За скъпата и евтината козметика

• 260 395
  • 1 767
  •   1
Отговори
# 1 635
Може и СЛЕС да е втори след водата, например 3 % (което си е ОК, но ние това не го знаем) - в такъв случай обаче натриевия хлорид е след 6-7о място, тъй като по технология го има в промишления СЛЕС винаги.
Натриев цитрат е регулатор на киселинността (рН)-цитрат-сол на лимонената киселина, а натриевия бензоат е консервант - ползва се и за туршии.
Натрий - Sodium.

Да напиша и аз един полусъстав на шампОан:
вода, SODIUM LAURETH SULFATE, COCAMIDOPROPYL BETAINE, SODIUM CHLORIDE, PARFUM ... 

Вярно, че усещам косата си като преизмита (той е с такова предназначение), но пък изкарвам и седмица с него. Ползвам го от месец. Ндявам се да не ме разочарова!  Wink

# 1 636
dgeni1966, не им е на Ювена силата с миещите препарати си мисля. Нали са част от концерна Байерсдорф, предполагам , че са подобрени състави на Нивеа-та.
Права си , но сега покрай темата се зачетох в съставките и ми станаха ясни повече неща.
Ще поръчам на Деклеор , мисля че техните са по добри!

# 1 637
Бих преписала състава на измиващия гел за лице на деклеор за коментар, но не виждам дори с очила нищо, толкова са микроскопични буквичките........ Sad

# 1 638
Имам чувство , че нарочно ги пишат толкова малки , колкото по-малко се чете по-добре за тях.
И аз ще се постарая да пусна състава на измиващия гел на Ювена да видим останалите съставки поне как са?

water, sodium laureth, sulfate, cocamidopropyl betaine, sodium chloride, peg-7, glyceryl cocoate,
panthenol sucrose cocoate , disodium edta, benzophenone-9 , peg-120, methyl glucose dioleate,
fragrance, limonene, hexyl cinnamal, butylphenyl methylpropional, linalool, hydroxyisohexyl
3- cyclohexene, carboxaldehyde, benzyl salicylate, alpha-isomethyl ionone, phenoxyethanol,
imidazolidinyl urea, benzoic acid, dmdm hydantoin, blue1 , ( ci 42090)

Sofi , CI,  имате да отговаряте на много въпроси ,  но ценя вашето мнение , моля да ми разгадаете съставките на този измиващ гел за лице ?

Благодаря предварително ! 

Последна редакция: пн, 17 ное 2008, 22:00 от dgeni1966

# 1 639
  • София
СЛЕС е съкратеното наименование на  СОДИУМ ЛАУРЕТ СУЛФАТ .

Аз ползвам два вида шампоани на Шисейдо /съдържанието е написано с йероглифи и не може да се разгадае/, но един мъжки шампоан на Лореал Профешънъл у нас съдържа на втора позиция тази съставка.  Rolling Eyes

# 1 640
  • Варна
Относно СЛЕС. Открих шампоан и душ-гел без тях. И двата са продукти на ХИПП.
Също така от Саса си поръчах съвсем случайно органичен шампоан с етерични масла, който също не съдържа СЛЕС. Много съм доволна, измива без да изсушава косъма, което е прекрасно за боядисана тънка коса, която в момента изглежда доста жизнена.
http://web1.sasa.com/SasaWeb/eng/product/viewProductDetail.jspa? … emno=100351403001

# 1 641
Имам чувство , че нарочно ги пишат толкова малки , колкото по-малко се чете по-добре за тях.
И аз ще се постарая да пусна състава на измиващия гел на Ювена да видим останалите съставки поне как са?

water, sodium laureth, sulfate, cocamidopropyl betaine, sodium chloride, peg-7, glyceryl cocoate,
panthenol sucrose cocoate , disodium edta, benzophenone-9 , peg-120, methyl glucose dioleate,
fragrance, limonene, hexyl cinnamal, butylphenyl methylpropional, linalool, hydroxyisohexyl
3- cyclohexene, carboxaldehyde, benzyl salicylate, alpha-isomethyl ionone, phenoxyethanol,
imidazolidinyl urea, benzoic acid, dmdm hydantoin, blue1 , ( ci 42090)
Sofi , CI,  имате да отговаряте на много въпроси ,  но ценя вашето мнение , моля да ми разгадаете съставките на този измиващ гел за лице ?
Благодаря предварително ! 
Душ-гелът е нещо много по-различно от шампоан! Трябва да се пени добре, а това, както коректно бях поправен, няма как да стане без лаурет сулфати. И също така и тук има хубави вторични пенители и обратно омазняващи агенти (но кой точно какъв е, сори, незнам):
glyceryl cocoate, sucrose cocoate, methyl glucose dioleate
Сега може и без ПЕГ-ове да се мине, но тук ги има: ПЕГ 7, ПЕГ 120 - освен овлажнители, втория мисля е и регулатор на консистенцията, пенорегулатор.
3- cyclohexene, carboxaldehyde, benzyl salicylate, alpha-isomethyl ionone - ароматни вещества, които са потенциални алергени. Наблягам на потенциални - само който има доказана алергия от тях ТРЯБВА да бъде информиран. Болшинството хора не са.
imidazolidinyl urea, benzoic acid, dmdm hydantoin - консерванти, калпава работа, първия и последния са формалин-отделящи консерванти.
benzophenone-9 - УВ филтър, ЕДТА - комплексант, пантенол - всеки знае, про Вит В5- регенериращ агент.
Последното е ясно - синьо багрило.

# 1 642
От два дена се каня да питам... тъкмо дойдохте на темата за душ геловете Simple Smile

Новата мода или поне от последните няколко години е да се обявява : " не съдържа сапун" !

Какво всъщност означава това?! Коя съставка е "сапун" и кое точно и е вредното. А заместителите на липсата на сапун доколко наистина са по-добри.
/доколкото си спомням при лакочистителите модата "без ацетон" се оказа поредната пропаганда, защото слагат вътре някакви подобни или производни не по-малко безвредни от самия ацетон/

CI, не разбрах много добре обяснението ти за СЛЕС-а.
ОК е ако е на 2ро място и едновременно с това има Натриев хлорид на 5-6?

# 1 643
  • Торонто
и този шампоан

Water (Aqua), Decyl Glucoside,Betaine,Sodium Coco-Glucoside Tartate Sorbitol,Alcohol,Sodium Myristoyl Glutamate,FenugreekExtract,Roemary Extract,Neem Leaf Extract,Glyceryl Caprylate,Sodium Citrate,Sodium Cocoyl Glutamate,Macadamia Ternifolia Nut oil,Orange essential oil,parfime,limonene*,Citral*,Nettle Extract,Hidrolyzed Wheat Protein,Hidrolyzed Milk protein,Apricot Kernel Oil,Carrageenan,Guar Gum,Xanthan Gum,Neem Seed Oil,Capsicum Annuum Extract,Iron Oxides(CI 77491)

Dr.Hauschka 20 лв.

Момичета, 2-3 страници чудене има ли шампоан без СЛЕС, а той под носа ви написан от друго момиче Simple Smile))
Ще се разтърся и аз да ви дам някои марки, че да не се мъчите толкова.
Значи нали  разбрахте, супер, че CI се сети да го каже и това  - ако солта е на края, значи СЛЕС е малko  Peace

# 1 644
  • Торонто
Здравейте.Благодаря за много интересна и полезна тема.Искам да попитам мнението ви   за този крем за очи

Water (Aqua), Avocado (Persea Gratissima) Oil, Rose (Rosa Damascena) Distillate, Glycerin, Alcohol, Pineapple (Ananas Sativus) Extract, Beeswax (Cera Alba), Althaea Officinalis (Marsh Mallow) Root Extract, Calendula Officinalis Extract, Peanut (Arachis Hypogaea) Oil, Hectorite, Sweet Almond (Prunus Dulcis) Oil, Rose (Rosa Gallica) Petal Extract, Apricot (Prunus Armeniaca) Kernel Oil, Lecithin, Jojoba (Buxus Chinensis) Oil, Mango (Mangifera Indica) Butter, Macadamia Ternifolia Nut Oil, Shea (Butyrospermum Parkii) Butter, Seabuckthorn (Hippophae Rhamnoides) Oil, Carrageenan (Chondrus Crispus), Glyceryl Stearate, Stearic Acid, Xanthan Gum, Sodium Stearoyl Lactylate, Fragrance/Parfum (essential oil), Geraniol

и този шампоан

Water (Aqua), Decyl Glucoside,Betaine,Sodium Coco-Glucoside Tartate Sorbitol,Alcohol,Sodium Myristoyl Glutamate,FenugreekExtract,Roemary Extract,Neem Leaf Extract,Glyceryl Caprylate,Sodium Citrate,Sodium Cocoyl Glutamate,Macadamia Ternifolia Nut oil,Orange essential oil,parfime,limonene*,Citral*,Nettle Extract,Hidrolyzed Wheat Protein,Hidrolyzed Milk protein,Apricot Kernel Oil,Carrageenan,Guar Gum,Xanthan Gum,Neem Seed Oil,Capsicum Annuum Extract,Iron Oxides(CI 77491)

И двете са на Dr.Hauschka.Първото с цената ок.80 лв,второто 20 лв.Благодаря.

Много е богат на активни съставки, би трябвало да е доста добър. Интересно е как е на апликация, че натуралните обикновено това им е недостатъка.

Шампоана от предния ми постинг е ясно, че е хубав. Но е скъп за съжаление.

# 1 645
  • Торонто
Не може ли в началото на темата да се даде малко инфо за тези вредни и безвредни съставки, все пак са 80 страници.. Crazy
В смисъл, какво да търсим в съставките при избора на крем или шампуан например и какво да избягваме. Peace

Да, наистина би било добре. Заинтригувана съм много от темата и в продължение на 2 дни чета, но много от нещата съм ги изпуснала.

Копирам ти мой постинг и после на CI от същата тази тема. Какво още да се казва или синтезира?

За измивните ексфолианти и въобще каквито и да е измивни за лице според мен най-важно е да е колкото се може по-мек пенителя. Агресивните пенители са изключително дразнещи кожата (дори и за коса трябва да се избягват).
Много търговски продукти обаче ги съдържат.
На първо място това ca Sodium Laureth Sulfate (може да се пише и Sodium Lauryl Ether Sulfate) и Sodium Lauryl Sulfate.
Всички други са по-добре от тях като едни от най-добрите са: съдържащи в името си думите Succinate, Sarcosinate, Glucoside, Betaine...

Има огромна разлика в цената на различните пенители, в пъти!
Евтините са композирани от 3 пенителя - SLES (Sodium Lauryl Ether Sulfate), Cocamide DEA, Cocamidopropyl Betain - между 5 и 8 %, готварска сол -1.5-3 % за състяване, за да станат перлени се слага глицерил стеарат (1 %), за да са млечни - стирен/акрилатна дисперсия, може да има багрило, аромат и консервант - бронопол или едно дълго наименование, завършващо на тиазолинон. Първият пенител е много силно пенещ, но и много алкален (натриева сол е) и агресивен, дразни адски очите. Познават се, че след водата е първия пенител и веднага след това е солта.
Такава маса е около 30 ст/литър.
Средната класа могат да имат Сукцинати, триеатаноламинова или амониева сол на първия, Кокоглюкозиди, имат екстракти.
Скъпите имат вече и кондициониращи съставки като силикони, гуар-квати, поликватерниуми -PQ (но не поликватерниум 7), въобще са от по 15-20 съставки.
За мен най-добрите са емулсионните - такъв беше стария Пантен, но вече не: при тях има маслена фаза като най-често цетилов алкохол (винаги присъства в балсамите): освен доброто измивно действие на косъма трябва да се мисли и за скалпа. Имат финна стабилна пяна, елегантно усещане върху косата и кожата.
Разбира се, и скъпите могат да имат от общите пенители, но като правило те са доста по-назад в списъка със съставките, солта е в минимални количества, а може и въобще да няма - тогава различните пенители се сгъстяват едни други, има натурални гуми като ксантан, най-различни неща, които маскират недостатъците на косъма - той като 100 % мъртви клетки ВЪОБЩЕ не подлежи на подхранване.
Балсамите и те като шампоаните имат евтини, съответно не толкова ефикасни и дразнещи съставки (цетримониев хлорид), има и доста по-добри - бехетримониев хлорид, кватернизирани целулози (PQ 10, PQ4, PQ48), стилизиращи съставки - природни полимери, за обем, за блясък.
Маските са по-гъсти балсами, кремообразни.
Хубавите балсами и маски не могат да минат без квати и силикони (ДИМЕТИКОНИ- полиДИМЕТИлсилиКОНИ).
За дългата коса косъма трябва да бъде "обгрижен" от началото до края: за корена - диметикони, за дължината в средата - квати и гуми, за върховете - амодиметикони.

# 1 646
  • Торонто
нито Джонсън, или Нивеа кидс са наистина подходящи за бебета.

Абсолютно. Аз моите деца ги къпя с Гербер - няма грам SLES.

# 1 647
  • Торонто
dgeni1966, не им е на Ювена силата с миещите препарати си мисля. Нали са част от концерна Байерсдорф, предполагам , че са подобрени състави на Нивеа-та.

А защо да не са опростени състави на La Prairie?  Wink
Шегувам се разбира се, но да ти кажа ако не знаеш, че те са част от същия концерн Biersdorf:)))
Дори ако помниш по-назад коментирахме, че в момента продават най-скъпия крем в света  Rolling Eyes

# 1 648
От два дена се каня да питам... тъкмо дойдохте на темата за душ геловете Simple Smile

Новата мода или поне от последните няколко години е да се обявява : " не съдържа сапун" !

Какво всъщност означава това?! Коя съставка е "сапун" и кое точно и е вредното. А заместителите на липсата на сапун доколко наистина са по-добри.
/доколкото си спомням при лакочистителите модата "без ацетон" се оказа поредната пропаганда, защото слагат вътре някакви подобни или производни не по-малко безвредни от самия ацетон/

CI, не разбрах много добре обяснението ти за СЛЕС-а.
ОК е ако е на 2ро място и едновременно с това има Натриев хлорид на 5-6?
Сапуните са соли на висши мастни киселини - натриев/калиев/калциев и т.н. - стеарат, миристат, палмитат,олеат и прочие. Като такива имат СИЛНА алкална реакция - ерго - както писах измиват и каквото трябва, и каквото не трябва от косъма и кожата, и имат висока дразнимост. Аз и затова не харесвам СЛЕС, защото е с подобен характер.
В течните форми киселинността е регулируема и около 6-6.5 с лимонена киселина, има и доста други пенители, активки и т.н. По принцип.
За лакочистителите си наясно, но има такива с бутилацетат например - като ти замирише на круши...Пък и какво му е на ацетона, сега ще си чистите ноктите, няма да се къпете с него я!
Проблем е с ноктопластиката, защото я скапва, но тогава ще си търсите специални.
За връзката SLES/NaCl е правопропорционална- първия като е много, втория също е много- на  3то, 4о или 5о място. Ако СЛЕС е сравнително малко, но най-много от всички други (без водата), то той пак ще е на второ място, но солта ще е много по-назад.

# 1 649

Много е богат на активни съставки, би трябвало да е доста добър. Интересно е как е на апликация, че натуралните обикновено това им е недостатъка.

Шампоана от предния ми постинг е ясно, че е хубав. Но е скъп за съжаление.

Sofi , благодаря за отговора.Крема и на апликация е много приятен,не мазнее и попива бързо.Кожата след нанасяне е много мека на допир.Значи ще го купя пак.От шампоана също много съм доволна,ползвам вече 5 опаковка.
След такива положителни отзиви ще пробвам и други продукти на марката.Още веднъж благодаря. newsm51

Общи условия

Активация на акаунт