искат да им подарим пари за сватбата

• 37 141
  • 467
  •   1
Отговори
# 150
  • Варна
Защо си мислите, че оригиналния за вас подарък, ще е такъв и за младоженците?!
Ако е толкова нагло и обидно, нямате финансови възможности, просто не ходете :peace

Абсолютно подкрепям.  Peace

Не е нагъл и обиден фактът, че младоженците предпочитат парични подаръци пред предметни. Никой не го твърди, поне аз не видях такова нещо. Нагло е да го напишеш на сватбената покана, и то така директно, както някой беше цитирал по-нагоре. Всяко нещо може да се направи поне по 2 начина - с финес и дървеняшки. По-добре по първия Peace

# 151
Не е напоследък, така се прави от доста години.  И аз хич не го намирам за неудобно, нагло и  т.н. Напротив така се спестява неудобството за гостите си мисля.  Що се отнася до сумата - кой каквато възможност има, разбира се.
И аз мисля така Wink

# 152
Мила мама, не съм чела другите отговори, ще пиша направо.
Първият път, когато получих покана за сватба, на която пишеше, че подаръците е препоръчително да са пари и аз бях шокирана. После обаче се размислих. Представи си, че на сватбата си получиш като подарък сервиз за кафе в един стил, сервиз за торта в друг, чаши в трети и т.н. , настава една мешавица ... не ти е работа ooooh! Ако обаче гостите поднесат пари тогава семейството може да купи сервиз за хранене, сервиз за кафе, прибори, чаши - всичко в един стил. Аз когато избирам подарък се старая да мисля какво биха предпочели младеженците, но съгласи се, че трудно влизаме в кожата и мислите на други хора, дори да са ни близки. Освен това те може да предпочитат да си обзаведат жилището, вместо да трупат предмети, които не са им необходими.
Другият добър вариант естествено е сватбената листа, но не е широко прието у нас.
Така че, аз смятам, че това е съмсем нормално желание на младоженците и щом е добре за тях, значи е добре и за нас. Нали все пак подаръкът цели да ги зарадва, а не да отбием номера, макар и с много красива и скъпа вещ.

ПП Майка ми ми е разказвала, че на сватбата си е получила като подарък - няколко скари, две електрически тенджери, две ютии и още други работи, които се повтарят. Добре, че по това време дядо ми е бил управител на селския магазин и той е успял да продаде повтарящите се подаръци и да им даде парите, за да си купят нещо друго. Laughing

# 153
Мадам Помпадур , запознай се добре с традиции на подаряване на пари на булката http://en.wikipedia.org/wiki/Bridal_shower- не е българска , ние не сме толкова практични  и приятелски настроени , за съжаление ....можеш да срещнеш този вариант в www.svatvata.bg в статията за моминско парти , но моминското парти не е българска традиция иначе е супер купон Heart Eyes Heart Eyes и ако се придържаме към това колко красиво събитие е сватбата , да така е , ами нека ги направим тези хора наистина щастлива по начина , по който те се чувстват щастливи , защо непременно някой трябва да прави нас щастливи -та те вече са ви удостоили с вниманието да бъдете техни гости и бъдете сигурни , че се вълнуват дали вие също ще одобрите сватбата им и ще са щастливи , ако разберат че и вие считате за толкова красив този празник , колкото и те

# 154
1. да, разбира се.
2. А ти върна ли им това, което ти дадоха, в пари и подаръци? Laughing
3. А тези, които не са ти близки, но са близки на съпруга ти, имаха ли място? Simple Smile
И двамата сме единодушни, че сватба се прави в колкото се може по-тесен кръг. Както той уважава чувствата ми към моите най-близки роднини и приятели, така и аз уважавам неговите.
В последните 10 години съм била на две сватби. Хората ме поканиха най-сърдечно и учтиво без никакви намеци за подаръци или финикийски знаци. Ние обаче им направихме подарък и пари им дадохме според възможностите си в знак на благодарност, че са ни поканили от уважение заради самите нас!
Но ако някой ми заяви, че желае само пари, няма да му стъпя на сватбата, камо ли да дам и 1 лев!

# 155
абе въртим, сучем, всеки дава Simple Smile никой досега не ми е отговорил на въпроса дали е отишъл на сватба само с картичка и цветя, значи въпреки негодуванието, традицията се спазва и ще пребъде Simple Smile

# 156
  • Linz
Ходенето на сватба не би трябвало да  е равно на разтърсване на семейния бюджет или показване на финансови възможности Peace
Така е. Когато правиш подарък, може да е скромен, но "от сърце". Когато обаче си решил да дадеш пари не върви да минеш със скромна сума. 50 лв. са излагация (за работещи хора, нямам предвид пенсионери).

абе въртим, сучем, всеки дава Simple Smile никой досега не ми е отговорил на въпроса дали е отишъл на сватба само с картичка и цветя, значи въпреки негодуванието, традицията се спазва и ще пребъде Simple Smile
Аз съм го правила (макар, че не присъствах на цялата сватба). Излязох от болница (с някои рискове), купих букет цветя и отидох да поздравя моя приятелка на сватбата й. Знаех, че тя ще оцени жеста ми, въпреки, че не носех голям пакет.

# 157
  • София
Да ви кажа само куриоз Sunglasses
на нашата сватба бяхме-ние, кумовете,родителите, моите 2 лели и на мъжа ми лелята със семйствата си.Получихме 3 микровълнови фурни!!!От кумовете и от моите 2 лели. Кума веднага но даде паричната стойност на микровълновата, та се пооправиха нещата Simple Smile
Иначе по темата-хем ми се струва нагло-аз никога не мога да кажа искам еди какво си, или носете ми само пари и т.н, може би варианта с предварителния списък на нужните неща ми се вижда най-удачен,но пак би било неудобно, такава съм си Crazy

# 158
  • някъде в орбита...
Точно преди месец, в началото на януари, бяхме на сватба на близки приятели. На поканата не беше отбелязано нищо, но когато ги попитахме за списък с подаръците (защото от доста отдавна всички сватби, на които ходим, си имат такива), казаха, че са решили или хората да им дават пари, или нищо. Нито ми се видя гадно, нито нагло - все едно брат ми за рожденият си ден да каже "Не искам подарък, предпочитам пари". Напротив - спестява ми усилията да обикалям магазините и да се чудя какво да взема, така че хем да им хареса, хем да им е нужно, хем вероятността да се повторя с още двама-трима да е малка. Имаше пликове с по 20лв, имаше и с по 100лв - кой колкото прецени. Нали така или иначе ще дам пари, щом предпочитат така - още по-добре.  Wink

А и си е проява на здрав разум от страна на младоженците - вместо да получат един куп сервизи за кафе и чай, миксери, микровълнови, пасатори и още много други такива, ще додадат към събраните пари и ще си купат нещо наистина нужно им.

Последна редакция: пт, 22 фев 2008, 22:53 от InaV

# 159
И кое точно е наглото. За нашата сватба, тактично заявих, да не се морят с избор на подаръци, парите в пликче, колкото са им на сърце и без нищо няма да ги върнем я, все пак това бе нашия ден и скахме да го споделим с тях. Е все пак получихме 3 миксера, 2 тостера и 2 комплекта прибори, после раздавахме.
Има и по-потресаващ случай 3 прахосмукачки и 5 комплекта чинии.
А ако младоженците вече са си създали домакинство, какво ще им подарите 5 картини и 6 вази ли. По-добре пари да се съберат повечко и може една почивчица да си спретнат!

# 160
  • София
Миналия април бяхме на сватбата на наш доста близък приятел. Той ни покани, ние го питахме какво иска, той каза "айде сега, не ви каня за подаръци, все ми е едно, само букет за жена ми вземете". После, то се знае, ние настояхме да ни каже какво иска, защото ако не ни каже - ще му дадем пари. После се заговорихме по темата. След два месеца той сам ни каза, че с бъдещата му жена го обсъждали и наистина решили да помолят всички, които ще идват, ако имат желание да подарят нещо - то да са пари, за да не изпадат в глупави ситуации и да се чудят къде да слагат разни ненужни вещи. Всички себяха съобразили с това тяхно искане без 3ма души. Единият им беше подарил сребърна плоча с някакви инкрустации- скъпо и ценно нещо. Другите двама.... комплекти сножове и вилици, от онеци, които са 200-300 лв, подозрително приличащи си..... Добре, че нямаше повече хора, решили да подряват подаръци! (ние двамата дадохме 400лв. - близки са ни и тогава толкава можехме да отделим)

Малко сле това отидох на сватба на една позната, на която не бях точно поканена - просто по стечение на обстоятелствата не се бяхме виждали с години и в деня преди сватбата се чуме (не знаех, че ще се жени),тя ми каза - ела вместо кавалера на друга наша позната. Просто купих много красив букет и картичка. Никой не донесе пакети с подаръци, освен двете лели с двете ютии, нито тя е обикаляла за пари - просто на една маса до вратата хората си оставиха пликчетата с картички и пари....

Аз лично не съм за това да се женя, та мнението ми може и да се счете за немеродавно, но наистина смятам, че е най-практично да се дадат пари на едно ново семейство - така хем ще си изберат неща по свой вкус, хем след години няма да си натякват на кой от родата с какъв стар подарък са минали... да, и такива случаи знам.

А, забравих за моя съученик, но кайто подариха 4 микровълнови.... 2 от едната рода, 1 от другата (двете роди не си говореха на сватбата и танцуваха в отделни зали Sick) и една от друг наш съученик.... Аз го заведох 1 седмица преди сватбата в един магазин да си избере луксозен спален комплект по свой вкус, после само го занесох красиво опакован в деня. .....

Най-важното е, каквото и да се прави - дасе прави с вкус, с финес и съобразено със ситуацията.

На мен лятото ми предстои да ходя на сватба на хора, които много харесвам и които си имат всичко. Не мога да им подаря пари - първо в контекста на отношенията ни ще е грозно, второ те са толкова заможни, че няма сума, която да мога да си позволя ако е като пари. Пък подарък изобщо не мога да измисля още.... ех, живот шарен Hug

# 161
Сватбата ни беше миналия май. На поканите най-долу с дребен шрифт пишеше:

"Моля не ни купувайте подаръци, но ако все пак искате да отделите средства за повода, можете да ни помогнете за нашия меден месец в Испания."

На никой не му беше нагло, всички ни казаха, че сме избрали много добър вариант. Получихме много цветя и разноцветни пликове от най-дребни суми - по 20 лв., до по-големи - 1 500 лв. Не знаем кой колко е дал и не ни интересува. Важно ни е, че този, който е дал 20 лв. ги е дал от душа и се е забавлявал заедно с нас, а този, който е дал 1 500 е имал възможност и широко сърце!

Две седмици по-късно заминахме за Испания на медения си месец, на близките ни изпратихме картички от там: "Благодарим ви за незабравимия подарък!" И всички бяха доволни, че са допринесли с нещо.

Не виждам какво нагло има в нашият избор. И кое му е грозното. Вместо да ми подаряват чаши за чай и картини, които мога да си купя и сама, преживяхме хубави мигове благодарение на нашите гости. И всички поканени дойдоха и никой не се е фръцнал поради това, че е искал да подари свещник, пък видиш ли не е могъл.

По-грозно ми е на микрофона, на фона на оркестъра, да се провиква водещият: "Бабата подарява 2000 тухли за кенеф", или "Кумът подарява пералня". Но тази показност радва много хората, забелязвам по други сватби.

Към авторката на темата един прост съвет: даваш колкото искаш, от сърце. Ако сърцето ти казва 10 лв., няма значение! Важното е парите да са дадени с любов и искрени пожелания към младоженците.

# 162
Защо да е просташко да си поискат.Така се застраховат от излишните подаръци ,които биха получили.За сметка на това ще си купят каквото им харесва и каквото ще ползавт.
На нашата сватба получихме толкова боклуци ,че...........ако ми бяха дали парит ,щяха да направят по-добре.Аз тези боклуци ги занесох на село на майка ми и стоят там,защото никога няма да ги ползвам.
Да не говорим за дублираните неща.
Зачудих се защо не отворихме склад с мъжо.
Добре че близките ни знаеха ,та си ни дадоха пари /кой в плик,кой без плик/.
На днешно време вместо да хвърляш пари на боклука за да подариш нещо дето няма да се ползва,по-добре дай парите,да знаеш че ще са добре употребени и с благодарност.

# 163
     А има и трети компромисен  Laughing вариант - подарете им ваучер за покупки за 100 лв например. Пак с картичка и пожелание. Така ще могат сами да си изберат, каквото им трябва. Бонжур например предлагат такива ваучери.  Peace

# 164
Не виждам нищо нагло, даже подкрепям. Била съм на сватба и на няколко рождени дни в Германия и "подаръците" бяха в плик. В БГ също съм предпочитала този тип подарък. Така се улесняват и  гостите, и младоженците.

А има и трети компромисен  Laughing вариант - подарете им ваучер за покупки за 100 лв например. Пак с картичка и пожелание. Така ще могат сами да си изберат, каквото им трябва. Бонжур например предлагат такива ваучери. 

Peace
  yes

Общи условия

Активация на акаунт