искат да им подарим пари за сватбата

• 36 765
  • 467
  •   1
Отговори
# 420
... - така се оказахме с 3 миксера и 6 сервиза за кафе, които и пет живота да живея няма да ми изтрябват. ...

Crazy
Дай някой и друг сервиз.  Laughing
На мен никой не сети да ми подари сервиз за кафе (само 1, ама той е цял комплект - между другото, разкошен е и много стилен - с чаши, чинии, подноси и т.н., който влиза в сила винаги, когато имаме гости). Иначе, сервизите за кафе ги чупим с отрицателна скорост и се налага поне 2 пъти в годината да си купувам нов. Confused

# 421
  • София
Ние също искахме на нашата сватба подаръците да са в парично изражение, само че не го обявихме официално в поканите, а неофициално - чрез агенти  Grinning
Мисля, че е абсолютно практично и в реда на нещата - много от гостите ни също бяха облекчени по този начин.
Относно размера на сумата - ами много зависи от хората... Все пак въпрос на приличие и елементарно уважение е най-малкото да си покриеш разходите по куверта... (в случая не говоря за хора, които наистина нямат финансовата възможност и за това), от там нататък всеки според възможностите и желанието си... Сумата се слага в пликче, заедно с картичка. Аз съм си запазила всички картички и си ги залепих за спомен в сватбения албум, но кой колко пари ни е дал, въобще не съм запомнила.
А да, да вметна - че ние също сами си поехме всички разходи за сватбата! Направихме я така както ние я виждаме, без да питаме някой за мнение, но и без да очакваме финансова помощ за това!

# 422
Takaaaa,аз единственото,което разбрах от тази тема е,че тези,които защитават върло даването на подаръци,а даването на пари било гнусно действие-са жени,които разполагат.Няма лошо-най-хубавото нещо е да имате възможност,но защо оплювате останалият народ,дето няма такава възможност.Всеки има мечти,всяка една жена,стане ли жена си мечтае за сватба с повече хора,не само да разпише в брачното с роднините си-ами всички приятели-или си беден голтак,който не бива да кани приятелите си,защото няма средствата?Защото богатите трябвада празнуват богато-а бедните(така се изказа преди 10-тина страници една господжа),да си знаят гьола според средствата-е,не ви ли е срам господжо?Да приказвате такива глупости?Колко от днешните млади семейства могат да си направят сами сватбата?Колко от бащите им пък могат да я направят?И по тази причина вие умна госпожо,измислихте най-верният план-ами като нямаш пари-няма да се жениш-супер,браво,гениално!
 smile3501 Не исках да се хабя,защото наистина няма да се разберем,ама побеснях.

# 423
  • София
афродита, леко с нервите!  Whistling

Защото богатите трябвада празнуват богато-а бедните(така се изказа преди 10-тина страници една господжа),да си знаят гьола според средствата-е,не ви ли е срам господжо? Ми защото такъв е реалният живот, то е ясно. Много обичам да слушам подобни глупости за "световни несправедливости". И аз исках да празнувам сватбата си на Мауи, 350 гости, диамантени чепици за добър старт, ама се ограничих с парите които ние и родителите ни предвидихме. Поканих съответния брой хора, осигурих им богата трапеза и не съм им искала пари още с поканата. Получих ипарични подаръци, супер, ама оставих избор на гостите все пак, как да ме уважат. И не се тръшкам какви подаръци съм получила, каквито - такива.
Ай, нема нужда от драми - ...ами като нямаш пари-няма да се жениш-супер,браво,гениално! Ще се жениш и живееш така, както можеш. А на тебе не ти ли се яде всеки ден черен хайвер, вместо баничка, а? Ама предполагам не ходиш да мрънкаш по ресторантите "Имам мечти, сипи хайвер за младото семейство".

Темата е дали е коректно да си искаш още с поканата определен вид подарък, ако много го искаш, как да го направиш и колко е адекватната сума, която да подариш. Не е по принцип хубаво ли е, лошо ли е да се подаряват пари на сватба.

Лек ден!  Grinning

Последна редакция: чт, 20 мар 2008, 11:11 от бъръльо-бъръльо

# 424
бъръльо-бъръльо, всъщност не е това темата!
Случаят, който е описан в началото не е такъв, при който искат пари с поканата, а по-късно са казали, че искат пари.

Е, няма лошо да се прегледат всички възможни аспекти, както и стана.

# 425
ниещо лошо не виждам в това, което са ти казали!
100лв в плик и готово!  Peace

# 426
  • София
pina, отдавна е пусната темата, позабравила съм точно как са поискани парите  Blush.
Сега се върнах и  прочетох, че авторката е поканена и й е обяснено едновременно с това, че искат подаръците да са парични.

Както и да е, оставам си на мнението, че гостите на са длъжни и в никакъв случай не е тяхна работа да подсигурят сватбата-мечта на младата двойка. Както и че трябва да се съобразяваме с финансовото си състояние, а не да се изхвърляме, а после да разчитаме на събраното. А също и че бих искала да имам право на избор какво да подаря.

Иначе нищо лошо няма в подарък-плик.

# 427
бъръльо-бъръльо, всъщност не е това темата!
Случаят, който е описан в началото не е такъв, при който искат пари с поканата, а по-късно са казали, че искат пари.

Е, няма лошо да се прегледат всички възможни аспекти, както и стана.
напротив още с поканата поискаха пари,бъръльо-бъръльо е права Peace

бъръльо -бъръльо поздравления за начина ти на мислене  bouquet

афродита мнението ти е много странно,ами разбира се ,че всеки трябва да се съобразява с възможностите си а не да очаква,че някой му е длъжен да му плати сватбата Stop
Това за "народа" и" равенството" е за съжаление остатък от соц.периода в мисленето на хората.

# 428
  • София
Mila mama, благодаря!   bouquet

# 429
  • T"A
И аз исках да празнувам сватбата си на Мауи, 350 гости, диамантени чепици за добър старт, ама се ограничих с парите които ние и родителите ни предвидихме. Поканих съответния брой хора, осигурих им богата трапеза и не съм им искала пари още с поканата. Получих ипарични подаръци, супер, ама оставих избор на гостите все пак, как да ме уважат. И не се тръшкам какви подаръци съм получила, каквито - такива.

Темата е дали е коректно да си искаш още с поканата определен вид подарък, ако много го искаш, как да го направиш и колко е адекватната сума, която да подариш. Не е по принцип хубаво ли е, лошо ли е да се подаряват пари на сватба.

А какво ли правят тези, чиито родители не са се включили в "предвиждането"  Thinking
И изобщо не става въпрос за черен хайвер, колко е минималният куверт - 20 лева? Ако поканиш 10 човека (което е празнуване, но не е точно вдигане на сватба), това са 200 лева. Сватбената рокля дали да я има или не? Или който има възможност, ще си купи, друг ще си наеме, трети ще се лиши от нея  Confused Наистина ли ти се струва толкова нормално?
Аз пък не разбирам взимане на заеми за сватби или лишения и събиране на пари в продължение на година с цел да отпразнуваш сватбата си в малко по-широк кръг от хора (вместо 10 да са поне 30-40). Наскоро имаше тема за неканенето на гости в ресторант след като са поканени на подписването - почти единодушно беше мнението, че това би обидило гостите...
Прието е да се почерпи, но е и прието да се даде подарък на младоженците. Всеки човек се стреми да даде най-практичния подарък, този, който най-много би се харесал - ако е така, какъв е проблемът да се дадат пари? Вие не питате ли като подарявате от какво има нужда празнуващият? Някой е решил да спести главоблъсканицата на гостите си (хем да се застрахова от получаване на ненужни подаръци) и го прави още с поканата...
Може би, ако не го свързвахте с някои селски обичаи за лепене на банкноти и подпъхването им в дрехите на младоженците, щяхте по друг начин да гледате на "искането" на пари - мое мнение е, че тези неща от миналото изкривяват малко възприятията.

# 430
  • София
Ако поканиш 10 човека (което е празнуване, но не е точно вдигане на сватба), това са 200 лева. Сватбената рокля дали да я има или не? Или който има възможност, ще си купи, друг ще си наеме, трети ще се лиши от нея   Наистина ли ти се струва толкова нормално? Абсолютно! Такъв е животът. Точка. Живяла съм и с 5000 лв на месец, но и с 200. И защото знам какво е да нямаш, но и уважавам нямащия, не бих натоварила гостите с изискването да ме субсидират за ремонт, кола или сватбена рокля. Ако искам да ме уважават - и аз уважавам. Така разбирам нещата.
За роклите - майка ми се е женила два пъти, и двата пъти без специална сватбена рокля. Мойта рокля я уши майка. Излезе най-милия спомен, но и струваше по-малко от костюма на свекървата.  Grinning
Някой е решил да спести главоблъсканицата на гостите си  Не мога да повярвам, че искат пари, от чисто алтруистични подбуди.   Crazy И тук в тази тема основен довод за подобна постъпка е предотвратяването на получаване на нежелани подаръци. И от бедни, и от богати.
Може би, ако не го свързвахте с някои селски обичаи за лепене на банкноти и подпъхването им в дрехите на младоженците, щяхте по друг начин да гледате на "искането" на пари Според мен повечето съфорумки приемат точно даването на подаръци за остаряло. newsm78

# 431
  • T"A
И защото знам какво е да нямаш, но и уважавам нямащия, не бих натоварила гостите с изискването да ме субсидират за ремонт, кола или сватбена рокля. Ако искам да ме уважават - и аз уважавам. Така разбирам нещата.

Не става въпрос за субсидиране, а за подарък. Аз не познавам човек, който е отишъл на сватба без подарък. Баби и пр. се организират и подаряват заедно с децата си, млади хора (напр. приятели на младоженците) също правят общ подарък. Парите не са алтернатива на подаръка, а са все едно вид подарък. И преди писах - има хиляди начини да уважиш гостите, да им благодариш за това, че са дошли на празника ти и пр. А гости и роднини, загрижени за благото на младоженците, как могат да изразят тази загриженост - именно като съобразят подаръка с нуждите на младото семейство  Peace

Цитат
е мога да повярвам, че искат пари, от чисто алтруистични подбуди.
И двете неща са валидни - и спестяване на главоблъсканица, и избягване на получаване на 8 тигана... А каква е подбудата на подаряващия - да получи похвала - евала за избора на подарък?!
За рождените дни - моя и на мъжа ми, един на друг винаги си казваме какво точно искаме да получим, мотивацията ни е точно такава - да си спестим няколкомесечното чудене, проучване, разпитване по заобиколен начин... и пр. комични изпълнения  ooooh!

# 432
Ние миналата година бяхме на 3 сватби..малко стана професия сватбар Joy, всички искаха пари...ние с мъжа ми обаче, на първата двойка подарихме палатка с 2 сгъваеми стола за пикник (те си падат по тия неща), на останалите  купихме по нещо символично (сервиз за кафе, подложки за сервиране) + плик с пари. (50-100 лв) в зависимост колко сте близки...
Аз съм на мнение, че все пак трябва да им остане нещо за спомен от вашето семейство...

# 433
Ние също искахме на нашата сватба подаръците да са в парично изражение, само че не го обявихме официално в поканите, а неофициално - чрез агенти  Grinning
Мисля, че е абсолютно практично и в реда на нещата - много от гостите ни също бяха облекчени по този начин.
Относно размера на сумата - ами много зависи от хората... Все пак въпрос на приличие и елементарно уважение е най-малкото да си покриеш разходите по куверта... (в случая не говоря за хора, които наистина нямат финансовата възможност и за това), от там нататък всеки според възможностите и желанието си... Сумата се слага в пликче, заедно с картичка. Аз съм си запазила всички картички и си ги залепих за спомен в сватбения албум, но кой колко пари ни е дал, въобще не съм запомнила.
А да, да вметна - че ние също сами си поехме всички разходи за сватбата! Направихме я така както ние я виждаме, без да питаме някой за мнение, но и без да очакваме финансова помощ за това!

Това все едно че аз съм го казала.Стана ми много смешно.  Peace

# 434
Не сьм правила сватба ,но сьм ходила и винаги сьм подарявала пари/дискретно запечатани в плик/.Според мен на едно семейство,като начало му трябват пари.От там нататьк с тези пари семейството само си решава за какво ще ги похарчи.Не си падам по подарьци,които се и дублират "на финала":сервизчета,чашчици,фритюрничета,миксерчета"и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт