Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Гозбите на Нана

  • 121 448
  • 100
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 11 775
Готвенето е талант, но и история. История на детството, на бабините гозби, на онази щипка любов в манджата, без която не е вкусно.
Затова и рецептите тук са такива - скрили в себе си нещо носталгично, вълшебно и незабравимо. И най-вече приготвени с щипка любов.

Всичките ми рецепти, можете да видите в Гозбите на Нана



А ако много бързате, ето и кратък път до гозбите

Медена торта с орехи и сметана
Какаов кекс с белтъци
Кренвиршки
Риба във фолио
Кисело зеле със свинско на фурна
Броколи със сметана и кашкавал
Патладжанени лодки с кайма - два варианта
Фалшив заек по свеженски
Свинска плешка в гювеч
Кекс със заквасена сметана и какао
Сладкиш с компот
Кисело зеле с ориз
Соленки със сирене и кашкавал
Постен тюрлю гювеч
Картофи с ориз на фурна
Тутманик
Пилешки сърца/воденички с гъби
Бабината шупла
Сладкиш със сладко
Бързият щрудел на баба
Пълнено пиле с ориз и картофи
Ориз с гъби и домати
Козуначено руло с мармалад от сини сливи
Пълнени чушки с ориз и патладжан
Бурания
Свеженски биди
Телешко със спанак
Фасул и зеле
Фасул на шумки
Мързеливи чушки с яйца и сирене
Тиквички с ориз
Патладжан или чушки с доматен сос
Грах яхния
Месо със зелен фасул
Спанак с ориз
Пиле лютика "под прикритие"
Желиран десерт със сметана и ягоди
Кьопоолу
Руска салата
Постни лозови сармички
Свинско бон филе с гъби и сметана
Свинско с праз
Кексчета с портокалов сок
Кекс с тиква
Кекс с цитронада
Запеканка с картофи и кайма
Макарони на фурна
Патладжан по гръцки
Бананови мъфини
Гъби с ориз
Кекс със сладко
Малиново/Шоколадово парфе
Ориз с пиле и зеленчуци
Печени картофи с чесън и самардала
Кюфтета с бял сос
Постни зелеви сарми с праз и ориз
Норвежка гъбена супа
Торта "Три шоколада"
Шкембе чорба
Баница с готови кори в кексова форма
Соленки с яйца и сирене
Торта с нес кафе и малинов мус
Огретен с гъби
Гъбена каша
Козунак със заквасена сметана
Кодрит кадир
Солена торта
Пълнено кюфте с картофи с риган
Зелен фасул с яйца и сирене на фурна
Сметанов десерт с бисквити, ягоди и киви
Торта Къртичина
Сладка пита от рози с локум
Панакота с праскови и мента
Пиле "Жулиен"
Пита на цветя
Пандишпаново руло с шипков мармалад
Кашкавалки
Овчарски пай ала Нана
Супа от пилешки воденички
Тестени охлюви с филе
Банички с готови кори и мая
Меденки
Американски палачинки
Мини пица от бутер тесто с кайма и кашкавал
Грис с мляко
Реване с грис по оригинална турска рецепта
Свинско с лук, гъби и сметана - II вариант
Пиле в сладко-кисел сос
Крем Брюле
Добруджанки
Панакота с прясно мляко и вишновка
Крем карамел
Милфьой с крем патисери, ягоди и къпини
Тарт татен с ябълки
Великденски козунак
Пълнени панички от кайма
Погача "Корнет"
Пиле на фурна върху морска сол
Шоколадова торта с крем от сметана с портокалови корички
Телешко варено
Ябълкови рози
Торта "Червено кадифе"

Последна редакция: пн, 03 юли 2017, 11:51 от nana77

# 1
  • София
  • Мнения: 11 775
Риба във фолио

Продукти:

пъстърва или скумрия
олио
сол
черен пипер
босилек
лимон

В корема на изчистената риба се слагат 2 резена лимон. Посолява се и се поръсва с босилек и черен пипер. Добавят се 2-3 обелени скилидки чесън. Рибата се завива във фолио, намазано с олио и се пече във фурната на 170-180 градуса за около 30-35 минути.

В случая рибата от снимката и ципура, като отгоре сложих нарязани домати

Последна редакция: ср, 16 апр 2014, 13:09 от nana77

# 2
  • София
  • Мнения: 11 775
Кисело зеле със свинско на фурна

Киселото зеле трябва да е нарязано много на ситно. Слага се в тенджера с вода и дафинов лист отгоре. Вари се до омекване.

След това зелето се прехвърля с решетъчна лъжица в тава. Слага се олио, червен пипер и се разбърква.
Отделно в тиган се запечатва месото, така че да не е кърваво. Най-вкусно става със свински обезкостени гърди или врат. Тоест рехаво месо със тлъстинка.
Мръвките се редят равномерно в тавата и се долива вода - не повече от средата на зелето.

Пече се на силна фурна, като се разбърква хубаво поне 5-6 пъти, така че това зеле, което е отдолу да отиде отгоре. Пече се, докато зелето не остане на мазнина и не се запече равномерно от всички страни.

# 3
  • София
  • Мнения: 11 775
Броколи със сметана и кашкавал

Броколите се бланшират в подсолена вода. Разбива се заквасената сметана - и се изсипва в тиган с малко олио, сол и черен пипер. Когато заври, броколите се нареждат в тавичка, заливат се със сметаната, настъргва се кашкавал и се запича във фурната.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 18:00 от nana77

# 4
  • София
  • Мнения: 11 775
Патладжанени лодки с кайма

Патладжатите се обелват и нарязват по дължина на филии с дебелина около 1-1,5 см. Да не виждате през тях   Mr. Green Посолявате ги и ги оставяте да се отцедят от чернилката.

В тиган - тип уок - задушавате на ситно нарязан лук, чесън, морков. Добавя се каймата, като с дървена шпатула се стараете да я направите на трохи. Добавя се малко смлени домати, червен пипер, черен пипер, сол, магданоз и щипка кимион.

Като ви стане готова плънката, внимателно разстилате върху патладжанените филии, които предварително сте подредили в тавичка, намазана с олио или върху кухненска хартия и печете на умерена фурна. 10 минути преди готовност поръсвате филиите с настърган кашкавал и допичате.


Втори вариант


Патладжанът се срязва на две половини по дължина. Внимателно с лъжица се издълбава вътрешността, която се нарязва на ситно, посолява и отцежда. Процедурата с посоляването се прави и с оформените вече лодки.

След това си правите плънката с каймата, като към нея добавяте и нарязаните среди на патладжаните и пълните лодките.

Печенето е по същия начин. 10 минути преди готовност поръсвате лодките с настърган кашкавал и допичате.

Да ви е вкусно!

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 18:03 от nana77

# 5
  • София
  • Мнения: 11 775
Фалшив заек по свеженски

1 кг телешко месо без кост, 500 грама лук, 2 глави чесън, 150 грама масло, 100 мл бяло вино, черен пипер, дафинов лист и сол на вкус.

Месото се нарязва на по-големи парчета и се слага в гювеч. Върху него се поставят изчистените и нарязани на четири парчета глави на лука, обелените скилидки на чесъна, дафиновият лист, черният пипер и маслото. Посолявате, сипвате внимателно виното и водата и печете на умерена фурна около 2-2,5 часа.

# 6
  • София
  • Мнения: 11 775
Свинска плешка в гювеч

Голямо парче - около 1300-1500 грама свинска плешка се опиперява хубаво от двете страни с кимион, сол, черен пипер и се слага в гювеча. Върху него се слагат парченца масло. Внимателно се налива малко вода, 200 мл бира и олио, така че да не се отмият подправките. Затваря се и се слага на 250 градуса за 1 час. След това се изважда гювеча, обръща се месото и се намалява на 150 градуса за още един час. Месото става изключително крехко.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 18:04 от nana77

# 7
  • София
  • Мнения: 11 775
Кекс със заквасена сметана и какао

Продукти:
4 яйца
1,5 ч.ч захар
1/3 чаша олио
400 грама заквасена сметана
1 бакпулвер
брашно - колкото поеме, докато стане кексово тесто. (понякога ми е трудно да дам точни мерки, защото готвя на око  Grinning)

Разбиват се яйцата, добавя се захарта, след това олиото, след това сметаната. Слага се бакпулверът и брашно, колкото да стане кексово тесто. Отделя се малко тесто в друг съд, прибавя се какао и след това в намаслена форма се редуват бяло и какаово тесто. Пече се на загрята фурна на 180 градуса на горен и долен реотан, като се пробва с клечка до готовност.

# 8
  • София
  • Мнения: 11 775
Сладкиш с компот

Може да бъде направен с какъвто компот имате, но най-хубав става с компот от кайсии или праскови.
Правила съм го и с компот от ягоди в комбинация с нарязан банан. Пак става много хубаво.  Grinning

Разбиват се 3 яйца, 1 ч.ч. захар, 1 бакпулвер и брашно, колкото поеме, за да стане кексово тесто. Във форма за торта или кръгла тавичка се разтопява масло, така че да покрие дъното. Нареждат се плодовете от компота. Върху тях се излива тестото и се пече на 170 градуса на горен и долен реотан. Вади се от фурната, обръща се в чиния и още топло се залива със студения компот. Оставя се в хладилник поне за 4-5 часа. Може да се намаже отгоре със заквасена сметана и да се поръси с орехи.

# 9
  • София
  • Мнения: 11 775
Кисело зеле с ориз

Нарязаното зеле се слага в тенджера с вода и 2-3 листа дафинов лист да се вари на бавен огън. Като омекне, водата и дафиновите листа се изхвърлят. Зелето се изсипва в тава. Залива се с олио, слага се червен пипер и се разбърква. Налива се нова вода, гореща и върху него с ръка се разпръсква една шепа измит и изчистен ориз.
Пече се на средна фурна, като периодично се разбърква, докато остане на мазнина.

# 10
  • София
  • Мнения: 11 775
Соленки със сирене и кашкавал

200 грама сирене и 200 грама кашкавал се настъргват на ситно на ренде. 250 грама маргарин или 250 грама масло - по избор - се стопяват. Трите неща се объркват и към тях се прибавя 1 кисело мляко с 1 чаена лъжичка сода и 1 чаена лъжичка сол. Разбърква се и се добавя брашно, колкото поеме, за да стане среднотвърдо тесто, което не лепне.

Като се омеси тестото се слага в купа, завива се с фолио и се оставя в хладилник поне за 5-6 часа. След това се вади, разделя се на 8 части. Всяка част се разточва на кръг и се реже на 8 триъгълника. Навиват се на кифлички и се пекат на 180 градуса на горен и долен реотан до зачервяване.

# 11
  • София
  • Мнения: 11 775
Постен тюрлю гювеч

Продукти

голяма глава лук
1 патладжан
2 зелени чушки
зелен фасул - ако е буркан - аз слагам цял - ако е пресен - две шепи
1/4 буркан смлени домати
картофи - на око - колкото ти е тенджерата
червен пипер, сол, олио и джоджен

Лукът и чушките се нарязват на ситно. Патладжанът на кубчета, посолява се и се оставя да се отцеди чернилката. Картофите - на средни кубчета
В тенджера се слага олиото, лукът и чушките. Като се задушат - готви се на тих огън - се добавя патладжана. Като се задуши и той се добавя зеления фасул - ако е пресен. Ако не е се слага по-късно.
След това картофите - разбъркват се и след около 2-3 минути се долива вряла вода да покрие продуктите. Добавя се сол и се оставя да ври. Когато картофите са полуготови се слага зеленият фасул, ако е от буркан. След това доматите. Оставя се да поври още малко. След това червеният пипер и джодженът.

Да ви е сладко!

P.S Това ястие е по-вкусно, когато се сервира изстинало. Тоест трябва след готвенето да престои поне няколко часа.

Последна редакция: ср, 05 мар 2014, 12:33 от nana77

# 12
  • София
  • Мнения: 11 775
Картофи с ориз на фурна

Продукти

картофи - количество няма да ви пиша, защото всеки готви в различна тава
ориз - 1 шепа
червен пипер, сол, джоджен, масло, лук

Обелвате и нарязвате картофите на шайби в тавата. В тиган запържвате глава лук, нарязана на ситно, след това слагате червен пипер, сол, джоджен и доливате топла вода. Като клокне, заливате картофите и разбърквате. Измивате изчистеният ориз и с ръка го разпръсквате върху картофите. След това заливате с вряла вода, така че да покрие картофите. Печете на умерена фурна - 180 градуса - горен и долен реотан, докато картофите не изпият водата.

Вкусът е несравним и когато баба ми го правеше на печка с дърва. Heart Eyes Ех, размечтах се...но така или иначе това е една от любимите ни манджи у дома.

И не слагайте домати. Тази манджа се прави само с червен пипер. Simple Smile

# 13
  • София
  • Мнения: 11 775
Тутманик

За тестото:

400 мл прясно мляко
1 с.л захар
2 ч.л. сол
50 грама масло или олио + разтопено масло за намазване
1,5 ч.л суха мая или 20 грама жива
640 грама брашно

Аз меся тестото в хлебопекарната, затова и ползвам мерителната лъжичка от пекарната.

След като втаса, се разделя на две топки. Всяка топка се разточва, маже се с разтопено масло и се наръсва със сирене. Завиват се на руло. Крайчетата се отрязват и се слагат в средата на тавата. Останалите рула се нарязват на триъгълници, които се редят по желание и фантазия на месещия  Mr. Green

Ако не ви се занимава да режете и редите, просто завийте двете рула в тавата.

Тутманикът се оставя за още 30 минути да втаса, маже се с разбит жълтък с малко олио и се пече на 170-180 градуса.

# 14
  • София
  • Мнения: 11 775
Пилешки сърца/воденички с гъби

Продукти:

1 кг пилешки сърца или воденички
500 грама гъби
1/2 буркан смляни домати
1 морков
2 големи глави лук
2-3 скилидки чесън
олио
сол
черен пипер
червен пипер
чубрица

Дреболиите са сваряват, отцеждат и нарязват. В дълбок тиган се задушава нарязания на по-едри парчета лук, със ситно нарязаните морков и чесън. Добавят се доматите и се оставя на тих огън да изврят. Добавят се нарязаните гъби, солта, червения и черния пипер. Долива се малко вода. Като омекнат гъбите се добавя чубрица и се сваля от котлона.

Дреболиите се слагат в йена или глинен гювеч. Заливат се с доматения сос, разбърква се и се пече за около 40 минути в умерена фурна.

Последна редакция: нд, 16 фев 2014, 16:57 от nana77

Общи условия

Активация на акаунт