Имотен балон-2

• 51 147
  • 977
  •   1
Отговори
# 885
Е както някои казваха - дори нещо да стане - продават и всичко е ок. И са напред с много. Мисля, че сега е точният момент да продавате  Party Misc Bomb

# 886
  • София
Ето поредната статийка показваща какво може да ни се случи скоро. С две думи, в момента в Банско е мъртвило и чужденците масово разпродават имотите там. Отделно много проекти са замразени. Също така се поменава, че в София има много непродадени апартаменти, което според мен вещае спадане на цените и там. На края на статията дори се загатва за бадане на борда и девалвация на лева ако не се вземат предпазни мерки. Така че хора имайте едно на ум и бъдете внимателни.

# 887
  • Има много детски смях.

Непродадени апартаменти в София има "бол", както се казва. Огледай се. Има цели "квартали" и "общежития", които си пустеят не от днес  ooooh!
А относно падането на борда- пак нищо ново. За това усилено се говори повече от половин година насам.

Ще видим какво ще стане.
Но при всички случаи няма да се скучае  Rolling Eyes

# 888
Ето поредната статийка показваща какво може да ни се случи скоро. С две думи, в момента в Банско е мъртвило и чужденците масово разпродават имотите там. Отделно много проекти са замразени. Също така се поменава, че в София има много непродадени апартаменти, което според мен вещае спадане на цените и там. На края на статията дори се загатва за бадане на борда и девалвация на лева ако не се вземат предпазни мерки. Така че хора имайте едно на ум и бъдете внимателни.
Да, и аз четох статийката, само че цитирана в друг източник. Да не прозвучи зле, но се радвам, че иде краят на застрояването на Банско, то си ни е любима дестинация от край време. Все пак, в старата част все още има останал някакъв дух.
Обаче ако пуснат дори една част от непродадените имоти като един вид квартири, просто ще стане страшно за хотелиерите.
Колкото до непродадените имоти в София-тук, в квартала, има 2 луксозни кооперации, които, в общи линии, вечер са ТЪМНИ!!!! Shocked Ясно е защо.

# 889
  • София
Добре де, то непродадени апартаменти има, сега се оглеждам, че трябва да купуваме. Но цените са ненормални ,според мен и си стоят. Не става въпрос от цени 500Е/кв, неее!  Naughty Двустаен в Младост, има-няма 65кв, чисто-сигурно към 55, за по 85-100 хил. И то на шпакловка и замазка! Тия цени много ясно,че ще паднат, но цени от около 1000Е/кв за момента са съвсем реални, според мен. Наистина се съмнявам да станат по-ниски, но пък знам ли, де тоз късмет.  Wink Говоря само за тухла, панели и онези мастодонти ЕПК, някак не ми се нравят. Crossing Arms

# 890
  • София
Ето, вече се говори не само, че няма растеж на заплатите, а и все повече фирми мислят за съкращения на персонал. А кредитите вече поскъпнаха. Хората като не са сигурни в това дали ще имат работа как ще се юрнат да купуват на тези цени и заеми? И така всеки като си натисне парцалите и си трайка ще започнат и цените да падат. Защото досеща се лежеше на ухото, че безработицата е малка, работа има и с времето кредитът ще се изплаща по-лесно. Сега критичната точка е мината.

# 891
  • София
Именно. да не говорим като затворят кремиковци колко безработни ще се появят. Също така повечето строители строят на кредит и не могат да си позволят лукса да изчакват до безкрай. А и до колкото чувам не всички кредити са от банки, ами от съмнителни бизнесмени, които няма да чакат и може да понатиснат тук там за да си вземат парите обратно. Според мен колкото повече се мъчат да задържат цените и да се опъват да не ги свалят толкова по-стръмен ще бъде сривът. А стръмнината ще определи дали кризата ще е по-голяма или по-малка, защото когато има стръмни движения на цените хората изпадат в паника и вършат много глупости. Така че, според мен, ще е по-добре ако свалят цените плавно, за да може да се стигне праг, на който хората да почнат пак да купуват иначе краят ще бъде много лош, както се опитват сега да задържат изкуствено цените високи.

# 892
Точно така, първата фаза на кризата е отрицанието. Хората отказват да вярват, че цената на актива им намалява, последната фаза е паниката, когато го продават на каквато и да е цена. Само че във времето тези две фази не се развиват за 10-15 дни, особено за недвижимите имоти, а продължават с години. Все пак да не забравяме, че тези цени не са станали такива за ден-два, а за няколко години, така че за обратния процес пак са неободими години. Още повече, че ние все още сме в периферията, а не в "окото на бурята". Следващата и по-следващата година ще стане ясна истината - точно къде сме и колко, а не дали сме засегнати.

# 893
  • София
Дни - не, но няколко месеца до една година е достатъчно за БГ. Защото досега само се приказваше "купувай, че само ще се вдигат". Сега тенденцията се обръща - изчакване, а то ще доведе и до спад.

# 894
Абе хора - как ви идват такива разсъждения на ума ви се чудя - ква криза, кви 5 лева. Тъмно е в кооперацията щото хората или работят до по-късно и не ги виждате кога се прибират или са си легнали щото стават по-рано за работа. Ето и основните материали за строежа толкова са поевтинели -то сега е момента да се строи щото печалбата ще е моооого голяма на тия ниски цени! Ми толкова е ясно!  Няма криза! Wink
А сега сериозно по темата - само ще ви спомена един разговор с управител на клон на банка в най-нашумелия курорт /не го споменавам да не го рекламирам/. Имаме двама които теглиха 50 млн. лв. кредит за два комплекса. На месец вноската им излизала към 60-70 хил. лв. На цена от 1500 евро ако излъжат някой да продадат един апартамент на 2-3 месеца и започнаха да закъсняват редовно с вноските. Седнахме да говорим да променим нещата, за да се издължат. Направих им сметка на разходите дотук и им сложих 10% печалба - цената на кв. м. излезе 585 евро!!! /тази цена е и за инфо на моите фенки/. И предложил човека да продават на 700-800 евро. Йок, ти луд ли си? Еми в момента не че е голяма ползата, но банката е горд собственик на двата комплекса, а тия двамата са с неизяснено бъдеще. Ако искате вяравйте, ако искате не, но това го чух 1:1! А онзи ден в Инвестора писаха, че там официално се сключват сделки на 600-800 евро.
А за доклада на Ройтерс не ми се споменава - той поне е обективен, но тези които твърдяха че кризата няма да ни хване ги няма вече, да го прочетат!  

# 895
  • София
То да бяха само банките. Там е лесно. Взимат и оцеляваш. Ама тези дето са юели пари от мафията няма да им се размине така лесно. Те няма да искат някви бетони, а сухата пара. Та мисля че ще има някоя жертва тук-там.

# 896
# 897
  • България-Швейцария
Обаче ако пуснат дори една част от непродадените имоти като един вид квартири, просто ще стане страшно за хотелиерите.
Жоз, неофициално това вече си е жив факт, обаче с част от продадените се случва.
Собствениците си водят 'гости', с малката подробност че последните си плащат престоя почти по хотелска тарифа.
Българинът винаги е бил изобретателен Laughing

# 898
Стига, бе! Кой ще даде осем стотака за двустайна панелка! Не им вярвам, ама грам.
Именно! Peace

Реалните цени на наемите, на практика, са нещо доста различно. Пример-апартамент тухла в центъра, някъде наблизо, 200 евро. Двустайка!
Глупости!!
 Апартамента ми е двустаен в Люлин. Взимам му 400лв!
 П.П. Строителство- ЕПК. Mr. Green

# 899
A какво да правят малките  фирми за недвижими имоти.Аз съм с много заеми.Има ли други колеги с моята участ?Как ще се спасяваме? smile3518 smile3518

Общи условия

Активация на акаунт