Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 25 авг. 2012, 18:19 ч.

Любими рецепти

  • 26 274
  • 18
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 1 951
Тарталети с боровинки и карамел

За тестото:
300 г брашно
100 г масло
1 с.л. сметана
1 яйце
щипка сол
1/2 ч.л. бакпулвер

За плънката:
300-400 г извара
2 яйца
3 с.л. сметана
100-150 г захар
1 с.л. нишесте
400-500 г боровинки
200 г захар
4 с.л. вода
1 с.л. лимонов сок

Приготвяне на тестото: Маслото се намачква с брашното, добавя се солта и бакпулверът, след това сметаната и яйцето. Замесва се меко тесто и се оставя за 20-30 минути в хладилника. След това се изважда, разточва се на тънък лист и с него се покриват намазнени форми за тарталети. Облепва се дъното и се повдига нагоре по стените.

Плънката се приготвя, като се отделят белтъците от жълтъците. Белтъците се разбиват с щипка сол на твърд сняг. Изварата, сметаната, яйцата, нишестето и захарта се разбиват добре и се обединяват с белтъците. Готовата плънка се изсипва върху тестото. Слага се във фурната на 180 градуса за 30-35 минути, докато се зачерви.

Прави се карамел по следния начин: Последните три продукта се разбъркват и се слагат на котлона. Оставят се да се сварят, без да се бъркат и се държат на котлона докато карамелът запчне да покафенява.

Боровинките се сипват върху тарталетите. Заливат се внимателно с карамела на тънка струйка, за да ги облее равномерно. Слагат се във фурната за още 3-4 минути на 200 градусa.

Източник

Последна редакция: сб, 21 фев 2015, 13:44 от Vanja77

# 1
  • София
  • Мнения: 1 951
Крем-супа от ябълки и моркови

2 с.л. олио
1 глава лук
3 ябълки
700 г моркови
1/2 л пилешки или зеленуков бульон
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. настърган джинджифил

В тенджера се запържва ситно нарязаният лук до златисто. Ябълките и морковите се обелват и почистват, нарязват се на кубчета и се прибавят към лука. Добавя се топлият бульон, захар, сол, джинджифилът, 2 ч.ч. вода и се оставя да заври. Огънят се намалява, похлупва се и се задушава, докато омекнат морковите и след това се пасира. Поднася се със сметана и нарязан магданоз.



Източник

Последна редакция: сб, 24 фев 2018, 20:23 от Vanja77

# 2
  • София
  • Мнения: 1 951
Смокини с мед

2 портокала
100 г мед
1 ч.л. ванилена захар
8 бр. смокини
заквасена сметана
За плънката:
30 г орехи
1 с.л. мед
1/2 ч.л. канела

От 1/2 портокал се обелва тънка кора и се нарязва на тесни лентички. Изцежда се сокът от 2 портокала. Сипва се в тиган и се добавят портокаловите корички, ванилената захар и медът. Слага се на тих огън, докато се разтвори медът. Добавят се смокините и се варят 5 мин. Свалят се от огъня и се оставят да изстинат.

Фурната се загрява на 160 градуса. Смесват се продуктите за плънката. Смокините се подреждат в тавичка, разрязват се на 4 части, колкото да могат леко да се разтворят. Вътре се слага плънката и се пъхат във фурната за 2-3 мин. Сиропът, който е останал от смокините се слага на котлона да ври, докато се сгъсти. Смокините се изваждат от фурната и се поднасят веднага със сиропа и сметаната.

Източник

Последна редакция: нд, 01 юни 2014, 11:19 от Vanja77

# 3
  • София
  • Мнения: 1 951
Торта с блатове от еклерово тесто

За тестото:
150 г брашно
4-5 яйца
150 мл вода
100 г масло
сол

За крема:
500 г извара
50 г мед
200 мл сладкарска сметана
50 мл портокалов ликьор
захаросани портокалови кори
филиран бадем

За карамела:
300 г захар
100 мл вода

Приготвя се парено тесто по следния начин: Водата се слага да заври на котлона заедно с маслото и солта. Добавя се брашното, котлонът се намалява и се бърка интензивно, докато тестото започне да се отделя от съда. Сваля се от огъня, оставя се малко да изстине и се добавят едно по едно яйцата. Тестото трябва да започне да се разтяга от лъжицата, с която се бърка.

Взима се лист хартия за печене и се очертава кръг с диаметър 23 см. Тестото се слага в сладкарски пош и с него се нанася тестото във вид на спирала, като се започне от външната страна, докато се стигне до центъра. Слага се във фурната на 180 градуса за около 40 мин. Тестото трябва да се надуе и да се получи златиста коричка. Оставя се да изстине първо на открехната фурна и след това се изважда.

Кремът се приготвя, като първо се разбива сметаната. Изварата се намачква, добавят се медът и ликьорът заедно с нарязаните портокалови кори. Всичко се разбърква добре и се смесва със сметаната. Блатът се разрязва на две части, които се запълват с крема и се слепват. Захарта се карамелизира заедно с водата, докато получи златист оттенък. Тортата се залива с горещия карамел и се поръсва с филирания бадем. Оставя се да изстине и се прибира в хладилника.

Източник

Последна редакция: нд, 01 юни 2014, 11:21 от Vanja77

# 4
  • София
  • Мнения: 1 951
Патладжани по корейски

2 кг патладжани
3 л вода
6 с.л. сол
За заливката:
3 големи глави лук (ситно нарязани)
1 връзка магданоз или целина
5 скилидки чесън (счукани)
150 мл олио
150 мл оцет (по възможност 9%)
2 с.л. захар
1 с.л. сол
3 с.л. гореща вода
3 червени чушки (нарязани на ленти)

На котлона се слага да заври водата със солта. Патладжаните се нарязват по дължина на 4 филии. Пускат се във водата за 10 минути, изваждат се, отцеждат се от водата, оставят се да изстинат и се нарязват напречно.

Всички продукти за заливката се смесват, заливат се патладжаните, разбъркват се, сипват се в дълбок съд и се слагат в хладилника. На другия ден може да се консумира.



Източник

Последна редакция: нд, 26 мар 2017, 18:09 от Vanja77

# 5
  • София
  • Мнения: 1 951
Сушени плодове и орехи в коняк

250 г сушени смокини
120 г сушени фурми (без костилки)
120 г орехи
щипка канела
1 пак. ванилин
4 бр. кардамон
кората от 1/2 лимон
50 г захар
75 мл коняк

Всички продукти се слагат в бутилка или буркан и се заливат с коняка. Съдът се затваря и се държи на тъмно около 3 седмици, след което плодовете са готови за консумация.

Източник

Последна редакция: нд, 01 юни 2014, 11:24 от Vanja77

# 6
  • София
  • Мнения: 1 951
Азу в гювечета

1 кг телешко месо
2 кисели краставички
2 глави лук
3 големи картофа
майонеза
пикантен кетчуп
олио
магданоз
черен пипер, сол

Телешкото се реже на средно големи парчета, лукът - на ситно. В тиган се налива мазнина, сипва се малко вода, добавят се месото, лукът и повечко кетчуп. Държи се на котлона, докато водата се изпари. В гювечета се сипва от месото, отгоре се слагат нарязаните на кубчета краставички и картофите, нарязани на сламки. Добавят се сол и черен пипер. Сипва се по малко вода, отгоре се слага майонеза и се поръсва с магданоз. Гювечетата се слагат във фурната и се пекат около 1 час.

Източник

Последна редакция: нд, 01 юни 2014, 11:25 от Vanja77

# 7
  • София
  • Мнения: 1 951
Заек с гъби

1 заек (около 1,5 кг)
500 г гъби
1/2 ч.ч. олио
1 вр. зелен лук
1 с.л. сметана
черен пипер
индийско орехче
магданоз, сол
За гарнитурата:
200 г моркови
200 г грах
200 г броколи
200 г карфиол
лимонов сок
сол

Гъбите се запържват в олиото, добавя се сметаната и се задушават за около 5 мин. Изваждат се от съда. Заекът се почиства под течаща вода, след което се нарязва на порции. Запържва се в съда от гъбите, като се сипва още малко мазнина. Добавят се подправките, вода и се задушава около 1/2 час. След това се добавят гъбите, нарязаните лук и магданоз. Оставя се за още 10 мин. на котлона и се поднася с гарнитурата.

Гарнитурата се приготвя, като се попарват зеленчуците в солена вода, след което се запържват в олио. Когато станат готови се поръсват с лимонов сок.



Източник

Последна редакция: сб, 16 сеп 2017, 10:41 от Vanja77

# 8
  • София
  • Мнения: 1 951
Доматена супа с чушки

500 г домати (от продълговатите), нарязани на четвъртинки
1 глава червен лук, нарязана на лунички
2 червени и 2 жълти чушки, нарязани ситно
3 с.л. зехтин
2 скилидки чесън (намачкан)
450 мл зеленчуков бульон
1 с.л. захар
крутони
пресен босилек

Фурната се загрява на 190 градуса. В тавичка се слагат доматите, чушките и лука. Разбъркват се със зехтина и чесъна. Пекат се 40-50 минути до омекване. Тавичката се изважда от фурната и се оставя да изстине. Всичко се изсипва в кухненски робот и се разбива заедно със 150 мл от бульона и захарта. Пюрето се изсипва в тенджера, добавя се останалият бульон, сол и черен пипер. Оставя се да заври и котлонът се изключва. Крутоните се напръскват с малко зехтин и се запичат във фурната до златисто, като се разбъркват няколко пъти. С тях се поднася топлата супа, украсена с листенца босилек.



Източник

Последна редакция: сб, 22 авг 2015, 19:43 от Vanja77

# 9
  • София
  • Мнения: 1 951
Торта с винен крем и желе

За блата:
120 г яйца
60 г брашно
60 г захар
малко ванилин

За винения крем:
80 г бяло десертно вино
50 г захар
50 г жълтъци
1 с.л. лимонов сок
настъргана лимонова кора
250 г заквасена сметана
6 г желатин
2 с.л. хладка вода

За плодовото желе:
200 г микс замразени горски плодове
80 г захар
30 г Гренадин
20 г пресен сок от лимон
1 ч.л. царевично нишесте
8 г желатин
3 с.л. хладка вода

За шоколадовата глазура:
450 г захар
150 г вода
500 г заквасена сметана
200 г натурален шоколад
25 г желатин
6 с.л. хладка вода

Блатът се приготвя, като се разбиват яйцата със захарта и ванилина с миксер, до удвояване на обема на сместа. Брашното се прибавя на 2 пъти, като се разбърква внимателно и бързо с лопатка, за да не спадне. С хартия за печене се покрива дъното на разглобяема тортена форма с диаметър 20 см. Изсипва се тестото и се пече в загрята на 200 градуса фурна около 10 минути. След като изстине блатът се изважда от формата заедно с хартията.

Винен крем: Желатинът се разтваря във водата и се оставя настрани. В тенджерка се сипват виното, жълтъците, захарта, сокът и кората от лимона. Слага се на котлона, на водна баня и себърка непрекъснато, до сгъстяване на крема (не трябва да завира). Дърпа се от котлона. Отделно се разбива сметаната и внимателно се прибавя към крема. Желатинът се разтопява на водна баня и се добавя към крема, като се бърка непрекъснато. В разглобяема форма за торта (диаметър 20 см), дъното на която е покрито с алуминиево фолио, се изсипва сместа. Прибира се във фризера, докато стегне.

За плодовото желе: Плодовете се размразяват и се слагат на котлона да заврят. Прецжда се сокът. Нишестето се разтваря в Гренадина. Желатинът се залива с водата и се оставя да набъбне. В съд се сипват сокът от плодовете, лимоновият сок и захарта. Кипват се и се прибавя разтвореното нишесте. Бърка се на котлона, докато се сгъсти. Сваля се от огъня и се оставя леко да изстине. Добавя се разтопеният желатин и плодовете. Разбърква се внимателно. След като сместа е почти изстинала, се изсипва във формата върху винения крем. Прибира се в хладилника леко да стегне. Най-отгоре се слага изпеченият блат с хартията нагоре. Тортата се прибира във фризера за 15-20 минути.
За шоколадовата глазура: Шоколадът се настъргва или смила. Желатинът се залива с водата да набъбне. В дълбок тиган се сипват водата и захарта. Слагат се на котлона да кипнат. Добавя се сметаната и се сваля от огъня. Сипва се шоколадът, разбърква се добре и се добавя разтопеният желатин.

Тортата се освобождава от формата и се обръща, така че блатът да остане отдолу. Маха се хартята. Приготвя се форма с диаметър 23 см, постила се хартия и в нея се слага тортата (блатът да остане отдолу). Залива се с полуизстиналата шоколадова глазура. Прибира се в хладилник, да стегне. Освобождава се от формата и се украсява по желание.

Източник

Последна редакция: нд, 01 юни 2014, 11:29 от Vanja77

# 10
  • София
  • Мнения: 1 951
Класическа рецепта за тесто за пелмени и вареники

2 ч.ч. брашно (в зависимост от сорта, влажността на брашното и големината на яйцето, може да се наложи да се  добави още малко брашно)
1 яйце
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/3 ч.ч. вода
1 ч.л. олио (без него тестото няма да е толкова еластично и податливо на обработка)
1 ч.л. сол (ако плънката е сладка, се слага по-малко)

В купа се сипва брашното. Прави се кладенче и в него се слагат яйцето, солта, олиото и леко затоплените вода и мляко. Всичко се омесва много добре. Съдът се покрива с кърпа и се оставя за около 40 минути, да почине тестото.

Източник

Последна редакция: нд, 01 юни 2014, 11:30 от Vanja77

# 11
  • София
  • Мнения: 1 951
Провансалски кексчета с козе сирене

150 г козе сирене
100 г шунка
20 бр. маслини
8 бр. сушени домати в зехтин
3 бр. яйца
350 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 с.л. олио
1 с.л. сушен босилек

Сиренето се намачква и към него се добавят яйцата, олиото и брашното, смесено с бакпулвера. Всичко се разбърква добре. Шунката се нарязва на кубчета, маслините - на кръгчета, а доматите - на ивички. Всичко се добавя към тестото, заедно с босилека.



Разбърква се добре и се сипва във форми за кексчета.


 
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, около 50 минути.



Източник

Последна редакция: пн, 15 яну 2018, 20:34 от Vanja77

# 12
  • София
  • Мнения: 1 951
Месно руло със сушени домати и сирена

800 г телешко филе
100 г бекон
50 г синьо сирене
150 г меко козе сирене
100 г пармезан
150 г сушени домати (в зехтин)
1/2 ч.л. микс пипер
1 вр. магданоз
5 стръкчета мента

Филето се измива и подсушава. Прави се разрез по дължина, но не до края и се разтваря. Леко се начуква. Посолява се, поръсва се със счукания пипер и се намазва с козето сирене. Поръсва се с настърганите пармезан и синьо сирене. Следват нарязаните зелени подправки, доматите и ако има в буркана чесън. Ако не, нарязват се 3-4 скилидки.

Завива се руло. Стяга се с конец, в краищата се захваща с клечки за зъби.

В малка тавичка се слага алуминиево фолио, върху него - рулото. Покрива се плътно с парчета бекон, като се застъпват. Всичко се завива добре с фолиото. Пече се на 180 градуса, около 1 1/2 ч.

15 мин. преди да се извади от фурната, рулото се освобождава от фолиото и се оставя да се запече.

Източник

# 13
  • София
  • Мнения: 1 951
Президентски коледен сладкиш

За тестото:
125 мл хладко прясно мляко
1 кубче мая за хляб
1/2 ч.л. захар
1/2 ч.ч. червени листа от роза
1 ч.л. розова есенция
1/2 ч.л. шафран
4 с.л. бренди
200 г пудра захар
500 г брашно
щипка сол
10 жълтъка
225 г меко масло
100 г печени нарязани бадеми
50 г череши
2 с.л. настъргана лимонова кора
4 1/2 с.л. меко масло

За гарниране:
750 мл разбита сметана
50 г пудра захар
4 с.л. бренди
розови пъпки

Разтворете захарта и маята в прясното мляко. Оставете сместа на топло място, докато обемът й се удвои. През това време натопете розовите листенца в брендито за 20 мин., след това ги извадете и оставете да се отцедят върху абсорбираща хартия. В същото бренди разтворете шафрана. В голяма купа смесете 325 г от брашното и пудрата захар, като направите кладенче в средата. Там изсипете млякото с маята, розовата есенция, жълтъците и брендито с шафрана. С дървена лъжица бъркайте, докато получите хомогенна смес. След това добавете маслото и бъркайте, така че тестото да се оформи на топка. Поставете тестото върху дъска, поръсена с брашно. Започнете да го месите, като постепенно добавяте още 175 г брашно. Когато повърхността на тестото стане гладка и блестяща, оставете го в намазана с масло тава. Поръсете го леко с брашно, покрийте с памучна кърпа и оставете на топло място за около час, докато обемът му се удвои.

Смесете розовите листенца, бадемите, черешите и лимоновата кора. Добавете 4 с.л. брашно и разбъркайте отново сместа. Натиснете с юмрук в средата на тестото и изсипете там плодовата смес.
Омесете отново до равномерното разпределение на плодовете. Покрийте дъното на кръгла форма с хартия за печене, намазана с масло от двете страни. Изсипете тестото. Покрийте го с кърпа и го оставете за още 30 мин.. Тестото ще стигне до ръба на формата.

Загрейте фурната на 100 градуса. Поставете формата с тестото на по-ниската скара и печете 15 мин..
Повишете температурата на 160 градуса и печете още 1 час. Сладкишът ще бухне над ръба на формата. Извадете го и го оставете да изстине 15 мин. преди да го извадите от формата.

Разбийте сметаната до втвърдяване, добавете брендито и захарта и продължете да я разбивате.
Разстелете я върху сладкиша и я украсете с глазирани розови пъпки.

Пъпките се глазират, като се потопяват в разбит белтък, към който е добавена малко вода. След това ги овъргаляйте в кристална захар и ги изтръскайте.

Източник: Списание "Журнал"

# 14
  • София
  • Мнения: 1 951
Мусака по нашенски

2 кг картофи
500 г кайма (смес)
1-2 глави лук
400 г домати от консерва
4-5 с.л. олио
2 ч.л. червен пипер
чубрица
джоджен
черен пипер, сол
За заливката:
2 бр. яйца
1 ч.ч. кисело мляко
2 с.л. брашно
1/2 ч.л. сол

В предвидената тава за мусаката се слага каймата и се размесва с малко хладка вода. Добавят се доматите от консервата, олиото, ситно нарязаният лук и обелените картофи, нарязани на кубчета. Слагат се подправките и всичко се разбърква добре. Залива се с вода, колкото да покрие картофите и се слага да се пече в умерено загрята фурна. След като картофите се запекат и поемат водата се прави заливката от посочените продукти. Мусаката се връща за още 10-15 минути във фурната, за да се запече.

Общи условия

Активация на акаунт