Любими рецепти

  • 34 215
  • 32
  •   1
Отговори
# 30
  • София
  • Мнения: 12 690
Шоколадови хапки оваляни в кокос или орехи

4 яйца
12 равни с.л. захар
125 г масло
10 г бакпулвер
16 с.л. брашно
1 лимон (кората - настъргана)

За шоколадовия крем:
125 г масло
3-4 с.л. какао
2 ч.ч. захар
2 бр. ванилия
150 мл вода
1 с.л. коняк

Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се разтопеното масло, брашното с бакпулвера и лим. кора. Изсипва се в правоъгълна тава и се пече. След това още топло се нарязва на хапки.
Кремът се приготвя, като всички продукти (без коняка) се смесват и се слагат на котлона да кипнат. Дърпа се настрана и се слага 1 с.л. коняк. Хапките се пускат в крема. Вадят се с решетъчна лъжица и се нареждат в тава. След това всяка една се овалва в кокосови стърготини или смлени орехи по желание.

*От посочените продукти се получават около 40 хапки.


Калии (Ушички)

2 яйца
2 к.ч. пудра захар
2 к.ч. брашно
12 черешки от сладко

Разбиват се яйцата с пудрата захар, прибавя се брашното. В тава, застлана с хартия за печене, с чаена лъжичка се сипва от сместа на разстояние. Пекат се в загрята фурна до зачервяване на крайчетата (стават много бързо). Още горещи се прищипват с пръсти в единия край, така че да придобият форма на кала. В средата се слага черешка от сладко.

*От посочените продукти се получават 12 бр.

# 31
  • София
  • Мнения: 12 690
Сладко от портокали (лимони)

5 кг захар
5 кг портокали (лимони)
5 ч.л. лимонена киселина
5 л вода

На ситно ренде се остъргва жълтата част от кората на плодовете. Набождат се на няколко места с дебела игла. Изваряват се в 3-4 води за по 4-5 минути, като след всяко сваряване се поставят в студена вода. Приготвя се сгъстен захарен сироп. Портокалите се нарязват на парчета и се поставят в сиропа. Когато се сварят и сиропът се сгъсти, се добавя киселината, като се вари още 4-5 минути.


Конфитюр от дюли, ябълки и праскови

2 кг захар
1 кг ябълки
1 кг дюли
1 кг праскови
2 ч.л. лим. киселина
6 ч.ч. вода

Всеки от плодовете се измива добре и се нарязва на кубчета. Поставят се в захарен сироп и се варят на силен огън до сгъстяване на сиропа. Слага се разтворената лим. киселина и се вари още 3-4 минути.

# 32
  • София
  • Мнения: 12 690
Тас кебап от Турция

1 кг телешко месо, нарязано на кубчета (3см х 3см)
2 нарязани на кубчета картофа със среден размер (2см х 2см)
1 морков, нарязан на кубчета (1см х 1см)
1 средно голяма глава лук, нарязана на кубчета
3 скилидки чесън, нарязани
2 супени лъжици растително масло
3 супени лъжици масло
1 с. л. брашно
1 супена лъжица доматено пюре
1 чаена лъжичка сол
1/2 чаена лъжичка смлян черен пипер
3 чаши гореща вода
1 чаена лъжичка люспи от червен пипер (по избор)

В тиган сложете растителното масло и разтопете маслото и добавете кубчетата телешко месо и ги задушете, докато омекнат (около 8-10 минути).

Добавете нарязания на кубчета лук и нарязаните скилидки чесън и продължете да сотирате за около 2 минути.

Добавете брашно и запържете за около 2 минути.

Добавете доматеното пюре и запържете за около 1 минута.

Добавете сол, смлян черен пипер, кубчетата картофи и кубчетата моркови.

След това добавете 3 чаши гореща вода и ги разбъркайте добре и затворете капака на чугунения съд.

Намалете котлона до ниска степен и гответе около 30 минути.

Поднася се около топка пилаф.

Последна редакция: ср, 29 май 2024, 12:20 от Vanja77

Общи условия

Активация на акаунт