ИЗРАЕЛ 5

• 33 045
  • 282
  •   1
Отговори
# 105
   Това за Хайфа е интересно , не знаех.Там между другото има много араби, пълно е.

# 106
Анди това с смяната на религията е много лично.Но всеки най-добре знае какво прави и защо.Аз също не бих сменила моята,въпреки че напоследък не съм доволна от ортодоксалната църква по ред причини.Но все пак това съм аз,така съм израсла и така възпитана.
Но съм любопитна и намирам другите религии за не по малко добри и интересни от моята,с много истини в тях.

# 107
То и аз   в един момент от  живота мислих , че  ще умра , но няма да си  сменя религията  Mr. Green Мъченик да съм , но НЕ!  Хората се менят , възгледите също.

Peace

# 108
  Голяма жега  ни мори днеска , 40 градуса вънка .Утре пясъчна буря , един пясък ситен и прах .... целият  въздух е в прах ...налепва се по всичко и навсякъде, после ще пада чистене.Кафяв  става парцала значи ..... Как  мразя това лято, пак се задава , ба си жегите , ба си затвора на климатик.Зимата тука си е  екстра!

# 109
Аз до сега бях на работа и хич не съм усетила жегата. Само като си тръгнах и ме удари горещата върна, но от там в колата на климатик, събрах децата и вкъщи на прохладно.
Вчера бахме на екскурзия в Зихрон, Хайфа и Кесария. Ще ви покажа снимки и свойте скромни лични усещания Laughing, но... първо имам да свърша малко домашни задачки и да проконтролирам написването на домашните, съпроводено от песни и танци и вземащо около два часа поради това  Wink!

# 110
При нас в Австрия е ту топло като пролет,ту студено като зима,някакво никакво време.А, момичета сетих се какво да питам-къде се загубило 10 или 11 еврейско племе.Знам ,че има едно изгубено,но нищо повече-моля за разяснение,какво е доказано и какви хипотези има.

# 111
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=230398&photo=6

Почнах да качвам снимки тук. Започват с Кесария. Този град е бил столица на Юдея през царуването на Ирод Велики и Ирод Агрипа I и седалище на Римската власт, докато Юдея е била Римска област.
На това място акостирали кораби не само от Източното Средиземноморие, но и от Северна Африка, от Егейския свят и Апенините. Намерените наскоро под водата останки от античен кораб показват голямото разнообразие на предмети за търгуване. Първо се пристъпило към обновяване на пристанището. Бил изграден голям и здрав вълнолом, който да предпазва корабите от силните понякога ветрове и от бурното море. Строителите правели големи дървени кухи сандъци, които запълвали с т.нар. римски бетон. След това, с помощта на мощни лодки, ги закарвали по местопредназначение и ги потапяли. Дървото изгнивало, но бетонът служел за здрава подпора на лома. И днес руините на вълнолома и кея респектират със своята здравина и монументалност. Сега покрай пристанището може да се отиде на плаж и плувайки да се насладиш на това, което е останало от делото на Ирод Велики.
В Кесария по римско време е живял прокураторът на Юдея. В надпис, намерен в местния театър, се споменава името на Пилат Понтийски, който бил управител тук през 26-35 г., когато властвал друг Ирод - Агрипа, един от последните наследници на великия Ирод. Именно при тези господари, в съдбоносните за християнския свят години се появява Иисус и върши своето свято дело. Улиците на града били широки и постлани с плочи. Сега е повече от удоволствие да минеш през "пътя с арките". Разкритите жилищни сгради на местни богаташи впечатляват с богатата си архитектура. Пред посетителите се виждат обширни вътрешни дворове с колонада около тях, издигащи се дебели стени и зидове, които предпазвали от ветровете и от голямата жега. Откритите мраморни статуи впечатляват със своята изразност и майсторство на изработка. Множество театрални трупи, музиканти и поети са пълнели местния театър, като по този начин са доставяли удоволствие на многобройната публика. Често пъти това съоръжение било приспособявано и за гладиаторски борби, любимото развлечение на римляните. В Кесария се организирали и конни състезания - с коне поотделно, с биги (двуколки) и квадриги (с четири коня). Монументален аквадукт е докарвал чиста питейна вода за Цезарея Маритима. Водопроводните тръби със спасителната течност идвали от десетки километри, като здрави аркади под тях трасирвали пътя. Днес той е една от големите атракции в града.
В Кесария се взема решение сирийският губернатор Тит Флавий Веспасиан да потегли към Рим и да се справи с Вителий по време на Гражданската война в Империята. Той като командващ войските на Изтока побеждава своя конкурент, водещ легионите на Западните провинции, и става император на Рим (69-79 г.). За да се пази реда в това селище на Юдея, бил настанен гарнизон. Кесарея е провъзгласен за град с ранг на колония - най-висшата форма на римското провинциално управление. През III в.сл.Хр. селището постепенно става важен епископски център. Тук е работил Ориген и последователите на неговата школа. Едно столетие по-късно в града живее епископ Евсебий. Кесария разполагала с много богата библиотека. Извън крепостните стени е разкрита ранновизантийска църква от края на VI в. Тя била достъпно и любимо място за богомолците от града и близката околност. Подовете са били постлани с многоцветни мозайки, които днес доставят голямо удоволствие на посетителите и ценителите на изкуството.
Аз лично много обичам такива места, с чиито допир усещаш историята. Обичам да си представям как се живяли хората тогава. Докосвам зидовете и си мисля за тези които са ги строили и живяли вътре...

следва продължение...

Последна редакция: нд, 23 мар 2008, 21:48 от Tali Dan

# 112
Тали много хубави снимкил.Имаш ли от Хаифа.

# 113
  • T"A
А, момичета сетих се какво да питам-къде се загубило 10 или 11 еврейско племе.Знам ,че има едно изгубено,но нищо повече-моля за разяснение,какво е доказано и какви хипотези има.

За племето на Менаше се казва, че е изгубено. Имаше една теория, че са го намерили в Индия, но има много спекулации по тези теми, аз лично ги чета с известна доза съмнение и не ги приемам насериозно Neutral Face Въпреки че никога не се знае какво откритие ще се окаже значимо в бъдеще  newsm78

Тали Дан , много интересен разказ. Кейсария ми е една от мечтаните дестинации в Израел. Вие с гид ли бяхте?

# 114
Тали Дан - страхотни снимки , страхотен разказ .  bouquet Позволих си да разгледам и другите ти албуми - не зная дали ти си фотографа на всички снимки , но са страхотни , особено в албума "парк "  има заснети няколко залеза ... направо .. нямам думи, чак не ми се вярва че са снимани , като компютърни фотографии обработени с фотошоп ... много са красиви , страхотни са Hands Clap thumbsup   Иначе момичета надявам се ,че сте добре и всичко е наред   Grinning Чета тука , че времето  си играе лоши шеги , но  пък погледнато от друга страна си имате моренце  на 2 крачки (за мамите в Израел )   докато тук в Бг   за   хората които не са към морето или нямат възможност  да си забият една почивка в чужбина  - виждат го 1 годишно за някой, а  за други я има я няма , пък и морето едно такова мръсно ( даваха по едно Бг предаване как изтичат изходни води  в морето  Sick ) , неприветливи скъпи курорти  (с малки изключения , ама мн малки  Joy ) приличащи на строителни площадки ! Направо си ви завиждам благородно ,особено след като гледах "Глобусът" в Израел - Красота!!! По добре да спра ,че ...  Знаете ли сега ми хрумна да попитам - От къде мога да се сдобия с Библия на иврит  newsm78 Laughing ?  Айде по добре да лягам , че с тва нощно бродене насам натам , само пороци ще се родят  Joy  Хубава сутрин и прятен ден   bouquet Peace

# 115
Тали Дан снимките и разказите са както винаги увлекателни,ти да не си завършила филология?Много си добра,а снимките са страхотни,аз също имам слабост към древна история и обожавам да пътувам по такива места.
Пък да не говорим за филми на тази тематика,особено за ИНКИТЕ в Перу и изоставения град Мачу Пикчу.
В Хайфа ми харесаха Бахайските градини.Приличат малко на тези в Италия.
Оф,,искам още"приказки" от близкия Изток

# 116
МОмичета как се е изгубило това племе.каква му е историята

# 117
  • България-София
Аз пък знам, че от 12 племена са останали само две Thinking

Тали, страхотни снимки, трепна ми душичката. Зълвата ще ражда май месец и много ми се иска да отидем да отидем на брит.... Praynig Да видя залеза в морето...

# 118
Радвам се, че снимките ми ви харесват. То апарата ми е куча марка, но самите гледки се си красиви  Laughing. Мента, сами си ходим, с приятели се събираме, обикновено аз се ровя по нета и избирам дестинация, прочитам какво, къде, как и тръгваме. Пообиколили сме вече доста. Все пак 11 год. сме тук   Mr. Green...
andi, всички снимки са мой, да. Залезите за които говориш са от Тел Авив, плажната ивица срещу хотелите. Цветовете са страхотни. Навремето и аз много се прихласвах, сега не че не ги харесвам, напротив, но вече попосвикнахме да ги гледаме.

Вие вече сте видяли Бахайските градини, мисля, че ще е интересно да разгледаме и хората, създали ги.

В религиозно отношение бахайците наблягат върху приемствеността на Божествената мисъл, намерила израз в думите на цяла поредица пророци, чиято идеология всъщност е съдържала отделни елементи на бахайството. Те повече от останалите движения държат на единството - общото между религиите, като носители не само на религиозни, но и на морално-етични норми.

Ето някои от нравствено-религиозните им постулати, които също така са и принципни цели на организацията и заслужават да се отбележат тук:
- единство на човечеството;
- самостоятелно търсене на истината за всеки, който желае това (прозелитизмът е забранен, понеже всеки има право сам да реши какво ще прави);
- обща основа на всички религии (Те всички са били плод на първоначално откровение, което е протичало в различна форма по различните места, защото и условията за това са били различни);
- хармония между наука и религия;
- равенство между мъжа и жената
- преодоляване на предразсъдъците;
- всеобщо и задължително образование;
- световен мир, в т. ч. изграждането на световно правителство и единна валута.

В структурно отношение организацията им функционира на три нива - Световен център на справедливостта със седалище гр. Хайфа в Израел, състоящ се от 9 души, избирани за по 5 години; национални центрове за отделните държави - в същия състав и мандат; и местни нива - духовни центрове в отделните области. Бахаите имат акредитирано представителство в квартирата на ООН като неправителствена организация.

От двете страни на пътеката надолу, има две малки вадички с камъчета. Камъчетата са специално подредени, така че като пуснат струята вода да надават определени тонове. И поточетата са не за да се гледат, а за да ги слушаш.

# 119
  • T"A

По време на асирийците е имало разселване и тогава са загубени следите им.
Аз споменах племето на Менаше в Индия, защото тук много се говори за него, но на български го произнасят Манасия.
http://www.evangelskivestnik.net/statia.php?mysid=332

Иначе цялата история не я открих на български, но в английската Уикипедия има статия:
http://en.wikipedia.org/wiki/Ten_Lost_Tribes

Според тази статия днешната еврейска общност по света е наследник на царство Юдея, пише нещо и за Левитите, които нямат царство, но е малко объркващо така накратко - трябва да се прочете статията.  Десет племена са загубени, но етиопците ги смятали за едно от тези загубени племена, а другото скорооткрито е това на Менаше в Индия.

Сетих се за една песен, която се пее на Песах  - малко като броилка: кой знае едно? - аз знам едно, един е Бог; кой знае две? - аз знам две - два са скрижалите със заповеди; кой знае три? - три са бащите  (на еврейския народ) и т.н. до 13 и като се пита "кой знае 12", отговорът е "12 са племената"... Тя звучи като детска песничка, но е част от агада - малка книжка, която се чете на Песах с цялата история за Изхода от Египет.

Общи условия

Активация на акаунт