искат да им подарим пари за сватбата

• 37 132
  • 467
  •   1
Отговори
# 165
И аз не виждам нищо нагло и невъзпитано. Ако на поканата пише "подаръците - само домакински уреди, или само картини" щеше ли да е по-различно ? В случая парите не са заплащане за нещо, а просто  форма на подарък.

# 166
  • В лудницата на 2-рия етаж.
Сетих се и аз за сватбата на едни приятели-след като посрещнаха младоженците в ресторанта и водящата обявява-Сега свекърът и всекървата искат да подарят подарък на младото семейство,излиза свекървата напред и ги закичва с по едно златно герданче ooooh!(А булката с бижута от съвсем друг тип).Голяма излагация ви казвам,на мен ми стана супер смешно,демонстрации от класа.

# 167
  • Варна
И аз не виждам нищо нагло и невъзпитано. Ако на поканата пише "подаръците - само домакински уреди, или само картини" щеше ли да е по-различно ? В случая парите не са заплащане за нещо, а просто  форма на подарък.

Щеше да е също толкова нагло, защото се набляга на подаръците - на мен ми звучи като "не носите ли подарък - хич и не идвайте Naughty" Просто на мен лично ми изглежда грозно да наблягаш по такъв начин на подаръците, които очакваш. Има и по-възпитани начини да намекнеш за предпочитанията си - по-нагоре бяха дадени няколко идеи.

# 168
И аз се сетих нещо,как преди години баба ми беше много обидена,че не я поканили на сватба на уж близки и роднини,защото в последния момент и прехвърлили куверта за човек,който щял да даде пари за хладилник
Грозно,но практично Confused
Що са им стари сервизи(макар и от човек поднесъл ги с обич,към младоженците),като могат да вземат мангизи-виждам,че доста от писалите тук са на тоя принцип Stop
Дали някои други прагматични хора, също за да не надвишават броя куверти(да не се минат) не задраскват от тях познатите си с по малко възможности newsm78
Дали не са ни поканили нас с мъжа ми ако,че не сме им много близки само защото имаме възможности.
Доста мисли провокира тази тема в мен.
Даже правя грешката,че прехвърлям мненията на одобряващите идеята с парите върху нашите познатиnewsm78

# 169
Мила мама, ако не сте близки с двойката младоженци, ако не поддържате чести и искрени взаимоотношения, то бъди сигурна, че сте поканени за подаръка - бил той в пари или друго!

Тъжно или не, това е истината. Сама каза, че от вас се очаква голям подарък, заради възможностите ви. - това е отговора.

# 170
Мила мама, ако не сте близки с двойката младоженци, ако не поддържате чести и искрени взаимоотношения, то бъди сигурна, че сте поканени за подаръка - бил той в пари или друго!

Тъжно или не, това е истината. Сама каза, че от вас се очаква голям подарък, заради възможностите ви. - това е отговора.
наистина е тъжно,дано не е така

Интересно ми е някой от по практичните привърженици на идеята "подаръците-кеш"дали е канил гости само с тази цел

Питате ме едни и същи неща,които вече сто пъти обясних а на горното ми мнение отговор още няма newsm78
Все пак няма ли някой да си признае,че е канил гости и на този принцип.
Няма ли някой да си признае,че е поканил хора само заради сумата, която могат да отделят
След,като уважавате практичността до такава степен,логично е

А относно въпросите пак да отговоря(за последен път обаче,че съм като развален грамофон вече)
1 На моята сватба нямах листа,а оставих избора на гостите.Дойдоха гости с подаръци ,които някои от вас биха нарекли"боклуци"но аз не бих си го позволила от уважение към това,че са ми гости
Имаше хора, които дойдоха без нищо(дори без цветя)
Получих няколко поставки за вино,тенекиен сервиз,съд за готвене,който беше в изхабен кашон и т.н.-така са преценили,така са подарили,исках да ги почерпя-сигурно съм последната наивна кокошка(за някои сигурно заспала глупачка), но съм такава.Не съм канила хората по принцип кой ще направи хубав подарък и кой не.
Получих и подаръци с отношение-една жена ми нарисува икона,много красива икона.Приятели на мъжа ми бяха избрали картина на художник,който знаеха,че мъжът ми харесва.
Някои от подаръците събират прах и при мен,но аз не смятам, че е задължение на гостите ми да ми направят примерно кухня
2 На тази сватба ми казаха директно- Каним ви на еди коя си дата,подаръците решихме да са кеш.
3.Нямам нищо против сватбените листи-те ми помагат в избора и на останалите ни познати така взехме подаръци
3.Някой пита,какво съм мислела за въпросната двойка да взема-за пореден път да кажа-мислех спа уикенд(имах и идея за посланието)

Последна редакция: сб, 23 фев 2008, 15:22 от Mila mama

# 171
Бивша моя състудентка и гаджето и ни поканиха на сватба и ни казаха подаръците в пари.
Досега не са ми искали така подарък

Съжалявам, че връщам темата в началото, но би ми било интересно как точно ви казаха, как си "поискаха" подаръка в пари?

Цитат на: Рени
Така е. Когато правиш подарък, може да е скромен, но "от сърце". Когато обаче си решил да дадеш пари не върви да минеш със скромна сума. 50 лв. са излагация (за работещи хора, нямам предвид пенсионери).
newsm78 Какво значат "пари", "скромна сума" и "50 лв. са излагация"? Само големите суми ли са "от сърце"?

Прави ми впечателние, че двете "най-големи противнички" на този начин на правене на подарък, непрекъснато подчертават, как те дават повече, понеже са материално обезпечени. Стига се до там, че Mila mama даже се опасява, че е поканена само заради очакваната сума.  ooooh! Струва ми се, че проблема е  точно в това... Проектирането на собственното отношение към парите и стойността на един подарък, върху това на празнуващите.  Thinking

# 172
  • Linz
Какво значат "пари", "скромна сума" и "50 лв. са излагация"? Само големите суми ли са "от сърце"?

Прави ми впечателние, че двете "най-големи противнички" на този начин на правене на подарък, непрекъснато подчертават, как те дават повече, понеже са материално обезпечени.
Не, но ако ще се бръкваш да "подариш" кеш е смешно да дадеш 20 или 50 лв, ако са близки хора- и 100. Не те ангажирам с моето мнение.
Не съм "противничка", на сватба не съм ходила от доста години. Нито пък съм материално обезпечена. По-скоро съм принципна.

# 173

Интересно ми е някой от по практичните привърженици на идеята "подаръците-кеш"дали е канил гости само с тази цел

Абе Мила мама ,как си представяш възвишената форумка да покани някой заради парите?Абсурд!Скандал!Защо тогава в поканите не пишат,елате без подарък,ние искаме само да споделим радостта си с вас??ММ?Колко от вас ще се зарадват че някой е дошъл на сватбата Ви без подарък?Нали не сте комерсиални ами правите сватба от чисто чувство и заради приятели?После ще е пълно с теми как на сватбата ви леля Мина е дошла с празни ръце...
Ние не отидохме така на сватба на един приятел на мъжа ми.Веднъж споменаха че септември ще се женят,почнаха организиране на свабата,разпратиха поканите,ние чакахме ,чакахме покана,покана за нас така и не дойде!Три дена(3) преди сватбата ни звъннаха да попитат мислим ли да ходим на сватба,ако сме мислели да сме отидели до тях да си вземем поканата?!Ами аз мога ли да предвидя 3 дена предварително да осигуря прилична сума за подарък???Какъв е смисъла да си разпратил поканите преди 2 месеца на останалите гости,а нашата да си я вземем от тях???Какво ви говори това?На мен че някой е отказал покана и те са решили да не остават валат и да поканят нас...да не изгори напразно куверта,така или иначе ще се сервира този куверт поне да си го платим Confusedгрозна и тъпа селска проява!Казах го и лично на двойката,да знаят другия път да не постъпват с други хора така,то за нас ясно че повече няма да ни поканят,щото не съм от мълчаливите. Sunglasses

# 174

Абе Мила мама ,как си представяш възвишената форумка да покани някой заради парите?Абсурд!Скандал!Защо тогава в поканите не пишат,елате без подарък,ние искаме само да споделим радостта си с вас??ММ?Колко от вас ще се зарадват че някой е дошъл на сватбата Ви без подарък?

А колко от вас, получавайки такава покана, в която пише "елате без подарък", ще го и направят?  newsm78 Не, ще се почнат едни телефони, едни питанки, и ако двойката продължава да държи на това, пак се обзалагам, че накрая почти всички ще занесат нещо. По свой избор или пари. И на бас се хващам, че ще си блъскат много повече главите, отколкото ако от самото начало "знаят". Със сигурност и в главите на много от така поканените, рано или късно, ще се загнезди и съмнение от сорта: Ааа, тия искат нещо, ама сигурно е много скъпо, та не смеят да си кажат...Мазохизъм  Joy

Абе няма угодия!  ooooh!

Всяко нещо може да се погледне и обърне и като негатвино, и като позитивно. На всички ни е вкоренено, че поканен на празник се носи подарък. Явно на много хора им е и вкоренено, че подаръка непременно трябва да се забележи. И отбележи от получателите.  Wink Нали са пари, кеш или за нещо, как така?! Под- или съзнателно се включва механизмът на собственното мислене: какво аз ще си кажа, ако...; какво на мен ще мии хареса...; колко пари на мен биха ми се сторили достатъчни... Rolling Eyes Всъщност те не правят подарък според случая и получателите, а според това, на какво биха те обърнали внимание. Което от само себе си изключва определението "от сърце". Ако е от сърце, никога няма да е тема за подараяващият, скъп или евтин, в брой или под формата на нещо. Не биха го интересували коментарите или подбудите на получателят, да не говорим, че такива са обикновенно отново плод на собственната фантазия и себепроекция, рядко реалност. И понеже не всеки им е толкова близък, че да "заслужава" подобна инвестиция,  от там и "гнева" и обръщането на темата в порочна.

Последна редакция: сб, 23 фев 2008, 13:16 от Dona Bonbona

# 175
По принцип не обичам нито да ми подаряват пари, нито да подарявам кеш. Така се губи смисълът на подаръка, все едно плащаш на някого, че е почерпил.  Sick Винаги се старая да избера хубави подаръци според вкуса на празнуващия. Може да са малки, но са от сърце, а не за отбиване на номера. Обаче този метод просто не е приложим при поводи, където има още поне 50 подаряващи или за хора, които не познавам добре. Ако не знаете нещо конкретно, което би зарадвало младоженците (например точно определена статуетка, от която булката е била възхитена или допълнение към любим комплект посуда), по-добре да се дадат пари. Но да се избират картини по ваш вкус или нещо, което мислите, че е полезно- не! Мила мама, ти какво би им подарила всъщност?

Държа да отбележа обаче, че откровено се шашкам от сумите, които се цитират в тази тема. #Crazy Бенсон10 също изказа учудването си от тази цифромания, но никой не коментира поста й. Моля, обяснете ми какво е това, наддаване ли?!?! "Какво ще кажат хората?", "Да се покажем какви сме гъзари"? Money Доколкото знам в Германия на сватба е нормално да се дадат по 25 до 50 Евро. За рождени дни пък подаръците обикновено са за между 5 и 15 Евро. При това по 15 Евро даваме ние- българите, а германците не се притесняват да поднесат нещо за към 4-5 Евро на човек. Бабите с пенсия 1200 Евро дават на внучките си по 20-25 Евро за подарък за рождения ден! Все пак целта на подаръците е да се покаже внимание към рожденика, а не да се покажем кой има повече и е по-ларж. Но като гледам за какви цифри и подаръци се пише тук из форума, май в БГ има генерална разлика в разбиранията. Хайде, обяснете ми, защо да е смешно да подариш 20 или 50 лв?!? Някакъв конкурс ли има? Или се смята колко ти е приятел някой според това колко скъп подарък ти е подарил? newsm78

# 176
както вече се отбеляза, прието е сумата да покрива долу-горе куверта. Ако има някакво правило - това е. за семейство от двама души - два куверта.  Другото, за "смешното", са си лични разбирания.

# 177
  • Linz
както вече се отбеляза, прието е сумата да покрива долу-горе куверта.
За да можеш да си изплатиш куверта ли?
Аз пък знам, че е прието сумата да е повече... доста повече.

# 178
според мен също е редно горе-долу да се покрие куверта.

В Германия определено се дват по 50 и повече евро на сватба и то от един човек. Може би зависи от сватбата - то и тука някои казват, че са давали по 400лв на сватба, ние сме давали 100лв. Всичко е много относително.

# 179
както вече се отбеляза, прието е сумата да покрива долу-горе куверта.
За да можеш да си изплатиш куверта ли?
Аз пък знам, че е прието сумата да е повече... доста повече.

о, не. Може да бъде доста повече, но вече е въпрос на преценка и възможности.

Общи условия

Активация на акаунт