искат да им подарим пари за сватбата

• 37 150
  • 467
  •   1
Отговори
# 135
  • Linz
И друго – подаръците се дават ОТ СЪРЦЕ, а не по задължение. Ако сватбеното тържество би ми създало материални затруднения и лишения за в бъдеще, то ИЗОБЩО нямаше да организирам такова тържество, камо ли да искам от поканените гости да ми компенсират разходите чрез "подаръци в пари"!
Точно това се опитах да обясня, но не успях да го направя толкова точно. Именно, подаръците не са компенсация за направените разходи по тържеството- както повечето го възприемат. Те се правят при добро желание (както всеки друг подарък) и не са задължителни.
Тази комерсиализация опорочава идеята на всеки празник.

# 136
  • София
Не е напоследък, така се прави от доста години.  И аз хич не го намирам за неудобно, нагло и  т.н. Напротив така се спестява неудобството за гостите си мисля.  Що се отнася до сумата - кой каквато възможност има, разбира се.

Абсолютно съм съгласна. А сумата зависи от това колко са ви близки, да покриват куверта поне, (ако има как да разберете или ако са се изръсили за скъпарски ресторант). И аз вече редовно давам пари, то и всички като ги питаш това отговарят.
Не се притеснявай, няма защо да се чувстваш неловко.

# 137
И друго – подаръците се дават ОТ СЪРЦЕ, а не по задължение. Ако сватбеното тържество би ми създало материални затруднения и лишения за в бъдеще, то ИЗОБЩО нямаше да организирам такова тържество, камо ли да искам от поканените гости да ми компенсират разходите чрез "подаръци в пари"!
Точно това се опитах да обясня, но не успях да го направя толкова точно. Именно, подаръците не са компенсация за направените разходи по тържеството- както повечето го възприемат. Те се правят при добро желание (както всеки друг подарък) и не са задължителни.
Така е,добре казано Hug

# 138
newsm78 Аз още не мога разбера къде е де факто и де юре разликата, дали ще дам 200 лв под формата на кеш по желание на младоженците, или ще купя за 200 лева нещо по мой избор.  Сумата е съвсем произволна не се хващайте за нея! Може да я смените и с 20 лв. Stop
Ако може някой да ме светне?! Praynig
И за каква "комерсиализация" говорите? Ето по-горе някой се оплака, че му сервирали в пластамсови чинии, а и май от описанието на менюто лъхаше разочарование като към "нищожно". Няма сватба след която между познаващите се гости да не се коментира шушу-мушу какво е било менюто, какъв е бил ресторанта, какви са били тоалетите, кое колко може да е струвало.  Wink

Вече започвам да се чудя и съмнявам дали с подобни ясни указания не ви усоетяват плановете да подарите нещо от собственият инвентар, получено някога от някой, с добри намерения.  Joy Joy Joy

# 139
  • Linz
И за каква "комерсиализация" говорите?
Аз написах каквото мисля.
Под комерсиализация в случая разбирам фокусирането на вниманието на младоженците върху материалните придобивки, а не това е целта на сватбата (според мен).

# 140
И за каква "комерсиализация" говорите?
Аз написах каквото мисля.
Под комерсиализация в случая разбирам фокусирането на вниманието на младоженците върху материалните придобивки, а не това е целта на сватбата (според мен).

Рени, не се заяждам, но наистина не разбирам позицията ти (не само твоята)  Hug

За това един конкретен пример. Двете не се познаваме и сме поканени на една и съща сватба. И двете намираме за подходящо да "инвестираме" в подаръка по 100 лв. (произволна цифра). И двете решаваме и купуваме ... нещо, каквото и да е, но едно и също. Или поне с едно и също предназначение. Кажи ми сега? Това по-НЕкомерсиално ли прави събитието? Какво лошо има в това да дадем по 100 лв. и младото семейство да се сдобие с това от което има нужда, или мечтае за 200 лв.?  newsm78

# 141
Мисля,4е пари е много по-добре от подарьк,а това колко да са зависи,колко са ви близки  Peace

# 142
Mного ми е интересно всички вие, които смятате, че е нормално младоженците да искат пари, бихте ли отишли на сватба, ако ви заявят директно: "Подаръците в пари!"
Сватбата е едно от най-значимите и красиви събития в живота на един човек и НЕ Е повод за наяждане и напиване, ако сте забравили! На нея се канят само и единствено хората, които чувстваш близки и ОБИЧАШ ИСТИНСКИ, и които биха те зарадвали със самото си присъствие на сватбата, а не с това, че ще ти дарят пари или нещо друго. Няма значение дали са роднини или просто приятели. И никога не бих поискала пари от тях или каквито и да е други подаръци. А хора, които не са ми близки нямат място на сватбата ми!

Много се извинявам за дългия цитат, но мисля,че съм склонна да подкрепя всяка дума от това изказване. Peace

# 143
  • Linz
....
Най-малкото аз със 100 лв. на сватба няма да отида- малко са.
Но ако сватбата е моята, няма да търся кусури на подаръците и да правя сметка кой колко дълбоко се е бръкнал в джоба. Интересуват ме само хората, които ще споделят с мен емоцията.
Не преигравам, такава съм.

# 144
....

Най-малкото аз със 100 лв. на сватба няма да отида- малко са.
Но ако сватбата е моята няма да търся кусури на подаръците и да правя сметка кой колко дълбоко се е бръкнал в джоба. Интересуват ме само хората, които ще споделят с мен емоцията.
Не преигравам, такава съм.

Въпросът ми беше съвсем друг!  Naughty Както и да е, благодаря, стана ми ясно  Wink

Лек ден на всички и весели сватби през почивните дни на поканените и празнуващите   bouquet

# 145
  • Linz
Въпросът ми беше съвсем друг! 
Ок... няма нищо лошо на семейството да се дадат пари. Лошото (според мен) е да си ги просиш.
Ако аз получа еднакви подаръци, няма да правя драма. Ще му дойде времето на всичко.

# 146
  • София
Е, какво като искат пари?
По-хубаво ли щеше да ти стане ако искаха нещо, което не можеш да си позволиш да им купиш и им занесеш чинии или тенджери. Или викате спомен ще им остане. Пък не е важно, че в повечето случаи не се знае кой кои чинии е подарил  Mr. Green

# 147
  • Linz
Е, какво като искат пари?
Пусни нова тема с линк към тази ooooh!

# 148
  • Kопенхаген
Според мен е много нагло да искаш пари за подарък на сватбата си, или да правиш списъци за това от какво имаш нужда.Това пак е една побългарена, извратена версия. За какво се прави сватба, за да се отбележи случая, че двама които се обичат, доброволно узаконяват връзката си и канят роднини и приятели за се повеселят, да пийнат и хапнат. Или да събират пари да си платят сватбения масрав и да купят някой друг домакински уред за къщата. Това да си искаш пари по този начин е крайно просташко  #Crazy Ужас  #Crazy

# 149
Според мен е много нагло да искаш пари за подарък на сватбата си, или да правиш списъци за това от какво имаш нужда.Това пак е една побългарена, извратена версия...

Това не така. Аз съм била на сватби из няколко държави и това е традиция. Разликата е само, че тук не се пише подаръците в пари, само, защото хората си го знаят и ако не изберат нещо от списъка, дават пари.
Не знам как точно изглеждат списъците в Б-я, но когато се правят другаде съдържат неща от 10 до ...лева/долара/евро т.е да е по джоба на всеки. Прави се регистрация в съответния магазин и хората отиват принтират си на място смисъка и избират. Ако нещо вече е купено и те не могат да си позволят повече, товага могат да купят гифт карта от магазина (кредит за този магазин) за сумата, която искат.
Сватба не се прави за подаръци, но пък на всякъде е традиция да се подари нещо на младото семейство. Не виждам проблем в това да си малко по точен какво искаш за подарък, като така или иначе никой не е и не би отишъл без нищо. Сигурна съм, че тези които казват, е не са правели сватба за пари, пак са се радвали на подаръците си.
Едно време като не е имало таква неща, затова при родителите ми е пълно с карета, милета, одеала, които за 30+години не са използвани и едва ли някога ще са.
Само да споделя от мое лично наблюдение (включително собствената ми сватба), какви са тези подаръци по 100+ лева Shocked
Например тук се дават 20-50 долара, много рядко повече, като говоря за хора с доста възможности над средните. Повече се дава от родителите, ако имат възможност.
Ходенето на сватба не би трябвало да  е равно на разтърсване на семейния бюджет или показване на финансови възможности Peace

Общи условия

Активация на акаунт