Машина за хляб - 9 част

  • 60 840
  • 664
  •   1
Отговори
# 270
  • Бургас
  • Мнения: 261
Здравейте момичета, от 1 месец съм горда собственичка на машина за хляб  Муленекс (средния вариант) Пробвах почти всичко, като си спазвам пропорциите и грешка няма. Но рецептата за козунак, която е дадена е с мн малко за захар и козуначето не е сладко. Опитах се да изменя пропорциите, но стана гаф ...
Ако някоя от вас може да ми даде рецепта в която да има стафиди и бадеми и да е сладък козунака, ще съм много благодарна Simple Smile

# 271
Някой беше писал за едни силиконови формички за кексове и събираше хора за поръчка. Може ли да ми помогнете и аз искам или да ми кажете от къде да си купя най-различни,защото днес си взех за кекс от един голям магазин за детски играчки ,но искам и още.

# 272
  • София
  • Мнения: 2 129
Благодаря dimitrina73 Simple Smile Досега не съм правила ръжен хляб и днес съм решила да пробвам. Дано се получи, че вчерашния ми опит с царевично брашно отиде в кофата - беше отвътре като недопечен, имаше странен леко горчив вкус и мъжете ми се намръщиха и отказаха да го ядат Angry
Ами аз не съм пробвала само ръжен хляб, твърди се че не става, трябва да има и пшенично брашно, а за царевичното брашно знам, че нагарча, ако е остаряло.

# 273
  • Мнения: 1 777
Пълнозърнесто хлебче



2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л.сол
3 с.л.захар
2 ч.ч.кисело мляко
3-4 с.л.зехтин

Загряваме фурната на 200 градуса.Смесваме брашното,содата,солта ,захарта.След това прибавяме киселото мляко и зехтина.Изсипваме в намаслена форма за хляб.Печем около 20-25 минути. Simple Smile

** аз омесих продуктите в машината за хляб

# 274
  • Мнения: 100
Ето това е моят резултат по рецептата на Лебедуна, благодаря ти мила, от първият път стана чудесен козунак, вече няколко пъти съм го правила.

Последна редакция: нд, 13 апр 2008, 17:19 от desita6

# 275
Здравейте момичета. Опитите ми да се справя с правенето на козунак май започнаха да се увенчават с успех. Днес  направих един козунак, мисля че по рецептата на Pinа, който го направих по следния начин - сложих го на програмата за тесто за пица /защото при мен тази програма е с втасване/, след което го извадих, направих 6-7 малки топки, от които направих лентички.  Сложих върху едната лента мармалад и съвсем малко орехи, след което я покрих с другата лента. Изплетох го и го сложих да втасва във формата за кекс. Тук вече дейсвах по рецептата на Лебедуна - сложих го да втасва във фурната на 50 градуса за 50 минути, след което го намазах със захар, яйце и .... 50 минутно печене. Стана много хубав и вкусен. Така че благодаря ви, момичета, за рецептите, за съветите и въобще за всичко.   bouquet

А също така направих и един хляб с яйце и кисело мляко, който също така стана много вкусен. Изобщо днес съм доволна от машинката.
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=220950&photo=10

Последна редакция: нд, 13 апр 2008, 22:38 от vadikal

# 276
  • Монреал
  • Мнения: 1 469
Здравейте, момичета!
Решихме да си вземем машина за хляб - мъжът ми е мераклия отдавна, аз чак сега като попрочетох малко повече се навих - ще се дебелее, няма как  Rolling Eyes

Имам един въпрос, сигурно ще ви се стори малко тъпичък - гледам, че в машините има едни бъркалки - та не остава ли дупка в хляба като се изпече  newsm78

Благодаря   bouquet

# 277
  • Мнения: 28 673
Остава дупка, да, но е малка. Качеството на хляба си заслужава този малък компромис с дизайна му. Laughing

Като стана въпрос за превтасалите хлябове с хлътнала надолу кора, при мен се поличиха на определени програми. Два пъти пробвах програмата за тъмен хляб и двата пъти стана така. Иначе хлябът добре се изпече, само дето беше грозно хлътнал. Пробвах същата рецепта на друга програма и се получи идеално. На бърза програма също така хлътва кората.  newsm78
Най-хубавите и бухнали хлябове ми се получават на програмата за френски хляб - 3.50 ч. Досега никога не е имало проблем с вида и качеството на хляба с нея.

# 278
  • Мнения: 765
И аз май се навивам за такава машинка. Макар, че не ми е проблем да меся. Като гледам, така става много по-бързо, лесно и чисто.
Каква машинка ще ми препоръчате?

# 279
  • София
  • Мнения: 10 211
Как' Сийка ,моето скромно и непрофесионално мнение е,че на програмите за тъмен хляб втасването е по-дълго като време,съответно ако брашното е бяло,то по-бързо втасва и може да превтаса.Така си мисля аз,де,не съм сигурна.
Аз откакто съм с Мулинекс правя хляб само на съкратените програми-2ч10мин.Резултата винаги е отличен.
Онзи ден погрешка вместо кашкавал от краве мляко съм взела овчи такъв.И никой не го яде сега.Та се чудя какво да аправя с него,евентуално питчици с кашкавал и чесън newsm78.Ако има други идеи -давайте!

# 280
  • Мнения: 22 867
Онзи ден погрешка вместо кашкавал от краве мляко съм взела овчи такъв.И никой не го яде сега.Та се чудя какво да аправя с него,евентуално питчици с кашкавал и чесън newsm78.Ако има други идеи -давайте!

Още една идея.

# 281
  • Мнения: 28 673
Как' Сийка ,моето скромно и непрофесионално мнение е,че на програмите за тъмен хляб втасването е по-дълго като време,съответно ако брашното е бяло,то по-бързо втасва и може да превтаса.Така си мисля аз,де,не съм сигурна.


Ами интересното е, че програмата за тъмни хлябове на Аlaska-та е 3.40 ч, а за бял хляб (тип френски) - 3.50 ч. Брашняната смес (2 ч. бяло брашно, 1 ч. типово и 1 ч. пълнозърнесто) е една и съща, а резултатът - различен.  newsm78
Ускорената програма е 1.40 ч. Засега забравям за нея.  Mr. Green

# 282
  • Мнения: 832
При мен пък козунаците нещо не искат да бухват и не ми стават на конци.Първият път като правих козунак изобщо не се наду,стана сбит и сякаш малко клисав.Но пък на вкус беше страхотен.Тогава нямах ел.кантарче и слагах продуктите на око.Реших че е от това и че съм сложила повечко брашно.Но вчера вече съвсем точно мерих и съвсем точно слагах всичко.И пак не успя много да се надигне и не стана на конци.А втасва повече от два часа. Също така захарта му дойде много малко.Почти не е сладък.Странно Rolling Eyes Можете ли да ми помогнете,да ми кажете къде може да съм сбъркала и кое прави козунака да стане на конци?

# 283
  • СЗ
  • Мнения: 8
Да се похваля накратко и аз. Купих си Alaska BL 2600. Мога да потвърдя отзивите на "колежките", че машинката е повече от истинска. Още първият ми опит стана сполучлив. 500 гр. брашно "500", четвърт мая от 20 ст., 1 с.л. сол, 2 с.л. захар, 2 с.л. олио, 250 м.л. вода. Малко стана сладко като козунак, но е вкусно, не става на трохи като се реже, вкусно мирише и т.н.

Предложението ми е към всички пишещи тук да си променят профила като в графа лични си добавят точният модел на пекарната. Според мен така ще се получи по-добра повторяемост на рецептите при съвпадение на моделите.

Успех.

Последна редакция: пн, 14 апр 2008, 11:46 от KTT

# 284
  • София
  • Мнения: 10 211
Онзи ден погрешка вместо кашкавал от краве мляко съм взела овчи такъв.И никой не го яде сега.Та се чудя какво да аправя с него,евентуално питчици с кашкавал и чесън newsm78.Ако има други идеи -давайте!

Още една идея.
Много ти благодаря за идеята-направих ги,просто са прекрасни,не миришат въобще на мас/от това се притеснявах/.Препоръчвам ги .
Ето:
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=63251&view=1&photo=33

Общи условия

Активация на акаунт