Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 25 авг. 2012, 18:19 ч.

Любими рецепти

  • 26 224
  • 18
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 1 810
Глинтвайн

За 8-10 чаши греяно вино:

- 120 грама захар
- 1л гроздов сок
- 1 л червено вино
- 400 мл Порто
- 1 пръчка канела
- 2 дафинови листа
- 1 звезда анасон
- 5 карамфилчета
- 4 плодове от хвойна
- 1/4 лимон - разрязан на 4
- 1/2 портокал - разрязан на 4

В тенджера се карамелизира захарта. След това към нея се добавя загрятият гроздов сок и двата вида вино. Слагат се подправките и плодовете и се вари 20 минути. Сипва се в чаши и се поднася горещ.

# 16
  • София
  • Мнения: 1 810
Сладкиш от Капри (Torta Caprese)

125 г масло
140 г захар
3 бр. яйца (големи)
140 г натурален шоколад
175 г бадемово брашно
сол
пудра захар за поръсване

Шоколадът се натрошава и се разтопява в микровълновата фурна. Разбърква се добре и се оставя настрани да се охлади.
В купа се слага маслото със стайна температура, захарта и солта и се разбиват за няколко минути с миксер до получаване на кремообразна смес. Добавят се едно по едно яйцата (със стайна температура), след тях - разтопеният шоколад и бадемовото брашно. Бърка се до получаване на гладка смес. Изсипва се в намазнена и набрашнена форма с диаметър 20-22 см и се изравнява с шпатула или гърба на лъжица.



Слага се в предварително загрята на 170 градуса фурна и се пече 45 минути. След като се извади от фурната се оставя във формата за няколко минути и тогава се прехвърля в чиния. След като изстине, сладкишът се поръсва с пудра захар.





Източник:  cucchiaio.it

# 17
  • София
  • Мнения: 1 810
Пастет от хумус

200 г сух нахут или 400 г прецеден от буркан
3 с.л. сусамов тахан
1/2 бр. лимон
3 с.л. зехтин
2 скилидки чесън
1/2 ч.л. червен пипер
щипка шафран
индийско орехче
черен пипер
смлян кориандър
сол
сусам за поръсване

Ако се използва сух нахут, той трябва предварително да се накисне в голям съд с вода, в която е разтворена сода. След като изминат няколко часа и нахутът набъбне, той се пуска под течаща вода, за да се отмие содата. Слага се да се вари. Най-добре е това да стане в тенджера под налягане (за около 1 час). След като се свари, нахутът се прехвърля с решетъчна лъжица в голям съд (водата не се изхвърля), залива се с хладка вода от чешмата и се претрива с ръце, за да паднат люспите. Те остават на повърхността на водата, лесно се обират с цедка и се изхвърлят. След това, отново с цедка, се прехвърлят зърната в купа. Към тях се добавят около 150 мл от водата, в която е врял нахутът и нарязаните скилидки чесън.



 Пасират се до получаване на пюре. След това се добавят зехтинът, таханът, сокът от лимона и подправките.



Ако шафранът е едър, се стрива в хаванче със солта, както е показано на снимката.


 След това сместа отново се пасира.
Ако се използва нахут от консерва, след като се отвори се прецежда и при пасирането се добавя чешмяна вода.
При поднасянето пастетът от хумус се поръсва със зехтин и сусам.

Последна редакция: вт, 12 фев 2019, 01:06 от Vanja77

# 18
  • София
  • Мнения: 1 810
Нежно шоколадово суфле

200 г масло
200 г натурален шоколад
270 г захар
7 бр. яйца
50 г какао +допълнително за поръсване на формите
125 г брашно

Шоколадът се натрошава и се разтопява с маслото в микровълновата фурна или на водна баня на котлона. Разбъркват се добре и се оставят леко да изстинат.






 През това време с миксер се разбиват яйцата и захарта, след което започва по малко да се добавя от шоколадовата смес, последвана от пресятите брашно и какао. Всичко се разбърква много добре.
Приготвят се 8-9 форми за суфле с диаметър 8 см. Намазват се с масло и се поръсват с какао от всички страни,



 след което се напълват с шоколадовата смес. Какаото позволява суфлето да се обърне в чинии при сервирането.



Фурната се загрява на 225/210 градуса (реотан/вентилатор) и суфлето се пече 10 минути, но не повече, тъй като има опасност да се изпече вътрешността, което не е желан ефект. След като се извадят от фурната, се оставят за 3-4 минути да изстинат. Преди да се обърнат, за да стане по-лесно, се минава внимателно по края с гладко ножче.



*Тъй като дозата за рецептата е за повече форми, част от тях може да не се пекат веднага, а да се сложат във фризера и да се приготвят след няколко дни. Тогава времето за печене се увеличава на 15 минути.

Източник: recepti.ezine.bg

Общи условия

Активация на акаунт