За скъпата и евтината козметика

• 260 421
  • 1 767
  •   1
Отговори
# 900
ColorIndex, тогава как да различаваме качествения от некачествения продукт, след като единственото, което потребителят вижда е опаковка и цена?

# 901
# 902
Е-е-е,  супер, още един специалист в темичката. Добре дошъл, Color Index

# 903
ColorIndex, тогава как да различаваме качествения от некачествения продукт, след като единственото, което потребителят вижда е опаковка и цена?

Не е лесно, никак даже! Колкото и да се знаят съставките...
Гаранция за добрите продукти дава стандарта GMP - Good Manufaturing Practice, който е задължителен за фармацевтичните производители. Производителите (козметичните), сертифицирани по GMP са длъжни да имат КЛИНИЧНИ и НАУЧНИ доказателства за твърденията по опаковките си.
В България няма нито един такъв! Но няколко са или в процедура, или се канят да стартират. Проблемът е липсата на материална база и липсата на българска стандартизираща организация (но това последното може би пък е плюс, знам ли?). Рядкост са и в чужбина. Да предваря въпроса - имена незнам!

# 904
Има ли обозначение на опаковките за този стандарт?

# 905
Запис и аз - цели 46 стр.

# 906
Има ли обозначение на опаковките за този стандарт?

Мисля не. Мога да поразпитам за немските производители.
Както мисля някъде писах, има сертифициращи организации за натурална козметика. Та продуктите, които са истински имат техните щемпели на етикетите. Вие ги знаете тези фирми видях - Weleda, Nuxe.
Терминът е сертифицирана натурална козметика.
Само че GMP незнам дали се изптипосва, а само този стандарт гарантира ефекта на продукта...

# 907
  • Торонто
Благодаря Софи   bouquet
Ето състава на аналогичен продукт от Австралия (доста по-скъп: нашата вода 330мл=3лв, 30мл = 32.2лв с одоставката)
Трябва да е МНОГО опасен този консервант за да си заслужава разликата!

Феноксиетанол е много популярен консервант, не се притеснявай, ползвай си водата ако ти действа добре.

В сайта skin deep козметиката от тази марка е с много зелени точки, но дали и е толкова полезна, колкото безвредна?

Видно е и за неспециалист, че е пълна с натурални масла и екстракти, което пак не я прави автоматично безвредна и полезна по причина че няма гаранция, че именно твоята кожа няма да се алергизира от някоя от тези съставки. Но в общия случай смятам, че си заслужава да се пробва, различава се от масовите боклуци.

А какво мислиш за минералните гримове?
Ingredients: titanium dioxide, zinc oxide, iron oxides, mica, arrowroot powder.

Мисля, че цитираният от теб грим е един съвсем регулярен такъв и не виждам какво го прави по-минерален от останалите на пазара.

# 908
  • Торонто
Например зад едно инки-име може да стоят доста различни като физико-химия продукти, което пряко влияе на техните въздействия: хиалуроновата киселина е биополимер например (най-малкото има продукти с доста различни молекулни маси), диметикон (вид силикон, общо са над 100 за козметиката, и се различават ужасно много от тези за цици, лепила и т.н.)- ами има поне десетина вида различни според вискозитета им.

Не знам някой да е твърдял обратното, лично аз казах, че от силикон за цици не разбирам нищо.
Между другото диметикона никой не го пипа засега, "забранените" са циклометиконите и по-специално циклотетрасилоксана. На циклопентасилоксана и циклохексасилоксана им се даде карт бланш още година две поне.

На етикета суровините се подреждат строго по намаляване на концентрацията им само до 1%!
Под 1 % вече може да е разбъркано.

Това не го ли коментирахме поне 20 пъти досега в темата?

Вярно е, че скъпата козметика може да бъде калпава
Точно това е проблема, с него започна и темата

но евтината просто няма как да е добра!

Никак не е изключено. Една евтина спирала може да бъде в пъти по-добра от скъпата. Цените на полуфабрикатите на двете са много близки и оттам нататък говори опаковката и марката. Качествен продукт в този случай не се постига със задължително скъпи суровини, а с много точно комбиниране на "обикновени" суровини. Затова се иска майсторлък и експериенс, Index.
Имам спирала за 0.22$ цена на полуфабрикат, а се продава за 36$. И върви та се късa.

Видът на продукта също е от много голямо значение: каква е емулсията и като почнеш от права (с какви емулгатори и емолиенти?), обратна, микро-, нано-, мултифазна... Технологията (машини, условия, температури, ХОРА)...

От значение за какво? За цената, качеството? Дали е права или обратна е въпрос на предназначение на продукта независимо скъп или евтин такъв.

Последна редакция: сб, 20 сеп 2008, 19:51 от Sofi

# 909
  • Торонто
Не е лесно, никак даже! Колкото и да се знаят съставките...
Гаранция за добрите продукти дава стандарта GMP - Good Manufaturing Practice, който е задължителен за фармацевтичните производители. Производителите (козметичните), сертифицирани по GMP са длъжни да имат КЛИНИЧНИ и НАУЧНИ доказателства за твърденията по опаковките си.

В идеалния свят - може би Simple Smile
Но в реалния - съвсем не дават ВИНАГИ тези доказателства.

В България няма нито един такъв! Но няколко са или в процедура, или се канят да стартират. Проблемът е липсата на материална база и липсата на българска стандартизираща организация (но това последното може би пък е плюс, знам ли?). Рядкост са и в чужбина. Да предваря въпроса - имена незнам!

В България има фирми (поне една със сигурност) със супер материална база, на която доста западноевропейски и особено пък американски производители могат само да въздишат и да си мечтаят, защото никога няма да имат такава. Имат машини последно поколение и такива, които никой друг преди тях не е имал ( в смисъл че са първите клиенти на големи европейски производители на оборудване).
Много притежатели на GMPП стандарта произвеждат продукти по твой цитат "евтина доставяща удоволствие емулсия!"

За съжаление гаранция няма.

Последна редакция: сб, 20 сеп 2008, 19:49 от Sofi

# 910
Sofi, предполагам, че няма да споделиш кой е този български производител с добрата материална база, но все пак...? Praynig
Не че съм отявлена националистка, но наистина ми се иска да ползвам българска качествена козметика. За това и търся такава, пиша по форуми, търся информация.
Минах през вълната "марката е достатъчен гарант за качество" Sick

В друга тема написах, че си взех един крем на "биофреш"
ПРЕВАНТИВНА АНТИБРЪЧКОВА ГРИЖА
Това е съставът му по опаковка:
Aqua, rosa damascena distillate, Caprylic/capric tryglyceride, shorea stenoptera, glycerin,  thermus thermophyllus ferment, bees wax, simmondsia, chinensis (jojoba) oil, glyceryl stearate, cetearyl alcohol, stearic acid, potassium palmitoyl hydrolysed wheat protein, glyceryl caprylate, sclerotium gum, helianthus annuus seed oil, rosmarinus officinalis leaf extract, potassium sorbate

Описанието на продукта е интересно:
 100% природен продукт:
без консерванти,без петролни детергенти /продукти/,без парабени,без синтетични оцветители,без изкуствени аромати,без силикони,без минерални масла,без алкохол
 newsm78

# 911
Какво ви е мнението за ТАЛОДЕРМА?

# 912
Здравейте почитателки на качественото! Simple Smile И аз се интересувам от Бг фирмата с отличната материално-техническа база. Софи, пиши ми на лична ако не те затруднявам - просто тази новина дълбоко ме заинтересува Peace  bouquet

# 913
  • Торонто
Момичета, примера го дадох не за да хваля фирмата, а именно за да споделя с Color Index, че това не може да бъде гаранция за получаване на GMP сертификат и те наистина го нямат.
Други фирми в Америка получават сертификата с първобитно (в сравнение с описаното по-горе) оборудване.
Цялото това оборудване, което притежава въпросната БГ фирма обаче явно не е достатъчно, за да направят продуктите си конкурентноспособни.

И аз по принцип знаете, че се въздържам да хваля марки, сега пък още повече не ми се казва, ты като самата аз не смятам продуктите им за нещо особено и съм сигурна, че ще има много разочаровани ако ги пробват. Не че са лоши, но не са изпипани докрай на апликация и активните им не винаги са на ниво.

А GMP сертификата се дава най-вече при наличието на добре организирана вътрешнофирмена система за контрол на качеството и спазване на стандатизирани операционни процедури.
Одиторите прекарват 80% от времето си в Лабораториите Качествен Контрол и Микробиология.

gevestra, преди няколко страници мисля, че ти отговорих за този крем?

# 914
Софи, на предната страница дадох за пример два продукта на една австралийска компания за органична козметика.
Този е български и има претенциите да е 100%натурален и на ниво.  Чудя се дали е така? newsm78

Общи условия

Активация на акаунт