Защо режат пъпната връв веднага след раждането?

• 19 035
  • 95
  •   1
Отговори
# 60
Хм, и от къде го измисли това? Виждала съм как раждат котки и кучета. Позна какво правят първи? Прегризват пъпната връв, облизват животинчето и изяждат плацентата.

Прегризват пъпната връв още преди да се е родила плацентата ли?  Shocked
moresmile JoyАми аз щях да кажа същото:що не раждаме като животните да си прегризваме сами или да  късат пъпната връв,защо да я клампират?!!!Да при котките,след  всяко бебе се ражда  и плацентат му,но тяхната анатомия и физиология доста се различава от нашата Naughty,най-малкото матката им е двурога и в едно котило,може да има поколение от различни бащи hahaha
Аз смятам,че практиката да се клампира пъп.връв,непосредствено след като ПЪПНИТЕ СЪДОВЕ СПРАТ ДА ПУЛСИРАТ,се прави,за да се избегнат замъсявания(опасност от инфекция-влагалището не е стерилно,нито въздуха),да се избегне евентуален риск за детето,затова се аспирира и т.н. първи грижи за новороденото,освен това се взема кръв от пъп.връв след като е прерязана и плацентата все още  не е отделена,за изследвания

# 61
Гледах в един от епизодите на "Такъв е живота-Шейново" и там лекарката (не помня името и), при едно от ражданията, нареди на колегите си да отрежат пъпната връв след като спре да пулсира  Peace . Значи там има такава практика. Друг е въпроса при всяко раждане ли е така или беше само за филма  Thinking
Такава е по-принцип практиката в БГ-АГ,пъпната връв се клампира и прерязва, след като спрат да пулсират съдовете й!!!Това не се спазва,ако има някакъв проблем с плода или майката,т.е. прерязва се без да се изчака Peace

# 62
  • София
Сори, kklara, но точно това не е така - рутинно не се изчаква. Ако се изчакваше, нямаше да я има темата. А това дето един пост по -горе си го написала е тъй да се каже "наизуст" Laughing.

Аризона, няколко са нещата и по-точно рефлексите, които предизвикват вдишването.  Главно са 2 рефлекса:
1. The cold crying reflex – усещането за мокро и студено
2.  The cold pressor reflex -студената кожа повишава кръвното налагане и това води до обръщане на кръвообращението.

Но и това, което казваш също действа - асфиксия от прерязването, от там повишаване нивото на въглероден двуокис и опит да си поеме въздух.
И дори само преминаването на кръвта от плацентата към бебето може да изпълни дробовете с въздух на някакъв ерекционен принцип.
Изобщо целият този процес на обръщането на кръвообращението и дишането е много интересен.

тети, наистина едва ли някой лекар в бг го прилага за най-нуждаещите се бебенца, за съжаление Sad. Но пък да се надяваме, че и на нашата улица ще изгрее слънце някой ден...

# 63
  • Brokenpromiseland
dik,мнението ми е насочено към фанатизираните в собствената си гледна точка майки тук във форума, които със зъби и нокти се нахвърлят срещу инакомислещите (тези които не приемат от раз новите тенденции). Не казвам, че ти си такава.
Трябва всяка нова информация да се приема разумно...да се обмисля.
Вярвам, че има някаква полза и истина в тези думи, но процеса на раждане трябва винаги да се съгласува с водещият лекар.
Има ситуации при които едно забавяне може да е фатално....лично мое мнение е, че ако някоя жена има претенции по отношение начина на израждане просто трябва да си наеме екип на който има доверие...с който предварително да има уговорка...и в това няма нищо лошо.Аз съм за допълнителното заплащане...никой не работи извънредно за Бог да прости....та когато имаш доверие в екипа можеш да си сигурен, че той ще се съобрази с изискванията на родилката, но ще действа както определи ситуацията.
Както вече казах,категорично против съм домашното раждане....за 6 дена престой в болницата се нагледах на достатъчно драми, за съм убедена, че всяка родилка трябва да е под наблюдение няколко дни.
Друго за което се сещам е, че масова практика от векове насам е след раждането бебето да се поставя на гърдите на майката...по логиката на природните закони, с прерязана връв или не ,кръв към бебето не само, че няма да отиде, ами точно обратното....И никъде не съм виждала бебето след израждане да се слага на по ниско място и в страни от майката.
Искам да отхвърля и твърдението за раждащите секцио....
Упойките които се поставят (спинални или общи) са опасни за новородените.Това  е една от причините бебето да се изкарва  по максимално бърз начин от тялото на майката.
При забавяне (точно ако не се одреже тази пъпна връв) упойващите вещества  чрез плацентата биха достигнали до бебето и биха нарушили някой адекватни родови поведения.
Говорим за униване, невъзможност да си поеме само въздух, промяна в реакциите при пътвичното диагностициране и т.н.
Смятам, че една упойка за малкото момъче може да е много по-опасна отколкото частичен и краткотраен недостиг на кръв.
Не мисля, че желанието за кафе и мързела за основна причина да има доста случай на ранна операция (тогава когато упойката не е хванала на 100%)
И последно за което се сещам е, че в крайна сметка, противно на някой очаквания, ние не сме по различни от животинският свят по отношение на раждането...нормално между живите видове да има конкретни различи, но такъ в смисъла на живота.....силните индивиди оцеляват...единствено те имат право да продължат поколенията...Звучи понякога страшно, но това е природата...Тя помага само на силните!

# 64
Забелязвам, че доста хора с крайно липсваща информация по въпроса се изказват крайно и категорично. Доста жалко за тях  Peace
Не разбирам подбраните сравнения с животните или Природата - когато ни изнася сме с Природата. Когато не - не я траем.  Laughing Хайде стига.   Wink Кучетата прегризвали веднага. Да, ама те раждат по 5-6, 10 или 12 кученца все пак. И плацентата илзиза веднага след всяко родено, а не 12 накуп накрая  Grinning И ако има слабички, недъгави и болни майката ги избутва и умъртвява нарочно. Вие правите ли го? Не, разбира се, защото в случая не ви изнася.  Stop

Факт е, че категорични неща за хранене, раждане, захранване и гледане на бебетата няма. Винаги нещата търпят промени и подлежат на нови и нови изследвания. Логично е да се съобразяваме с новите неща, а не с остарелите. Разбира се, въпрос на личен избор, но все пак трябва и да е разумен и да не се изказваме категорично и присмехулно за неща, които ни най-малко не са ни ясни  Wink

# 65
  • Brokenpromiseland
Блонди, не трябва обаче всичко прочетено от нета да се приема за чиста монета, само защото е новаторско.Аз затова апелирам именно да се мисли, преди да се изискват тези неща..имам една позната,която е бременна и след като прочете статията вече е категорична, че искала да ражда в къщи.
Първескините не винаги са наясно с  родовият процес и информация от този вид, може да се окаже подвеждаща и да крие рискове.
А против или не, ние сме част от природата, част от животинският вид......(т.е. живите същества, че да не ме разберат някой погрешно)...и нищо, освен групичка усъвършенствани мозъчни клетки, не ни различава от тях по базова характеристика.

# 66
  • Варна
..имам една позната,която е бременна и след като прочете статията вече е категорична, че искала да ражда в къщи.

Ако живее в чужбина - може да си роди вкъщи. В България - не. Къде медицината е по-развита?  newsm78

Аз пък не разбирам защо трябва да се отрича по-късното прерязване на пъпна връв. Доводът не е само "прочетох в Интернет". Ето, и Блонди казва, че това е обичайна практика при тях. Защо там да може, а в БГ - не? Само защото нашите доктори така са учили и практикували досега.

# 67
1. Блонди, не трябва обаче всичко прочетено от нета да се приема за чиста монета, само защото е новаторско.Аз затова апелирам именно да се мисли, преди да се изискват тези неща..

2. Първескините не винаги са наясно с  родовият процес и информация от този вид, може да се окаже подвеждаща и да крие рискове.

3. А против или не, ние сме част от природата, част от животинският вид......(т.е. живите същества, че да не ме разберат някой погрешно)...и нищо, освен групичка усъвършенствани мозъчни клетки, не ни различава от тях по базова характеристика.

1. Разбира се. Да се мисли, да, но все пак една жена, неука, необразована или учена и обучила се в съвсем друго поприще от неонатологията и педиатрията не е критерий за мислене и правилни решения. Било то като съвети или за нейното си бебе. Така е  Hug Затова трябва да се пита, да се чете, да се търсят колкото се може повече източници и да се взимат премерени и разумни, но не и крайни, решения.

2. За първескините за мен нещата започват и свършват с родовия процес, и да, ние рядко сме наясно, дори чели и пречели нещата. На теория и наяве няма нищо общо  Grinning

3. Да, част сме от природата, спор няма. Тези дебати доста (безрезултатно) сме ги бистрили тук. Няма как да оправдаем и да се върнем към пещерните епохи (и слава Богу). Именно мозъчните ни клетки ни различават от базовите характеристики и именно заради това оцеляваме и имаме ниска смъртност.  Simple Smile

Последна редакция: ср, 19 мар 2008, 01:02 от Блонди

# 68
Сори, kklara, но точно това не е така - рутинно не се изчаква. Ако се изчакваше, нямаше да я има темата. А това дето един пост по -горе си го написала е тъй да се каже "наизуст" Laughing.

Аризона, няколко са нещата и по-точно рефлексите, които предизвикват вдишването.  Главно са 2 рефлекса:
1. The cold crying reflex – усещането за мокро и студено
2.  The cold pressor reflex -студената кожа повишава кръвното налагане и това води до обръщане на кръвообращението.

Но и това, което казваш също действа - асфиксия от прерязването, от там повишаване нивото на въглероден двуокис и опит да си поеме въздух.
И дори само преминаването на кръвта от плацентата към бебето може да изпълни дробовете с въздух на някакъв ерекционен принцип.
Изобщо целият този процес на обръщането на кръвообращението и дишането е много интересен.

тети, наистина едва ли някой лекар в бг го прилага за най-нуждаещите се бебенца, за съжаление Sad. Но пък да се надяваме, че и на нашата улица ще изгрее слънце някой ден...
Наизуст???може!А ако съм го видяла с очите си,в родно АГ,пак ли е наизуст??!?!?Първото вдишване родения плод-човешки или животински се дължи на комплекс от причини-смяната на температурата(термо рецептори),натрупания СО2 в кръвта,дразни центъра на дишането намиращ се в продълговатия мозък(натрупва се независимо клампирана ли е или  не пъп.връв-родилния процес е много травматичен не само за майката....) и така детето изплаква-налягането в гръдната и  коремната кухина се повишава,от това и в големия кръг,  и от там се "обръща" кръвообращенито(затвря се ductus Arancii,ductus Botali )кръвта си поема по нармалния път-малък и голям кръг на кръвообращение,налягането и дясно  предсърдие се увеличава затваря се форамен овале(белия дроб е вече разгънат и може да си поема функцията)
А ако мислиш ,че е наизуст за котките-отвори анатомия на животните,както и АГ-животни,там всичко е написано,не от мен,но ако смяташ,че и професорите или учените говорят наизуст-това е друго...  Laughing
Ако ти  си видяла друго,ако си го докоснала,направила и т.н.,а не прочела в нета-да приемам забележката,ако не ....сори казва аз...  Wink

Последна редакция: ср, 19 мар 2008, 19:17 от kklara

# 69
  • София
Когато родих Джули и тя получи хеморагична болест ( повърна кръв 30часа след раждането), една акушерка ми обясни, че ако не са прерязали пъпната връв веднага, това е могло да бъде предотвратено.
Не е достигнал вит. К до бебето и се е получила хеморагия.

# 70
това,което прочетох ми хареса.Благодаря ви за информацията.Дано да успея да го приложа следващият път.

# 71
  • София
kklara, не знам защо си написала това в отговор на моя постинг. Имах предвид това ти писание:
Цитат
Аз смятам,че практиката да се клампира пъп.връв,непосредствено след като ПЪПНИТЕ СЪДОВЕ СПРАТ ДА ПУЛСИРАТ,се прави,за да се избегнат замъсявания(опасност от инфекция-влагалището не е стерилно,нито въздуха),да се избегне евентуален риск за детето...
Е, това просто не е така. Колкото до влагалището, би трябвало да знаеш, че при нормална чистота, именно минаването на бебето през това нестерилно влагалище е вид "услуга" и предимство за нормално роденото бебе пред, да речем, роденото чрез секцио.
Нищо лично Peace.

# 72
Не прочетох цялата тема, но ме интересува дали това може да стане при раждане секцио.

# 73
  • София
Може, Грейс, но бебето трябва да се свали на нивото на корема.

# 74
много новини има в тази тема за мен  Grinning а още не съм я прочела цялата
това за пъпната връв не го знаех, както и това за котенцата от едно котило с различни бащи  Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт