Клуб на храбрата шивачка - 4 тема

• 118 338
  • 599
  •   1
Отговори
# 480
  • най-шареното място
За избора на машина може много да се коментира. Като цяло обаче "малките " модели на почти всички марки са произведени в Китай или ако имаш късмет Тайван и т.н. По-сериозните модели са в Европа, Япония и т.н. Тойота като цяло дори не се брои за марка в световен мащаб /и няма нищо  общо с производителя на коли освен разрешението да се дублира името/. Въпреки това Тойота има добри модели за домашни цели и би станала за малко натоварени ателиета е нашите условия. Конструктивно обаче тези машини са строго домакински.

Целите и парите определят модела. Това можеш сама да определиш най-добре.
Освен това гаранциите са за дефекти, а  ако има ще се види през първата година ако я товариш умерено.

# 481
Ама кой е казал, че като е произведено в Китай е непременно лошо. Стига вече с тези предразсъдъци. Stop
В Китай се произвежда какво ли не и зависи изцяло от конкретния производител дали качеството ще е добро. В началото на 80те години, хората са имали предубеждение и към японските производители, а сега ги давате за пример.

# 482
  • най-шареното място
Dame,  не знам дали на моето мнение реагираш, но понеже е след него, ще усточня за всеки случай.
Китай не е лошо място само по себе си. Машините правени там са с по-нисък клас. Това не прави Тойота направена в Япония по-добра от тях. Факт е обаче, че ако машината е правена в Европа или в Япония /определено изключвам Тойота, а и тази, която имах беше от Тайван, а не Япония/, тя обикновено е по-добра, просто защото е "по-засукан" модел с повече екстри и е по-стабилна. Но това струва пари.

# 483
Моята е Тойота, но не съм се сетила да погледна къде е произведена. Шие си машината. Вярно, че не я претоварвам, но ми върши работа.
Последното ми творение са калъфки за възглавници - с копчета, че продават едни със застъпване "ходи" възглавницата из калъфа и цели 2 долни чаршафа на делфини. И съм купила ужасен крепон - избеля на първото пране. Мислех, че крепона е качествен плат. Щях да търся една Бурда... Обещавам!

# 484
 Момичета мисля, че спора за машините произведени в Китай е безпредметен. Китай е мечта за всеки производител. Всяка от нас знае, че при тази евтина работна ръка ,там стоките се произвеждат с възможно най-ниска себестойност.  И никоя фирма дала работа на китайците не би допуснала нейна стока  да се произвежда с ниско качество. Не говоря за ментета , които години наред заливаха пазара ни. В момента съм в Канада и сигурно 99% от стоките са произведени в Китай. Знам какъв е контрола при продукцията на Ролман и Лакост в България .Може би е права Арт мама - определени модели да се произвеждат в Европа и са по- скъпи / плащат европ. заплати/. Не мога да кажа. Моята  Хускварма е на 16 год. не помня къде е произведена , но като я купих не съм мислила къде ще я ремонтирам АКО развали.  А и сега машините се предлагат във фирмени магазини и големи вериги .Това не са ментета -една или няколко броя в магазин за всичко . Всеки сам си решава. Но знам и че има евтини модели с пластмасови части. Трябва да се гледа.
Калина , крепона е супер за чаршафи, омръзна ми от 100% памучно хасе -. След пране  са като дъвкани и изплюти. Момичета ,кажете ми каква е цената на хасето с детски мотиви в Б-я. Че аз май се поувлякох да си купувам тук/скъпи са но много красиви/

# 485
  • най-шареното място
Льо, около 5 - 6 лева върви детския памук. Има турски, по евтин.

А за Европа, Китай - по-"големите" машини с повече екстри се произвеждат в Европа или Япония, където е централата на фирмите /някои имат изнесено производство, но пак в Европа/. По-"малките" машини се правят в Китай. Разликата е най-вече в типа машини и не идва само от заплатите.  Това е повече от логично, евтините машини пооевтиняват още за по-добър пазар. По-скъпите се купуват, от хора, които не държат на цената толкова, колкото на екстрите. Така се появаят и "засукани" източни машини на добри цени.

# 486
Здравейте, момичета,
Голяма дискусия се оформи около избора на хубава машина... без да искам предизвиках "пленарни дебати" по темата Grinning Истината е, че ми стана много приятно да видя, че сте предложили съвети и да прочета вашите направо експертни мнения. Благодаря, че сте се отзовали, наистина сега гледам на избора си малко по-различно и не съм така притеснена. Обърках се от разнообразието, което има на пазара. Да ви кажа честно от 20-ина години имаме вкъщи една японска машина HAPPY. И до днес такава марка не съм срещала, но машината определено си заслужаваше. Казвам "заслужаваше", защото вече издиша и не дава добрите резултати както преди, особено при външните тегели.  В крайна сметка ще се огранича до нещо по-метално и здраво и до около 500-600 лева. А по-нататък ще търя и оверлог.
Още веднъж благодаря на всички ви за проявеното внимание  bouquet
Що се отнася до памук и вариантите за спално бельо - има наистина голям избор, дори някои материи могат да се правят и на завеси. Виждала съм на Стройко преди време цели ансамбли: платове + дамаски + пердета, че и тапети... само пари да има човек. Но с повече търсене и обикаляне подобни изпълнения могат да се постигнат и без да се ходи по изложения, иска се само много свободно време, каквото напоследък хич не ми остава. Дано при вас не е така Praynig

# 487
Здравейте, отскоро ви чета и най-накрая и аз реших да се престраша и да си взема една машина и да почна да творя Simple Smile
Да си призная , начинаеща шивачка съм, едно време, преди 10тина години се мъчих и шиех разни лесни неща на машината на майка ми, роклите за кукли не ги броя  Laughing
Та почти изчетох цялата тема, реших да се спра на Toyota, най вече като съотношение цена- операции- гаранция. Реших да заделя до 450 лева и се спрях на две: TOYOTA Quiltmaster 50 и TOYОTA SPA 34  от този сайт http://www.axioma.3clab.com/pr_tojota.html. Все още се чудя коя да избера, искам и да се науча да шия също и пачуърк освен стандартните дрешки. Вие коя от двете бихте ми препоръ4али. Като че ли повече ми харесва Quiltmaster 50 , може би заради операции 1 и 2. Вие какво бихте ме посъветвали. Приемам всякакви съвети  Hug

# 488
  • най-шареното място
Ако не е тайна защо харесваш 1 и 2? Имаш ли нещо предвид?
На мен ми се виждат почти неизползваеми.
Иначе Куилтмастер е видимо по-евтина.

# 489
ми ако не греша и двете са по 439 лв
а иначе поне 2 го видях на едни покривки за маса тип пачуърк, с него бяха съединени двата плата и много ми хареса.
аз съм напълно начинаеща ми изобщо не знам кои бод за кво се използва, така че помагайте, моля ви

# 490
  • най-шареното място
Цената е еднаква, но за една после ще купуваш крачета, които ще ти трябват за декорации /струва ми се, че си изкушена от детайлите, а крачетата точно там помагат/. Освен това има и масичка.
При пачуърк, този бод най-вероятно е бил използван като бродерия върху вече съединените парчета. Питам, защото повечето щастливи притежателки на машини с много бодове използват не повече от 5 от тях редовно и още 5 от време на време. Обикновено им се точиш и после не ги ползваш Simple Smile. Не съм си играла с тях. Помоли да ти ги демонстрират, да ги чуеш , да опиташ и реши.

# 491
  • на втория етаж
И моят съвет е да ги пробваш,да пошиеш на двете,опитай и на по-голямо парче плат,виж коя повече ще ти пасне,особено празното пространство отдясно,понякога се налага от там да завъртиш половината дреха.Прецени коя ще ти 'легне' и купувай.
Аз имам Тойота от по-старите модели,ежедневно експлоатирана и съм много доволна.Наистина ми се наложи да купувам някои допълнителни крачета,но иначе е "бетон".От 21 операции ползвам около 6-7.Декоративните бодове съм ползвала 1 или 2 пъти и то само някои.
Успех при покупката. Peace

# 492
ох и аз вече не знам от какво съм изкушена, толкова се навих на машина , в началото смятах да е тази за 350лв с 21 операции без бодове за бродерия и пачуърк. То в началото за да ги пробвам ще си поиграя с различните бодове и после сигурно 2/3 няма да използвам , ама знам ли и аз коя да избера. тази която е с 34 операции даже не знам половината за какво мога да ги използвам изобщо. А за пачуърк дали куилтмастера няма да ми е достатъчен  newsm78
единственото което ме притеснява в куилтмастера е 4е май няма бодове за оверлог, то не че със зиг заг не става, то за оверлог ми е ясно че ми трябва отделна машина.
не знам вече се обурках съвсем. А за крачетата гледам че пише че Куилтамстера  върви с допълнителни крачета за бродерия и пачуърк. нека хората с по-голям опит да ми кажат, дали за шиене да обикновенни дрешки и малко пачуърк няма да са ми достатъчни и тези операции на куилтмастера
  bouquet

# 493
  • най-шареното място
Зависи от начина ти на шиене. Практиката обаче, наистина показва че обикновено се ползват, прав, зиг-заг, някой и друг зачистващ бод и 1-2 украсителни. Останалите си красят машината. Има хора, които ползват и повече и си играят с тях при почти всяко нещо, което шият.
Аз лично дрехи, зачиствам със зиг-заг - така няма насъбиране на конец по края и на мен ми харесва повече.

Машината ти и при 21 операции ще има скрит подгъв, еластичен бод, такъв за зашиване на ластик. Така, че и те ти стигат. Пачуърк, се прави с прав тегел. Украсителните тегели са си екстра, но не са традиционни или задължителни. Момента с пространството в дясно е важен, но май при тези машини е еднакво. Когато ги пробваш, попитай за грайфера, транспорта, дали има някакви технически екстри, защото самите бодове, дали 21 или 34, не са толкова важни. После решаваш, усещането при шиене, бодове, екстри и крачета - накъде натежава избора.

Има и друго, каквото и да купиш след година-две най-късно ще искаш повече. И ако си заслужава и избираш, вече ще знаеш какво искаш от собствен опит.

Последна редакция: ср, 29 окт 2008, 09:42 от арт мама

# 494
арт мама благодаря ти много за съветите   bouquet
така като гледам май наистина ще си взема куилтмастера, хем с по-малко операции, че другите наистина не знам за какво ще ги използвам при условие че тепърва ще се уча на шев и кройка Simple Smile, хем и някакси като я видях на картинка и ме грабна Simple Smile
а иначе си мисля че са еднакви като дизайн с тези с по малко операции, а майка ми има тази със 16 и наистина ми е удобна Simple Smile
благодаря още веднъж  Hug
сега остава само да чакам дядо Коледа да дойде и при мен Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт