използвате ли течен прах за пране?

• 158 114
  • 753
  •   1
Отговори
# 345
Има и друг хубав течен: Anti-kalk Liqud 750 ml - специален за геловете за пране. Има го в Пикадили.

# 346
  bouquet

В повечето таблици на препаратите има 3х3 графи, нали - за три степени твърдост на водата и три степени на замърсеност. По твоята логика с най-голямо количество препарат в районите с твърда вода няма да се отложи калк. Знаеш как действат омекотяващите продукти - взаимодействат на йонно ниво и го преобразуват в неотлагащ се продукт. Което значи, че принципът е различен: с водата, обработена така, перилният разтвор е по-качествен и въздейства оптимално върху тъканите. По-качествен, а не с повече от другите продукти/изпиращите, неомекотяващи Laughing. Това го каза и ти - да не предозираме. Във всеки препарат има определено количество омекотяваща съставка, определена част, процент. С увеличаването на дозата завищаваме както нея, така и всички други съставки...
За районите с мека вода, тази част/ако искаш, наречи я единица/ е достатъчна, за тези с твърда - не.
С увеличеното количество общ препарат в таблицата, производителите не гарантират чиста от калк пералня, а по-добро изпиране при по-лошите условия-оптимизират разтвора да проработи, а не да предпази машината.
Ама не се ли задълбочихме много...това е просто едно мръсно пране Laughing   Ти кажи?

Прав си, че не е основна цел на праха за пране да предпазва пералнята от котлен камък. Но си противоречиш.
Единствената цел на билдърите е да се отстранят Ca и Mg йони, за да не пречат на правилното действие на ПАВ и другите компоненти. Те освобождават перилния разтвор от йоните, но как - като ги свързват във вещество, което по случайност не се отлага върху нагревателя. И ето ти с един куршум - два заека. "Оптимизирането на разтвора" е пряко свързано с предпазването на машината от котлен камък. Имай предвид, че днес перилните препарати се справят много добре с тази работа. Неслучайно на опаковките на много от марките има рисунка на чист нагревател. Билдърите във всички случаи са най-горе в списъка със съставките, а има и прахове, в които именно зеолит е с най-високо процентно съдържание.
Поне за себе си смятам, че е излишно да се ползват препарати против котлен камък, но кой както си е решил.

Немските препарати- ариел, персил и т. н. съдържат и съставки против котлен камък, за разлика от турския и този на Хенкел, произведен за нашия пазар. Иначе има течен препарат против котлен камък на Домал, който е много хубав.

Floral, всички имат. Просто не може да нямат. Зависи обаче какви и колко. Проблемът е, че тук получаваме орязани откъм ПАВ, ензими и каквото щеш друго версии.
Между другото Домал имат прекрасни продукти. Препаратът им за вълна и коприна е супер.

# 347
И последно искам да ви покажа тази статия (на английски е), ако се интересувате. Прочетете и решете сами има ли смисъл от Калгон. Сайтът е много полезен.

# 348
В кои позиции мои си противореча newsm78

Тезата ми е, че при повече перилно средство при твърда вода, машината пере по-добре, но калк се отлага. Това е така, защото препаратите не са разделени "за региони с твърда вода- с повече зеолит", а "за другите-с по-малко". Пък и да не забравяме, че темата е за течните Wink

Това, което съм твърдо съгласен с теб, е че с калгона ни лъжат. Но не защото такъв продукт е излишен или дори пречи, а защото е нереално скъп за работата, която "трябва да свърши" . Ето анализчето ми:
Една опаковка калгон от 500 гр струва около 7 лв. За моя регион дозата е 50 гр. което значи 10 дози - 70 стотинки на пране. Адски скъпо, имайки в предвид, че дозата гел, с която перем, ми струва 35 стотинки!!! Пускаме 10 перални на седмица, което значи 1 опаковка. 50 седмици са 350 лв. Т.е. за една година, като не ползвам калгон, мога да си купя нова евтина перална или за две години-скъпа!
Пак се отнесох, но ми харесва компетентността ти.
Приятна вечер!

Последна редакция: вт, 26 май 2009, 21:12 от Дедо

# 349
Не, не използвам течен, използвам прах на таблетки.

# 350
Приятно се изненадах от един евтин течен препарат от кауфланд - гранд максимо мисля се казва.

# 351
Floral, абсолютно си права. Който чете етикетите ще  разбере разликите. Масово продаваните тук течни препарати нямат тези  добавки срещу котлен камък, въпреки че някои имат наглостта да пишат , че пералнята  им е защитена.  Затова момичета, вземайте само вносни препарати, и то тези предназначени за Западна Европа. А пък нашите вносители заслужават едни яки глоби , заради глупостите  които пишат на етикетите и  хората се връзват.

# 352
Грозната_Гейша, би ли споделила повече за тези таблетки.Каква марка са и от къде си ги закупила? Благодаря ти предварително.

# 353
Star2, представи си едно доста голямо хапче, така изглеждат.
Мъжът ми ги донесе от Гърция, но ми е носил и от Германия.
Изключително доволна съм.
Тези, с които пера в момента ги е купил от Carrefour и са точно ето такива:

А от Германия ми е носил и ОМО и Ариел на таблетки.

# 354
В Пикадили съм виждала Ариел на таблетки.А къде се слага таблетката?

# 355
Използвала съм такъв на Persil.

# 356
да кажети как се ползват тези таблетки и на каква цена са тези от карфур

# 357
Таблетката може да се сложи директно вътре при парането, може и отгоре в отделението за праха. Разтварят се много бързо и лесно във водата.
Ако ви кажа на каква смешна цена ги е купил мъжът ми от Carrefour - 3.60 евро кутия с 32 таблетки, средно за 16 пранета.

# 358
Таблетката може да се сложи директно вътре при парането, може и отгоре в отделението за праха. Разтварят се много бързо и лесно във водата.
Ако ви кажа на каква смешна цена ги е купил мъжът ми от Carrefour - 3.60 евро кутия с 32 таблетки, средно за 16 пранета.

Аз от Карфур последно за десетина евро си взех течен Ариел за 56 пранета, а карфур е най-евтината марка, Ариела ми е излязъл по-евтино и от него.

# 359
Аз от Карфур последно за десетина евро си взех течен Ариел за 56 пранета, а карфур е най-евтината марка, Ариела ми е излязъл по-евтино и от него.

Боже, къде живеем!

Общи условия

Активация на акаунт