За скъпата и евтината козметика

• 261 050
  • 1 767
  •   1
Отговори
# 495
  • Popovo, Bulgaria
Ако може и аз да попитам:
aqva, propylene glycol,stearic acid,alcohol denat,triethanolamine,butylstearate,glycerylstearate,isopropylpalmitate,
cetylalcohol,lanolin,lanolinoil,carbomer,methylparaben,hydrogenated soybean oil,
parfum,tocopheryl acetate,bht,bha,disodiym edta,ci15985,ci 47005
<1004856-004>

# 496
Благодаря ти Sofi. за всички компетентни и професионални мнения,темата е интересна ,с твоя помощ
разбрахме доста полезни неща,ще се радвам когато можеш пак да се включваш във форма.
Успехи и бъди здрава!

# 497
  • Торонто
Sofi, отново с благодарности, че ни просветляваш Simple Smile  bouquet. Като имаш време би ли написала някои от повечето популярни филтри - химични и физични, за да можем да ги разчитаме всред съдържащите се съставки. Поне горе-долу за лаици да можем да се ориетнираме.

Bastet, обещаното Simple Smile
Макар, че не вярвам на някой да му е от особена полза даже и на теб, която се интересуваш  (ама щом искаш  Mr. Green) - в синъо са физичните филтри, другите са химични.

По скоро трябва да се следва здравия разум и да не се слага крем с SPF за нощен, и дневен в случаите, когато се прекарва деня на закрито. Също да не се използва SPF по-висок от 30 освен ако наистина не е много чувствителна кожата. Това за градски условия; за плаж е друга история. Там вече може и 60-100 (макар, че е недоказуемо наличието на толкова филтри в крема, не случайно регулациите са за маx 50+)

INCI Name 
BROAD-SPECTRUM / UVA I FILTERS

Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine
Butyl Methoxydibenzoylmethane 
Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate 
Disodium Phenyl Dibenzimidazole Tetrasulfonate 
Drometrizole TriSiloxane 
Menthyl Anthranilate 
Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol
Terephthalylidene Dicamphor Sulfonic Acid 
Zinc oxide 

UVB / UVA II FILTERS

4-Methylbenzylidene Camphor   
Benzophenone-3 
Benzophenone-4
Diethylhexyl Butamido Triazone 
Ethylhexyl dimethyl PABA 
Ethylhexyl Methoxycinnamate 
Ethylhexyl Salicylate 
Ethylhexyl Triazone
Homomenthyl Salicylate 
Isoamyl p-Methoxycinnamate 
Octocrylene 
Phenylbenzimidazol Sulfonic Acid 
Polysilicone-15 
Titanium dioxide 

От всички тези - филтрите, които обикновено се използват без да се обявяват като SPF са :
Benzophenone-3 
Benzophenone-4
Ethylhexyl Methoxycinnamate 
Ethylhexyl Salicylate 

Като че ли най-опасният е benzophenone-3 особено за детски продукти. Аз лично като купувам гледам да го няма, че не се знае кое е по-голямото зло - слънцето или самия той.

P.S. Благодаря за милото "изпращане"      bouquet

Последна редакция: пт, 28 мар 2008, 03:11 от Sofi

# 498
Sofi, голямо благодаря!  bouquet Hug
Не подценявай публиката Wink
Понякога се разискват разни вещества от дерматолози и алерголози, които нищо не ми говорят (само2-то физични филтъра са ми познати, а честно казано аз се вълнувам повече от химичните - струват ми се по-големи беляджии) - така поне ако нещо се отрича или трябва да се внимава с него, ще си имам паметка от теб, да ме сезира, че е филтър.
Още веднъж благодаря и се надявам да не избягаш от нашата любознателност Simple Smile

П.П. Ако не е тайна какво си завършила?

# 499
Sofi,
искам само да те попитам, понеже ме помоли да препиша точно как е изписана първата съставка на продуктите с алое, а после не коментира нищо... има ли някаква уловка в състава или наистина продуктите са хубави?

# 500
  • Торонто
Sofi,
искам само да те попитам, понеже ме помоли да препиша точно как е изписана първата съставка на продуктите с алое, а после не коментира нищо... има ли някаква уловка в състава или наистина продуктите са хубави?

Извинявай, мислех, че съм отговорила.
Не разбрах има ли уловка по начина на изписване. Ако самия Aloe Barbadensis Leaf Juice беше изписан отделно можеше да предположа процента му според мястото му. Но те са дали вече готовия гел от алое, в който не става ясно каква е концентрацията на алоето.
Както ти казах и преди добре ми звучат тези продукти.

# 501
  • Торонто

Mнoro хора ме питате това  Laughing(и на лични имам пред вид)
Да не се съмнявате нещо че съм самозванка  Mr. Green
Точното име на специалността е растителни мазнини, етерични масла, парфюмерия и козметика.
Курс на обучение - 5 год.
Стаж - 12 год.
 Peace

# 502
 Е, ти пък сега.... ако не искаш да споделяш с анонимни потребители  имаш и това право.

# 503
  • Торонто
майтап бе зонке, естествено че имам това право  Wink

# 504
Интересно ми е този бензофенон 3 с какво е опасен.
Мерси!  bouquet

# 505
  • Торонто
Емия,
Има страшно много предположения за вредата от тази съставкиа - не всички доказани.
Асоциират я с рак на кожата, екзема и др. При изследване на хора завърнали се от почивка на море, няколко дни след това все още се открива в урината им.
Например виж това:

Are Sunscreens Safe?
Most sunscreens contain the chemical ingredient Benzophenone (or its derivatives Benzophenone-3 or Oxybenzone) since it is one of the best in
protecting against both UVA and UVB rays.
However, sunscreens containing these chemicals are not a good choice. Here is an instance in which the protection may create more harm than good and actually cause the disease it's trying to prevent. Benzophenone is a powerful free radical generator activated by ultraviolet light. These free radicals could initiate a reaction that may ultimately lead to melanoma and
other skin cancers. (1)

It is often assumed that little or none of a topically applied sunscreen is absorbed into the bloodstream. However, I found a study that assessed the extent of absorption of a number of common chemical sunscreen agents into and through the human skin following application. The results were that all sunscreen ingredients investigated penetrated into the skin, but only
benzophenone-3 passed through the skin into the bloodstream in significant amounts. (10% of the applied dose). (2)

С две думи се казва, че това е генератор на свободни радикали и в крайна сметка може да причини болестта, от която е предназначен да те защити.
И също 10% от нанесената доза прониква в кръвта. 

# 506
Благодаря Heart Eyes, много полезно ми беше. Мисля, че не само на мен.  bouquet

# 507
Софи,а също толкова вредни ли са бензофенон 2 и 4?
Проверих си цялата козметика,има го изобилно навсякъде,да не говорим,че в един от най-любимите ми парфюми Хипноз на Ланком също има бензофенон 3. Ако се пръска на дреха,а не на кожа също толкова вреден ли  е? Абсорбира ли се през белия дроб при вдишване?
 newsm78

# 508

Точното име на специалността е растителни мазнини, етерични масла, парфюмерия и козметика.
Стаж - 12 год.
 Peace

не поставям под съмнение знанията ти  ни най-малко:)......съвсем друга е подбудата за любопитството ми, защото дъщеря ми се е насочила към такива науки и къде по широкия свят тази специалност си я завършила?

# 509
  • Торонто

Стаж - 12 год.
 Peace

не поставям под съмнение знанията ти  ни най-малко:)......съвсем друга е подбудата за любопитството ми, защото дъщеря ми се е насочила към такива науки и къде по широкия свят тази специалност си я завършила?

Специалността си я взех в БГ - ВИХВП, не знам дали още я има самостоятелно, май я обединиха с някаква друга.

Ще си позволя да copy/paste каквото отговорих на едно момиче на лични на същия този въпрос:

Професията ми е химик-формулатор. Завършва се за 5 год. общо (бакалавър + магистър). Може би става и само с бакалавърска степен по химия. Честно казано е много трудно и ако не си 100% сигурна, че искаш да правиш точно това едва ли струват мъките. Аз ако сега трябва да започна от начало не бих се захванала и бих избрала нещо по-леко. Минава се през семестри по органична химия, неорганична химия, биохимия, физикохимия, аналитична химия, физика, математико-статистически методи и мн.др.
Глада за специалисти ще го почувстваш когато станеш специалист с голям стаж, преди това едва ли ще имаш много предложения.
Може би нещо в маркетинга и рекламата на козметиката е по-разумно.
Маркетинголозите винаги са вземали повече пари от нас формулаторите (и в БГ, и в Америка), а и от този форум вече се убедих, че има защо да ги вземат  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт