искат да им подарим пари за сватбата

• 37 153
  • 467
  •   1
Отговори
# 120
Не знам защо се палите толкова. Открай време като се ходи на сватба, се подаряват практични подаръци с цел да се подпомогне младото семейство да обзаведе дома си. Дали ще са сервизи или пари - идеята е същата. Разликата е там, че с пари младоженците могат да си подарят и изберат това, което те искат.
Няма нищо лошо да се подари плик, дори може ненадписан (ако ви се струва, че не са достатъчно парите в него).
Съгласна съм обаче с авторката, че не намирам за културно да се напише това директно в поканата. Все едно да напишат: "Каним ви най-учтиво.... и най-накрая: моля, подарете ни микровълнова...."  Mr. Green   Друго е, ако се обадите по тел. и питате какъв да е подаръка, младоженците да ви отговорят, че предпочитат пари.

# 121
а има ли хора, сред вас, които отиват на сватба без подарък? Без пари, без сувенир, без домакински уред, само цветя и картичка?
Питам и ми е интересно да разбера, понеже доста от мненията бяха, че сватба се прави, за да са заедно приятели и роднини, не за друго.

на мен пък ми е адски грозно някой да се изтупа на голяма бяла сватба по дънки. Предупредих няколко екземляра на моята сватба, че дънки не ща, и се радвам, че се съобразиха. Обаче по-късно ходих на сватба, където всички бяха дошли както им падне, само булката и младоженецът бяха с традиционно сватбено облекло. Ъъъ, и моето семейство бяхме с официално облекло, въпреки че не бяхме от най-близките. Стори ми се много неуважително. Същото е съобразяването на подаръците, мисля.

# 122
а защо да ти падат хората в очите -просто са конкретни и ясни , аз не виждам нищо лошо в това ....А и щом са ти паднали в очите , не виждам смисъл за какво да ходиш на тази сватба , освен , за да се покажеш колко елегантно можеш да представиш подаръка си ....извинявай , а линка за тази тема дали ще им го дадеш?
Една е ситуацията ти сам да решиш да дадеш пари вместо подарък и съвсем различно ако те помолят учтиво.

# 123
Добри съвети
Ще помисля
Във всеки случай ми е полезно да видя толкова различни гледни точки
Странно,че като пуснах темата по скоро исках да получа съвет, как да ги поднеса парите по оригинално и каква е обичайната сума(получих страхотни идеи)а и не определях  искането подаръците в кеш чак за нагло а по скоро за не красиво .Но темата ме надъха и наистина тези повтарям не близки ми хора ми паднаха в очите.Парите ще им дам .

тити и мен ме дразни това
Бъдещата булка дойде на моята официална сватба по дънки и потник,една девойка с плажна рокля и джапанки Joy-наистина не е уважително.
А на сватби винаги съм ходила с подарък с отношение,избран с обич и с мисъл за човека макар и по листа,с букет и картичка.
За мен сватбената листа е много елегантен вариант Peace

а защо да ти падат хората в очите -просто са конкретни и ясни , аз не виждам нищо лошо в това ....А и щом са ти паднали в очите , не виждам смисъл за какво да ходиш на тази сватба , освен , за да се покажеш колко елегантно можеш да представиш подаръка си ....извинявай , а линка за тази тема дали ще им го дадеш?
Една е ситуацията ти сам да решиш да дадеш пари вместо подарък и съвсем различно ако те помолят учтиво.
или неучтиво,като в този случай

# 124
  • София
Мила Мама-все пак-весело изкарване на празника!Ние все не намираме време да се оженим,но по принцип имаме обзаведен апартамент и всичко нужно за едно домакинство,малкия не е лишен от нищо.Мислим да направим сватба,заради самия празник-да се вречем един на друг-спомням си сестра ми в деня след сватбата си да ми казва:,,Толкова е хубаво да принадлежиш на някой,,-много романтично!Те само подписаха и после отидохме...на сладкарница!Аз пък и подарих...тенджери,защото нямаше!Много се зарадва!Разни хора-разни идеали.
Но се изненадвам,че не знаеш,че на сватба се дават предимно парички. newsm78Винаги е било така!

# 125
  • У дома... някъде
Мисля че 100лв са напълно достатъчни,сложени в плик с картичка Hug

# 126
Преди година бях на една турска сватба в едно омурташко село, аз единственната християнка,...и като незнаех как протича турска сватба ....на мегдана, с микрофон и се обявява - "баба айше дава 20 лева от пенсията си за младите"....и т.н. всички гости....който не даде - не сяда на масите опънати на мегдана,....а яденето - 3 кюфтета, картофена салата в пластмасова тарелка,питка хляб и 1 лимонада  Shocked

Joy Joy Joy
голям купон! хахахахаха! Е това ми хареса, и то съвсем откровенно, а не в преносен смисъл. Аз щях страшно да се забавлявам на тази сватба!

Mila mama, с дълбоки извинения, но срещам доста противоречия в изказванията ти. Сега няма да ги анализирам едно по едно, но наистина си помисли, да уважиш младоженците и да се веселиш с тях в този незабравим ден ли отиваш, или за да "отбиеш номера" и вътрешно да ти е нещо криво. Ако е второто, честно и 20 лв. не си заслужават. Незвисимо под каква форма.  Hug

# 127
отговарям на въпроса на авторката:

за мен е напълно нормално това да те поканят на сватба и да ви кажат, подаръците само в пари:
- първо така се 'застраховат', което е напълно нормално от подаръци, които те не са избрали и ще трябва да използват(ами ако не са съвпаднали вкусовете на двете страни: подаряващата и получаващата);

- второ изчезва вероятността от повтарящи се подаръци - едната ми сестра получи на сватбата си около 25 тенджери и незнам си колко сервиза за хранене, няколко кафе машини, няколко тостера и т.н.

- трето - така младоженците след сватбата сами ще имат възможността да си изберат какво им е нужно и ще си го закупят според техният вкус - отнася се към първо донякъде;

- четвърто - аз правя така - рожден ден на детето например - правя списък от нещата, от които са нужни за детето - дрехи, посочвам какво точно, играчки и т.н. - раздавам го на тези които ще присъстват на рожденният ден и всеки според възможностите си си избира подарък; организацията е перфектна така и не се получават излишни неща - разбира се има и изключения, например някоя баба или дядо преценяват, че предпочитат да внесат парички по сметка на детето....ее няма да им се разсърдя...

това са съвсем нормални неща....

п.с. другата ми сестра също така процедира преди сватбата при раздаването на поканите казваше всички подаръци да бъдат във формата на пари - защо? защото след сватбата заминаваше да живее в САЩ - как си представяте да пренесе всички сервизи, картини, тенджери, комплекти разни и т.н. до там?

# 128
Миналата година бях на сватба, младоженците не бяха уточнили какво искат,но ние си знаехме и им подарихме плик с пари, също така 99% от гостите . Купиха си кола със събраните пари и са супер щастливи, според мен най-удачния вариант е да порадиш пари, а ако толкова искаш да има и нещо друго като спомен от теб, можеш да вземеш нещо малко, колкото да не  е само пари.

# 129
  • София, център
Мила мама, защо просто не им пратиш парите с пощенски запис в деня на сватбата?

Би било страшно великодушно от твоя страна.

Кому е нужно да лицемерничиш на празника на хората при положение, че са ти паднали в очите с нахалството си, още повече и бъдещата булка се е отнесла неподобаващо със сериозността на твоя празник?

А не са ти и близки.

Толкова ли няма какво да правиш на този ден, та ще го споделяш с явно неприятни за теб хора?

# 130
Не е напоследък, така се прави от доста години.  И аз хич не го намирам за неудобно, нагло и  т.н. Напротив така се спестява неудобството за гостите си мисля.  Що се отнася до сумата - кой каквато възможност има, разбира се.

Peace Подкрепям напълно! Може би хората са решили да се застраховат за да не им се наложи да пишат в темата за най-смахнат подарък после. На мен никой не мие казвал директно така, но винаги когато ходя на сватба гледам и малко да са - пари да са. Всеки знае от какво има нужда, да си помогне. Wink

# 131
Mного ми е интересно всички вие, които смятате, че е нормално младоженците да искат пари, бихте ли отишли на сватба, ако ви заявят директно: "Подаръците в пари!"
Сватбата е едно от най-значимите и красиви събития в живота на един човек и НЕ Е повод за наяждане и напиване, ако сте забравили! На нея се канят само и единствено хората, които чувстваш близки и ОБИЧАШ ИСТИНСКИ, и които биха те зарадвали със самото си присъствие на сватбата, а не с това, че ще ти дарят пари или нещо друго. Няма значение дали са роднини или просто приятели. И никога не бих поискала пари от тях или каквито и да е други подаръци. А хора, които не са ми близки нямат място на сватбата ми!

И друго – подаръците се дават ОТ СЪРЦЕ, а не по задължение. Ако сватбеното тържество би ми създало материални затруднения и лишения за в бъдеще, то ИЗОБЩО нямаше да организирам такова тържество, камо ли да искам от поканените гости да ми компенсират разходите чрез "подаръци в пари"!

Последна редакция: пт, 22 фев 2008, 15:26 от krem-karamel

# 132
Mного ми е интересно всички вие, които смятате, че е нормално младоженците да искат пари, бихте ли отишли на сватба, ако ви заявят директно: "Подаръците в пари!"?!

И никога не бих поискала пари от тях или каквито и да е други подаръци.

А хора, които не са ми близки нямат място на сватбата ми!

1. да, разбира се.

2. А ти върна ли им това, което ти дадоха, в пари и подаръци?  Laughing

3. А тези, които не са ти близки, но са близки на съпруга ти, имаха ли място? Simple Smile

# 133
еййй крем-карамелче защо не прочетеш правилата на форума и след това поствай подобни неща като по-горе..

къде са тези идеалистични картинки в България бе мило?

то и в Америка се носят пари и се купуват подаръци под списък, даже се получават преди сватбата, ако случайно младите нямат парички за тържеството да си го платят, ю ноу

# 134
Преди година бях на една турска сватба в едно омурташко село, аз единственната християнка,...и като незнаех как протича турска сватба ....на мегдана, с микрофон и се обявява - "баба айше дава 20 лева от пенсията си за младите"....и т.н. всички гости....който не даде - не сяда на масите опънати на мегдана,....а яденето - 3 кюфтета, картофена салата в пластмасова тарелка,питка хляб и 1 лимонада Shocked
Ето това се казва циганска работа! Laughing Laughing Laughing

Общи условия

Активация на акаунт