Образование у дома?

• 27 402
  • 270
  •   1
Отговори
# 165
Стига!
Ако продължавате да се храните ще си пусна друга тема. Това, което правите отдавна вече не е спор! "За" и "против" на домашното обучение се изредиха поне по 100 пъти за тези 9 страници, кога ще разберете, че няма смисъл? Омръзна ми да търся нещо ценно и полезно из безмислено дългите ви постове. Повтаряте си едини и същи неща - старата песен на нов глас. Стига сте се опитвали да се оборвате или убеждавате, така само си късате нервите и си губите времето! Знам, че това е обществен форум и всеки може да си пише каквото си иска, само си помислете дали има смисъл или той отдавна си замина...

# 166
златка, мерси за линка, наистина го изпапкаха за 2 дена  Mr. Green
мери, извинявай, не знам защо помислих, че и голямото ти е дъщеря, хахах. чета "гергана"  Embarassed

# 167
Здравейте мами! Hug
Аз също съм хоумскулърка и то ветеран (поне така смятам) - вече шеста година.
Имам две деца - на единадесет и дванадесет години. Двете ми дъщери учат заедно и никоя от тях не е изостанала с материала.
Не ми е лесно, но се справям така, че на края на годината да знаят всичко онова, което знаят връстничетата им.
По история например, малката изучава по програма до ренесанса, а голямата след това - така, че ще успеем да завършим историята до края на годината. Сега учим за двадесети век.
По математика е по-трудно, защото нещата са твърде лесни за каката и въображението ми измисля някакви шантави идеи за джобчета със цифрички и т.н...
По човекът и природата се справвяме долу-горе.
Хайде, че мъжо ме вика, скоро ще се върна отново да си завърша мисълта.

Последна редакция: чт, 20 мар 2008, 21:16 от LiL AppLe

# 168
яблочка, добре дошла сред нас   bouquet
кажи и колко са големи двете чавенца  Mr. Green

# 169
но главната цел в образованието е точно това-да наливаме знания в главите на децата,които те след време да могат да използват в живота си.

Здрасти Ани,

По-скоро важи: "образованието НЕ е пълнене на кофи, а - запалване на огън".

Питала съм се - защо не си спомням какво точно съм учила по химия, въпреки че тогава съм си мислила, че ми е ясно. Отговора е прост - не съм свързвала химичните факти с всичко останало.  Знанието, което съм получила е било толкова фрагментирано и е имало толкова много несвързани помежду си факти, че не са останали много в главата ми.

Друго, което също не се сещам е кога в училище сме чели истинска книга - не мнения на някой специалист за нея, не какво точно автора искал да каже, а просто - самата книга.
Сега имам това щастие - да четем истински книги с детето ми, да можем да спираме и да обсъждаме героите и това как постъпват.

Въобще, начини за запалване на огъня - хиляди.

----------------------

Здрасти пак Радостина,

Сетих се, че един път дипломата ми трябваше Simple Smile Не беше за работа, а за някакво явяване в някакво посолство. Мда, трябва да се замисля по въпроса с дипломите - току не трябват, не трябват, и изведнъж - някакво посолство ги поискало.
Ще трябва да им даваме от дипломите за Йеил, то се е видяло.

Но ти не се притеснявай за тез дипломи.
След няколко години, живот и здраве, ако пак се заприказваме в този форум, ще можем да сравняваме резултатите между деца учещи за оценка и деца учещи за знания. Това е, което всъщност има значение, нали? 

Златка

# 170
Извинявам се , че ви се намесвам в темичката.

Имам въпрос.Искам да хоумскулвам детето ми. Много ме вълнува въпроса за чуждоезиковото обучение.

Езикът с който искам да се занимавам не го владея(мога  само да си изкарам боя Laughing).Тези,които имат по-големи деца биха ли споделили как се справят.

Изключвам ходенето при учител,защото ще ми е почти невъзможно да намеря такъв.

Чакам да споделите вашия опит.

# 171
много ми е чудно защо всички ,които ми пишат са с по 2-3 публикации във форумаnewsm78/изключвам чапатка-с която задочно се познаваме от друга тема/
LiL AppLe -за какви джобчета със цифрички говориш!!!!!!!Май изобщо си нямаш представа от задачи по математика за 5 клас
 zlatbg -ние книги сме чели много.Това,че ти не си чела е отделен въпрос.Това,че ти не си запомнила какво си учила -също касае само теб.Интересно ми е тогава откъде имаш самочувствието,че можеш да преподаваш на децата си КАЧЕСТВЕНО.
Ние със съпруга ми сме били пълни отличници и имаме по 2 висши образования/преди години -не сега-сега всеки може и 5 да изкара/и изобщо не мисля,че можем да бъдем учители по всичко на децата си.Аз мога да ги науча да бъдат хора,а за знанията си има учители.Всеки ,който иска може да дава допълнителни знания на децата си,но не ги лишавайте от детството им /което неминуемо е свързано с училището ,с приятелите в училище,със състезанията,с провалите и успехите.Децата ви ще ви обвиняват след години за това

# 172
  • София
Не си мислете, че всички деца учат за оценки. Последното нещо, заради което моите учат са оценките. Но от друга страна им харесва да са отличниците на класа. Те имат авторитет там, който се гради на показаните знания пред целия клас, а не само на оценките.
А що се отнася до книгите - навремето (че и сега) само който не е искал, само той не е прочитал по цели книги.

Отделих време и  прочетох някои неща от сайтовете за хоумскулване. Ами, какво да ви кажа, много родители не издържат на напрежението и накрая си записват децата в държавни или частни училище със структурирано обучение. И то най-често във възрастта около 7-8 КЛАС, когато се учат по-сложни неща. Трябва да се вземе предвид, че американския образователен план като сложност на знанията върви с поне 1-2 класа след българския. Неща, които ние тук учим в гимназията там ги учат в колежите и университетите.

И също от прочетеното виждам, че домашното обучение е тясно свързано с религиозното обучение и всъщност всичко се върти около религията и тя е в центъра на Вселената, а не детето. А за един обучаващ се, независимо дали да се учи да чете или да катери планини, той самият си е центъра на Вселената, защото е събрал всичката си смелост, усилия и вдъхновение в процеса на учене.

Не видях никъде в статиите и документите поне за американските програми на държавата да са й казали да си гледа работата. Напротив, тези специалисти по домашно обучение, които са били учители в училища СА за това да се иска работа с държавните изисквания, за да се постигне по-голяма структурираност на обучението и да не се получава много повърхностно знание в една област за сметка на друга. И никъде не прочетох, че хората се отказват от дипломи. Те не са глупави и много добре знаят, че рискуват страшно много бъдещето на децата си, ако ги оставят без дипломи.

А за прословутите Йеил и други легендарни университети не прочетох нищо.

Така че работите, дето тук ги писа онзи господин са вятър и мъгла и толкова крайни, че поставят под съмнение положителните страни на домашното обучение. Аз самата съм се замисляла за домашно обучение. И въпреки това, че и двамата с баща им сме били от отличниците на випуска в гимназията, а аз съм отличник на випуска и при завършване на висшето си образование и се образовам и обучавам цял живот, помня доста неща от основните научни дисциплини и т.н., стигнахме до извода, че в най-добрия случай до момента мога да изкарам децата до 7-ми клас, а ако искам да им преподавам и в гимназията, ще трябва да си подготвям уроците всеки ден по 7-8 часа, ако държа да е разнообразна и качествена информация.

Последна редакция: пт, 21 мар 2008, 10:00 от RadostinaHZ

# 173

По математика е по-трудно, защото нещата са твърде лесни за каката и въображението ми измисля някакви шантави идеи за джобчета със цифрички и т.н...

Много ми е любопитно какво обясняваш с това? newsm78
Нещо подобно аз прилагах за единици и десетици в първи клас.

Можеш да прехвърлиш отговора в тази тема:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=277601.0

# 174
Няма да си прехвърля отговора в другата тема, за да не я развалям с безсмислени неща.
LiL AppLe -за какви джобчета със цифрички говориш!!!!!!!Май изобщо си нямаш представа от задачи по математика за 5 клас
Имам идея, разбира се. И това не са джобчета със цифри от 1 до 9, просто така съм свикнала да ги наричам от преди.
Въпростните джобчета са със числа, за които да щерките да кажат дали са прости ли сложни, правилни или неправилни дроби са (съответно да ги умножават, делят, събират или изваждат), проценти има, рационални числа за по-голямата...
Защо ме нападате така без да ме изслушате докрай?

Мисля, че отговорих и на Mama_Nana

# 175
lil apple, ще се радвам да науча по-подробно за идеята ти с "джобчетата" и какво по-точно представляват. плс, пиши в другата тема, за да може всичките идеи да са на едно място. там никой никого не напада.

# 176
Да, отговори ми и мисля, че те разбрах донякъде /все пак съм във втори клас Embarassed/. Просто това са идейки, които помагат на децата да разберат и следователно по лесно да запомнят нещо. /без значение математика, БЕЛ ../ Всяка идея може да бъде взаимствана, доразвита, както и да "роди" нова такава.  Точно затова мисля, че chatpatka отвори темата.

chatpatka  Peace

# 177
До сега от прочетеното не разбрах защо не отговорите в прав текст на въпросите, които задават RadostinaHZ и ani69 и да оборите техните твърдения. Пишете нещо, което е общо за другите държави, но нищо конкретно за условията и бъдещето тук. Това, че децата са на училище не означава, чe ангажимента към тях ни е приключил, почивните дни са за това да се отделя време за семейството, но да изолирате децата си по този начин начин ми звучи жестоко.
п.п. темата не я отвори chatpatka, а гостенка, която така и не се появи повече

# 178
Chatpatka отвори друга тема.  Wink

# 179
Радостина, браво, че си намерила сили да изчетеш всичко по сайтовете. Аз не успях, прехвърлих част от нещата на мъжа ми, обаче той като стигна до някаква статия, в която пишеше, че университетие са гнезда на разврат(или нещо подобно пишеше, но в този смисъл) и прекрати четенето. Взе го лично, понеже е бил преподавател в университет и все още понякога му липсва преподаването. Сега даже го карах да намери къде точно го е чел, та да извадя цитата тук.
А по отношение на хоумскулването след 7 клас си права. Много е трудно и отговорно, което е по-важното всъщност. Аз също познавам семейство (смесен брак - американка и българин), които са горещи привърженици на този вид обучение, НО до една определена възраст. Те така обучаваха трите си деца, като една от причините беше и да могат по-свободно да пътуват между САЩ и България. Като дойде време най-голямото дете да започне гимназия (а може би и малко по-рано, не съм сигурна), се установиха в САЩ и сега вече май и трите деца си ходят на училище. Ще ги питам лятото като си дойдат в БГ. И въобще съм решила да ги питам всичко подробно, че ми стана много интересно, а пък те все пак ще ми дадат информация от първа ръка и ще бъде съвсем точно, защото е и личен опит на хора, които познавам.

Общи условия

Активация на акаунт