Един голям проблем с детските градини и ясли !!!...

• 36 562
  • 471
  •   1
Отговори
# 135
  • София
geri143495, ако това ще те успокои, но тук и спонсорство да предложиш вече не ти гарантира прием. Мой познат е предлагал и са му казали, че е 120 предложил по ред. ooooh!

# 136
В другата тема за протестите и страстите Didia мисля, е написала, че в различните райони на София заплатите в ДГ са различни и че това се дължало на факта че районните кметове давали някакви пари от някакви излишъци. Не ми стана много ясно, но можете да погледнете изказването в другата тема.
И наистина чета за напускащ персонал, лоша храна, лоши условия, а в ДГ до нашия блок където исках да дам малкото и където каката беше на предучилищна не съм чула за проблеми с персонала (може и да има, но обикновено се разчуват подобни неща по детските площадки). За храната - добро качество и количество и разнообразие. Менюто се лепи на видно място, а и доста мами с бебета виждам идват на обяд да взимат храна. Условията са много добри. Вярно че играчките и някои по-дребни неща са спонсорирани от родителите, но всяко лято се правят някакви ремонти.  Дворът е много голям, озеленен, но честно казано не се използва пълноценно. Като изключим големия брой деца в групите тази ДГ не отстъпва по нищо пред наличните ЧДГ в района.
Може пък наистина някои районни кметове да отделят допълнителни средства за ДГ. Малко ми е трудно да го повярвам за нашия квартал, но все пак.

# 137
Privet, mili mami,
I az kato vas imam edin prekrasen maluk palavnik, koito, za moe goliamo sujalenie, veche posestava detskata ialsa. Kato kazvam, che sujaliavam, tova ne oznachava, che niamam doverie na personala, koito se griji za nego /samo na 1.2g e/, a po-skoro za nevuzmojnostta da produljavam da si go gledam sama. Prichinite za tova sa mnogo, no sega niama da se spiram na tiah. Pisha vi, poneje temata, koiato ste podhvanali e mnogo aktualna, i oste poveche vajna, zastoto stava duma za vuznagrajdenieto na horata, na koito sme poverili nashite nai-skupi suzdania.
Jurnalist sum v novinite na Nova televizia. Spodeliam go, zastoto sled kato az samata se sbluskah s dosta problemi pokrai trugvaneto ni na iasla, sled kato prochetoh i goliama chast ot vashite mnenia po vuprosa, smiatam, che bihme mogli zaedno da napravim nesto, za da se promeni sredata, v koiato rastat decata ni i grijite, koito se polagat za tiah. Ako imate idei, mnenia i vuprosi, koito smiatate , che triabva da budat chuti, obadete mi se na tel. 0898 64 90 14-Elena. V Nova tv imame rubrika "Temata na Nova", chrez koiato mojem da dadem glasnost i da potursim nachin za reshavaneto na problemite na nashite deca.

Pozdravi
Elena

# 138
елена, добре дошла
може да се помисли за едно предаване за възнаграждението на персонала в детските ясли- то е ужасяващо ниско
не съм сигурна, но мисля че там няма да има делегирани бюджети, които биха могли да дадат шанс за увеличаване на заплатите на персонала
заплатите в яслите се определят от МЗ, и са всъщност минималната работна заплата за лелите, за сестрите незначително малко повече
аз също съм много доволна от нашата ясла, и бих подкрепила всичко, което ще доведе до увеличаване на заплатите им

# 139
Здравей и от мен Елена. Като твоя колежка, водещ в телевизия те подкрепям напълно и също съм ЗА на тази тема, да се даде гласност в медиите. Ако проявите интерес ме търсете на Лични. Peace

# 140
Може да се помисли по въпроса с отпуските на родители на деца до 7г. Да имат възможност да ползват по голям платен годишен отпуск, например. Също така съм съгласна че ако детето не посещава ясла или ДГ, родителите трябва да бъдат компенсирани по накакъв начин. А относно персонала в ДГ, и адекватното заплащане, съм на мнение че всяка година трябва да имат опреснителен курс и психотест, покрият ли изискванията за съответна категория по високо заплащане (какво пък нека им се диференцира заплащането). Не може в производството да имат курсове и изпит на всеки 6м. а в ДГ нищо с години наред и да разчитаме само на самосъзнание от страна на персонала. И още нещо ''НЕ НА ТЕЛЕВИЗОРИТЕ В ДГ'' - извинете но това си е престъпление спрямо децата, а вече в много теми е повдигнат и този въпрос. Ама щом не е забранено значи е позволено и хайде за сметка на децата - Просто Мария, Селесте и Красоти някакви. И се извинявам на учителките пишещи тук но да се опитват да ни представят нещата такива каквито НЕ са просто не върви. Вместо да опишат детайлно проблемите и извадят неща от кухнята, за да се работи конкретно по решаването на многото проблеми, продължават да ни ''баламосват'' как при тях всичко било ок. Как ние сме били заблудените  newsm78. А относно мамите журналистки дерзайте, с интерес гледам репортажите - макар тези за ДГ да не са толкова много.

# 141
moyra,   202uu
 egu , пуснете отново онзи репортаж, за детето бито в яслата, което имаше белези по вратлето и после анкета-кой е за увеличавене заплатите на  лелките.
Хора, въпросът е до съзнание. Не до пари. И 2000 лева да им направите заплатите, пак ще се държат по същия начин. Моята лична лекарка, макар и с доход от близо 1500 пациента, пак има манталитет на участъкова лекарка. Аз лично дори и на доброволни начала да работя в ясла, не бих крала храна от дете, не бих се държала грубо с бебета и не бих да клинчила от работа. Да няма деца с увреждания в ДГ, да има телевизори, децата да са колктото може по-пораснали и самостоятелни и ако може сами да се гледат...Но ако може заплатата да е поне 1000 лв. SickАз съм твърдо против

# 142
аз съм много доволна от нашата ясл а и подкрепям увеличението на заплатите
да, понякога има хора, които не са за тази професия, но поради липса на кадри ги назначават и търпят, защото иначе няма кой да работи изобщо
в нашата община се търсят 8 мед сестри, ама няма
ако възнагражденията са по- добри и има повече кандидати, директорите ще избират кой от кандидатите става и кой не
сега просто който дойде, го взимат

# 143
egu , пуснете отново онзи репортаж, за детето бито в яслата, което имаше белези по вратлето и после анкета-кой е за увеличавене заплатите на  лелките.
Хора, въпросът е до съзнание. Не до пари. И 2000 лева да им направите заплатите, пак ще се държат по същия начин. Моята лична лекарка, макар и с доход от близо 1500 пациента, пак има манталитет на участъкова лекарка. Аз лично дори и на доброволни начала да работя в ясла, не бих крала храна от дете, не бих се държала грубо с бебета и не бих да клинчила от работа. Да няма деца с увреждания в ДГ, да има телевизори, децата да са колктото може по-пораснали и самостоятелни и ако може сами да се гледат...Но ако може заплатата да е поне 1000 лв. SickАз съм твърдо против
Съгласна съм с това. Съгласна съм и с въвеждането на опреснителни курсове, тестове, родителска оценка и всичко друго, което трябва. То трябва да е задължително при работа с деца. Задължително против телевизорите - след като в къщи полагам неимоверни усилия да огранича някои вредни навици - откъде накъде в ДГ ще правят обратното.
На базата обаче на всички тези неща трябва да има и някакъв материален стимул, защото иначе накрая в ДГ ще останат само лекетата, щото няма къде другаде да отидат. Честно казано не знам как се оправя човек със семейство и доход от 260 лева. Колкото и самоотвержен да е.

# 144
Решението е едно, пак казвам-приватизация на детските градини, минимална държавна субсидия, но засилен контрол. Въвеждане на данъчни облекчения за родителите на деца в ясли и градини. Поощряване строителството на нови детски гради и облекчения за фирмите, които инвестират в подобно строителство. Поощряване създаването на корпоративни детски градини, изцяло на издръжка на частни фирми и фондации за децата на техните служители - като напр. ведомствени градини на пощите. Изобщо поощряване на частната инициатива в този бранш, с чцел засилване на материалния интерес у обслужващия персонал

# 145
за тези неща са нужни законови промени
при сегашното законодателство няма как да се случат

# 146
Аз като фен на Меденка да си кажа мнението - крупните работодатели са потенциален голям играч в кризата с ДГ. Малко стимул им трябва просто и ще им излезе сметката. И съм ЗА приватизация на част от държавните ДГ - на другата част да се увеличи субсидията и да са само за семейства, нуждаещи се от някакъв вид социална защита. Все пак държавата си има социални функции и не е редно да абдикира от тях.
Публично-частно партньорство за строеж и управление на ДГ.
Контрол естествено. Да станеш полицай минаваш на психотест, а ако работиш с малки деца явно не трябва.
И аз искам повечко частна инициатива.
А законово нещата ще се променят, но не е ясно в каква посока. Ако в един момент наистина решат, че не е редно масовата ДГ да е толкова масова, какво им пречи да решат проблема кардинално. И ще си приемат съответната нормативна база без угризения на съвестта. Има човек, има проблем. Има масова ДГ с държавна субсидия, има проблем. Е, няма да го направят преди избори, но пък след това нищо не им пречи.
Това е една от причините да не съм голям фен на масовите протести - поне не докато не се обмислят внимателно възможните последствия. Пример: стачката на учителите - голям натиск, голяма масовост и накрая МОН много фино им прехвърли топката с делегираните бюджети, но не мисля че получиха нещо реално по отношение на заплатите.

# 147
Изключително тревожен и непоносим е кадровият срив в системата на предучилищното образование. Темата не е нова, но подобен глад за кадри - най-вече медицински персонал и помощно-обслужващ персонал никога не е имало.
Ясно е, че в София безработицата е на границата на санитарния минимум или всъщност няма безработица. Но трябва да е пределно ясно, че ВЕЧЕ НЯМА КОЙ ДА ГЛЕДА ДЕЦАТА НИ! Спецификите на район “Витоша”, както обикновено са утежняващи още повече положението фактори:-къде за хубаво, къде за лошо: в района няма бедни хора, които да разчитат на месечна заплата в размер на 228лв./за помощник-възпитателите/ до 250 лв./за медицинските сестри/; МЕСТОПОЛОЖЕНИЕТО - трудно достъпно; губещо много време и транспортни разходи; многобройност на групите - висока средна месечна посещаемост, оттук сериозна трудова натовареност.
С една дума проблемът на давещия се е дело на самия давещ се!
Семействата, желаещи децата им да посещават детското заведение през следващата 2008/2009год са общо 316 нови кандидатури по последни данни взети от Информационната система за записване по електронен път при налични 184 деца и в момента. Това е един добър барометър за постигнато качество, доказателство, че сме търсени, харесвани и необходими като партньор на младите семейства в района. Правим постъпки за архитектурното преустройство на преходната занималня, за да разкрием още една група. Но си изгонихме качествена работна ръка с минималните заплати. Кой ще работи? Докога? Вярвайте ми, всичко постигнато съвсем скоро ще бъде сринато. Почти съм сигурна, че това е и целта! Дано греша!
Бих искала подкрепата Ви за лобиране и незабавно поставяне за разглеждане на посочените проблеми пред Столичен общински съвет, МЗ и МОН. Нека повече за тези проблеми да не се мълчи, да не бъдат омаловажавани, да не бъдат прехвърляни на плещите на директорите, които защитават детските си заведения като бащиния и на всички да стане ясно, че отглеждането на децата ни е дело на цялото общество! Отлагането само усилва напрежението. Не се учудвайте, ако в най-скоро време Район “Витоша”осъмне с тълпа от двадесетина гневни родители с 20 броя бебета на ръце и разкаже, че на вратата на яслата в ОДЗ № 46 е пишело “Днес няма да работим, поради липса на кадри”

# 148
  • София
Цитат
Бих искала подкрепата Ви за лобиране и незабавно поставяне за разглеждане на посочените проблеми пред Столичен общински съвет, МЗ и МОН. Нека повече за тези проблеми да не се мълчи, да не бъдат омаловажавани, да не бъдат прехвърляни на плещите на директорите, които защитават детските си заведения като бащиния и на всички да стане ясно, че отглеждането на децата ни е дело на цялото общество! Отлагането само усилва напрежението. Не се учудвайте, ако в най-скоро време Район “Витоша”осъмне с тълпа от двадесетина гневни родители с 20 броя бебета на ръце и разкаже, че на вратата на яслата в ОДЗ № 46 е пишело “Днес няма да работим, поради липса на кадри”

Как точно виждате подкрепата от наша страна? Има ли конкретна инициатива, която искате да подкрепим?
Съгласна съм с всичко, което сте написала. В светлината на настоящата криза за места в ДГ проблемът става още по- актуален (и да построят нови градини, кой ще работи в тях?!) и дори беше споменат на обществените дискусии. И родители, и директори и представители на институции са съгласни, че трябва да се работи за повишаване мотивацията за работа на персонала в ДЗ и в този смисъл вече се говори за проблема с кадрите, но дотук. Не се прави нищо конкретно (както между впрочем и с кризата за местата). Вие какво предлагате?

Последна редакция: нд, 06 апр 2008, 22:51 от lilfi

# 149
Майка ми работи като леличка в ОДЗ  и взима 235лв заплата.На смяна са 2 лелички и когато някоя от тях се разболее или излезне в болнични другата работи сама с 20-25 деца,което е страшно натоварващо.Затова майка ми,въпреки че много обича да гледа деца мисли скоро да си сменя работата.
За мен тези заплати са леко казано смешни,това е подигравка за жените,които гледат децата ни.А относно политиката на държавата по отношение на детските градини незнам какво да кажа.СОС,МЗ и МОН само си прехвърлят топката.От приходите в съответните общини могат да се заделят средства за построяване на детски градини и за увеличаване на заплатите на персонала,но на кой му пука...
Аз съм песимистка,че нещата ще се подобрят,защото държавните институции не мислят за децата.

Общи условия

Активация на акаунт