Клуб на храбрата шивачка - 4 тема

• 118 527
  • 599
  •   1
Отговори
# 240
  • най-шареното място
Да, само прав! Това, че има почти перфектен зиг-заг ме впечатли

# 241
  • густо майна Филибето
Малко машинна бродерия, направена на ръка http://odk-kavarna.com/mashinna%20broderia.html
Майка ми се пробва да ме научи на крачната машина, на която тя е бродирала перфектни неща, но ми липсваше търпението Blush

# 242
  • най-шареното място
Благодаря за снимките!
май ще взема да се пробвам като намеря време, много изкушаващо е.

# 243
Аз съм правила такава бродерия на крачна машина, работих я много отдавна за няколко години докато си гледах детето - като надомна работа. После започнах работа по специалността си и вече нямах време за това. По-късно реших, че спирам и изхвърлих машината, че нямаше и къде да я държа на всичкото отгоре.
За да се науча, ходих на курсове в 2 нива + на още едно за високо (уж) майсторство, всяко от по 3 месеца, ходеше се през ден, но това беше още по бай тошово време в тогавашния учебен център на Комплексни услуги (така се казваше единствената фирма, която организираше такива курсове). Пишеха присъствия и отсъствия  Mr. Green На края имаше практически изпит и даваха удостоверение.
Но ... нещата не са такива, каквито ви изглеждат на пръв поглед  Simple Smile
1. Всяка крачна машина не става за такава бродерия, стават само тези с голям маховик и с голямите поставки за краката. Имаше едно време едни руски - Юнион, те ставаха. Сега не съм виждала да продават такива, но може на някой баба му да си има от старите времена и да я преотстъпи Simple Smile
2. Напълно възможно е да се научиш, но за да го можеш трябва да го правиш абсолютно всеки ден. Иначе се губи техника точно както и при хирурзите, които дълго не оперират. Аз я загубих много бързо, въпреки, че 3г. бях работила само това ежедневно. В смисъл, можеш да бродираш, но не изглежда никак добре. Движенията на ръцете и краката трябва да са абсолютно равномерни и синхронизирани, а това става само и единствено когато го правиш всекидневно. Дори само 10 дни да прекъснеш, веднага си проличава. Когато се започне една линия не трябва да се спира да се кара докато не се завърши до края на линията. Ако спреш и пак започнеш, става утъпкан възел и личи, че е прекъснато, стои като наставено. А ако не го правиш ежедневно, няма как да не спреш. А и кордоните няма да са равномерни, което веднага се вижда. Същото важи и за художествения бод. Малко трудно е за вярване, ама е точно така.
3. Загубиш ли техника, започваш да се учиш пак от самото начало. Има специфични упражнения, много са досадни.
4.. Това не става за хоби. Ако не е професия, няма смисъл защото високо качество не може да се постигне без ежедневна работа.
5. Ако човек има някакъв проблем със ставите на ръцете или краката, или пък с гърба, то неминуемо ще се изостри (както стана при мен), защото точно това се натоварва здраво. С подути малки стави на пръстите не може да се бродира, лично изпитано.
Някъде съм запазила едни бродирани картинки-мишки за блузки и детски рокли, ще ги открия и ще снимам да покажа.
Все пак успех на желащите!  Hug
Безкрайно ще съм благодарна ако ми дадете някакви разяснения как се бродира с крачна машина!   bouquet
Отдавна се опитвам да разбера, най-малкото от любопитство. Имам точно машина Юнион и много си я харесвам, пък и ми върши добра работа. За съжаление съм самоука  Embarassed, а машината наследих от една баба и със сигурност не зная всичко, което може да прави. Например доста късно научих, че едното краче е специално за шиене на ципове. Има и други части, за които се чудя за какво са. Много ще ми е интересно ако някой се наеме да разкаже като за аматьори   bouquet

# 244
  • Севлиево
Някой може ли да ми помогне с нагледни идейки за покривка за диван, която да се ушие така че да не се свлича при седене. В ума ми е нещо с ластици или връвки, но се чудя още. Ако сте срещали из нета нещо подобно, моля да ми помогнете. Praynig Heart Eyes

# 245
  • София /Абсурдистан
olemale не става обяснение от разстояние, иска си показване  Simple Smile и страшно много упражнения. Като за начало ще трябва да се свалят зъбците на машината (транспортьора) и крачето. Разчертават се фигурите на плата, опъва се на гергеф много силно и се отпочва Simple Smile
А преди това - в оригинал, разчертаването (десениране) се прави като фигурите се рисуват на паус, после под него се подлага сгънат чаршаф, фиксира се, пауса се дупчи с остра игла по фигурите, като дупчиците са на растояние 2мм една от друга и на края отгоре се минава с твърда гъба, напоена със смес от газ и синка. Върху така десенираното се бродира, като преди това идеално се изпъва на гергефа. При изпиране следите от десенирането напълно  изчезват и не остават петна. Основата на гергефа се обвива с бинт защото опъването на плата е много илно и бинта предпазва плата от преразтягане и нищене. Ако не го опънеш така, ще се набере и изделието на нищо няма да прилича.
Спирам до тук, че някой вече ще вземе да се уплаши  Mr. Green

# 246
Лелееее, Лейди, как ми припомняш едно време......  Hug

# 247
  bouquet Unknown lady много благодаря! Всъщност аз не се и надявам да приложа този професионален метод. Просто ми се щеше да науча нещо повече  Grinning за това. Дори и да пробвам, просто от любопитство. Разказаното от теб ми е много интересно, благодаря ти за отделеното време. Такива неща знаят не много хора, поне от тези, които аз познавам, а да не говорим, че тези, които знаят не искат или не умеят да обясняват. Така че ти си истински късмет!   bouquet   bouquet   bouquet Ако някога пак имаш време, пак пиши, аз попивам като гъба  Grinning.

# 248
  • на втория етаж
olemale не става обяснение от разстояние, иска си показване  Simple Smile и страшно много упражнения. Като за начало ще трябва да се свалят зъбците на машината (транспортьора) и крачето.

И да се настроят долния и горния конец - долния се затяга леко,а горния се разхлабва,за да влиза от долната страна на опънатия плат.Ама и аз го обясних.... newsm78
Както казва Unknown_lady,не става за обяснение от разстояние.
Аз не се научих да бродирам,може би нямах достатъчно желание и търпение,макар че имах тази възможност,съседката ни беше майсторка,ръцете и направо танцуваха заедно с гергефа,а иглата не се виждаше кога влиза и излиза от плата.Само се появяваше полека картинката,като магия.

# 249
  • най-шареното място
Ето нещо, което правих преди време - бродерия  върху апликация.
Доста е семпло и бродерията е на ниско ниво, но въпреки това дава особена мекота на апликацията

# 250
  • густо майна Филибето
арт мама, много е сладурска бродерията и много добре изпълнена, недей да скромничиш Wink
При детските неща, които сме бродирали във фирмата, особено тези за износ,често имаше тенденция да изглеждат възможно най-близко до бродерия, направена ръчно. Дори пълнежите бяха рехави и на пръв поглед непрофесионално направени. Така че - не се страхувайте да опитате. Simple Smile

# 251
  • София /Абсурдистан
olemale не става обяснение от разстояние, иска си показване  Simple Smile и страшно много упражнения. Като за начало ще трябва да се свалят зъбците на машината (транспортьора) и крачето.

И да се настроят долния и горния конец - долния се затяга леко,а горния се разхлабва,за да влиза от долната страна на опънатия плат.Ама и аз го обясних.... newsm78
Както казва Unknown_lady,не става за обяснение от разстояние.
Аз не се научих да бродирам,може би нямах достатъчно желание и търпение,макар че имах тази възможност,съседката ни беше майсторка,ръцете и направо танцуваха заедно с гергефа,а иглата не се виждаше кога влиза и излиза от плата.Само се появяваше полека картинката,като магия.

И аз можех да го правя същото, вече в минало време де Confused Сега ръцете са ми като дървени, абе направо нищо не става. Техника се губи просто за отрицателно време. А аз вече няколко години изобщо не съм пипнала.
Това с конеца го бях забравила, наистина долния трябва да е по-стегнат от горния. И друго - бродира се с макара от копринени конци, само с това. Иначе с обикновените стои грубо и ефекта не е същия. Сега вече не знам къде ги продават, но на времето аз ги купувах от една фирма в Бояна, те им бяха дистрибутори. Копринения конец е много тънък и се къса ужасно много. Затова и горния конец трябва да е хлабав. Но не до толкова, че да не приляга плътно. А долния конец си е памучен  от обикновена тънка макара.
Забравих да снимам някои работи. Ще снимам и ще покажа. Ще потърся да сканирам и някое ръководство по бродерия, но ако го открия из бездънните ми архиви.

Лелееее, Лейди, как ми припомняш едно време......  Hug

Едното време е класика  Mr. Green
Чак ме хвана носталгията по социализЪма  Mr. Green

# 252
Хайде и аз да понапиша нещо.Здравйте шивачки.Аз да се похваля,намерих си курс за дизайнер и съм много щастлива,защото го търсих от дълго време.Всичко което преподавателката ми обясни,как ще протече курса, изглежда перфектно.Ако някоя от вас се интересува ,може да ме пита по подробно имам и телефони,ще помогна с удоволствие.
Не съм редовна във форума,но ви следя.  bouquet  bouquet

# 253
  • на втория етаж
Цитат
И друго - бродира се с макара от копринени конци, само с това. Иначе с обикновените стои грубо и ефекта не е същия. Сега вече не знам къде ги продават, но на времето аз ги купувах от една фирма в Бояна, те им бяха дистрибутори. Копринения конец е много тънък и се къса ужасно много. Затова и горния конец трябва да е хлабав. Но не до толкова, че да не приляга плътно.

Имам една камара такива конци,ако някой се интересува - подарявам.Донесоха ми ги наскоро,но на мен не ми вършат работа,наистина е много тънък и нежен този конец и се къса лесно,не може да се ползва за шиене.

# 254
ana29 пусни подробности за курса .. може и на ЛС

Общи условия

Активация на акаунт