Примерна схема за захранване 6

• 49 539
  • 586
  •   1
Отговори
# 480
Мами, искам да питам как приготвяте попара или кус-кус ... какво е количеството на сиренето, маслото (зехтин?) и сухар - съответно кус-кус ?

Предварително благодаря за мненията.

# 481
  • София
Jancho    bouquet Hug

# 482
  • София
натали ти ли пита за сиренето? аз да си дам мнението, при все че правя изрична бележка че не съм го дала. след сагата с глутена, със сиренето не мисля да процедирам по този безумен начин (то и аз сама малко си го докарах, но на носа ми излезна), та си мислче че след като си дала сирене веднъж, не виждам смисъл да захранваш отново. вярно от различни животни са, но продукта реално е един и същ. пак да кажа лично мнение. Peace
моя близка първо даде козе и после краве по принцип. не помня съображнията, но детето е ок, а е и доста късно захранено, май даже на 7 месеца, да не те излъжа, а и още се кърмят (то е на 2 г. и нещо). и все пак си е индивидуално разбира се, давам го само като пример Peace

# 483
Косе Босе благодаря ти. Най-отгоре на тази страница съм описала в общи линий режима ни - каво ще кажеш за него. Само, че вместо каша към 6-7 ще започна да давам супичка. По два дни давам месо, в такъв случай как да давам сиренето - нужно ли е всеки ден. Даже сега мисля да минем на три дни месо и един постно понеже е с хемохлобин 99. Притеснява ме и това, че нямаме силна закуска сутрин, но тя от 5-6 до 8 часа 80% от времето ми е на гърдите и  когато трябва да закусва въобще не е гладна. Към 10 хапва или плод или и правя фини овесени ядки с плод или мляко с бисквитки, но това е чак към 10. Кажи какво мислиш?

Сирене или подобен млечен продукт – всеки ден. Със сиренето се балансира лесно млечният режим, 30 г са еквивалент на около 150 мл мляко.
След 1 год. и преди 3 год. млечните продукти са пълномаслени.

Месото
Според различните схеми на хранене за възрастта 1-3 год. се препоръчва месо поне 5-6 пъти седмично, 1 път риба, евентуално 1 път постно. Според българските схеми този режим може да се въведе и след 10 м. Препоръката на СЗО и всички схеми е да се предлага всеки ден някаква протеинова храна: месо, риба или жълтък.
За хемоглобина може да се наблегне повече на телешко или тъмно птиче месо, те са по-ценен източник на желязо и са подходящи след 1 год. Жълтък е достатъчно 2 пъти седмично, всички схеми на захранване са единодушни.

Режим
Режимът е добър, щом детенцето се чувства добре. Никки беше споделила няколко страници назад режима на сина си (като вашия) и какво кога предлага.
Ако се въведе супа с хляб за последно твърдо хранене или друга обща храна, добре е в този случай да се предлага нещо зърнено за закуска (ядки, бисквити, каша и т.н.). Детенцето на възраст 1-3 год. има нужда от поне 120-150 г зърнени храни дневно. Хлябът е отделно, около 30-50 г дневно са достатъчни, може и по-малко. Освен това пълнозърнестите храни също могат да бъдат източник на желязо, освен че осигуряват витамини от В-групата и калории.

Може постепенно да се вмести една пълноценна закуска около 10 ч. докъм 1 год. 3-4 м. Обедът може да бъде в 13:30 например, така че детенцето да има поне 3.5 часа между обеда и закуската. Последната твърда храна може около 18-19 часа или поне 2 часа преди последното кърмене, няма значение вида (каша, супа, обща храна).

==> Добре е да има поне 3 пълноценни хранения (сутрин, обед, следобед/привечер), кърменето и плодовете са отделно.

# 484
Косе Босе, както винаги си дала  много полезна информация. Можеш ли да споделиш как долу-горе се храни твоята дъщеря и какви коли4ества храна поема? Само ако не те затруднява разбира се.

Моята щерка със сигурност яде доста по-малко от препоръ4ителните коли4ества. Успявам да й дам само една порция зелен4уци на ден (по-малко от 1 буркан4е) и то само ако са смесени със сирене или месо  ooooh!

# 485
Косе Босе  Hug

Jancho,тиквата става много добре с картоф,но Алекс и чиста си я яде  Peace

# 486
  • всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин
Мами, искам да питам как приготвяте попара или кус-кус ... какво е количеството на сиренето, маслото (зехтин?) и сухар - съответно кус-кус ?

Предварително благодаря за мненията.
Купила съм кус-кус на Плазмон, т.е. пастина, има различни формички. Става за 3-4 минути. Прецеждам, слагам масло и сирене. Аз лично го ям и със захар, но на Гого не слагам в нищо захар.

# 487
  • София
Изчетох и шестте теми!!
Мисля, че даже мога и съвети вече да давам Laughing
Благодаря на Косе Босе и Никки за съветите и отговорите, публикувани  в темите. Изясниха ми се доста неща в иначе, така "страшната" тема за захранването.
  bouquet

# 488
  • София
Привет,мацки! Grinning
Искам да попитам,от кога може да се дава диня?Любопитна съм,дали ще може лятото да хапва,или ще трябва да навърши годинка Rolling EyesБебка сега е на 7м.
А,пъпеш? newsm78
Благодаря, предварително!

# 489
А аз да питам черешки от кога може,че скоро вече ще ги има Simple Smile
Ние сме почти на 9м.   bouquet

# 490
Преди няколко страници пишеше за 4ерешите.

# 491
  • София
Диня и пъпеш - могат да се въведат след 8 -ми месец

Динята съдържа 5-10% захари, състоящи се от захароза, гликоза и фруктоза. В плода има още пектинови вещества, целулоза, витамините В1, В2, В6, С, РР, Н, фолиева киселина и каротин.С ниско съдържание на натрий. Добър източник на витамин А. С високо съдържание на витамин С. Утолява жаждата и действа диуретично.
Може да се приготви сок от диня, който да се предложи още след 6-тия месец. Добро средство против запек. Най-добре е да се предлага на парченца и/или намачкан между пръстите.

Пъпеша е отличен източник на витамин С. Съдържа голямо количество вода. Оранжевите сортове са добър източник на витамин А. Зелените или бели сортове са с високо съдържание на калий. Пъпешът съдържа средно от 4,6 до 15% захари, до 4,5 % пектинови вещества, витамини от групите В и Е и др.
Може да се даде под формата на парченца, а също и пасиран като добавка към каша и кисели.

Когато предлагате диня или пъпеш, внимателно трябва да се отстранят семките.

# 492
Преди няколко страници пишеше за 4ерешите.
Ох,съжалявам,че се повтарям!Аз го бях прочела,но съм толкова разсеяна,че  ... ooooh!

bouquet

# 493
  • София
Home raider,Mного благодаря!!!   bouquet

# 494
Ние сме на 8,5 месеца. Мога ли да му давам хляб и какъв хляб- бял, ръжен?
Питам защото макар и само с 2 зъба синът ми предпочита да дъвче и си мислех, че може да му давам тънка филийка с обезсолено сиренце и масълце. Рано ли му е за такова нещо?

Общи условия

Активация на акаунт