Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Гозбите на Нана

  • 121 462
  • 100
  •   1
Отговори
# 15
  • София
  • Мнения: 11 784
Бабината шупла

Продукти:

1 кофичка кисело мляко
1 ч.л сода за хляб
3 яйца
1/2 ч.ч. разтопена мас или олио
1 ч.л сол
500-600 грама царевично брашно.

Продуктите се смесват до получаването на кексово тесто. Сипва се в тавичка, намазана с мазнина и се пече на умерена фурна.
По желание може да се сложи и сирене.

# 16
  • София
  • Мнения: 11 784
Сладкиш със сладко

Продукти:

2 яйца, 1 ч.ч. захар, 1/2 ч.ч. олио, 1 кофичка кисело мляко, 1 бакпулвер и брашно около 2,5 ч.ч. до нужната кексова гъстота.

След като се разбърка тестото, половината се сипва в намазнена тавичка и се слага във фурната на 180 градуса с горен и долен реотан.

Като се зачерви, тавата се изважда, така полученият блат се намазва обилно със сладко по избор, изсипва се отгоре втората половина на тестото и се допича.

От личен опит най-вкусно се получава със сладко от сини сливи.  Grinning

# 17
  • София
  • Мнения: 11 784
Бързият щрудел на баба

За тестото:

1/2 ч.ч. вода
3/4 ч.ч олио
1/2 ч.л сода
щипка сол
500 грама брашно

Омесва се тесто, което се разделя на две топки. Всяка топка се разточва с големината на тавата, в която ще печете щрудела.
Едната кора се слага в тавата и се поръсва със счукан сухар, настъргани ябълки, 3 супени лъжици захар, смлени орехи, канела и ванилия.
Слага се втората кора, притискат се леко краищата и се пече в умерена фурна.

# 18
  • София
  • Мнения: 11 784
Пълнено пиле с ориз и картофи

Необходимо е пиле около и над 1,5 кг.

В дълбок тиган се задушава глава лук, ситно нарязан. Като стане златист се добавя 1/2 ч.ч. измит ориз, малко червен пипер, сол, черен пипер и джоджен. Долива се вода. Като се надуе оризът, се пълни пилето и се зашива. Ако пилето има оставена гуша, се пълни и тя и пак се зашива.

В тава се нарязват картофи на филийки. Разбъркват се с разтопено масло, червен пипер, сол и джоджен. В средата се слага пилето, което се намазва с масло и червен пипер. Долива се вряла вода, която трябва да покрие картофите.

Пече се на умерена фурна, като отвреме навреме пилето се полива с водата на картофите. Ястието е готово, когато картофите "изпият" водата.
За да не изгори пилето, може да го покриете с фолио.

Последна редакция: нд, 18 сеп 2016, 18:07 от nana77

# 19
  • София
  • Мнения: 11 784
Ориз с гъби и домати

Прави се в тенджера или уок. Аз лично го правя с уока. Задушава се глава лук, една нарязана зелена чушка, 1 морков, около 200-300 грама гъби и малко смлени домати - 1 кафена чашка.
Като всичко това се задуши, а доматите изврят, се добавя ориз и топла вода. После сол, черен пипер, червен пипер, още топла вода и като е готов оризът се поръсва с копър.

Количеството на зеленчуците и ориза е пожелателно - според броя на порциите, които искате да направите. Ако сложите повече ориз, просто сложете повече чушки, моркови, гъби и лук.

# 20
  • София
  • Мнения: 11 784
Козуначено руло с мармалад от сини сливи или шипки

За тестото

3 яйца, 250 мл прясно мляко, 200 грама захар, 100 грама мас и/или масло, 850 грама брашно и кубче жива мая или 2 ч.л суха мая (лъжичката е мерителна от хлебопекарна).

Тестото се омесва и се оставя 40 минути да втаса.
След това се разточва на правоъгълна кора с дебелина около 1 см. Намазва се с мармалад от сини сливи и се завива на руло, което леко се усуква и се слага в тава или кексова форма.

Оставя се за още 40-45 минути да втаса. Маже се с разбит жълтък с олио, поръсва се със захар и се пече в умерена фурна до готовност.


Последна редакция: сб, 12 мар 2016, 22:49 от nana77

# 21
  • София
  • Мнения: 11 784
Пълнени чушки с ориз и патладжан

Един патладжан се обелва и нарязва на кубчета. Посоляват се и се оставят да се отцедят от чернилката. След това се измиват със студена вода.
В дълбок тиган се нарязва на ситно глава лук и се задушава до златисто. Прибавя се патладжанът, а след това и изчистеният и измит ориз. Количеството му е според броя на чушките, които ще пълните.
Добавя се сол, черен и червен пипер и джоджен, а след това се долива вода.

Чушките се пълнят със сместа и се пекат до готовност.

# 22
  • София
  • Мнения: 11 784
Бурания

Това е една чорба, която моята баба много често готвеше зимно време.

Кисело зеле се нарязва на ситно и се слага да ври в тенджера с вода и зелев сок. Съотношението вода-зелев сок е според вкуса. Ако обичате по-кисело - сложете 1:1.
Като уври зелето, се добавя кафена чашка ориз и дафинов лист.
В тиган се прави запръжка от олио, праз, червен и черен пипер. Изсипва се в чорбата, разбърква се и се изключва, след като уври оризът.

# 23
  • София
  • Мнения: 11 784
Свеженски биди

Тази рецепта може да се изпълни при няколко условия - открит огън с триножник, глинен сач с диаметър около 30 см и парче сланина с кожа  Grinning

Бидата е вид палачинка. Вкусът обаче е невероятен, особено, когато е спомен от детството  Grinning

Едно яйце, вода и брашно се смесват, докато стане палачинково тесто.

Сачът се слага на огъня. Сланината се набожда на вилица и с нея се намазва сача. Така се процедира преди всяка бида.
С черпак се разлива внимателно сместта. Като се отдели от краищата на сача, бидата се обръща. Като е готова може да се намаже с масло и да се поръси със захар. Или пък със сирене.
Ако пък не ви се яде, направете всички биди. Като са готови, ги оставете да изстинат. И направете сладък сироп от вода, захар и масло.

Различното при този сироп е, че първо в тенджерата маслото се запържва, тогава се налива водата и се добавя захарта. Сиропът не трябва да е много сладък, както за баклава, затова не го правете в съотношение 1:1.
Като е готов, взимате една тава и започвате да заливате бидите - една бида, поливате със сироп, втора бида и така, докато свършат.

Нарязвате бидите на квадратчета и поднасяте.


Последна редакция: пт, 21 авг 2015, 22:55 от nana77

# 24
  • София
  • Мнения: 11 784
Телешко със спанак

Продукти:

700 грама телешко без кост
1 кг спанак
1 глава лук
1 морков
2-3 скилидки чесън
150 мл смляни домати
червен пипер, черен пипер, сол, джоджен

Месото се нарязва на хапки и се вари около 30 минути. В тенджера се задушават в олио ситно нарязаните лук, чесън и морков. Добавят се доматите. Като изврят, се прибавя месото, солта, черния и червения пипер. Долива се малко вода и се оставя за десетина минути на тих огън да къкри.
След това се долива още вода и се слага спанакът.
Ястието се оставя на тих огън за още 30-40 минути. Накрая се слага джодженът.

# 25
  • София
  • Мнения: 11 784
Фасул и зеле

Тази манджа е много вкусна и се готви задължително със зрял шарен фасул като този



В две отделни тенджери се слагат на котлона да се варят предварително накиснатият поне за 5-6 часа шарен фасул и нарязаното на ситно кисело зеле. При зелето се слага дафинов лист.

Когато са готови се смесват в една по-голяма тенджера, а в дълбок тиган се задушава глава лук, добавя се червен пипер и малко черен пипер. Добавете към фасула и зелето и оставете да покъкри още десетина минути на тих огън.

При сервиране задължително сложете на масата люти чушки  Grinning

# 26
  • София
  • Мнения: 11 784
Фасул на шумки

Това е още една свеженска рецепта, която баба ми готвеше предимно зимно време. За да бъде приготвена обаче ще се наложи да се подготвите още от лятото  Mr. Green

Ако имате собствена зеленчукова градина или бабите ви, сте облагодетелствани. В обратен случай просто купете от пазара зелен фасул, който обаче има добре очертани бобчета. С игла и конец го нанижете на низа и я закачете на проветриво място, но не на пряка слънчева светлина, за да изсъхне. Баба ми обикновено го закачаше на кука, забита в тавана на одъра (вътрешен балкон на къща).

И така, когато вече имате фасул на шумки, следва същинското готвене.

Купувате свински джолан. Начупвате низата фасул и я оставяте в студена вода да кисне поне няколко часа. След това в тенджера под налягане или обикновена такава, слагате фасула, джолана, 5-6-7 необелени скилидки чесън, олио и сол. Вари се на среден огън. Когато месото се свари, джоланът се вади, обезкостява се, месото се връща при фасула, оставя се да поври още десетина минути и можете да сервирате.


# 27
  • София
  • Мнения: 11 784
Мързеливи чушки с яйца и сирене

1 буркан печени чушки се нарязват. В купа се разбърква 500 грама сирене, 4 яйца и се слага малко кисело мляко - 1-2 лъжици. В йена са слага на дъното чушки, покриват се с пласт от плънката, така се редува до свършване на продуктите. Пече се на 180 градуса и накрая отгоре се настъргва кашкавал. Запича се и се сервира топло. По желание може да се сложи пресен магданоз.

# 28
  • София
  • Мнения: 11 784
Тиквички с ориз

Обелвате и нарязвате на кубчета 3-4 тиквички. В тенджера задушавате в олио глава лук, 2-3 скилидки чесън - ситно нарязани - прибавяте тиквичките, един ситно нарязан морков, 100-150 мл смлени домати и доливате малко вода. Като изврят доматите, доливате още малко вода, слагате една кафена чашка ориз, червен пипер, сол, черен пипер и копър. Оставя се на тих огън до пълна готовност.

Сервира се охладено с лъжица кисело мляко.

# 29
  • София
  • Мнения: 11 784
Патладжан или чушки с доматен сос

Тъй като технически рецептата е една и съща от вас и вашия вкус зависи дали ще си я приготвите с патладжан, който в нашата къща е на почит или с печени чушки.

Ако решите да е с патладжан - нарежете го на филии, посолете и отцедете. След това по желание може да изпържите филийките или да ги опечете във фурната, като ги подредите в тава с кухненска хартия и ги намажете с олио с готварска четка.

Ако решите да е с чушки - опечете ги и ги обелете, като махнете семките и дръжките внимателно.

В тенджера се задушава глава лук и 4-5 скилидки чесън, нарязани на ситно. Добавя се половин буркан смлени домати без люспи и семки. Оставя се на тих огън, докато доматите изврят, като се слага щипка захар.
Когато доматите са готови доливате вода, прибавяте патладжаните/чушките. Слагате червен пипер, сол и черен пипер и оставяте отново на тих огън за около 20 минути. След това слагате магданоз и сгъстявате манджата с 1-2 лъжици брашно, разбити в студена вода.

Общи условия

Активация на акаунт