Отговори
# 315
представяш ли си - Хората приемат тази поправка за издръжка на децата от ЧУ, а вие да вземете да вдигнете още таксите, а!?

А защо да не ги закачаме и в какъв смисъл да не ги закачеме?

# 316
  • Bristol
Емем правилно е описала нещата, но това е само до преди навършване на 5 години, защото в Англия държавни детски градини няма  Crossing Arms Затова на 3-4 годишните им дават по малко часове платени от държавата, за да се социализират и после да им е по-лесно, като започнат държавно училище на 4  Peace Другата отстъпка на деца в градинска възраст се дават ваучери от работодателя, които се удържат от заплатата на родителите, но не се облагат с данъци. Отново подчертавам, тук вариант държавни градини няма  Peace
Училищата вече те одрусват здраво и държавата нищо не поема, защото е изградила и поддържа държавни училища.
Реномираните частни училища, дори финансови отстъпки не правят за надарени деца, а само им предлагат допълнителни занимания по дисциплината, по която са силни, без родителите да плащат повече пари. Частните, с не толкова добра репутация, не предлагат отстъпка по-голяма от 20% от таксата и то за надарени деца.
Има една ниша, която не съм сигурна дали държавата има пръст там. На социално слаби семейства правят допълнително отстъпка, но и тя е не повече от 30-на процента  Thinking
Като местата с отстъпка в цената са определен брои и за тях има съревнование, избират се най-добрите от най добрите  Crazy
Поне това е положението с училищата, които аз съм проучвала. Всяко училище си има собствени правила, дори има възможност за договаряне на таксата с родителите, но чак след като минат изпитите и интервютата с децата. Таксите също са им различни, най-ниската за гимназия в нашия град е около 9 хил паунда, най-високата, на която попаднах, беше около 15 хил годишно. Отделно се заплаща транспорт, униформи, допълнителни занятия и лагери  Money

# 317
@данибон

Еми, не мисля, че е редно да замесваме работодателите, и без това имаме проблеми в БГ по отношение на работещите родители.

Инициативата е ваша. Гражданска. Изразява позиция в публично пространство. Няма политика. Няма участие на държавна/общинска структура. Има принцип, който се отстоява от гражданите. Работодателите и организациите им са друго нещо. А и ви казах, че са умни момчета и момичета и като такива отдавна са изразили публично позицията си по този въпрос.

Всичко трябва да бъде съгласно Конституцията - а тя не прави разлика м/у държавно и частно. ПРИНЦИПЪТ на анкетата е нещо, което ще се случи. Независи кой го иска или не. Въпрос на време, само. Така е справедливо - съгласно основния ни закон.

Отивам да работя. Събота и неделя имам "важни държавни дела". Хе-хе.
Ще хвърлям, ако мога, по едно око. Ако не -  Бог го прави и така, и така. Чао ви. 

Последна редакция: пт, 28 мар 2008, 22:34 от edu_daddy

# 318
Всичко трябва да бъде съгласно Конституцията - а тя не прави разлика м/у държавно и частно. ПРИНЦИПЪТ на анкетата е нещо, което ще се случи. Независи кой го иска или не. Въпрос на време, само. Така е справедливо - съгласно основния ни закон.

Благодаря ти! Така мисля и аз. Така говори логиката. Дано се случи скоро.

# 319
Емем правилно е описала нещата, но това е само до преди навършване на 5 години, защото в Англия държавни детски градини няма  Crossing Arms Затова на 3-4 годишните им дават по малко часове платени от държавата, за да се социализират и после да им е по-лесно, като започнат държавно училище на 4  Peace Другата отстъпка на деца в градинска възраст се дават ваучери от работодателя, които се удържат от заплатата на родителите, но не се облагат с данъци. Отново подчертавам, тук вариант държавни градини няма  Peace
Училищата вече те одрусват здраво и държавата нищо не поема, защото е изградила и поддържа държавни училища.
Реномираните частни училища, дори финансови отстъпки не правят за надарени деца, а само им предлагат допълнителни занимания по дисциплината, по която са силни, без родителите да плащат повече пари. Частните, с не толкова добра репутация, не предлагат отстъпка по-голяма от 20% от таксата и то за надарени деца.
Има една ниша, която не съм сигурна дали държавата има пръст там. На социално слаби семейства правят допълнително отстъпка, но и тя е не повече от 30-на процента  Thinking
Като местата с отстъпка в цената са определен брои и за тях има съревнование, избират се най-добрите от най добрите  Crazy
Поне това е положението с училищата, които аз съм проучвала. Всяко училище си има собствени правила, дори има възможност за договаряне на таксата с родителите, но чак след като минат изпитите и интервютата с децата. Таксите също са им различни, най-ниската за гимназия в нашия град е около 9 хил паунда, най-високата, на която попаднах, беше около 15 хил годишно. Отделно се заплаща транспорт, униформи, допълнителни занятия и лагери  Money

м_е_р_и, много интересно, но не знам защо ми се стори и леко страшничко - много частно го дават тези ваши частни у-ща.
Ако се сетиш още нещо, моля те, пиши. Това е все едно друг свят, всъщност си е.
А има ли най-най известно частно у-ще? От колко века е  Simple Smile?

# 320
  • Bristol
Страшен бизнес се върти там, какво да ти кажа и аз бях  #Crazy Тръгнах да търся гимназия на сина и минах през 3 училища лично, за четвъртото ми казаха хора, които са по-навътре в нещата, че там синът ми няма да се чувства добре, защото средата била доста различна. Един вид съучениците като се заговорели за техния butler, той нямало да може да се включи в разговора  Joy
И трите, които посетих, бяха в старинни сгради и имах чувството, като влизах в главната им зала, че съм влязла във филма Хари Потър  Crazy
Open day представлява шведска маса и вино на корем, разговор с учителите от училището, а ученици от самото училище те развеждат из сградата. Разходката отнемаше около час  ooooh!
Ще ти пусна линкове към организациата на частните училища тук  Peace

# 321
Дани, ти се човекът определено. Новата инициатива е супер, ние сме "за".
С училището още не е ясно, накрая може те да не ни искат  Rolling Eyes ..... Така ги вкарах във форума, а те не го оцениха по достойнство  Party.

Едва наваксах, толкова сте бързи.
Обещавам да се включа с есе на тема "Защо записах детето в ЧДГ"

Лека вечер.

# 322
Страшен бизнес се върти там, какво да ти кажа и аз бях  #Crazy Тръгнах да търся гимназия на сина и минах през 3 училища лично, за четвъртото ми казаха хора, които са по-навътре в нещата, че там синът ми няма да се чувства добре, защото средата била доста различна. Един вид съучениците като се заговорели за техния butler, той нямало да може да се включи в разговора  Joy
И трите, които посетих, бяха в старинни сгради и имах чувството, като влизах в главната им зала, че съм влязла във филма Хари Потър  Crazy
Open day представлява шведска маса и вино на корем, разговор с учителите от училището, а ученици от самото училище те развеждат из сградата. Разходката отнемаше около час  ooooh!
Ще ти пусна линкове към организациата на частните училища тук  Peace

Много-много интересна страна. Винаги чета за Великобритания с едно леко аристократично (не знам как да го кажа) чувство - голям майтап и сега леко съм изправила гръб като стоен изпъчен англичанин от малко по-старото поколение. Много ги уважавам.
Но много несоциална политика - не знам много, но за каквото понауча, чак се чудя как живеете там. Преди 2 години синът ми и едно англичанче стаха приятелчета на морето и ние с техните покрай децата. Бях шокира, че когато детето ти е болно искаш разрешение от работодателя си, а той може и да не те пусне. Не знам дали е частен случай - абе тези хора за болнични не са ли чували? Също така ми направи впечатление, че съвсем спокойно обясняват, че ако са имали 1 дете, сигурно щели да си позволят частно у-ще. Но без драми, ето така спокойно, рационално.
Ако ми пуснеш линкове, ще ми бъде много интересно.

Вчера тук се заговорихме с една друга мама за таксите в Оксфорд (сега добавям и Кембридж) и обучение там след като влязохме в ЕС. Разкажи нещо и за тях?
А знаеш ли нещо и за летни езикови лагери при вас? Точно съм чувала, че са в такива "училища"-замъци като от Хари Потър?

Мерси! Чакам с нетърпение новата приказка!

# 323
http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2920&sectio … =2&id=0000502

я, вижте в коментарите  към тази статия за какви ни вземат
'19.3.2008 г. частните училища са една голяма пирамида. няма никакъв контрол, а учениците са едни нагли и прости новобогаташчета, които израстват със съзнанието, че всичко се купува и всичко се продава. който има 3000 евро за такса има и за учебник. защо държавата да налива парите от моите данъци и в тази каца без дъно?! малко ли са държавните училища? или мигар са цъфнали и вързали, та е останал ресурс за "усвояване"?'

Мили момичета, Миленка, ето ти супер негативен коментар.

# 324
Дани, отивам да чета. Но просто негативен коментар няма стойност за мен. Искам да видя аргументация!

Прочетох. Само безмислено плюене и стандартни лафове. Нищо интересно.

# 325
Дани, отивам да чета. Но просто негативен коментар няма стойност за мен. Искам да видя аргументация!

доста е цветущ и мисля, че голяма част от обществото така гледа на децата ни, за съжаление.

# 326
  • София
http://www.bell-centres.com/courses/younglearners/locations.asp - за първа страница, курсове по англ. в красиви замъци Simple Smile

# 327
Ами Дани, ако така гледат нямаме много какво да направим, за да им променим мирогледа. За жалост съм доста скептична и песимист в това отношение. Но да не измествам темата. Обществена подкрепа на такова място не очаквам да получим така или иначе.

# 328
  • София
доста е цветущ и мисля, че голяма част от обществото така гледа на децата ни, за съжаление.

Това безпокои ли те?  newsm78
Че то 'обществото' ни така гледа и на родители, които могат да си позволят по 3-4 хил. за частно образование. В БГ все още всички хора с малко повече пари са смятани за мутри, престъпници и крадци...

# 329
На практика тези хора няма да дават пари за нищо, защото парите пак ще идват от данъците на хората пратили децата си в частни училища. Но поне данъка, който дават за перо образование ще отива за собствените им деца, а не за чуждите.
В момента излиза, че точно ние сме в положението на наливащи в кацата, меда от която се ползва от други.
Този, който е направил коментара си няма понятие как стоят нещата(може и данъци да не плаща дори  Simple Smile) Просто поредното злобеене срещу хората избрали за децата си частно училище.

Общи условия

Активация на акаунт