Козуначна тема 2008

• 94 948
  • 714
  •   1
Отговори
# 285
  • Виена
Днес за първи път месих козунак,и благодарение на вас успях  newsm44!От многото рецепти които прочетох,не знам коя точно спазих,може би смесих от няколко,но тестото стана страхотно!Понеже ми стана много,го разделих на 2.От едното направих козуначени кифлички (тия с възелчето) http://www.snimka.bg/album.php?album_id=175373&view=1&photo=9,a от другото се опитах да оплета козунака,но нещо не успях,май ми беше в повече плънката  Rolling Eyes.На вкус е много хубав,но на вид не толкова  Embarassed.И все пак се гордея със себе си  Simple Smile.Тукашният Великден тази година е преди нашият,та реших да се подготвя по отрано и ще повторя със сигурност!А и козунаците по магазините тук нямат нищо общо с българските.
 Не вярвах,че ще ми стане на конци,но уви,резултатът е на лице...И само да кажа,че го месих на кухненски робот.Моят поне има приставка за месене на тесто.30 минути  оставих да се меси тестото,после го сложих върху печката (покрито с найлон и кърпа да втасва),която беше пусната на 160 градуса с отворена врата.След час и половина беше готово за работа   Simple Smile

# 286
Tedito_799 браво много добре си се справила. smile3501

# 287
Tedito_799 ,може и аз да пробвам в робота,но до сега не съм действала с него,не е късно да опитам  Simple Smile.Утре се каня да правя,подготвих продуктите,голям хъс имам!Само трябва халата да не вилнее покрай мен  ,4е ми е бедна фантазията после как 6те 4истя кухнята Laughing
Много хубави козунаци показвате   chef м-м-м-м-м приядоха ми се!
Tandoori и аз 6те правя твоята рецепта! Simple Smile

Последна редакция: пт, 21 мар 2008, 02:23 от Sesiliq

# 288
Tedito, супер са !!!
Аз се каня да направя във форми за мъфини за училището на дребния, стискайте палци да се получат!  Peace Peace

# 289
  • Виена
Благодаря ви момичета  Hug
 Sesiliq,не е късно,а е и много по-лесно,няма да съжаляваш  Peace. От моят дребус (който както гледам е на една възраст с твоя) няма спасение  Mr. Green.Голяма картинка бяхме.
Tedito, супер са !!!
Аз се каня да направя във форми за мъфини за училището на дребния, стискайте палци да се получат!  Peace Peace
Стискаме  Peace
 Жалко,че не си хапваме тестени неща(цял живот все на диета  Close),иначе имам огромно желание да творя красоти и да си накупя най различни форми,за всякакви сладкиши.

# 290
Tedito_799 страхотни са малките козуначета! Hug
Имам питане към Tandoori-вчера разглеждах албума ти с козунаците,забелязах,че
разточваш тестото и после го завиваш на руло-така ли се прави по принцип или ти така си го правиш? newsm78
Защото аз само правя фитили ,усуквам и плета.

# 291
е,мерси за идеята,как можах да не се сетя,чя мож е и в робота да меся,ми направо ще си спестя една кмара време newsm78мерси много  bouquet

# 292
Страхотна тема. Надявам се с ваша помощ и аз да успея да направя козунак.

Пробвала съм няколко пъти да правя козунак, но не ми се получава. Става като сладък хляб, не се издува, не става на конци, но аз не мога и да меся.

Мисля да пробвам да меся в кухненския робот. Значи слагам всички продукти със стайна температура и с пласмасовите ножове за тесто меся 30 мин. Но имам един въпрос, в рецептата пише да се меси тестото като се намасляват ръцете в 1/2 к.ч. масло. Това маско да го сложа ли в робота или какво да го правя.

Предварително ви благодаря и се надявам почивните дни да спретна страхотен козунак.

# 293
Защо ми се е втвърдил козунака   newsm78 ?Снощи като изстина го увих в кърпа и го сложих в плика и той взел да се втвърдява :arms:

# 294
  • Пловдив
Тук някъде из темата четох,че катжо го пекат някои момичета слагат съд с вода  под тавата за да стане мекичък.Ти сложи ли?незнам дали затова се е втърдил.По опитните ще кажат.

# 295
Леле е това не го знаех NeWS78 значи трябва да се получи като печене на водна баня NeWS78 Току що говорих с майка ми и тя каза така- меси се вечерта и цяла нощ се оставя в голям съд на топло да втасва и на сутринта се пече като фурната се пуска при слагането на козунака. NeWS78 Утре вечер пак ще се пробвам Peace

# 296
  • София
Ако е по -твърдо тестото,то по-бързо изсъхва.АЗ не слагам вода във фурната и винаги е меко.
Ето вижте на два дена козунака ,като памук и на конци

# 297
Tedito_799  ,след малко се захва6там с козунака  Grinning,мерак голям!Явно много желае6ти за приготвяне на тестото в робот,сподели стъпките на месене?
Моята бъркалка е някакъв вид метал,има 10 степени на разбиване,на какви степени работи6 ти?30 мин.няма ли да се озори робота?

# 298
 Thinking  според мен не залитайте към такива крайности - вода из фурната и кой знае още какви хватки. Явно идеятя е да се получи ефект подобен на пароподаване, като в хлебозавода на хляба, за да стане кората фина и мека. В хлебозавода, обаче не мажат с жълтък. У дома е достатъчно да се намаже с жълтък или нещо подобно.
Твърд може да е станал козунака, ако е препечен. Ако е печен на много висока температура и дълго време, става с дебела, твърда и тъмна кора. Затова печете на по-ниска температура. Зависи все пак и от големината - едно е козунак с диаметър 20см, друго е с диаметър 35 - 40см. Кифлите и големите пити, погачи, козунаци се пекат на различен режим.
Меката средина зависи също от изпичането, ако е било прекалено продължително, възможно е да се е поизсушила. Да е мек козунака зависи по-скоро от продуктите - повечето мазнини правят изделието меко. В случая се слага масло, олио, мляко (което също съдържа мазнини), ако пък има и св. мас - няма начин да не е меко и пухкаво.

# 299
  • Пловдив
Благодаря на pina,тези съвети са многополезни за мен тъй като аз съм пълна невежа в тази тема .

Общи условия

Активация на акаунт