За скъпата и евтината козметика

• 260 522
  • 1 767
  •   1
Отговори
# 945
  • Варна
Аз пък нищо не разбирам   Laughing, не се и старая. И без това никога не чета състава на продуктите. Не съм химик, не знам кое какво е. Действам на принципа "проба-грешка". Обаче много се чудя, че никой не споменава впечатления от конкретни марки. Кое му е лошото? Има много теми, в които се говори конкретно за продуктите.
Аз например се интересувам от добър околоочен крем, който се бори с подпухването. Без значение скъп или евтин. Също и от добър дневен и нощен крем за нормална кожа с леко омазняване в т-зоната. Ето, съвсем съм конкретна.

# 946
Обаче много се чудя, че никой не споменава впечатления от конкретни марки. Кое му е лошото? Има много теми, в които се говори конкретно за продуктите.

Хайде за българските марки по-разбирам да не се коментира ( евентуално, ако някой работи в българска козметична фирма може да се изтълкува от някои потребители за реклама и "промотиране" на продукти ), ама за чуждите - защо не Peace

# 947
Момичета, аз бях питала Софи за един продукт на Биофреш и тя беше така мила да ми отговори. Благодаря, Софи   bouquet
И понеже виждам, че обсъждате бг козметиката, искам да ви споделя, че от всичко, което съм ползвала до сега (предимно чужди, "маркови" продукти), тези на Биофреш са наистина номер 1 за мене поне. Сякаш имам друга кожа, мека и нежна, хидратирана, тенът ми някак си се избистри и нямам никаква нужда от фдт, пудра и подобни мазила. Ползвам тяхната розова вода, за която казват, че е 100% натурална, в стъклено шише е, мисля, че беше към 12-13 лв, но не съм сигурна. Освен розовата вода ползвам и един техен крем. Доколкото знам от тази серия имат още няколко продукта и най-смело възнамерявам да ги пробвам и тях.
Що се отнася до буркани, флакони и шишета, хората наистина са се постарали в това отношение, както ви казах вече за водата, а точно крема, който ползвам не е в буркан, а е в стъклен флакон с помпичка.
Ох, голяма реклама им дръпнах, но наистина съм доволна  Heart Eyes

P.S. Искам да поясня, че става въпрос за серията им Био Роза, която е по-скъпичка. За по-евтините им продукти от другите серии, нямам наблюдения.

# 948
Антиоксидантите са напълно достатъчни и в 0.1%, все пак окислението е верижна реакция, а ако в началото я "секнеш" няма да се развие. Също така растителните масла не са 100 % ненаситени мазнини (които се окисляват). И да допълня за парфюмирането - голяма част от ароматичните съставки са терпени и терпеноиди (линалоол, гераниол, цитронелол, алфа-йонон) - адски ненаситени компоненти, ерго - лесни за окисление.
Радвам се, че знаеш доста неща-в случая и за оклузивния ефект (не е индекс)!
Само да допълня - тези вещества имат неприятното свойство да запушват порите на кожата и да причиняват комедони. И са евтини - болшинството са под 3 лв/кг...
Така например вместо течен парафин се използват хидрогенирани полиизобутени или полидецени, също изододекан, изохексадекан. Триетаноламинов стеаринат (който пък се получава in-situ) пък е прост сапун, ПЕГ-дериватите пък дори не са ми интересни за коментар...
Виж, може и да е добра, да работи за целта, но не е нещо ново, интересно, нещо, което да ме накара да търся да прочета. 
Чалъндж-теста (тест за стабилност срещу бактерии и според зависи как и според кои изисквания е изпълнен) дава прекрасна гаранция за срок на годност над 36 месеца след отварянето.
Колкото до водата и нейното изпарение- една формулация се тества много драконовски за стабилност в продължение на 4-6 месеца и мисля ако е направено това, няма как да се изпари вода. Тук болшинството български производители не правят никакъв компромис.

Кои са комедогенните съставки?
И това например дали може да бъде комедогенно?
Aqua, rosa damascena distillate, Caprylic/capric tryglyceride, shorea stenoptera, glycerin,  thermus thermophyllus ferment, bees wax, simmondsia, chinensis (jojoba) oil, glyceryl stearate, cetearyl alcohol, stearic acid, potassium palmitoyl hydrolysed wheat protein, glyceryl caprylate, sclerotium gum, helianthus annuus seed oil, rosmarinus officinalis leaf extract, potassium sorbate

Последна редакция: вт, 23 сеп 2008, 00:03 от gevestra

# 949
  • Пловдив
ColorIndex явно наистина детайлно е запознат с родните производители и ще ми интересно да разбера кои бг фирми са на ниво според него.
Пак за маската - фактът, че е на Авене (ниво малко над мас маркет продуктите) е показателен, че марката и цената нищо не определят. Всяка фирма си има своя политика относно полуфабриката и в крайна сметка рискува своето си място на пазара. Защото конкуренцията е огромна. Roly Poly, ако кожата ти е много суха е нормално да "изпие" дори такава маса.

# 950
  • Пловдив
Aqua, rosa damascena distillate, Caprylic/capric tryglyceride, shorea stenoptera, glycerin,  thermus thermophyllus ferment, bees wax, simmondsia, chinensis (jojoba) oil, glyceryl stearate, cetearyl alcohol, stearic acid, potassium palmitoyl hydrolysed wheat protein, glyceryl caprylate, sclerotium gum, helianthus annuus seed oil, rosmarinus officinalis leaf extract, potassium sorbate

От позицията на неголемия си опит мога да кажа, че всичко е много субективно. Реакцията на всяка кожа към даден продукт е индивидуална. Имам приятелка, която е с толкова чувствителна кожа, че след маса опити така и не съм успяла да създам нейния крем. Правила съм и кремове с най-отбрани съставки, без парфюмна композиция и консервант. Всичко я изрива и това си е. Единствено и понася крем "Дунавски вълни". Нищо против него нямам, но ...
Написаното кремче не считам, че може да предизвика  интензивно комедонобразуване. Прави впечатление, че не е парфюмиран с парфюмна композиция, а  с розово вода. Хубаво е, че в маслената фаза има толкова натурални масла и восъци. Явно кремчето е ориентирано в "натуралното течение". Няма УВ филтри и принципно не е подходящ за дневен крем ако освен него не се използва друг продукт с УВ защита.
Това, което мога да кажа за българската козметика е, че се опитва въпреки ограничения ресурс да пуска на пазара сравнително добри продукти.

# 951
  • Торонто
В една друга тема съм чела също, че може крема, който ползаш да го нанесеш по- обилно и да го оставиш да действа като маска - та това ме наведе на размисли дали маските се различават съществено от кремовете.

Имам още един въпрос. Paula Beguin много набляга на това, че кремовете не трябва да са в бурканче, защото някои  съставки не са стабилни в такава опаковка. Ти какво мислиш по този въпрос?

Благодаря предварително за отговорите.

Определено има маски, които по нищо не се различават от крем, тоест съдържат същите съставки и е безмислено да се дават пари за тях. Не всички разбира се, но си направих труда да разгледам някои сайтове, които публикуват и съставките на продуктите - ами хич не са малко точно тези "маски" Simple Smile
Подобна е ситуацията и при балсамите и маските за коса. Разликата при някои от тях (маска и балсам на една и съща фирма) е само във вискозитета, тоест маската има вид на крем, а балсама на лосион, съставките им са абсолютно същите.

За опаковките аз нямам много против бурканите специално стъклените и порцелановите. Тубите обикновено са пластмасови и материалът мигрира в козметичния продукт при по-високи температури.

# 952
  • Торонто
Здравейте момичета. Sissi_82 съм. От май месец имам наложен бан поради конфликт с модератор и администратори в подфорум Родители, отглеждащи сами децата си.
Тази регистрация ми е нова и смятам да я ползвувам само в тази тема.
Софи,   Hug

Здравей Сиси,
Съжалявам за проблема ти. Надявам се поне като не пишеш в други теми да ти остава повече време за тази  Peace
Добре дошла отново!

# 953
  • Торонто
Колкото повече хора, които имат познанията по обсъжданите проблеми, се включват и споделят, толкова по-добре! Нали трябва да си бъдем полезни все пак, не е нужно темата да се монополизира Laughing Peace

Точно така е. Но никой не говори за монополизиране. Тя само каза, че тонът е груб, нищо повече.
И на мен ми се стори така в началото, но след като разбрах че е мъж реших, че не е груб, а по-скоро малко по-сух и рязък на моменти - както много други представители на тази половина от човечеството  Wink

Предполагам, че му е направило лошо впечатление опростения език, с който говоря и липсата на супер професионални термини, както в неговите постове.
Но честно казано не смятам, че и половината момичета ще ме разберат ако мина на тази вълна. Затова и съвсем умишлено съм се стремила да говоря на един език с другите (пък то кво излезе  Blush)

Последна редакция: вт, 23 сеп 2008, 03:17 от Sofi

# 954
  • Торонто

Вадиш ми думите от контекста! И това не е коректно! Какво можеш да очакваш от една спирала, освен да оцвети и подчертае миглите ти! Някакви биологични действия?

Simple Smile  Знаех, че така ще реагираш. Сори, беше подло, но нарочно избрах този пример, защото спиралата също е козметика и такива обобщения, че евтино не може да е хубаво са излишни.

Сега да допълня - за теб изглежда, че само оцветява миглите, но не е така.
Има видове и видове - volumizing, lengthening, thickening.

Проблемите, с които се бори - тънки, редки  и къси мигли.
Също кондиционираща миглите такава (маркетинга е виновен за всички безумни термини Simple Smile)

Биологичното действие, за което говориш - много нашумяха съставките стимулиращи растежа на мигли и има спирали и праймъри с такава насоченост.

# 955
  • Торонто
Редно е да се прави разлика между ISO 9001-2000 и GMP. Точно първият е това, за което говориш, и този стандарт го имат поне половината от родните производители.
Но GMP не е само това! Говорихме именно за ефекта, който се твърди, че го притежават даден продукт и ме питаха как може да се гарантира - ами GMP![/b]

Не само, че е редно, ами си е направо задължително. Ама това защо го казваш?
 Rolling Eyes Ти сега да не ми казваш, че не правя разлика между двете?  Simple Smile

Работя стриктно по GMP всеки ден по 8 часа на ден и знам прекрасно какво говоря.
Не винаги се дават доказателства и материалната база не е от голямо значение.

Последна редакция: вт, 23 сеп 2008, 16:09 от Sofi

# 956
  • Торонто
И последно да се изкажа за тази нощ:

СТИКИ,

Явно си подложена на постоянно изкушение да ме апострофираш и не можеш да се въздържаш.
Дори и когато питащата е удовлетворена от отговора, ти не си.

Вече обяви пред целия форум, че съм първокурсничка във Вихипихи и лъжа, че работя козметика.
Вярвай в правотата си и има много лесен начин да не бъдеш мамена от такива като мен - просто не ме чети!

Последна редакция: вт, 23 сеп 2008, 16:27 от Sofi

# 957
СТИКИ,

Явно си подложена на постоянно изкушение да ме апострофираш и не можеш да се въздържаш.
Дори и когато питащата е удовлетворена от отговора, ти не си.

Вече обяви пред целия форум, че съм първокурсничка във Вихипихи и лъжа, че работя козметика.
Вярвай в правотата си и има много лесен начин да не бъдеш мамена от такива като мен - просто не ме чети!

Напротив - ужасно се въздържам! Но просто ти се стараеш да ме предизвикаш. Или по някакъв начин се подиграваш на питащите - не виждам друго обяснение!  Wink

Явно не говорим един език - не разбирам повечето ти мнения и не намирам нищо полезно и ново в тях за себе си.
Права си, няма да те чета. Въпросите, които задавам, не се отнасят за теб!  Peace

Последна редакция: вт, 23 сеп 2008, 22:23 от Стики

# 958
Няма УВ филтри и принципно не е подходящ за дневен крем ако освен него не се използва друг продукт с УВ защита. 

А на опаковката пише, че има  newsm78

# 959
Антиоксидантите са напълно достатъчни и в 0.1%, все пак окислението е верижна реакция, а ако в началото я "секнеш" няма да се развие. Също така растителните масла не са 100 % ненаситени мазнини (които се окисляват). И да допълня за парфюмирането - голяма част от ароматичните съставки са терпени и терпеноиди (линалоол, гераниол, цитронелол, алфа-йонон) - адски ненаситени компоненти, ерго - лесни за окисление.
Радвам се, че знаеш доста неща-в случая и за оклузивния ефект (не е индекс)!
Само да допълня - тези вещества имат неприятното свойство да запушват порите на кожата и да причиняват комедони. И са евтини - болшинството са под 3 лв/кг...
Така например вместо течен парафин се използват хидрогенирани полиизобутени или полидецени, също изододекан, изохексадекан. Триетаноламинов стеаринат (който пък се получава in-situ) пък е прост сапун, ПЕГ-дериватите пък дори не са ми интересни за коментар...
Виж, може и да е добра, да работи за целта, но не е нещо ново, интересно, нещо, което да ме накара да търся да прочета. 
Чалъндж-теста (тест за стабилност срещу бактерии и според зависи как и според кои изисквания е изпълнен) дава прекрасна гаранция за срок на годност над 36 месеца след отварянето.
Колкото до водата и нейното изпарение- една формулация се тества много драконовски за стабилност в продължение на 4-6 месеца и мисля ако е направено това, няма как да се изпари вода. Тук болшинството български производители не правят никакъв компромис.

Написала си състава на продукт от серията Натурална Българска роза на Биофреш.
Няма комедогенни съставки, може би донякъде стеариновата киселина (както иланг-иланг е написала), но тук тя е в ролята на регулатор на консистенцията.
Вазелин и течен парафин могат да запушат порите на кожата.
Този продукт е 100 % натурален и спокойно може и да се сертифицира.

Общи условия

Активация на акаунт