Машина за хляб - 9 част

  • 60 693
  • 664
  •   1
Отговори
# 225
  • София
  • Мнения: 3 872
Сигурно става въпрос за това , но тук пише че е брашно за професионалисти, аз по магазините не съм го виждала. Най- вероятно ще стане с премилане в мелачка и обикновена грис. Peace

# 226
  • СЗ
  • Мнения: 8
Здравейте и от мен.
Току що се регистрирах на сайта само заради тази тема. Изчетох всичко изписано до момента, но не намерих еднозначен отговор на единствения ми въпрос и той е каква техника да си купя.
   1. До колкото схванах има два вида форми на съда - "правоъгълна" и "квадратна". Във всяка от тях намирам и предимства и недостатъци. Първата формата  е близка до формата на хляба който сме свикнали да купуваме и ползваме. От друга страна поради самата издължена форма са необходими 2 бр. бъркалки което намирам за недостатък а не за предимство, т.к. считам че се усложнява механичната част в нея - 1 двигател - 2 оси ..... и съответно я прави по-малко издръжлива.
"Кубче" - всичко на обратно - 1 бъркалка - предимство, но "странновата" форма. Тази нетипична форма най-много ме притеснява. Пекането на това "кубче" не се ли отразява на качеството му в една или др. посока - например степен на изпичане, корички /по-прегоряла долна кора спрямо др. вид/, лекота на нарязване, неудобство за съхраняване  и т.н.
    2. Максимален капацитет. До колко той е фатален. Разбарах вече, че "колкото повече, толкова повече". /С мечо Пух не смятам да споря/. Например 1 кг. макс. достатъчно ли е за малоящно 3 членно семейство.

Изборът на модели не е особено висок. До момента съм се спрял на Мулинекс 2ХХ лв. или 160 лв. или предлаганите в Метро "кубчета" Alaska BM 2600.  Струва ли си обаче близо трикратно по-високата цена на Мулинекса. Засега везните са към Аляската. Но както вече писах основните ми размисли са за формата и капацитета.

Благодаря за съветите.

П.С.
Чисто теоретично си мисля,
че при втория вид - вертикален /кубче, квадрат/ в предвид по-голямата отдалеченост на бъркалките от горният слой на пръв поглед би следвало месенето да е по-зле от хоризонталния тип /+ 2-ра бъркалка/. Тук обаче могат да се добавят и още няколко фактора - естественият натиск надулу породен от тежеста на тестото - по-малка площ - по-силен натиск и съответно по-добро разбъркаване и второ - липса на "лоши" зони /при двете бъркалки би следвало това да е централната част, както и двете странични/. Та на тема бъркане - вертикалните /квадратни/ не би следвало да разбъркват тестото по-зле, даже май точно обратното.
От друга страна удължената им форма нагоре /по-дълъг път на горещият въздух/, както и по-малката площ на капака /загуба на топлина/ би следвало да им усигури по-високо КПД - по-ниска консумация на енергия и по-равномерна температура.
Вертикалните с 1 бъркалка започват да ми звучат все по-добре забравяйки формата "кубче".
Но на последните ми лични "разсъждения" би следвало да се гледа по-скоро като резултат на "болна" инженерна мисъл а не като на даденост или повод за спор.

Последна редакция: ср, 09 апр 2008, 01:34 от KTT

# 227
Хляб от брашно от грис - става много хубав!
Използвам вече представена рецепта, със съвсем малки изменения.

Не става ли твърд? Аз имам цял пакет семолина, та се чудех на какво да направя, понеже на моите им омръзнаха кремчетата и супите  Laughing Ще взема да го пробвам Simple Smile

Става твърда кората, самият хляб вече е на привършване  Laughing
Тук ( аз също съм в чужбина) продават брашно от семола, което е грис, фино смляна.
Хлябът от семола, който продават тук е смес с брашно тип 00 (500), моят е само от грис, няма никакви примеси.
затова е такъв симпатичен жълтичък.

geleva, мисля, че това е брашното, да.  Аз съм в чужбина, тук купувам готово такова брашно.
Сигурно става и да премелиш обикновена грис, малко ще е играчка, но все пак не става дума за огромно количество.

# 228
  • Мнения: 7 091
КТТ, без да съм специалист, а само потребител, мога да ти дам личното си мнение по въпросите, които питаш.
1. Аз лично предпочитам продълговатата форма с две бъркалки и никак не мисля, че те са по-малко издържливи от обикновените, само защото конструкцията им е по-усложнена. Двете бъркалки по мое мнение са предимство, особено за качеството на крайния продукт, но това е мнението на човек, който меси, а не на инженер Simple Smile Нетипичната форма няма какво да те притеснява, просто си режеш хляба легнал ( не знам защо говориш за кубче, тукашните си стават просто на висок, а не широк правоъгълник, който просто можеш да сложиш да легне на дългата страна като го режеш и ето ти пак продълговат хляб, но това е в САЩ, не знам в БГ как е).
Абсолютно няма разлика между печенето, съхраняването, коричката и т.н в машина с хоризонтална или вертикална кошница, имам и двата вида.
2. Максималният капацитет е изключително важен, поне за мен лично. Аз ако имаше повече от 1 кг машина бих си взела на минутата. Първо, че не се налага да правиш тогава всеки ден хляб, второ този хляб има склонност да се яде повече, защото е по-хубав Wink така че и малоящните семейства започват да хапват повече. Още едно нещо е, че когато правиш теста и други вкусотии, 1 кг тесто е нищо работа, аз ако можех и повече бих правила. Пак казвам, от гледната точка на готвач, не на инженер.

3. За тези модели нищо не мога да ти кажа, защото са ми непознати, но от това каква машина да купите зависи за какво ще я ползвате.
Ако ще правите веднъж на 3 месеца хляб и ще ви събира прахуляк в къщи, по-добре си купи по-евтината( обикновено това се случва, когато в семейството не се готви твърде често по принцип). Ако обаче мислите, че ще ви влезе в ежедневна употреба, заложете на по-скъпата. Определено се изплащат много бързо, аз самата сама съм пред покупка на нова сега и въобще не се замислям даже каква да взема, защото при експлоатацията, която и дръпваме, направо ми трябва индустриална.  Laughing
Успех!

# 229
  • Мнения: 107
Да се похваля с днешното си творение, благодарение на рецептата на Olimpia(Скарлет)  bouquet.
Снимката не е много качествена, но снимам с телефона.

http://images25.snimka.bg/005546198.jpg

anavi50,моля за мнението ти за вкуса на питката...


Olimpia(Скарлет)
, какво да кажа за вкуса на питката... освен че е фантастичен. eat Хапнахме я с голямо удоволствие. Лека, мека, ухаеща и мноооого вкусна питка. Още веднъж искам да ти благодаря, че сподели с нас рецептата си Flowers Bouquet.

# 230
KTT, и аз мисля, че ключовото е за какво ще я използвате.
Моята машина има базисни програми, няма сложни екстри и тн. Има програми, една кошница квадратна, една бъркалка и един реотан, който да пече хляба. Аз използвам машината само за хляб. Не вадя тестото, не плета плетеници, не правя кифли и тн. Взела съм машината , за да ми е лесно на мен и да имаме хубав ( и диетичен най-важното) хляб.
Разбира се в много пъти по-евтин. Сутрин, докато си мия зъбите забърквам формулата и натискам копчето.
Зарекла съм се да не превръщаме машината в поредния повод за напълняване.

Затова,  750 гр машина, квадратна форма, една бъркалка.

# 231
  • Мнения: 28 636
КТТ, и аз бях пред същата дилема.  Laughing Накрая здравият разум победи и вместо една машина, Мулинекс или друга, купихме две Аласка, на мен и на майка ми. Все пак имат 2 години гаранция, за които две години аз на моята мисля да ѝ стопя лагерите от експлоатация. Майка ми също прави хляб по 2 пъти на ден. Mr. Green
Формата на хляба е леко странна, но само първия път. После се свиква. Още не съм пробвала всички видове хляб, които може да прави, но домочадието определено предпочита този с по-дебелата и хрускава кора. Важното е, че самият хляб се изпича добре и е много вкусен.  Grinning

# 232
  • Мнения: 498
Момичета, купих си сусамово брашно и направих страхотни малки хлебчета.
Рецептата е:
300 мл вода или прясно мляко
3 с.л. зехтин /олио/
1 с.л. захар
2 ч.л. сол
300 гр. бяло брашно
4 с.л. сусамово брашно
200 гр. грахам
добавих и малко ленено семе и ръжени ядки.

Програма месене и втасване. Тестото трябва да стане малко по-леко. Оформят се питчици, кръгли или плетени, мажат се с прясно мляко и се поръсват със маково семенце, оставят се да втасат и се пекат до зачервяване. Много са пухкави и сусама им придава невероятен вкус.

# 233
  • Мнения: 125
Абсолютно съм съгласна по всички точки с Тандоори. Аз първо си бях купила машина с вместимост 1кг, с една бъркалка, вертикална форма, но първо хляба беше странен, а и не винаги ми се получаваха нещата . После си взех Мулинекс 5000 - 1,5кг, 2 бъркалки, разликата е голяма. Много съм доволна, мога да правя по-големи дози, както и малки, а двете бъркалки определено месят по-добре. Експлоатирам я всекидневно, даже и по 2-3 пъти  и засега е супер.

# 234
  • София
  • Мнения: 2 129
Попаднах на това:
http://www.thebackhomebakery.com/Tutorials/Shaping.html

Как се оформят разни видове хлебчета, доста е забавно и добре е показано:)

# 235
  • СЗ
  • Мнения: 8
Благодаря за отговорите.

Накой може ли да каже накратко нещо хубаво или лошо за Alaska BM 2600 - 84 лв. в Метро, че май към нея се ориентирам. Какво не му е харесало в нея. Възникнали проблеми и т.н.

Благодаря.

# 236
  • София
  • Мнения: 10 211
Всеки с мнението си-моето е обратното Wink.Първо имах машинка с две бъркали за 1250гр.Сега съм с Мулинекс с една бъркалка за 1кг.И на старата,и на тази машинка правя само хляб от 750гр.Толкова ни е достатъчен за един ден,всеки ден меся.Едната бъркалка не е проблем-хляба става много по-добре от старата ми Фифка.
Общо взето зависи от това колко хляб ядете..такива неща. Peace

# 237
  • Мнения: 168
айде пак аз за моята Аласка (вече някой ще си помисли че ми плащат да я рекламирам, ама не е така!)
КТТ, аз съм с такава от малко повече от четири месеца и нямам от какво да се оплача, мога само да я хваля: страхотно меси, страхотно си втасва, пече, коричката е супер, препичането е тамън, абе всичко си е ок. ние сме двама в къщи, ядем един хляб по два-три дни, а той нито се втвърдява, нито мухлясва, нито нищо! може би ще са ти от полза хора които имат оплакване, но аз лично нямам...  успех с избора!

# 238
  • Мнения: 107
ina.gg, би ли казала откъде намери сусамовото брашно?

# 239
  • София
  • Мнения: 290
да, тъкмо този въпрос исках да задам и аз за сусаменото брашно!

Общи условия

Активация на акаунт