Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Събуждане на сънливо бебе

 • 41 387
 • 13
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 313
Събуждане на сънливо бебе

За да стимулират адекватно производство на мляко, новородените имат нужда да сучат минимум осем пъти и оптимално десет до дванадесет пъти и повече за период от двадесет и четири часа. Това обикновено означава, че бебето ви ще суче на всеки два до три часа през деня, евентуално с една четиричасова пауза през нощта. Новородените често сучат постоянно с часове всеки ден (свързани хранения) и след това може да спят дълбоко по няколко часа. Тези дълги паузи за сън са хубави, стига бебето да получава минималния брой хранения за период от двадесет и четири часа, и отделянето на урина и изпражнения и наддаването на тегло да са съответстващи (вж. “Как да разбера дали новороденото ми бебе изсуква достатъчно мляко”). Често казват на майките да будят бебетата си за хранене на всеки два часа и за това има много добра причина. Новородените са прочути с това, че проспиват храненията, и е лесно да се предположи, че сънливото бебе е нахранено, задоволено бебе. С новородените не винаги случаят е такъв (дефинирам като новородени бебета на възраст две седмици или по-малки). Кърменето на поискване започва след като бебето навърши две седмици, възстановило е теглото си при раждане и производството на млякото ви се е установило добре. Здраво бебе, което е на повече от две седмици, няма да проспива храненето – то със сигурност ще ви уведоми, когато е гладно! Въпреки това, не можете да приемете, че новороденото ще ви съобщи кога има нужда да яде, и за това е важно да го будите за хранене. Много от така наречените “добри бебета”, които спят дълги периоди от време се дехидратират. Все пак правилото за хранене на два часа важи само за първите седмици. Веднъж, щом започне да наддава на тегло стабилно и производството ви на мляко се е установило добре, можете да го оставите да настрои ритъма за хранене. Наистина няма значение дали суче на всеки два часа или на всеки четири, дали суче от едната или от двете гърди, или дали суче тридесет или пет минути, стига да отделя достатъчно урина и изпражнения и да наддава. Виждала съм много майки с пълнички, добре развиващи се бебета на месец или два, които все още навиват алармите си и се опитват да накарат бебетата си да сучат и да ядат от двете гърди на всяко ядене, когато всичко, от което се нуждаят, е да се отпуснат и да следват схема на хранене на поискване.

И така, имате новородено бебе и искате да сте сигурни, че то суче достатъчно, за да си осигури нужното количество мляко. Първо, предлагайте му гърдата поне на всеки два часа през деня, с една евентуална пауза от три до четири часова пауза през нощта. Засичайте храненията от началото на яденето, а не от края. Например, ако започнете да го кърмите в 2:00 и свършите в 2:45, пак трябва да се опитате да го нахраните в 4:00. Да, ще се чувствате като че ли всичко, което правите, е да кърмите, оригвате, да сменяте пелените и т.н., но това ще е само за първата седмица или две. Не планирайте да свършите много работа през това време. Щастливка сте, ако намерите време да отидете до тоалетната или да вземете душ. Затова имате нужда от възможно най-много помощ с готвенето, прането, пазаруването през това време. Вашата работа е да установите производството си на мляко, да бъдете сигурна, че бебето ви получава достатъчно за ядене, и да си почивате колкото е възможно повече през този следродилен период. Спомнете си, че жените са лежали в леглото със седмици, след като са родили бебе. Ах, добрите стари дни!

Важно е да се отбележи, че времето, прекарано на гърдата не е обезателно признак за добро хранене. Ако бебето лапне гърдата и суче силно минута или две, а после ‘ се изключи’ и суче насън още тридесет минути, може да не е получило достатъчно от богатото на мазнини задно мляко, за да си осигури задоволителен прием на мляко, дори храненето да е отнело четирдесет и пет минути. Количеството и качеството на силното, хранително сучене е също толкова важно, колкото количеството време, прекарано на гърдата. Бебетата имат нужда да сучат активно 10-15 минути от гърдата, и след това трябва да им се предложи втората, макар че може да я иска, или пък да не я иска.

Кърменето има упойващ ефект за бебетата, което е едно от най-чудесните неща що се отнася до него при по-големите бебета (няма по-добър начин да сложите бебето да спи), но може да е недостатък при новородените, които обичат да ползват гърдата като залъгалка, и може да не поддържат силно хранително сучене толкова дълго, колкото имат нужда. Новородените, които са във фаза на дълбок сън, често изглеждат почти коматозни, и това може да е едно от най-обезсърчаващите неща, с които новите родители трябва да се справят.

Някои от причините за сънливостта на новородените включват:

- Лекарства, приемани по време на раждането, включително епидурална упойка (особено, ако е повече от една) и болкоуспокояващи, давани по време на цезарово сечение

- Медицински причини – жълтеница, инфекция или обрязване. Жълтеницата е обичайна за новородените (вж. статията за жълтеницата) и кара бебетата да са много сънливи. Това е като параграф 22 – тъй като е сънливо, то не суче добре, а тъй като не суче добре, не ака и нивата на билирубина се покачват. Обрязването е медицинска процедура, която много изтощава бебетата – очаквайте малкото ви момченце да е уморено, сънливо и не твърде заинтересовано от сученето в деня, в който сте избрали да се извърши процедурата.

- Твърде много стимулация – някои бебета се ‘изключват’ чрез сън, когато обкръжаващата ги среда е твърде шумна или светлините твърде ярки.

- Твърде много мляко – някои бебета реагират на увеличения поток от мляко на третия или четвъртия ден, като заспиват минута или две след началото на сученето.

- Недостатъчен прием на мляко – още един параграф 22 – новороденото бебе, което не получава достатъчно мляко, може в отговор да стане по-слабо и сънливо, а не да пищи до припадък и да иска да бъде нахранено.


Ето някои съвети как да окуражите сънливото бебе да суче:
- Търсете знаци, че навлиза в ‘лек цикъл на сън’. Бебетата влизат и излизат от лек и дълбок цикъл на сън по-често от възрастните, и усилията ви да го събудите ще бъдат по-успешни, ако го хванете по време на лек цикъл на сън. Признаците за лек сън включват: Бързо движение на очите (РЕМ), макар че очите му са затворени; промени в изражението на лицето; неволни движения на ръцете, краката или устата (сукателни движения). Може неуспешно да го будите през цикъла на дълбок сън, но да имате добър резултат само няколко минути по-късно, ако го хванете по време на цикъл на лек сън.

- Намалете или махнете завивките му. Съблечете го по памперс и го гушкайте кожа до кожа. Може да се опитате да вземете топъл душ заедно.

- Приглушете светлината в стаята. Очите на новородените са чувствителни към светлината и ярките светлини могат да го накарат да иска да държи очите си затворени.

- Говорете му и се опитвайте да правите визуален контакт.

- Дръжте го изправено. Опитайте техниката на ‘очите на куклата’. Помните ли куклите, които имахме като малки момичета, които затваряха очите си, когато ги сложиш да лежат, и ги отваряха, когато ги изправиш? Нежно го свийте до седнало положение в скута си, като повдигнете раменете му, краката му и торсът му, след това отново го сложете легнало. Не вдигайте краката му нагоре, когато седи - това може да причини вътрешни наранявания. Бъдете нежни...

- Увеличете стумилацията. Разтрийте гърбът му с кръгови движения от лопатките надолу и пак нагоре; галете скалпът му с нежни, но твърди кръгови движения, нежно стискайте падината между врата му и ключицата (помните ли как в училище, когато някой искаше да ви привлече вниманието, и се промъкваше изотзад и ви сграбчваше лопатката? Помните ли как изскачахте от стола си? Това е ефективно, но го правете нежно); разтрийте ръцете или краката му, като прилагате натиск с палеца си (партньорът ви може да прави това, докато кърмите, за да ви помогне да го стимулирате); разходете пръстите си нагоре по гръбнака му; движете ръцете и краката му с движения, все едно кара колело, потупвайте ги; или рисувайте кръгчета по устните му с пръст. Продължавайте да му говорите и да се опитвате да поддържате контакт с очи.

- Сменете му памперса и го оригнете, преди да му предложите втората гърда. Повечето новородени мразят това, и то може да го раздразни достатъчно, за да се събуди и да суче. Опитайте се да сменяте гърдите, щом сукането му се забави, дори да е станало само след няколко минути. След това пак дайте другата гърда и го оставете да заспи на тази страна, ако иска.

- Обтрийте лицето му с влажна мокра кърпа.

- Опитайте се да кърмите във позиция ‘футболна топка’, вместо традиционната поза, когато бебето лежи в скута ви. Бебетата, гушнати в скута, са по-склонни да заспиват.

- Придържайте гърдата си, докато кърмите, така че тежестта й да не пада на брадичката на бебето.

- Изстисквайте мляко на устните му или капете мляко в устата му с капкомер или спринцовка, за да го карате да гълта, докато суче.

Ако имате сънливо бебе, помнете, че най-важното нещо е да сте сигурни, че получава достатъчно за ядене. Следете количеството урина и изпражнения и качването на тегло отблизо, особено през първите две седмици. Ако не качва достатъчно на тегло, консултирайте се с консултант по лактация за съвет как да увеличите наддаването на тегло. (вж. статиите “Как да разбера дали новороденото ми бебе изсуква достатъчно мляко” и “Увеличаване на кърмата” за повече подробности).

Дохранвайте, ако е необходимо (за предпочитане със собственото ви изцедено мляко) – веднъж, щом започне да наддава стабилно, можете да се отпуснете и да започнете да храните на поискване. Скоро ще гледате на това, като на “добрите стари дни” – “Помниш ли как бебето спеше през цялото време и не можехме да го събудим?”

След като преминете през етапа на новородено (което изглежда вечно, но повярвайте ми, отминава) ще можете да се отпуснете и да спрете да гледате часовника, а бебето ви ще установи свой индивидуален модел на хранене.Преведе Бу от www.breastfeedingbasics.com

Последна редакция: вт, 07 фев 2006, 09:17 от Бу

# 1
 • Мнения: 5 539
Много полезна статия!!! Grinning
Може да помогне на някоя от "новоизлюпените" мами, затова я връщам на 1-ва страница.

# 2
 • Мнения: 1 194
ei, strahotna idea da dadesh statiata napred!
az imam dashteria na 10 dni i takmo se pitah kak da formuliram vaprosite si svarzani s karmeneto-tia uj iade na poiskvane, no vsashnost iade samo 5-6 pati na den i spi poniakoga po 6 chassa. Imam chuvstvoto che kogato suche se hrani dobre, no chestotata me pritesniavashe, ^puk i toia prodaljitelen san...
mnogo dobra statia

# 3
 • Мнения: 1 273
Темата силно ме вълнува, а и статията е полезна ,затова я премествам напред.

# 4
 • Мнения: 757
В момента и аз имам същият проблем!Когато Крисито заспи, спи по 6-7 часа даже!И много се притеснявам дали се храни достатъчно!

# 5
 • Мнения: 4 242
Juja малко ти е бебето за толкова големи паузи. Съветвам те да не оставяш по големи от 2 часа интервали между кърменията. В началото често бебетата са сънливи заради физиологичната жълтеница която преболедуват след раждането. Ако не се храни достатъчно често детето няма да наддава добре. Мит е че като огладнее ще се събуди и навакса, бебетата, особено новородените, колкото по малко ядат толкова по малко ядат.
Не е нужно да будиш детето, ако го слагаш да спи на спалнята може да полягваш до него, да потъркаш зърното на устенцата, изцеди капка мляко и то ще засуче, ще се нахрани и ще продължи да спи.

# 6
 • Мнения: 757
Мери много благодаря за отговора! Hug
И аз така си мислих, че е прекалено малка, за да ми спи толкова много!През деня ще я вдигам на 3 часа, а през ноща ще оставя една палза от 4-5 часа!Тя май ми е настинала нещо!Сега като и смених памперса съдържанието му беше по течно от преди и по зеленикаво!

# 7
 • Мнения: 552
Това чудо сънливо бебе ми е много/ама много познато/ Rolling Eyes...Синът ми се роди 1 месец по-рано и беше с много тежка жълтеница-съответно страшно сънлив/в началото дори изглеждаше все едно е дрогиран/.
Налагаше се да го будя,за да яде,защото иначе откарваше по дълго време без да папка ooooh!
Аз най-често успявах да го събудя достатъчно добре като му сменях памперса преди хранене и му капвах няколко капки спирт в пъпчето,което в началото си беше жива рана/звучи жестоко,но наистина помагаше,а и на пъпчето да заздравее също/. Peace
След като позаякна и започна да се събужда сам за хранене,го оставих да поема сам инициативата/това беше като стана на около 25-30 дена/.

# 8
 • Мнения: 14
При нас фазата сънливо бебе продължава вече над два месеца. Храненето е истински ад - само щипя, бутам, драскам, но тя все спи. Страх ме е, че ще почне да асоциира кърменето само с дискомфорт и моето непрестанно "айде, мамче". С мъжа ми се шегуваме, че имам цица хипнотика - веднъж дори заспа само като й я доближих до нослето. Не знам докога ще продължава това, надявам се в третия месец да се нормализират нещата. Praynig

# 9
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 313
barbaronka, ако наддава добре и пълни пелените редовно и обилно, може просто да е от по-спящите бебета Simple Smile
И обичайно склонността за дълъг сън наистина изчезва към третия месец, когато майките почват да се тюхкат, като децата се кокорят часове наред Laughing

# 10
 • Мнения: 14
Бу, благодаря ти за бързия отговор  Hug
И дано наистина третия месец вече да имаме прогрес, защото ни е много трудно наистина. С това заспиване на гърдата няма оправия. Статията е наистина чудесна, но от опит мога да кажа, че много малко от техниките работят, когато бебето е наистина сънливо. Може би единствено махането от гърдата и поставяне на твърда и равна повърхност може да го събуди, за малко. За позата футболна топка не зная, къде мога да я видя на картинка, за да пробваме? Със сигурност знам, че не мога да я кърмя легнала, защото тогава заспивам и аз и няма кой да я буди - в резултат се събуждам след няколко часа с пълни гърди и гладно бебе.
Иначе малката наддава перфектно - по килограм на месец, но не благодарение на собствените си усилия, а на упорито доливане-изцеждане от наша страна с баща й. Но този омъгьосан кръг с изваряване, дохранване, изцеждане вече тормози всички ни и се надяваме с времето да се оправи. Хедра ни посъветва постепенно да премахнем додаването и вече започнахме, поне през дневните хранения, когато е що-годе будна. Нощем просто сърце не ми дава да не й дам с биберон, защото не може детето да стои гладно, а ние да замразяваме кърма.
Какво да се прави - мързеливо бебе ни се е паднало - ще си го гледаме Simple Smile

# 11
 • Мнения: 757
Барбаронка радвай се сега на сънливостта, че после си наваксват пропуснатото.Криси си спинкаше все така докъм 5-6 месеца, когато ни почнаха зъбите, от тогава до сега нямам една цяла нощ сън.Не искам да си спомням за лятото, когато всяка нощ бях минимум 3 часа на ръце със посиняло от рев бебе....
Иначе по темата аз процедирах така, сменях памперса и тя горе-долу се разбуждаше да цокне няколко минути, след това щипене на бузки и т.н. още няколко минути и толкова...след 2-3 часа пак същото.Понякога обаче наистина беше невъзможно да се нахрани, спеше си по 7-8 часа без да се събуди и без да успея по-никакъв начин да я накърмя.След 3ти месец махнах нощното хранене, от което тя изобщо не се впечатли.От много притеснения ми намаля кърмата, почнах добавка и така минахме на АМ.Никога не ми е наддавала хубаво, нито на кърма, нито на АМ, нито на храна сега.Чак сега на 1,6 ми утрои теглото си.Но пък винаги е била изключително жива и подвижна и все е усмихната, не е боледувала (пу пу).

# 12
 • Мнения: 14
Да, предполагам, че трябва да съм доволна, че е толкова сънлива (онзи ден дори заспа във ваната докато я къпехме!). Но относно храненето това заспиване ме притеснява, тъй като от няколко дни се мъча да махна дохранването с изцедена кърма и я оставям само на това, което си е изсукала сама. Не мога обаче да престана да я меря, защото много се тревожа дали хапва достатъчно. Искам да попитам, ако може някой да ми отговори дали между 530 и 640-650мл на денонощие е достатъчно количество за бебе на два месеца и половина. Проблемът е, че тя исзуква по не повече от 100мл (варира между 70 и 100). А преди, като я дохранвахме си изяждаше по над 700. Има си достатъчно напишкани памперси на денонощие - при всяко сменяне са мокри - 7-8 пъти на ден. Проблемът е, че от една седмица започна да ака на 2-3 дни. Днес е вторник, а не е акала от събота. Не изглежда недохранена, вечер само плаче по час-два между 5 и 7, но не ми изглежда да е от глад, защото е всеки ден по едно и също време и ми изглежда като вечерна нервност. Е, ако й дам гърда няма да откаже, но пък ме притеснява и това, че доста повръща и вече не искам да я приспивам на гърда. Чудя се дали да върна дохранването, не ми се ще да стои гладна или да спре да наддава. В момента се храни 7 пъти в денонощие, като нощем е само веднъж, защото прави много голяма пауза между вечерното хранене и нощното - от 10 докъм 4-5 през нощта.

# 13
 • Мнения: 262
и ние сме в такъв период
побутвам темата, дано да попмогне и на други

Общи условия

Активация на акаунт