За скъпата и евтината козметика

• 260 764
  • 1 767
  •   1
Отговори
# 795
Темата е необятна и не може да бъде изчетена, затова ще прощавате, ако е обсъждано.

Възнамерявам да си приготвя домашен слънцезащитен крем. Съставките са сусамово олио, кокосово олио, масло от пшеничен зародиш, цинков оксид и пчелен восък. Могат ли да се ползват студенопресованите масла, които се продават в хранителните магазини за вътрешна употреба (например сусамово и кокосово) или трябва да са за външна? Намерих такива козметични на Икаров, но имат някои допълнителни съставки, които искам да избегна. Пчелният восък също ми е от пазара. Нали идеята е да се приготви възможно най-чист натурален крем?

# 796
  • Торонто
Доколкото виждам и тук има консерванти newsm78
   според мен няма производствен крем без консерванти , за момента съм доволна от крема. по-скоро се питам дали има агресивни консерванти  newsm78 имам предвид такива , които не се препоръчват за чувствителна кожа.
    но благодаря за бързия отговор Hug

Така е, производствените кремове съдържат консерванти. Едни по-вредни, други по-малко вредни.
И все пак какво е наистина вредно? Толкова е сложно. Парабените ги отричат вече отдавна поради много странични лоши ефекти (не 100% доказани).

Вече има натурални консерванти, които са просто растителни екстракти със специфично действие - подобно това на консервантите. И наистина  работят - продуктът не се заразява.

Но си мисля, че и при тях едно ще е за сметка на друго. Вдигат рН на крема до 10 (колкото боя за коса), което може да се коригира накрая с други суровини, но пък  ме навежда на мисълта, че и те са по друг начин агресивни.
Засега има само оскъдна информация по въпроса, ще видим по нататък.

# 797
  • Торонто
Темата е необятна и не може да бъде изчетена, затова ще прощавате, ако е обсъждано.

Възнамерявам да си приготвя домашен слънцезащитен крем. Съставките са сусамово олио, кокосово олио, масло от пшеничен зародиш, цинков оксид и пчелен восък. Могат ли да се ползват студенопресованите масла, които се продават в хранителните магазини за вътрешна употреба (например сусамово и кокосово) или трябва да са за външна? Намерих такива козметични на Икаров, но имат някои допълнителни съставки, които искам да избегна. Пчелният восък също ми е от пазара. Нали идеята е да се приготви възможно най-чист натурален крем?

Не виждам сериозен проблем освен дразнимост на кожата или алергия, което лесно можеш да провериш първо на ръката си.
И само в хладилника, не става да си го носиш в чантата.
А какъв SPF гониш?  Wink

# 798
  • Торонто
    здравейте , успях да прочета вече цялата тема  #Crazy, аз имам големи проблеми с моята кожа , имам атопичен дерматит и се изривам от консерванти #2gunfire. По препоръка на кожния ми лекар се къпя само с душ олиото на EUCERIN , скоро си взех и един техен крем за лице , та в тази връзка ще съм безкрайно благодарна ако някой от вищите тук си даде компетентното мнение за него , дали наистина има защо да имам вяра в техните продукти  Thinking. крема се казва HYDRO-PROTECT :
     Състав:
Aqua, Glycerin, Octocrylene, Ethylhexyl Salicylate, Cyclomethicone, Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Glyceryl Stearate Citrate, C12-15 Alkyl Benzoate, Hydrogenated Coco-Glycerides, Stearyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Biosaccharide Gum-1, Tocopherol, Sodium Carbomer, Trisodium EDTA, Glucosylrutin, Sodium Ascorbyl Phosphate, Acrylates/C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Butylene Glykol, Sodium Citrate, Citric Acid, Isoquercitrin, Iodopropynyl Butylcarbamate, Phenoxyethanol, Methylparaben, Propylparaben

Аз го намирам за нормален крем - нито нещо лошо, нито пък някакъв козметичен шедъовър.
Има УВ защита, ти ще кажеш колко е СПФ и дали ти е достатъчен.
Щом си толкова чувствителна по-важно е крема да е клинично изпитан - тоест да има надпис Clinically Tested.
Така че дори и с по-обикновени съставки крем, който е тестван много повече ти гарантира че ще го понесеш отколкото крем отрупан със скъпи съставки, но не изпитан клинически.

# 799
Sofi, а би ли ни изброила някои от тези  натурални консерванти?

# 800
  • по пътя на светлината
Темата придобива все повече ,,съдържание,,-общи приказки....
Извинете ме ,но така я чувствам....и разбирам
P.S.Много противоречия и недоразумения...в ,,изказванията,,.... Tired

Последна редакция: чт, 31 юли 2008, 08:15 от k.a.l.i.

# 801
Имам конкретен въпрос, на един от кремовете ми (дневен) като втора съставка  е сложена ricin (castor) seed oil,  може  ли само да ми кажете за какво точно се слага (действието и). Ако въобще е възможно, защото съм я написала изолирано от другите?!

Аз само знам, че рицина е токсичен, но за  точното му действие в козметиката нямам и идея!

# 802

Не виждам сериозен проблем освен дразнимост на кожата или алергия, което лесно можеш да провериш първо на ръката си.
И само в хладилника, не става да си го носиш в чантата.
А какъв SPF гониш?  Wink

Благодаря, дразнимост на кожата и алергия е достатъчно основание.
По принцип гоня максималния SPF и нямам представа какво ще се получи, но съчетано със стоене на сянка и избягване на обедните часове, надявам се да предпазва.
Ясно за хладилника, идеята ми е да си пресипвам в малка кутийка от крем, ако искам да нося на плажа.

# 803
Имам конкретен въпрос, на един от кремовете ми (дневен) като втора съставка  е сложена ricin (castor) seed oil,  може  ли само да ми кажете за какво точно се слага (действието и). Ако въобще е възможно, защото съм я написала изолирано от другите?!

Аз само знам, че рицина е токсичен, но за  точното му действие в козметиката нямам и идея!

Това е просто рициново масло, то не се прави от отровните части на растението, естествено(като се има предвид, че се и пие Wink ).доколкото знам, се използва осново за хидратация...

# 804
Искам да попитам тези, които се занимават професионално с козметика, какво мислят за тази рецепта за домашно приготвен крем за лице и тяло. Опитах да я направя, но не спазих съвсем точно и не се получи каквото очаквах. Кремът е гъст, но при загребване с пръст от него се отделя течност, явно свързването на мазнините с водния извлек не е добро...  newsm78
Мисля да я повторя, но не знам дали си струва.

1 ounces /oz/ = 28.35g
                                                                                                       1 с.л. =5 ml
                                   Домашно приготвен крем за лице и тяло

Съставки:
*4 oz прясно откъснати билки по избор, или 2 oz сушени
*150 мл. бадемово олио или зехтин, ако то е твърде мазно. Може също от праскова или друго.
*2с.л. натурално какаово масло
*2с.л. пчелен восък
*2с.л. захаросан мед
*2с.л. боракс

Приготвяне на билковия извлек:
Билките се поставят в стъклен или глинен съд и се заливат с 200мл. вряла вода. Оставят се да киснат 4 часа, след което течността се прецежда.

Приготвяне на крема:
1. На водна баня (вече кипнала) се слагат олиото и пчелния восък, докато восъка бавно се разтопи.
2. добавя се какаовото масло и се бърка до разтапянето му

В друг съд, който е затоплен, но не бива да има варене:
3. Поставя се билковия извлек - 200мл.,
4. Добавя се боракса и се бърка до разтваряне
5. Добавя се меда и отново се бърка до разтваряне

Преместват се двата съда от огъня и съдържанието им се смесва. Най-добре се получава, ако се прибави билковия извлек към смеската от масла и то бавно. Сместа се бърка докато стане кремообразна. След изстиването бързо се сгъстява, така че се приготвя докато е топла.При смесването могат да се добавят и няколко капки етерично масло (например чаено дърво) за аромат.
Съдържанието се изсипва в малка кутийка с капак. Полученият крем не се поставя в хладилник.

Оригиналът на английски - ТУК

# 805
Aз не бих си сложила какаово масло на лицето Peace

# 806

Това е просто рициново масло, то не се прави от отровните части на растението, естествено(като се има предвид, че се и пие Wink ).доколкото знам, се използва осново за хидратация...
    Не знаех нищо за токсичността на рицина.Години наред,всяка вечер си слагам рициново масло в зоната около очите. Rolling Eyes

# 807
  • Торонто
Искам да попитам тези, които се занимават професионално с козметика, какво мислят за тази рецепта за домашно приготвен крем за лице и тяло. Опитах да я направя, но не спазих съвсем точно и не се получи каквото очаквах. Кремът е гъст, но при загребване с пръст от него се отделя течност, явно свързването на мазнините с водния извлек не е добро...  newsm78
Мисля да я повторя, но не знам дали си струва.

Да, точно това е станало - разслоили са ти се дветe фази - водна и маслена. Трябва да бъркаш наистина постоянно докато ги смесваш, а на ръка не е лесно ...
Също трябва да са много горещи - иначе восъка ще се втвърди предварително и няма да стане добра емулсията.

Може какаовото масло да го замениш с масло от шеа - ако има от къде да си го набавиш, не знам продава ли се по магазините.
Съгласна съм с Емпрес, че не е много типична употребата му в козметиката.

# 808
  • Торонто
Благодаря, дразнимост на кожата и алергия е достатъчно основание.
По принцип гоня максималния SPF и нямам представа какво ще се получи, но съчетано със стоене на сянка и избягване на обедните часове, надявам се да предпазва.
Ясно за хладилника, идеята ми е да си пресипвам в малка кутийка от крем, ако искам да нося на плажа.
Ти може въобще да нямаш дразнимост към тях. Аз лично бих си ги сложила на кожата като маска без никакви угризения.
Трябва да се пробва.

Последна редакция: чт, 31 юли 2008, 15:10 от kopche

# 809
  • Торонто
Sofi, а би ли ни изброила някои от тези  натурални консерванти?

Lonicera Caprifolum Extract
Lonicera Japonica Extract

Общи условия

Активация на акаунт