Имотен балон-2

• 51 142
  • 977
  •   1
Отговори
# 900
  • София
Работа на ниски печалби с повече оборот. А не всеки дига цените с надеждата да избие повече печалба. Не могат да разберат че колкото повече дигат цените толкова повече хората свиват разходите до най-същественото. Нека да погледнат на запад какво правят. Масово свалят цените за да купуват хората.

# 901
  • България-Швейцария
Де това масово сваляне на запад newsm78
Ако визираш Щатите, мога и да се съглася; в Западна Европа обаче няма такова нещо, там масово се живее под наем и никой не налита да купува толкова. Но и ситуацията с пазара на труда е малко по-различна. Днес си в Цюрих, утре получаваш по-изгодно предложение в Женева или Базел (примерно) и се местиш, без това да предизвиква особени драми в начина ти на живот. Много малко хора се закотвят на едно място от студентската скамейка, та чак до пенсия, повечето сменят поне няколко пъти града и ако са вързани със собственост някъде това само би им създало неудобства. Тук обаче всички централи на големи фирми и възможности за реализация са тупнати на едно място, без изгледи нещата скоро да се променят и да се живее 20-30 години под наем при това положение си е пълна глупост. Къща пари не връща, но пък наемът си е жив заем Wink

# 902

Глупости!!
 Апартамента ми е двустаен в Люлин. Взимам му 400лв!
 П.П. Строителство- ЕПК. Mr. Green
Аз ли знам по-добре какво става в квартала ми или ти ? Mr. Green
Сори за офф-а.

# 903
Пъзел, какви са тези цени? Не мога да повярвам, че е толкова евтино. Ако в центъра са по 400 лв., то какво остава за другите квартали. Говорих с една позната, която се върна в България преди няколко месеца. Та информацията е, че цените започват средно от 250 евро за едно или двустаен в крайните квартали. Тя каза, че това е за нормални апартаменти, в които може да се нанесеш след като изчистиш малко. Не говорим за разни дупки, които са в окаяно състояние и трябва да ги ремонтираш. Не споря с теб, защото не съм в София, но ме учуди с тази цифра. Даже и преди няколко години не беше толкова евтино, пък сега да не са паднали цените....

# 904
Май на всички е ясно, че цените ще падат.
Паниката обаче ще настъпи, когато по голямата част от имотите, купени на кредит, си намалят стойността, под оставащата сума на кредита. Тогава банките, ще поискат допълнителни гаранции, под формата на допълнително ипотекиране, или еднократно изплащане на разликата между остатъка от кредита, и реалната стойност на имота.
И както се каза, колкото повече се задържат цените сега, толкова по стръмно и неконтролируемо, ще бъде падането, а от там и верижната реакция на загубите.

Пример > купил си имот за 100 000, след година той струва примерно 70 000, обаче ти си платил само 5 000 за тази година, и ти остават за плащане, още 95 000.
Получаваш любезно писмо от банката, че трябва да ипотекираш още нещо, за 25 000, или да внесеш сумата наведнъж.
Верижната реакция > това е така, не само при теб, а при повечето имоти, купени на кредит, които нямат възможност, да покрият допълнителните гаранции. Банките нямат нужда от имоти, а от пари, които обаче никой няма да дава за имоти. Следва, още по голямо падане на цените.
Резултата > не ми се мисли..........

# 905
  • София
Eagle, точно така е. В момента една позната търси в Младост 3,4 - гарсониера под 250Е няма. За тия пари намери 2 всъщност, да не мислиш,че и предлагането на евтини квартири е голямо. Едната беше добра, другата беше някакво пригодено портиерно ли, де да знам какво , на партер с 1 !! прозорец 50*80см! Търси от около 3 седмици и е намерила тези. Понякога изникава нещо и за по-малко, но е случайност, не е масово.

# 906
Предполагам, че Пъзел цитира наем,който не е актуализиран от години. Има и такива случаи, собственик дава под наем, доволен от наемателите или пък не е в БГ / града и не пипа наема. Когато разликата с пазарния стане прекалено голяма той се присеща че може да му вземе едни сто - двеста лева повече и вдига рязко наема, тогава пък наемателите се фрустрират и се изнасят. А далеч по разумно е да се вдига всяка година с двайсетина евро или колкото там е пазарното поскъпване, но и по това не приличаме на белите държави Mr. Green.

# 907
  • София
Точно така се прави при част от наемите - собствениците са доволни от наемателите и избягват да вдигат наема драстично, защото не искат да гонят наемателите. Те много добре си правят сметката, че добри наематели се намират трудно или, ако наемат стане много висок ще мине поне месец, докато намерят нови наематели и ще олекнат с една сума. Така в дългосрочен план имат повече ползи - хем си получават всеки месец добра сума, хем наемателите доволни и стопанисват добре жилището. Вярно, че има и собственици, които имат друг подход и залагат на краткосрочната печалба, но и рискуват в дългосрочен план.
А иначе гарсониерите винаги са били с най-високи наеми грубо казано според квадратурата, защото са най-търсени. Общо-взето май се получава така, че колкото по-малко ресурси и възможности има човек, толкова по-скъпо му излиза.

# 908
  • София
Таккааа. Малко да дигнем темата Simple Smile
Поредната статийка за кризта с имотите. Както се вижда от нея, при преговори може да се смъкне цената до 50%. Също така в статията се споменава, че големият спад се очаква да бъде след Нова година. Така че, май спада ще е повече от 20%, а не както някои се опитваха да предзказват, че щяло да бъде само 10%.

# 909
Дам, аз това нещо още миналата година го предсказах, без да съм финансист. Confused
Въпреки че не съм се запътила към покупка на апартамент, по принцип планирахме да строим извън София в обозримото бъдеще.

# 910
  • На земята, която е всъщност звезда.
Точно така се прави при част от наемите - собствениците са доволни от наемателите и избягват да вдигат наема драстично, защото не искат да гонят наемателите. Те много добре си правят сметката, че добри наематели се намират трудно или, ако наемат стане много висок ще мине поне месец, докато намерят нови наематели и ще олекнат с една сума. Така в дългосрочен план имат повече ползи - хем си получават всеки месец добра сума, хем наемателите доволни и стопанисват добре жилището. Вярно, че има и собственици, които имат друг подход и залагат на краткосрочната печалба, но и рискуват в дългосрочен план.
 има човек, толкова по-скъпо му излиза.

Аз съм живо доказателство - двустаен, пл. Журналист, 250 евро. До миналата година беше 200 евро. 

# 911
Жозефо, къде го тоя апартамент, защото аз под 200 евро гарсониера и то в софийски квартал не съм виждала.  Crossing Arms

# 912
  • София
Шушон, ей сега погледнах обявите за наеми.
В Дървеница:
2-СТАЕН необзаведен, 230 EUR
2-СТАЕН необзааведен, 250 EUR
В Младост 1 на пазара:
2-СТАЕН, необзаведен след основен ремонт, 250 EUR

Мисля че наемите също ще падат. Не колкото цените на жилищата, но поне едно 10% ще паднат.

# 913
  • София
Мисля че наемите също ще падат.

Напротив, няма логика да е така. Виж и тук

# 914
  • София
На мен много не ми се вярва това с наемите, че ще се качват. Точно, ако имотите поевтинеят много хора, които сега са на скъпите наеми ще предпочетат да купят. Наемът се плаща всеки месец и ако хората не могат да си го позволят, просто не наемат. А за хората с малки заплати винаги ще е кофти, независимо дали са под наем или под заем.

Общи условия

Активация на акаунт