Също така имах потрес от напикаването (до 4ри годишен). А тази умница вече е изцяло без памперс, от раз - в този случай обаче мисля, че аз намерих правилния подход. Докато за говоренето май нищо не може да се направи.Проблема ми с малката е смученето на пръста. Тя никога, ама никога, не е заспивала без палеца, нито веднъж. Захапката и е крива вече
. Пък таквоз хубаво се роди, а сега: 4 см белег на челото и криви зъби. Нямам идея как да се справя с проблема. Мазилата са опитвани, имаше рана на пръста - за кратък период смучеше другия, като зарастна продължи. Карам я да гушне куклата или мен - съгласна съм дори да я приспивам само и само да не пъха пръста. Тя просто не може да изпадне в дълбок сън, ако не си пъхне палеца, понякога дори само за 3 сек. Дори баба ми и каза, че ще и падне пръста, ако го смуче, ами не помогна, само дето сега изпитва угризения като го пъха в устата, преди поне нямаше такива. Стартегията, която съм набелязала е да я оставя още малко и после с обяснения и убеждения ще се пробвам, пък дано спасим поне постоянните зъби. За тези каузата е загубена. 

(хем ми е смешно, хем ми се плаче, като го чуя)..

Пораснал е за няколко месеца, но колко не се знае
Неприятното е, че го намерих легнал по лице, иначе нищо му няма.