(източник: видях рецептата в блога на една испанка, Bocados dulces y salados, тя пък я видяла в блога на една французойка, Autres délices, и ... нататък не знам откъде идва, но стигна и до нашия форум)
150 гр. масло (размекнато, но не разтопено)
100 гр. кашкавал (в оригинала е с грюйер, пише, че може и пармезан да се сложи, аз пък реших, че и нашенски кашкавал ще свърши работа, защото такъв имах в момента, но все пак любителите на по-пикантни вкусове могат на воля да импровизират с по-вонливички сирена, поотделно или смесено в рамките на стоте грама)
150 гр. брашно
вода
Омесете добре маслото с настъргания кашкавал и брашното, трябва да се получат трохи. Започнете да добавяте вода лъжица по лъжица и продължавайте да месите междувременно, докато се получи средно меко и гладко тесто. Моето тесто се получи с добавяне на 4 с.л. вода, но все пак си зависи от размера на лъжиците, колко добре са спазени количествата на другите продукти и т.н. Важното е да се получи тесто, с което после да може да се работи.
Сложете го в хладилника да се стегне поне за час и половина. Извадете го, разточете го не много тънко върху набрашнена повърхност и изрежете крекери с помощта на формички, аз ползвах сърчица и цветенца. Елхичките реших, че не са много сезонни.
Наредете ги на разстояние от около 1 см. в тава върху хартия за печене, може и на по-голямо разстояние, но те не се надуват много на ширина, а повече на височина, ако ме разбирате. Печете ги в предварително загрята на 180º фурна около 10 – 15 минути, трябва леко да се зачервят по типичния за кашкавалените изделия начин.
Това е, малко мазнички се получават, то няма и как иначе, при толкова масло и кашкавал, но са много крехки и вкусни. А най-големият им недостатък всъщност е, че мнооого бира пият.