Машина за хляб - 9 част

  • 60 845
  • 664
  •   1
Отговори
# 525
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Рецептата е от форума,ама отдавна съм си я извадила и незнам точно на кого е.Пиша:
300 мл топло прясно мляко
3 сл олио(аз слагам зехтин)
1 чл захар
1 чл сол
500 гр брашно
2 чл суха мая
Става като козунак.На програма за бърз хляб,при мен е 5-1,20часа.
Има една подробност,която правя.Та значи, понякога спирам машинката 1 минута,преди да почне да пече,да повтаса още тестото.И като преценя пускам печене-10 програма при мен.Не винаги правя това,но както и да го направя хлябът си е хубав и вкусен.Ще чакам отзиви.

# 526
  • Мнения: 310
 Cry, в книжката пишеше 3та програма, а тя е 3.45 часа- това за пълнозърнестия хляб. Другият път ще пробвам на 2-ра.Благодря за съвета.

# 527
  • София
  • Мнения: 8 495
Хайде да не пишем еди си кой си номер програма, ами просто да и казваме името. Например вместо да пишем 3 или 13 програма просто да казваме, че ползваме програмата за пълнозърнест хляб или пък тази месене и втасване и съответно марката и модела на машината. И после не мислите ли, че трябва да качим някъде списък с програмите на по-често употребяваните машини и така някой като каже името на програмата и машината, която използва ще можем да отидем да видим за какво става дума и да изберем подходящата програма на нашата машина.

Иначе завиждам ви как пък ви излизат всички рецепти точно. При мене тука а сменя вида брашното, а точната рецепта отиде по дяволите. Може би просто трябва да говорим за твърдост на тестото и всеки да си го следи. Не знам дали съм некадърен или моя Мулинекс е твърдо убеден, че всеки път ще ми създава емоции, ама ей на козунака на Пина например направо ми изяде 700 грама брашно и си стана чудесен.

Дядо хаджия.

# 528
  • Мнения: 4 111
дядо хаджия, аз подкрепям предложението ти. Още нямам машина, но като я закупя ще изчета всики стари теми и ако взема неизвестна никому марка няма да ми е ясно за какво става дума  Blush
Насочих се вече към Мулинекса, но тук не се продава, а другата седмица ще пуснат неизвестата Bifinett и каквато съм импулсивна може да я купя  Embarassed

# 529
  • София
  • Мнения: 8 495
дядо хаджия, аз подкрепям предложението ти. Още нямам машина, но като я закупя ще изчета всики стари теми и ако взема неизвестна никому марка няма да ми е ясно за какво става дума  Blush
Насочих се вече към Мулинекса, но тук не се продава, а другата седмица ще пуснат неизвестата Bifinett и каквато съм импулсивна може да я купя  Embarassed
Ами нямам представа къде живеете, ама нашия Мулинекс го купихме в София от магазините ЗОРА.

# 530
  • Мнения: 4 111
дядо хаджия, аз подкрепям предложението ти. Още нямам машина, но като я закупя ще изчета всики стари теми и ако взема неизвестна никому марка няма да ми е ясно за какво става дума  Blush
Насочих се вече към Мулинекса, но тук не се продава, а другата седмица ще пуснат неизвестата Bifinett и каквато съм импулсивна може да я купя  Embarassed
Ами нямам представа къде живеете, ама нашия Мулинекс го купихме в София от магазините ЗОРА.

В Гърция. Тук съм виждала 3 марки, единствената известна беше Kenwood, а тази Bifinett скоро ще я пуснат в един немски магазин. Не знам дали ще надделее здравият разум да изчакам и да си купя Мулинекса от България.  Thinking

# 531
  • Мнения: 638
Имаме от в4ера Bifinett! Simple Smile
До сега правихме 2 хляба,станаха на козунак,много съм доволна засега! Simple SmileИма доста функций,немска е!Има функция колко препе4ен иска6 да е хляба,прави се и сладко с нея  Thinking

# 532
  • София
  • Мнения: 8 495
Другарки и другари (ъъъъъ... пардон да кажа госпожи и господа),

упълномощен съм официално от чилядта да обява че Pina заслужава една голяма целувка от дядо хаджия за рецептата за козунака за машината.
Ся ... тъй като поради известни и неизвестни обстоятелства нема начин да я целувам реално, предавам целувката виртуално така да се каже. Туй тука да се води за емотикон - целувка   Heart Eyes

# 533
  • Мнения: 28 673
Bifinett я видях в нета, нормална машина си изглежда, има всички функции и на дизайн го докарва.  Laughing
Между другото, не знам за вашите, но у наше село на всички Мулинекс машини пише "произход: Китай".  newsm78

# 534
  • Мнения: 11 743
Благодаря, дядо хаджия, и на челядта предай! Peace

Тъй, то ние си говорим за твърдост на тестото, я 9 теми сме навъртяли за това да си говорим. Аз затова и казвам продължителността на програмата, защото номера при различните модели и марки са различни.
Иначе 700гр брашно не съм слагала никога  #Crazy адски много ми се вижда. Все пак, когато една рецепта съдържа яйца, точността свършва до тук. 2-3 яйца ако са размер 'м', нямат нищо общо с 2-3 яйца размер 'xl'. В производството, когато трябва да има голяма точност яйцата се мерят на обем, а не на брой или грамаж.
Отделно, че различните брашна са с различна водопоглъщаемост. Дори да си купуваме от една марка само, те и мелниците сменят партидите на зърното което мелят, а там палитрата е широка от варианти.

# 535
  • Мнения: 319
Моята машина е Black&Decker и програмата ми за бял хляб е 3.50ч Никога не е превтасвал и никога не съм имала издънки. Има предварително загряване от 25 мин именно на програмата за бял хляб. Тъй че, според мен причина за превтасването не е само и единствено дължината на програмата. А за опрелия в капака хляб - намалете малко маята.

# 536
  • Мнения: 11 743
Ако се замеси стандартно тесто с около 10гр жива мая за 500гр брашно, както обичайно са даваните тук рецепти, няма начин да не превтаса тестото за 3.50часа. За толкова време би превтасало и на стайна температура, какво остава в машината, която сериозно подгрява.
Ако тестото е с 5гр мая за 500гр брашно, би могло да е добре, но такива рецепти във форума не съм виждала. Може и да има, аз скоро не съм гледала рецептите.


Иначе за хляба, който се опира в капака, защо да се намали количеството мая? Тестото не увеличава обема си правопропорционално на количеството мая, което съдържа. Хляба е идеален, когато е бухнал и с добре развита средина - добра и равномерна шупливост, добре изпечен, не сбит, не клисав. Ако се намали количеството мая има опасност да не довтаса хляба и средината да остане сбита и неизпечена. Ще трябва повече време за ферментация. Щом на тази програма и с това количество мая хляба втасва добре, изпича се, има добре развита средина и добър вкус и мирис, значи е идеално. Щом опира в капака на машината, означава, че това количество хляб може да събере машината.

# 537
  • Мнения: 6 029
Е все пак да не забравяме, че тестото не втасва 3 часа. Имаме подгряване 20 мин., месене 30 мин. , печене 1 час.

На мен зимата програма, с продължителност 3,20 ч. ми беше ОК. Но сега ползвам двучасова програма. Хлябът си е перфектен:)

# 538
  • Мнения: 11 743
ами аз сега ги смятах и ги изкарвам 2 втасвания за по 1 час, ако се пече 1 час. На мен за 700гр хляб ми се пече 50 минути. Значи се събира 2.10 мин втасване общо. Със сигурност ще ми превтаса в машината, която подгрява.
Аз съм ползвала най-много 3.15 часа без подгряване, през зимата и е добре, но за 5 мин повече и ми е превтасвало.

При мен най-добре идва програма при която едното втасване ми е 40-45мин и другото 40мин, което е 1.25часа, това пак през зима. За лятото по-малко.

# 539
  • Мнения: 319
Аз не мога да си обясня, защо при вашите машинки външната температура оказва влияние newsm78 Не намирам логика. Ами ако печете нещо във фурната през лятото или през зимата, пак ли ще има значение? Не искам да се заяждам, но наистина не мога да си го обясня. Аз ползвам моята машина от повече от 3 години и никога не е имало ефект от външната температура. Първата ни зима тук в апартамента беше 32 градуса (не можехме да си регулираме парното) и не се дишаше, ама хляба си е бил винаги перфектен. А за втасването и опирането в капака - аз ползвам суха мая на гранулки (тук се продава главно такава). И това за намаляването количеството на маята го написах от опит. Не съм писала да се намаля маята наполовина примерно, а съвсем мъничко. Правя хляб през ден вече повече от 3 години както вече писах и поне за маята знам как да коригирам количеството.
Различните машини са с различни програми, което обаче не означава, че един и същи хляб не може да стане еднакво добре в 2 различни машини.
Ама както и да е, пожелавам ви винаги перфектен хляб (и не само) да разнася аромата си във вашите домове Peace

Общи условия

Активация на акаунт