Отговори
# 330
Иса, и в други теми още преди години съм писала. Имам няколко познати с по-голям от моя доход, чиито деца са в държавно училище и недоумяват защо съм дала моите в частно. Дискутирали сме, знам нагласите и вече не ми е интересна тази тема, и нито имам желание, нито нужда да защитавам избора си. Тези ми познати харчат 2000-2800 лв само за себе си и в края на месеца мрънкат, че нямат пари. Ние 4-ма харчим по-малко заедно с частното училище на 2 деца. Въпрос на приоритети!

П.П. Летисия - абсолютно съм съгласна! Няколко пъти днес казах, че и аз, и съпруга ми, и всички приятели, с деца в частни училища, които имам си внасят данъците и затова мога да твърдя, че моето обкръжение внася повече в хазната от хората с деца в държавни училища. Затова ми се губи логиката.
Не съм мутра, не си крада парите, "прости" програмисти с по 10 год. опит сме. Не ходим по ресторанти и скъпи почивки, избрали сме друг тип "инвестиция". Трябва ли да ми пука от горните коментари? И трябва ли да се "защитавам"?

Последна редакция: сб, 29 мар 2008, 00:22 от Millena

# 331
http://www.bell-centres.com/courses/younglearners/locations.asp - за първа страница, курсове по англ. в красиви замъци Simple Smile

мерси, задължително ще го сложа.
аз като гледам май утре трябва да пускаме 2 част на темата. Не мога да намеря къде пише правилата - доколко страници трябва да е и следя другата тема "Съвет за добро частно у-ще". Те са малко по-напред.

# 332
Дани, споко, ще ни изтърпят, това не е директно правило. Въпроса е да следим все пак.
Ти си копирай и допълни първия пост, аз ще опитам да обобщя анкетата, но искам да й дам още няколко дни.
Тази вечер така и не писах до 2-те сдружения, утре ще е. Днес не съм на кеф за това май. Повече ми се чете.

# 333
  • София
Millena, аз имам само един познат /клиент/ чието дете е в държавно учебно заведение, но го преместиха тази година от частно училище - мисля, че е временно. На една приятелка детето също. Всички други деца на познати, приятели и клиенти са в частни градини и училища.

Иначе наистина е въпрос на приоритети. За мен доброто образование е най-важното за детето. Започнах да се информирам за училища и градини още преди да родя... бившият ми мъж обаче се чуди - струва ли си.

# 334
Аз пък днес видях истинска мутра и то в Бизнеспарка (случайно бях там). Изскочи от мерцедеса си и се нахвърли върху едно момче, което излезе от новичко Рено. Момчето беше с бадж, изглежда работеше в Бизнеспарка. Взе да го блъска и да се зъби. Ужасна гледка. Все си мислех, че посвършиха тези екземпляри. Никой не се намеси. Само една жена. слезе от друго Рено (вероятно позната на момчето) и застана между тях. Отнесе и тя блъсканици и псувни.

Това беше малко след като пуснахме анкетата тук и се чудех дали да ви споделя. Доста си мислих, че точно такива мутри не искам да виждам в нашите у-ща. И май не съм виждала. Дали се дегизират или има нещо като face-контрол? Дано да ги пренасочват нанякъде в уж по-перспективни учебни заведения. Въобще мечтая за "ЧУ - свободна антимутра зона". (ама че го казах, но днес наистина бях стресната)

# 335
... За мен доброто образование е най-важното за детето. Започнах да се информирам за училища и градини още преди да родя...

И аз така. Имам събрани всякакви приложения от "Капитал" през годините, каталози от изложенията, нон-стоп четях по медиите. Но да си призная имах и още инфо - по професионална линия (ей, не съм даскалица, да знаете  Simple Smile) и допълнително си набавях официална и неофициална информация. Няма забравя като преди няколко години се изтърсих в Инспектрата по образование, като ги шокирах, че не искам да ни настаняват някъде детето, а така за повече информацийка за частни градини. Наистина бяха много точни в информацията, която ми дадоха. След това всичко си правех на таблички с инфо, впечатления, +, -. Нали ви писах над 20 градини обиколихме. Мъжът ми излезе отпуск и обикаляхме.

ужас, вече нищо не виждам от умора и съм слагала грешни букви. Утре ще гледам да добавя пак към 1 пост, сега едва виждам монитора.

Последна редакция: сб, 29 мар 2008, 00:44 от danybon

# 336
...
П.П. Летисия - абсолютно съм съгласна! Няколко пъти днес казах, че и аз, и съпруга ми, и всички приятели, с деца в частни училища, които имам си внасят данъците и затова мога да твърдя, че моето обкръжение внася повече в хазната от хората с деца в държавни училища. Затова ми се губи логиката.
Не съм мутра, не си крада парите, "прости" програмисти с по 10 год. опит сме. Не ходим по ресторанти и скъпи почивки, избрали сме друг тип "инвестиция". Трябва ли да ми пука от горните коментари? И трябва ли да се "защитавам"?

Millena, и нашето семейство сме като вашето  Simple Smile Аз и в другата тема писах, как мъжа ми винаги го осигуряват на пълна заплата и какви големи данъци плаща.
И той е от гилдията на програмистите. Нищо мутренско нямаме  Simple Smile Нито мама и тати рентиери или вуйчо владика  Simple Smile Здрав труд и приоритет насочен към детето ни. Това май е, което ни описва най-добре. Образованието на дъщеря ни е по-важното за нас от скъпарски почивките и ресторанти. Не бих казала и, че живеем в лишения само, защото даваме пари за образованието на детето ни.
Май откакто това е нашия приоритет и финансово станахме по-добре  Simple Smile

# 337
  • София
Мисля, че не трябва да се хаби особена енергия и нерви за хорските приказки. Завист винаги ще има, дали детето е в частно у-ще, дали има по-хубава кола и други такива. Когато завършат първите деца , обучавани изцяло от частното училище, тогава ще се види разликата. Когато випуски има 20-30 години, тогава ще се приеме за нормално.
Наистина на първо място е законово как стоят неща, ако по конституция имат право, само че  май е казано, че имат право на образование, а не на издръжка. Но тук е въпрос на формулирвка и тълкуване.
И другото е очаква ли се да се промени нещо за децата и родителите от тази издръжка - такса, условия, сигурност, въобще родителите с деца в ЧУ очакват ли нещо, ако държавата промени закона? И не само в настоящият момент, а и в бъдеще.

# 338
  • Bristol
И на мен едно време ми се чудеха защо давам толкова пари за частна градина на сина, прехвърлих го от яслата в 8мо ОДЗ в частно заведение  Crazy А хората се натискаха за място в това ОДЗ. Та от тогава си следя частните заведения в София, темичката я следя от самото начало и много се колебаех, да пиша или не в нея   newsm78
Противници на частните училища има навсякъде, не само в България  Laughing Тук също се делят на два лагера. Противниците на частните заведения считат, че това е един вид showing off, фукане. Та затова много дискретно обиколих училищата със сина, добре че дните за посещения бяха през уикендите  Peace
Университетите тук вече са с единни цени. Мисля, че са около 3 хил паунда на година за британците и тези от ЕС, но още не съм стигнала до този етап на проучването. Приемат децата според показан успех на изпитите и след интервю. Специално за Оксфорд и Кембридж съм чувала, че трябвало и препоръки. Като злите езици шептят, че приемали студентите си според това кой им е гаранта  Thinking

# 339
за 1 пост - добавям още

инфо от Stella Maria
новите училищни такси от ЕСПА
Детска градина - 1850 евро за семестър
Подготвителен клас - 2050 евро
1-6 клас - 2180 евро
7 клас 2115 евро
Всички цени са за един срок, тоест, умножете по две за годината.

инфо от TanyaMG
http://www.bell-centres.com/courses/younglearners/locations.asp -  курсове по англ. в красиви замъци

частното образование във Великобритания

инфо от м_е_р_и[
"В Англия държавни детски градини няма. Затова на 3-4 годишните им дават по малко часове платени от държавата, за да се социализират и после да им е по-лесно, като започнат държавно училище на 4 .  Другата отстъпка на деца в градинска възраст се дават ваучери от работодателя, които се удържат от заплатата на родителите, но не се облагат с данъци. Отново подчертавам, тук вариант държавни градини няма  Peace
Училищата вече те одрусват здраво и държавата нищо не поема, защото е изградила и поддържа държавни училища.
Реномираните частни училища, дори финансови отстъпки не правят за надарени деца, а само им предлагат допълнителни занимания по дисциплината, по която са силни, без родителите да плащат повече пари. Частните, с не толкова добра репутация, не предлагат отстъпка по-голяма от 20% от таксата и то за надарени деца.
Има една ниша, която не съм сигурна дали държавата има пръст там. На социално слаби семейства правят допълнително отстъпка, но и тя е не повече от 30-на процента  Thinking
Като местата с отстъпка в цената са определен брои и за тях има съревнование, избират се най-добрите от най добрите  Crazy
Всяко училище си има собствени правила, дори има възможност за договаряне на таксата с родителите, но чак след като минат изпитите и интервютата с децата. Таксите също са им различни, най-ниската за гимназия в нашия град е около 9 хил паунда, най-високата, на която попаднах, беше около 15 хил годишно. Отделно се заплаща транспорт, униформи, допълнителни занятия и лагери"
и още в пост  #320  http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=278827.320

"Най-добрите частни училища в UK  post #342 http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=278827.msg7000209#msg7000209
Тук училищата биват мъжки, женски и смесени  Laughing Има статистика за всеки един вид поотделно. Определено "еднополовите" показват по-високи резултати 
Independant School Council организацията обединяваща частните училища .

мнение Емем http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=278827.280
в Англия примерно, е: ваучери за служителите, като същата сума (или част от сумата) се приспада от заплатата. Ползите са двойни: по-малко данъци за служителя, по-малки осигуровки за работодателя. Поправете ме, ако бъркам с финансовата част, но мисля, че е така. В крайна сметка, ако служителите имат проблеми с ДГ, ако децата им са вечно болни, те са изнервени и пр., фирмата губи повече. И фирмите се ориентират към детски заведения (има цели мрежи такива заведения), които са сериозни и може да им се разчита, и сключват договор с тях - както някои фирми сега сключват договори със здравни заведения за служителите си. Мисля, че това е една много удачна форма. Освен това, може да се договори примерно, ако фирмата ти те принуждава да работиш в извънработно време, тя да доплаща за удължено време и на детското заведение - е, не ми се ще това да се случва всекидневно, но е възможност за напечените моменти, като напр. приключване на финансова година. Това си го импровизирам, не знам прави ли се. Но си струва да се изучи по-подробно чуждият опит в това отношение. Става дума не за някакви големи отстъпки, които работодателят трябва да благоволи направи (как изобщо ни търпи - хора с деца  Mr. Green), а за съвременни форми на мотивация и поощряване на персонала, за пакет от придобивки към заплатата и в крайна сметка - шанс да привлечеш и задържиш качествени служители.

още към подобни теми
дайте своя глас http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=279513.0

Последна редакция: сб, 29 мар 2008, 09:57 от danybon

# 340
И на мен едно време ми се чудеха защо давам толкова пари за частна градина на сина, прехвърлих го от яслата в 8мо ОДЗ в частно заведение  Crazy А хората се натискаха за място в това ОДЗ. Та от тогава си следя частните заведения в София, темичката я следя от самото начало и много се колебаех, да пиша или не в нея   newsm78
Противници на частните училища има навсякъде, не само в България  Laughing Тук също се делят на два лагера. Противниците на частните заведения считат, че това е един вид showing off, фукане. Та затова много дискретно обиколих училищата със сина, добре че дните за посещения бяха през уикендите  Peace
Университетите тук вече са с единни цени. Мисля, че са около 3 хил паунда на година за британците и тези от ЕС, но още не съм стигнала до този етап на проучването. Приемат децата според показан успех на изпитите и след интервю. Специално за Оксфорд и Кембридж съм чувала, че трябвало и препоръки. Като злите езици шептят, че приемали студентите си според това кой им е гаранта  Thinking

м_е_р_и, аз ще те цитирам за 1 пост, нали може?

# 341
а ако и тук "програмистите" се окажат от СМГ или математическа гимназия, догодина ще отида да "предсказвам", например, изборите? Бях писала някъде, че масово и в детската ни градина, и в у-ще повечето татковци се оказаха от СМГ - ей, голяма математическа мафия.

Шегувам се - вкъщи от години се води война "английска" срещу "математическа".

Тука само да допълня по мои наблюдения- преди 4-5 години имаше идея да се закриват "елитните" гимназии. Докато касаеше или се смяташе, че се касае само за езиковете - никой нищо не предприе. Ама като стана ясно, че се касае и за математическите, ле-ле тези математици като скочиха - адски им се накефих. Не си спомням какъв вид форум беше. Но беше сегашният зам-министър на образованието и тогавашен директор на математическата в Пловдив. Добре, че бяха тези математици, че иначе набързо тотално щяха да  се съсипи всичко. И оттогава се шегувам вкъщи с "математическата мафия" - всички скочиха като един. Борческата само може да стои и да се учи.

Последна редакция: сб, 29 мар 2008, 09:43 от danybon

# 342
  • Bristol
Най-добрите частни училища в УК
Тук училищата биват мъжки, женски и смесени  Laughing Има статистика за всеки един вид поотделно. Определено "еднополовите" показват по-високи резултати  newsm78
Independant School Council организацията обединяваща частните училища тук.
И сега за danybon малко снимки Wink
Това ми е фаворита за частно училище в Бристол, Bristol Grammar, главен вход, голямата зала
И по-тузарското училище Wink Clifton College, библиотеката.
Да отбележа, че и двете са смесени.
Друг фаворит ми беше мъжкото училище Queen Elizabeth, но с половинката решихме, че не искаме да поставяме сина в такава изкуствена среда.

ПП Сега да не помислите, че синът ходи в частно училище  Joy Не! Пийнахме ,хапнахме за сметка на училищата, поизплакнахме очите и решихме, че финансово още не сме узрели за този момент  Crazy Живот и здраве, дано някой ден узреем, ако не ние, то поне децата Wink

Последна редакция: сб, 29 мар 2008, 01:35 от м_е_р_и

# 343
Дани, за статистиката, аз съм от Математическа гимназия, но в Благоевград, мъжа ми е от София, но не е МГ.

# 344
Мъжът ми не е възпитаник нито на математическа, нито на езикова гимназия  Simple Smile Самоук е и в езиците, и в математиката, и в програмирането. Това не му пречи да владее няколко езика, да е изключителен математик и в момента да е IT мениджър на голяма международна фирма. Даже взе диплома за висше по компютърни технологии чак преди два месеца  Simple Smile и то, щото аз му опявах, че е срамота да няма висшУ  Simple Smile  Абе, умно си ми е момчето  Heart Eyes Да е жив и здрав и да изкарва парички за частно школо  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт