Примерна схема за захранване 6

• 49 496
  • 586
  •   1
Отговори
# 285
  • под дъгата
Не знам как е по другите места, но в София ДК можеш да ползваш не по-рано от 10 навършени месеца на детето. И няма групи.

# 286
В кухнята не са ли разделени на І-ва група и ІІгрупа.  newsm78 Мисля, че не може на едно 6 месечно дете да дават това, което дават на дете на 1г и 6 ?
Разделени са,но поне при нас,дори и на 6 месечните правят кремчетата с прясно мляко. Peace

# 287
  • Бургас
Никки, ние вървим по вашите стъпки. Сама започна да се отбива, суче преди заспиване вечер и рано сутрин /на 1г. и 2м. е./ Би ли описала едно ваше меню - горе долу в колко часа какво яде твоето момченце, и най-вече сутрин рано и вечер какво му даваш преди заспиване. Това много ме вълнува, защото се чудя, ако започне да ми отказва и тия две кърмения, какво да й давам.  Thinking

При нас дневното меню е долу горе следното:
закуска - зависи кога е станал. Петър по принцип става по-късничко и за това закуската му е по-лека. Обикновенно давам: чисто плодово пюре, плодово пюре със сметана или кисело мляко, плодово кисело мляко. Ако е станал по раничко, тогава закусва малко по стабилно, примерно нещо от горните, но с добавка бисквити. Ето примерно какво е ял напоследък за закуска:
ябълки и кайсии с овесени ядки на Ганчев
Фризо 3 + бисквити Закуска и пюре от плодове с портокали на Ганчев /или пресен плод/
Детско кисело мляко Кайсия на Герма
MEGGLE fruity горски плодове
кисело мляко Елена с бисквита Закуска и банан
детска храна праскови със сметана на Hame
асроти с круши на Ганчев
кисело мляко Елена 2% с бисквити Закуска и настъргана ябълка
пюре от праскови с грис на Ганчев
ябълки и банани с извара на OVKO
ябълки и ягоди със сметана на OVKO
плодове със сметана на Ганчев

По принцип аз не закусвам със попари, кус-кус и т.н. и за това и на него не давам, той ги яде тези неща или за обяд или за следобедна закуска, но аз не виждам проблем да се дават и сутрин, макар, че в случай като вашия е по-добре първоначално да закусва с нещо млечно, все пак до сега сте се кърмили. Рано сутрин /ако ставате към 6-7/ може да се пие АМ, а после към 9-10 нещо плодово.
обяд - яде супичката и малко манджичка от кухнята.
следобяд - малко манджичка и кремчето от кухнята.
вечеря - за вечеря почти винаги давам АМ. Ако има сготвено нещо за него /манджа, супа/го яде и после пие АМ /но това е обикновенно събота или неделя/ или пък му приготвям нещо с АМ + бисквити + плод, а така също вечеря каша или от готовите в бурканчета или аз му приготвям.
Най общо казано гледам закуската и вечеря да са различни...., а така също и да има достатъчен прием на мляко и млечни продукти.
Ето някои негови менюта от последните дни за вечеря:

картофи яхния - домашна + 100 мл АМ
Плодова каша с грис "Лека нощ" на Hame
млечна каша с нишесте и ванилия "Лека нощ" на Ганчев
млечна каша с нишесте и какао "Лека нощ"  на Ганчев
супа пиле с фиде и сухар - домашна + 100 мл АМ
АМ + 1 бисквита Закуска и пюре круши и банани на Ам-ам
кисело мляко Елена с бисквити Закуска, намачкан банан и настъргана ябълка
пиле каша със сухар - домашна + детско кисело мляко с кайсия на Герма

пиле с лапад, сухар и кисело мляко - домашно

А що се отнася до детската кухня, във всеки град е различно. Във София например има и безмлечна детска кухня - там се готви без млечни продукти и по принцип е предназначена за деца с АБКМ, но може да се ползва и от други. Тук в Бургас кухнята е от девет навършени месеца и има три групи :
I - от 9 до 12 месеца
II - от 1 г до годинка и половина
III - от годинка и половина до 3 години.

Във всичките готвят с прясно мляко и жълтък.

Последна редакция: пн, 07 апр 2008, 15:51 от Никки

# 288
момичета,искам да ви питам за кашите за лека нощ на различните марки- те наистина ли се дават вечер преди лягане - не са ли много тежка храна за нощ?

# 289
  • под дъгата
Никки, благодаря за подробното описание   bouquet

Рано сутрин /ако ставате към 6-7/ може да се пие АМ, а после към 9-10 нещо плодово...
За съжаление АМ не иска и да близне, яла го е само в домашно пюре или грис. Та не знам как ще я караме по нататък  Rolling Eyes

Последна редакция: вт, 08 апр 2008, 00:19 от Buba Mara

# 290
  • Бургас
момичета,искам да ви питам за кашите за лека нощ на различните марки- те наистина ли се дават вечер преди лягане - не са ли много тежка храна за нощ?
pollinna аз мисля, че са изключително леки, незнам с моят син не съм имала проблеми, а и той много ги харесва.

Рано сутрин /ако ставате към 6-7/ може да се пие АМ, а после към 9-10 нещо плодово...
За съжаление АМ не иска и да близне, яла го е само в домашно пюре или грис. Та не знам как ще я караме по нататък  Rolling Eyes

Ми нека дойде този период, децата се променят не се знае какъв интерес ще прояви, може пък да хареса киселото мляко

# 291
pollinna аз мисля, че са изключително леки, незнам с моят син не съм имала проблеми, а и той много ги харесва.

Никки, даваш му ги вместо АМ/кърма преди лягане ли? Можеш ли да ми препоръчаш определена такава? Praynig и откога започна да му ги даваш, на каква възраст?

# 292
  • София
В нашата държавна кухня не винаги има яйца а млякото е сухо! Peace

# 293
В нашата държавна кухня не винаги има яйца а млякото е сухо! Peace
а ако е прясно, то то е разредено с вода Peace
но все пак е добре поне веднъж да е пробвало прясно мляко.
pollinna аз кашите лека нощ ги давам за след обедна закуска за вечер ядем АМ, но смятам че са и тежки.

# 294
аз защо си мисля, че и в пюрето слагат прясно мляко  newsm78  смятам от следващия месец да го запиша на ДК, пък ще видим дали ще му хареса.

кога остават млечни само първото и последното хранене - след годинката ли?

# 295
  • София
Тонка,различно е!
Някои майки поне около мен към 10 месец вече само вечер дават АМ!
Зависи от детенце Peace

# 296
здравейте,мами
имам едно питане - в много от пюретата на хип има пълномаслено прясно мляко,сметана,извара,а ги дават от 4-тия месец  newsm78  това мен ме смущава,вярно,че са в минимален процент(2-3%),но досега не съм посмяла да дам такова пюре,а това ограничава разнообразието за бебо.Вие давали ли сте такива?
Никки ,в твоята схема видях например,че въвеждаш спанака с крем-спанак с картоф на хип,където има такова нещо.
Може би съм прекалено предпазлива  Rolling Eyes
А при Ганчев почти навсякъде има сухо мляко  Shocked  Давате ли ги?

# 297
  • под дъгата
имам едно питане - в много от пюретата на хип има пълномаслено прясно мляко,сметана,извара,а ги дават от 4-тия месец  newsm78  това мен ме смущава,вярно,че са в минимален процент(2-3%),но досега не съм посмяла да дам такова пюре,а това ограничава разнообразието за бебо.Вие давали ли сте такива?
Аз лично ги избягвах до към 10м. По това време някъде започнах да давам и пюрета на Ганчев.

# 298
  • София
Имам въпрос - като съм въвела 2 зеленчука( тиква и картоф) и съм стигнала до 6 лъжички, от следващия зеленчук, който ще дам мога ли да дам направо 6 лъжички или трябва да го смеся с вече въведен и да дам само една лъжичка.

# 299
  • Бургас
Никки, даваш му ги вместо АМ/кърма преди лягане ли? Можеш ли да ми препоръчаш определена такава? Praynig и откога започна да му ги даваш, на каква възраст?

Да, накратко давам му ги за вечеря. Понякога ги давам и за следобедна закуска. Аз купувам три марки Ганчев, Hame и HiPP и от трите съм доволна....най-вече, защото Петър ги харесва, а и го засищат явно. Да ти препоръчам марка не мога, защото всяка майка решава за детето си кое е най-добро. HiPP от тези трите като, че ли водят класацията, но пък са и скъпи, поне на мен ми идват твърде вътрешно вече  Embarassed
Първите такива каши започнах да давам, когато Петър беше на година и един месец. Всъщност това се случи, когато вече вечерното кърмене не беше хранене, а просто за приспиване ...., та трябваше да вечеря нещо детето.... По-горе съм изброявала какво съм давала за вечеря.....можеш да погледнеш. Гледала съм да осигурявам разнообразие....

Никки ,в твоята схема видях например,че въвеждаш спанака с крем-спанак с картоф на хип,където има такова нещо.
Може би съм прекалено предпазлива  Rolling Eyes
А при Ганчев почти навсякъде има сухо мляко  Shocked  Давате ли ги?
Признавам, че не винаги съм била много предпазлива  Embarassed, но Пеш беше всеяден.....и съм му давала и да опитва от "забранените" неща. Рядко, но съм го правила. Аз мисля, че голямата предпазливост не е излишна. Постъпи така, както ти подсказва сърцето.
Ганчев не съм давала заради сухото мляко......

Общи условия

Активация на акаунт