езици. като остана по-свободна, може и да преведа нещо.

Добро утро  Grinning Heart Eyes

# 237
  • софия
Добро утро на всички HugАз още си влача хремата,аман вече #Cussing out
Да се похваля-от няколко дена получавам най-сладките шутове Joy
Виждам,че доста неща сте коментирали,ще опитам да се включа по някой от тях,така....
Относно помпите за кърма,на мен доста ми помогна в болницата.Имах мнага кърма,а бебчо не можеше да изяде толкова и направо щяхя да ми се пръснат гърдите.Та с помпата успях да регулирам нещата.Взех си на Чико,струваше 25лв,много съм доволна от нея.
http://shop.danet.bg/product_info.php?cPath=131&products_id=747
По въпроса за количките,определено ще си купя някоя скъпа,защото ми писна от боклуци.със сина ми смених 6 бр. колички,та сега мисля да мина с една по-скъпа,вместо няколко по-евтини.Просто е факт,че по-скъпите са по-качествени
Котката Марта дано успееш да следваш плана,който си си начертала Peaceна мен лично ми се струва много оптимистичен и нереален.Защото колкото сме майки,толкова сме и хора.Аз лично съм си оставяла детето и само в креватчето и в проходилка(дори само за една цигара Wink) и не мисля,че е пострадало от това.Също така за спането в кревата на родителите съм твърдо против.От малък си спи в креватчето и живот и здраве и другото бебе ще е така.
Повивалника и за мен е много ценна вещ,ползвам го до ден днешен.
Друго не се сещам засега,пак ще се включа  bouquet

# 238
  • жителство на место
аз също съм си мислила като наблюдавам племенниците си: те са по-свободни в мисленето си, имат по-отворен кръгозор- виждат повече и са по- искренни /не стрдат от скрупули и общностни ограничения/
а на родителите задачата като че ли е, да им "подрежат крилцата", да ги вкарат в приетата рамка- да ги възпитат smile3535
дано да не звучи крайно- както се казва ще се видим и ние, що за стока сме smile3534

а иначе вярвам, че моето бебе има от самото начало душа, която по някакъв начин вече се обогатява и развива- само това висене във форума незнам как ще повлияе Joy Joy Joy

# 239
В събота ходихме да разглеждаме по магазините за какво става въпрос и ми се зави свят от цени Shocked. Легло под 300 лв. няма, хайде за количка аз по принцип не съм капризна и за 250-300 лв. ще си харесам така като гледах. Ама като направих сметка + още куп други неща, които трябват за бебчо. Ужас, само приспособленията за къпане - ванички, стойка и т.н ще излязат към 100 лв. Абе едно 1500 лв. трябва да си приготвим Rolling Eyes

Кошарките за спане и игра са на около половината от тази цена. Има такива, на които дъното им е с по 2-3 степени. Аз лично няма да купувам дървено легло (макар че майка ми настоява даже дърводелец да го прави), защото ми се струва излишна мебел - детето ще спи в него максимум 2-3 годинки, ако изобщо. От друга страна, ако планирате второ... може и да си заслужава.
Доста парички си трябват, ама не се паникьосвай сега. Например, не купувай много от най-малките дрешки, защото след един месец няма да му стават вече, а след това постепенно приятели и роднини ще те заринат с нови и носени детски дрехи.
Помисли си кой има малко дете, което скоро е израснало бебешките си принадлежности и виж дали не можеш да ползваш нещо втора ръка (ако искаш, разбира се) - много хора имат почти нови колички и легълца, освен това можеш да потърсиш тук: ПРОДАВАЛНИК - има почти чисто нови неща на много по-ниски цени. Имаше и някакъв друг оказион, ама в момента не мога да се сетя за уеб-адреса. В сайта на бТВ "Часът на мама" също има рубрика купувам/продавам.

Общи условия

Активация на акаунт