Рецепти от турската кухня ! =2=

  • 218 396
  • 314
  •   1
Отговори
# 210
  • Мнения: 4 380
Само аз и имам този проблем- линковете към рецептите всички водят на първа страница от предишната тема. Нито един линк не се отваря. Confused

# 211
  • Мнения: 782
На мен ми се отварят  Rolling Eyes кажи какво ти трябва да ти го пейстна Simple Smile

# 212
  • Мнения: 132
Здравейте! Открих ви преди 2 дена ,не всичко успях да прочета,но ще си наваксам.Преди 7 години ядох КУМПИР/Kumpir/ в Бакъркьой,имам някакви спомени,но не мога да се сетя за това ,което си го слагаш вътре в изпечения картоф/други рецепти за кумпир намерих в турските блогове,но не са като тези които съм опитала точно там/.Ще съм ви много благодарна ,ако някой знае и сподели!  И още нещо-Кекик-нашата мащерка ли е? Благодаря ви!

# 213
  • Сърцето ми, завинаги в Истанбул
  • Мнения: 806
sevi_nil, ами в компир салагат първо масло(тереяъ) и кашкавал. Бъркат го хубаво, после добавят другите неща по избор. Може да избираш от късър, макарони с кисело мляко и майонеза, кисели краставички, американ салата (руска салата), зеле с моркови, сосис (като кремвирш), грах, царавеца, кетчуп, майонеза, едно люто като езмеси, зелени и черни маслини, рендосан морков в майонеза  newsm78 Ох, имаше ли друго?

# 214
  • Мнения: 930
запис да следя темата

# 215
  • Мнения: 4 380
На мен ми се отварят  Rolling Eyes кажи какво ти трябва да ти го пейстна Simple Smile

Странно. Shocked А при мен нищо не се отваря. Защо така?
Нищо конкретно- исках да прегледам всичко и да се вдъхновя от нещо, но уви. newsm78 И не ми се преглеждат от край до край 2 теми, а момичетата спряха да пускат нови рецепти.

# 216
  • Мнения: 573
xenia, права си, ще взема да пиша на модераторите. Явно има проблем с архивираните теми.

В компира освен масло и настърган кашкавал като начало, можеш да сложиш, какво си поискаш стига да ти е вкусно. Гледам, че Дризе се е наела с трудната задача да ги изброи.  Hug

# 217
  • Мнения: 4 380
Една нова рецепта за супа да прибавя към колекцията от турски вкуснотии. Надявам се да ви хареса!

Гъбена супа с мляко

250 гр. гъби
1 супена лъжица масло
1 средно голяма глава лук
1 с.л. брашно
0.5 л. хладко мляко
0.5 л. хладка вода
1 шепа ситни макарони
1 ч.л. мащерка
1 ч.л. джоджен
2-3 скилидки чесън
Сол

Нарежете на ситно гъбите и лука. Задушете ги в маслото, докато омекнат и прибавете брашното. Запържете набързо и внимателно, бъркайки непрестанно прибавете водата и млякото. След като заври  прибавете макароните, оставете супата да поври още 10 мин. сложете мащерката и джоджена, счукания със сол чесън, след 2-3 мин. спрете котлона и супата е готова. 


И аз я направих. Страшно вкусна супичка. Heart Eyes Само че и сложих доста повече вода. Че с това литър супа, закъде по-напред?  Laughing Пък и по-малко концентрирана ми се струва по-добре.

Мерси за рецептичката!

Последна редакция: пн, 26 яну 2009, 01:27 от xenia

# 218
  • Мнения: 132
Благодаря на drize и kaigi .

# 219
  • Мнения: 782
А дали ще може да дадете цялата рецепта за компира  Simple Smile

# 220
  • Мнения: 573
Shada, рецептата е много проста. Печеш един много голям картоф /ама наистина голям/ на фурна, целия, докато се опече добре. Правиш разрез отгоре, трябва да изглежда горе-долу накрая така  http://www.masalcafe.com/images/kumpir4.jpg. Докато е топъл слагаш масло и настърган кашкавал и много добре размачкваш с една вилица. Става нещо като пюре. После слагаш гореспоменатите продукти и го ядеш докато е топъл. Това е кУмпира. Аз лично го предпочитам с 2-3 вида пълнеж само.

xenia, в Турция супите се ядат доста по-гъсти, нещо като рядка каша са. Радвам се, че ти е харесала.

Последна редакция: пн, 26 яну 2009, 12:21 от kaigi

# 221
  • Мнения: 331
  И още нещо-Кекик-нашата мащерка ли е? Благодаря ви!

Тц - не е мащерка - риган е.

# 222
  • Мнения: 800
ех, ото това кекик имам цяла кутия огромна.  за какви манджи се използва

# 223
  • Мнения: 573
Не е риган, а мащерка !

мащерка-kekik-Thymus

http://tr.wikipedia.org/wiki/Kekik


Използва се в местните ястия, печените меса.

Последна редакция: пн, 26 яну 2009, 16:46 от kaigi

# 224
  • София
  • Мнения: 17 649
Мащерка = бабина душица.
Придава невероятния дъх на високопланински боб (ще рече, боб, готвен на високо, с подправки и билки, расли на високо, в големи количества).
И в други неща се слага, де, даже не знам дали някъде другаде, освен по планините, дето е диворастящо да го слагат в боба заедно с джоджена и чубрицата...

Общи условия

Активация на акаунт