Козуначна тема 2008

  • 93 612
  • 714
  •   1
Отговори
# 360
  • Мнения: 2 243
Ама много сте лоши, да знаете  Grinning  Както писах по-горе, не исках да правя козунак предварително, защото ще вземе да се получи добре като на репетиция, а после на празника - няма да се получи и ще ме е яд, случвало ми се е това вече  ooooh!.
Но току надникна в темата и видя някоя козуначена прелест, съблазнявате ме, значи, и ето, че почти в полунощ ми се прииска да направя козунак. Естествено, точно като го реших, форумът не ми се отвори, за да видя рецепта, така че се принудих да ползвам една изрязана от някакво списание, даже не знам кое. Дотук козунакът изглежда добре, станал висок-висок, ще се вземе да стане хубав Close.

Та по тази причина съм тук по това време - пека си козуначето. Сутринта ще споделя резултата.

# 361
  • Мнения: 7 091
Ето ги снимките на Зизунка:
 Peace
http://images24.snimka.bg/005434801.jpg
http://images24.snimka.bg/005434802.jpg
http://images24.snimka.bg/005434800.jpg

Веската, ти внимавай да не вземе да родиш сега, не ги блъскай толкова тея козунаци или хвани някой мъж под ръка да ги блъска, ами ти си почивай, че като гледам много не остава. Иначе супер са станали! Peace

Веси, и твоите са супер!

Танита и Милич, направо нямам думи за вас  Hug Heart Eyes

# 362
  • София
  • Мнения: 1 374
Zosunka, браво много са хубави,изглежда вкусноооо
Абе вие мамите сте били страшни,какви красоти творите и деца гледате,браво!

# 363
  • Мнения: 780
Я да питам, че от вчера ме човърка... Козунаците трябва ли да се надигнат още по време на печенето след като вече са добре втасали. Моите, както се вижда на снимките, бяха много добре втасали и като увеличих фурната вече за печене не се надигнаха повече. Затова си мисля, че следващият път трябва да пека може би на по-високи градуси. Но пък ако увелича, си мисля да не изгорят, защото този път се опекоха иделано. Та трябва ли да се надигне козунака още по време на самото печене?

# 364
  • Мнения: 11 743
mili46, не си осирай козунака, като го печеш на по-висока температура!!! Изпечени са ти идеално! Ако увеличиш температурата кората ще ти стане по-дебела и ще станат по-тъмна на цвят - това ли искаш?

Не само козунака, а всяко тестено изделие с мая, в началото на печенето продължава да втасва и да увеличава обема си. Когато средината се загрее до ( не помня колко градуса) дрождите вътре умират и процеса на ферментация приключва. При тебе, понеже ти е втасвало във фурната, на по-височка температура от стайна - окончателната ферментация и началото на изпичането са се слели. Добре си улучила момента на увеличаване на температурата, за да започне същинското печене, щото иначе можеше да ти преватса.
Един вид увеличаването на обема, който се случва в началото на печенето при тебе се е случил някъде между ватсването и печенето и не си го загубила. Не увеличавай температурата следващия път, няма да стане по-добре.

Като ти гледах снимките и видях кората при разрязания козунак, дори може да намалиш с 10 градуса, да ти стане още малко по-тънка.
Преждевременното увеличаване на температурата води до преждевременното умиране на дрождите и до по-ранно спиране на ферментационния процес, от което може да загубиш обем. Обема се получава когато дрождите се хранят със захарите от нишестето в брашното и отделят алкохол и въглероден диоксид. Високата температура стимулира този процес, но твърде високата го прекратява.
По-добре не мога да обясня.

# 365
  • Мнения: 71
ММ - абе там е работата ,4е моят мъж бесе маистора на козунака.
Tandiri- как ми ка4и снимките?Засто аз неможах да го направя.?Зна4 във интернет са ка4ени добре ,или там съм объркала несто?

# 366
  • Мнения: 71
Pepika-Каква е тази плетка на козунака?Как я направи?И от каде я видя?
По снимката неможе да се разбере на4алото и края.

# 367
  • Мнения: 1 440
Pina, чудесно обяснение Hug

Тандури, днес ще меся козунак по твоята рецепта и исках да те питам за разликата при намазването само с белтък, а не с жълтък, олио и вода? На мен лично питките, мазани с жълтък са ми малко трърди отгоре.

# 368
  • Мнения: 780
mili46, не си осирай козунака, като го печеш на по-висока температура!!! Изпечени са ти идеално! Ако увеличиш температурата кората ще ти стане по-дебела и ще станат по-тъмна на цвят - това ли искаш?

Не само козунака, а всяко тестено изделие с мая, в началото на печенето продължава да втасва и да увеличава обема си. Когато средината се загрее до ( не помня колко градуса) дрождите вътре умират и процеса на ферментация приключва. При тебе, понеже ти е втасвало във фурната, на по-височка температура от стайна - окончателната ферментация и началото на изпичането са се слели. Добре си улучила момента на увеличаване на температурата, за да започне същинското печене, щото иначе можеше да ти преватса.
Един вид увеличаването на обема, който се случва в началото на печенето при тебе се е случил някъде между ватсването и печенето и не си го загубила. Не увеличавай температурата следващия път, няма да стане по-добре.

Като ти гледах снимките и видях кората при разрязания козунак, дори може да намалиш с 10 градуса, да ти стане още малко по-тънка.
Преждевременното увеличаване на температурата води до преждевременното умиране на дрождите и до по-ранно спиране на ферментационния процес, от което може да загубиш обем. Обема се получава когато дрождите се хранят със захарите от нишестето в брашното и отделят алкохол и въглероден диоксид. Високата температура стимулира този процес, но твърде високата го прекратява.
По-добре не мога да обясня.

Ще те послушам, страхотна лекция си ни изнесла на всички! Но чудесно си обяснила!   bouquet

# 369
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 791
Момичета разкошни козунаци показвате! Браво за старанието и усилията ви!  bouquet

Ето моите козунаци (първотото е по-скоро сладък обреден хляб с извара):

 

И тъй като тук се празнува най-вече утре, има голяма вероятност да направя още нещо за утре...

# 370
  • Мнения: 244
Момичета здравейте  Hug
Ехе колко козунаци още са се завъртяли за един ден   bouquet  chef
То моите станаха грознички,но конци,аромат и вкус  bowuu Grinning
Давам сайта със албума да видите снимките и се извинявам предварително че не ги  оразмерих,но ми е за пръв път  hahaha bowuu
http://picbg.net/album.php?u_id=19413My3s2
Тази сутрин бяха малко твърдички но с тукашното подобие на кисело мляко ми дойде добре  Grinning

# 371
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Лелеее, що нещо сте изписали. Спрете се бе хора. Laughing Много са хубави всички козунаци, браво.

# 372
  • Мнения: 7 091
Пина, направо мога да се подпиша под всяко твое мнение! Супер си го обяснила и е точно така! Peace Hug

Зизунка, просто не беше копирала добре линковете, иначе снимките са си качени нормално.

Молинка, страхотно си се справила! Имам само един съвет, ако приемаш разбира се. Следващия път или направи повече тесто, или го сложи само в едната форма.  Peace

Наталина, разкошни както винаги! Кажи рецептата за обредния с извара ако може  Peace

# 373
  • Мнения: 692
не исчетох темата но аз правя козуначета във форма за муфуни
два фитила се сплитат на плитка. нарязват се на парчета и краищата на всчко парче се подгъват и топчицата се слага във формата за муфин. пече се 20 мин на 175оЦ.
това е резултатът:


# 374

Общи условия

Активация на акаунт