искат да им подарим пари за сватбата

• 37 048
  • 467
  •   1
Отговори
# 375
Как няма още анкета?
п.п.Да попитам пак-не се ли взеха вече младите и какво им подари все пак авторката на темата? Wink

# 376
Никога не бих дала пари на сватба, ако ще не да намекват, ами да крещят ако ще... Laughing Laughing
Поздрав се прави с подарък за спомен, не с пари, сватбата не е повод за събиране на капитал. Като нямат пари, да не правят сватби. Crossing Arms

На моята сватба имаше почти изключително само пликове. Shocked Една далечна леля на мъжа ми, която виждах за пръв път ми подари красиво огледалце с дръжка точно като в приказките. И разбира се, беше с някакво подобно приказно пожелание да ми напомняло всеки ден коя е най-красивата. Mr. Green Никога няма да го забравя този подарък. Повече не я видях тази леля и сега вече не е между живите, но подаръкът и много ме трогна.

# 377
  • кв.Изток
Не е напоследък, така се прави от доста години.  И аз хич не го намирам за неудобно, нагло и  т.н. Напротив така се спестява неудобството за гостите си мисля.  Що се отнася до сумата - кой каквато възможност има, разбира се.
Peace

# 378
според мен не е нагло и грозно да се иска такъв подарък. по-добре си кажи какво искаш - било то пари или някакъв уред, отколкото да събираш сума ти и сервизи, два фритюрника, две микровълнови и т.н.   и после да се чудиш кое какво да правиш. е вярно е че е малко неудобно да се изстъпиш пред някой и да му кажеш искам пари, но пак казвам за мен лично е по-добрият вариант

# 379
иначе около 100-150 до 200 л. е нормално според мен

# 380
Днес получих покана за сватбата на втората ми братовчедка (август месец е), която е за мен, майка ми и баща ми, а отдолу на поканата пише, че вместо подаръци искат финансово подпомагане на младото семейство Laughing
Аз го казах и преди и сега ще го кажа - ако имате и ГРАМ съмнение, че ви канят с користни намерения, просто не ходете. Aко ви питат защо - кажете им, че правото да откажете си е ваше, повече обяснения не им дължите. Или направо си им кажете, че не им дължите никакви обяснения.
Фактът, че съм роднина с някого не ме задължава с АБСОЛЮТНО НИЩО. Поне аз така смятам за себе си.
Ами ако някой ден роднина поиска нескромен заем, пак ли не трябва да му се отказва само и само да не се развалят роднинските взаимоотношения?! Айде сиктир.
И не на последно място - Уважението към някого и правото да му откажеш нещо нямат нищо общо. А това, че някои имат изопачени представи за уважение си е лично техен проблем.

# 381
Имаме познати, които след сватбата заминаха зад граница. Те също поискаха пари, вместо подарък и напълно ги разбирам. Каквито и подаръци да получат те ще ги оставят тук, а пари така или иначе ще им трябват докато се устроят.

# 382
Не знам на някой да нен му трябват пари независимо дали заминава или не, дали си има много или малко.
Въпросът е че изпросен подарък не е подарък, а пари пък точно никога не могат да бъдат считани за такъв. Парите- това е дефакто такса за куверта и купона така да се каже, не и подарък.

Между другото, чуждите пари винаги си остават чужди, независимо подарени или дадени на заем. Никакви облаги на новите собственици не носят ако не са спечелени. Ако има някой, който е получил каквато и да е облага от парите събрани на сватбата, да вдигне ръка!

# 383
Защо да са изпросен подарък? А по-добре ли е подарък, с който да се отбие номера? Защото повечето подаръци, които се правят на сватба, са точно за отбиване на номера- нещо евтинко, което изглежда голямо или нещо, което имам вкъщи и не ми трябва.
Нормално ли е да подариш на хора, които живеят в чужбина и се женят в България, тежък куфар с прибори или сервиз с чинии, или дървен шкаф, уж декоративен. С какво ще ги носят тези вещи в чужбина? Може би трябва да наемат специално камион да им пренесе безценните подаръци, защото по самолета очевидно не става, а и те да речем са с малко дете и не могат да пътуват с кола по два дена. Ами ако нямат собствено жилище в България, къде да ги оставят тези безценности?
За мен хората, които го правят това, се подиграват в очите на младоженците, защото на всички е ясно, че нещата няма да могат да се ползват.

# 384
Защо да са изпросен подарък? А по-добре ли е подарък, с който да се отбие номера? Защото повечето подаръци, които се правят на сватба, са точно за отбиване на номера- нещо евтинко, което изглежда голямо или нещо, което имам вкъщи и не ми трябва.
Ами ако на сватбата се канят и хора само за да подпомогнат младоженците с някой друг лев, и които в същото време не са им скъпи на сърцето, не е чудно, че някои от тях отбиват номер. Каквото повикало - такова се обадило.

Последна редакция: вт, 11 мар 2008, 18:58 от krem-karamel

# 385
На нашата сватба нямаше условие "подаръците в плик". Половината от гостите подариха пликове, другата половина подарък. Е, вярно имаме два еднакви тостера, две еднакви икони на Св. Мина, но получихме и много хубави и сантиментални подаръци. На сърце ми легна комплект чаши, гарафа, ваза, съд за плодове и свещник от чешки кристал. Имаше и големи безумия от рода на картина от магазин за 1 лв. и пластмасов комплект за баня с приблизителна стойност 10 лв, но толкова са могли хората - такова са подарили. За огромна наша радост имаше само 1 комплект тенджери, 1 комплект чинии, 1 комплект прибори, а тъкмо се нанасяхме в ремонтираният апартамент. Вършат идеална работа  Simple Smile

# 386
Ами ако на сватбата се канят и хора само за да подпомогнат младоженците с някой друг лев, и които в същото време не са им скъпи на сърцето, не е чудно, че някои от тях отбиват номер. Каквото повикало - такова се обадило.
И кой е казал, че се канят хората само да подпомогнат младоженците? И какво значи скъпи на сърцето? Нашата сватба беше май около 80 човека. За първи път виждах всичките роднини на мъжа ми. Скъпи на сърцето са ми моите роднини, които ме изумиха с това, че всички дадоха пари, а някой бяха добавили и символични подаръци за спомен от тях. Никъде не сме писали и казвали, че искаме пари. Просто хората, за които бяхме наистина важни, бяха преценили, че миксери и тенджери не ни трябват. Няколко човека бяха отбили номера и  се бяха подиграли с нас като ни подариха куфар с остарели прибори (хората имат хотел на Златните и явно куфарът беше останал от поръчки за хотела) или дървен шкаф. Или ти смяташ това за прекрасен подарък?  Joy Бас държа, че никой не ви е подарявал дървен шкаф във формата на триъгълник  #2gunfire
Естествено, че предпочитам малка сума пари отколкото нещо, което да изхвърля, защото не ми трябва или е старо, грозно и безполезно.

Последна редакция: вт, 11 мар 2008, 22:33 от В_и_В_и

# 387
  • София
Аз мисля, че 50лв за двама души са достатъчни.

# 388
Дървен шкаф във форма на триъгълник, това ме впечатли. Може ли снимчица? (ако не си го изхвърлила)

Ако някой подарява за отбиване на номера, това си е негов личен проблем, нали? Може ли да се сърдиш на някой че не ти е подарил нищо или че ти е подарил това което не си харесал. Ами толкова можал, такъв му е вкуса, това му се откъснало от сърцето и това е. Но е подарък. Парите НЕ СА.

# 389
  • София
Ей това е вероятно, но има варианти и с връх:

Е, този на картинката е изработен от родезийски тик.

Общи условия

Активация на акаунт