искат да им подарим пари за сватбата

• 37 037
  • 467
  •   1
Отговори
# 405
  • T"A
В Израел е прието да се дават пари (традиция от последните 15 години, преди това са си подарявали подаръци). За да се избегнат подобни въпроси, има сайт, в който пишеш къде е сватбата, на която си канен (в какъв тип заведение - заради кувертите); колко близки са ти младоженците (колеги, приятели, роднини от първо коляно, и пр.), и с какво се занимаваш, какво работиш (прието е, че има някакъв стандарт за доходи според това каква ти е професията). На базата на тази информация сайтът изчислява каква сума да напишеш на чека (приблизително).

Кувертът трябва да се покрие, а колко отгоре се добавя е и въпрос на избор на гостите Wink

Въпросът не е, че каниш заради парите, но сватбата е скъпо удоволствие - и ресторантската храна, и ди джей, подаръци за гостите, печатане на покани... Реално младоженците работят доста по организирането на това събитие  Party Уважението към гостите се изразява по много начини - напр. поканите се носят лично и се дават на ръка, младоженците приемат и поздравяват лично всеки от гостите на влизане в залата, на следващия ден изпращат благодарност за това, че гостът е дошъл и за щедрия подарък  Simple Smile влага се и в подаръка за гостите (не се дават само бонбонки "Детска радост", обикновено остава нещо за спомен от сватбата)

А преди години и за списъците с подаръци се говореха същите неща - "Как ще купувам от магазин за домашни потреби, аз искам да подаря картина?!" и т.н. Традициите се променят (както и булката не е девственица, така и подаръците са различни  Blush)

Ние рисуваме собственоръчно картичките, това е личният ни принос, и не ни притеснява да оставяме пари като подарък. А и човек може да откаже, ако младоженците не са му близки или няма възможност.

# 406
Аз мисля, че 50лв за двама души са достатъчни.

Как 50 лв. за двамата  newsm78. Че то кувертът е минимум 40-50 лв. на човек.
Добре, де, защо трябва подаръкът да е по-голям от почерпката. В крайна сметка ги каниш, защото искаш да споделиш някакъв момент! ...

Тъй де, защо изобщо трябва да се прави подарък?

# 407
Не виждам лошо да се подарят пари за сватба. Аз го намирам за голямо улеснение. Не обичам да правя ненужни и глупави подаръци, което е практика по сватбите. С парите може да се подари и дребно и хитроумно подаръче, нещо със сантиментална стойност, което да напомня на младоженците за този ден, пък дори и една картичка е достатъчна.

# 408
Аз мисля, че 50лв за двама души са достатъчни.

Как 50 лв. за двамата  newsm78. Че то кувертът е минимум 40-50 лв. на човек.
Добре, де, защо трябва подаръкът да е по-голям от почерпката. В крайна сметка ги каниш, защото искаш да споделиш някакъв момент! newsm78 Вече от теб зависи как ще го споделиш-за 10лв, за 50лв или за 100лв куверт. Но от стойността на този куверт не зависи отношението на гостите-"малко" или "много" ще се присъединят към празника ти, "малко" или "много" ще се радват за теб и споделят преживяното. Според мен наложилата се традиция да се ходи с разкошно облекло на сватба и да се носят големи подаръци доста е изместила основното предназначение на това събитие-а именно всички близки да се съберат и отпразнуват нещо заедно.

Beauty, написала си това, което мен ме мързеше да формулирам.  Peace Сватбите много се комерсиализираха, забравя се истинският повод за празненството. За мен е абсурдно да се преценява дали може да се отиде на дадена сватба според това може ли някой да си позволи да отдели поне толкова пари, колкото е кувертът в ресторанта. Все пак младоженците канят, за да почерпят и трябва да са си направили сметката колко може да си позволят да платят за тази почерпка. А не да се мисли "колкото и да струва, те гостите ще знаят, че трябва да си покрият куверта". Грозно е! Поне ние отлагаме сватбата докато завършим и съберем пари да си позволим да платим сами за всичко по тържеството.

Знам за случаи, в които желани гости са отказвали поканата, защото не са можели да си позволят този разход. На мен би ми било много обидно, ако някой скъп за мен човек пропусне моя празник поради финансови проблеми. Все пак има хора, които получават по 200 лв на месец и 50 лв куверт им се струва страшно много. Те никога не биха отишли на ресторант с такива цени. А кувертите са еднакви и за тези с по 200 лв доход, и за тези, които печелят по 2000 лв...

И като цяло не одобрявам подаряването на пари. Освен, ако наистина не е сватбата на някое младо семейство с ниски доходи и в нужда. Но в случай на финансово стабилни младоженци, най-добре е подаръците да са нещо символично, което да остане за спомен. А не "подаяния" и надпревара кой ще купи по-скъпия уред или ще даде по-голямата пачка.  Sick Така се избягва и варианта да се подарят 10 тостера и 5 куфара с лъжици.

# 409
  • Монреал
Това пък, че кувертът трябва да се покрие ми се вижда просто налудничаво - все едно аз те каня на моята сватба, ама ти си плащаш за яденето. Според мен всеки дава според възможностите си - ако младоженците не могат да си позволят голяма сватба, тогава просто канят по-малко хора.

По темата, мисля че за едно нормално българско семейство - между 50 и 100 лева най-много е нормално да се дадат.

# 410
Добре де, струва ми се,че възникна още един въпрос,а той е какъв процент от младоженците правят сватба със собствени средства. Навремето беше традиция родителите да плащат всичко. Интересно ми е доколко са се променили нещата в днешни дни Thinking

# 411
Ами според мен - не много.
Тука във форума попадам на случаи, в които младоженците сами поемат разходите по сватбата, но край мен съм видяла само един случай, в който младоженците наполовина поеха сами разходите. Масово все още родителите плащат, дори на 30 и над 30 годишни младоженци.  Затова и все още масово родителите канят голяма част от гостите и преобладават роднини и възрастни хора, затова и се налагат традициите и разбиранията на по-старото поколение.

Относно размера на сумата за подарък, понеже и аз казах, че трябва да е около размера на куверта - ами според мен така е коректно, просто като някакъв вид ориентир. Не мисля, че е удачна сума от рода на 5-10лв, защото е обидно малко, но суми от рода на 500лв, каквито бяха цитирани тук - за мен са обидно много. Все пак това не е ден за подаяния... Личното ми мнение е това и усещане. Някъде златната среда, защото всичко прекалено не е на хубаво и може да бъде изтълкувано не добре.

# 412
  • Лондон
Отказвам да повярвам,че има хора които ,уж за спомен , подаряват сервизи и други подобни подаръци.

# 413
  • Linz
... суми от рода на 500лв, каквито бяха цитирани тук - за мен са обидно много.
Вчера беше сватбата на една позната. По този повод шефовете й са й дали 2000 Е- дали трябва да им се обиди? Mr. Green

# 414
ох, не знам Рени... Те сега ако са искали да и дадат премия и са я минали като подарък за сватбата е друг въпрос... Thinking Другите служитеи сигурно и те заслужават, те ся к'во и те ли сватба да вдигнат?!...

Пак да кажа, че аз преди година склоних и се съгласих, че парите са по- практичния и удачен подарък, но определено не мисля, сватбата да е благотворително събитие в полза на младоженците.

# 415
И аз смятам, че парите са добро решение. Много харесвам и популярната практика на запад да се прави списък с конкретни подаръци даже и магазините от които трябва да се купят.
Иначе като си спомня какви простотии и направо боклуци ни подариха на нашата сватба ... майко мила, само ми заемат място по шкафовете ... кога ли ще ги изхвърля.

# 416
Нямям нищо против да дам пари на сватба - а колкото до сумата всекиму според възможностите.
Но искам да поставя друг въпрос - какво бихте казали, ако Ви поканят за кумове и поискат пари?

А относно тенджерите и тиганите цитирани на всяка страница - поканиха ни на сватба наши приятели. Питахме какво искат, имат ли списък с подаръци или предпочитат пари. Поръчаха си тенджери и тигани. Надявам се да не са събрали 3-4 комплекта. Беше ми неудобно да попитам след сватбата. newsm78

# 417
.
Но искам да поставя друг въпрос - какво бихте казали, ако Ви поканят за кумове и поискат пари?

Как да ти поискат пари не разбрах? newsm78Искат пари да станат кумове ли?По принцип има обичай младоженците да подаряват нещо на кумовете и обратно, ако са се разбрали за пари - да, ама директно да поискат ми се струва странно.

# 418
.

Как да ти поискат пари не разбрах? newsm78Искат пари да станат кумове ли?По принцип има обичай младоженците да подаряват нещо на кумовете и обратно, ако са се разбрали за пари - да, ама директно да поискат ми се струва странно.

И аз не разбрах.
Ако ви канят за кумове и искат, вместо подарък от вас, да им дадете пари - ОК. Ама, ако ви скат пари, за да им кумувате или за организацията на сватбата, звучи нагло.
какво имаш предвид?

# 419
  • софия
Аз не виждам нищо лошо подаръците да са пари почти винаги давам пари изкючение прави ако младоженците не искат нещо друго  в смисъл подарък от друг сорт.Дори когато отивам при приятелки или роднини където имат бебе също давам пари те да преценят какво имат нужда да си купят.Кофти като имаш 2 прахусмукачки или 5 тостера.Така са си преценили хората,а колкото до сумата всеки колкото има възможност дава.
И аз мисля така. На нашата сватба по-близките ни питаха предмет ли предпочитаме или пари - ние предпочетохме пари, с които после си купихме разни неща за семейството. На тези, които не ни попитаха не сме казвали и ни подариха неща за семейството - така се оказахме с 3 миксера и 6 сервиза за кафе, които и пет живота да живея няма да ми изтрябват. Затова аз винаги предпочитам да подарявам пари. Бяхме на сватба миналия месец - сложихме 100лв. в плик, мъжа ми нарисува една икона и готово. Така ни е по-лесно. с малкото дете нямам време да обикалям да търся подаръци, нека си купят каквото искат. Ние с парите от нашата сватба си направихме хубава кухня с модерни уреди и си сложихме стабилна блиндирана врата. Може да е прозаично, но пък е практично.

Общи условия

Активация на акаунт