Един голям проблем с детските градини и ясли !!!...

• 36 479
  • 471
  •   1
Отговори
# 75
Видях съвсем случайно фиша на лелката от групата на сина ми- ако щете ми вярвайте взима чисто 169,96лв. заплата  Shocked.

Това наистина е безумие. Добре, де, нали уж вдигнаха заплатите и на учителите в детските градини, а предполагам и на помощния персонал, като приключи стачката  Thinking

# 76
Видях съвсем случайно фиша на лелката от групата на сина ми- ако щете ми вярвайте взима чисто 169,96лв. заплата  Shocked.

Това наистина е безумие. Добре, де, нали уж вдигнаха заплатите и на учителите в детските градини, а предполагам и на помощния персонал, като приключи стачката  Thinking

Нати, не знам за ДГ как стои въпроса, но лелките в яслите са медицински лица и тях промените в заплатите на учителите не ги топлят, ама хич. А нашите лелки са златни и детето много ги обича! Уви, нямам как да им помогна! Уважавам ги и им благодаря за грижите за детето ми!
Неслучайно и гласувах за вдигане на таксите - с надеждата, че това донякъде ще оправи нещата и в яслите!  Peace

# 77
нати, мисля, че лелите в яслите се водят мед. сестри, а не точно педагогически персонал и съответно при тях нещата са другояче
в предишната ни градина например по тази причина по време на стачката - градината стачкуваше, а яслата не
нека обаче дидиа да потвърди, да не би да давам грешна инфо

иначе заплатите на учителите са вдигнати с малко от ноември
ако с все клас квалификации, надбавки за стаж и други чудеса преди са вземали чисто около 300-350, сега вземат около 400-420-430лв средно чисто (като новите, току що завършили учители разбира се получават и по-малко и затова и млади учители почти липсват)
за по-малките градове и селата сигурно е нормално заплата, но за градове като софия, варна и други големи не стигат за нищо
от 1ви юли, когато минават на делегирани бюджети, ще си "увеличат" заплатите с колкото си спестят от бюджета, но го слагам в кавички, защото след приспадането на всички разходи (особено за отоплението зимата + водата) да останат пари за повече заплати е по-скоро утопия....

# 78
  • sofia
Може и да са ги вдигнали заплатите с 20-30 лв., но въвеждането на плоския данък и отмяната на необлагаемия минимум са го "изяли" това "велико" увеличение.
Аз говоря за лелка в ДГ, а не за мед. сестра в ясла.

# 79
  • София
Лелите си са лели и в яслата и в градината-за никоя от тях няма увеличение, има такова само за учителките в градините. А госпожите в яслите са медицински сестри.

# 80
ами аз нали това казвам, да изискаме повече пари за делегираните бюджети
парите тогава се определят :н броя деца по 1260 лв и толкоз
ако спестят нещо, ще си увеличат заплатите, ама как да спестят при тези постоянно растящи цени на енергия и храна?

# 81
Меденка -  Peace
Чудя се трябва ли обаче всеки път, като имаме проблем в ДГ да е необходимо това ходене по мъките за да бъде намерено разрешение... това ходене по инстанции, жалби... Confused Не е ли всъщност най-нормалното тези неща ВЪОБЩЕ да не се случват...
Апропо - съществуването и на нашата група беше до скоро под въпрос.. И двете ни госпожи бяха в отпуск и нямаше заместник. Подмятаха ни децата по сборни групи или изобщо не ходеха. Една майка дори подаде жалба в общината заради бездействието на директорката... но нищо. Сега уж всичко вече е наред, но децата ни са доста по-назад от другите в градината. Помагалата които купувахме не се използват въобще... И кой носи отговорност за това? Госпожите ни не са виновни, че са в отпуск (имаха си проблеми разни), директорката не е виновна, защото няма от къде да намери заместник, родителите не са виновни че искат децата им да са гледани добре и т.н. И така всички сме света вода ненапита и сме недоволни... а децата страдат.

# 82
  • Sofia
Лелите си са лели и в яслата и в градината-за никоя от тях няма увеличение, има такова само за учителките в градините.
За непедагогическият персонал също имаше увеличение с 18%. А лелките в градините са от този персонал. За яслите нямам престава наистина как стоят нещата, защото там се назначават мед. сестри.

# 83

Дори ако трябва да се играе със допълнителните занимания...Всъщност току що ми хрумна хрумка...Допълнителните занимания да НЕ отпадат,но да станатн по скъпи,като допълнителните пари отиват в ДГ,така бедните няма да пращат децата си да учат англииски,танци и др.,а пък богатите ще издържат ДГ...Какво смятате?!За да не се стига до укриване на заплати,или пък да не може някой да посещава ДГ,поради липсата на пари у дома...

Ето, пак стигнахме до безумни изказвания (извинявам се предварително за квалификацията, но така ми звучи)....
Защо аз като нормален и доста редовен данъкоплатец ще доплащам и за допълнителните занимания, за да може хора, които полечават заплатите си на черно да си щракат с пръсти, а аз да им плащам забавленията!!!!

Касандра, или Червена Шапчице изумяваш ме, честно!!!

Защо дете, на което родителите са с по-ниски доходи да няма нормален, равен старт с останалите. То да си остане бедно и без възможност за развитие завинаги ли??? Странна логика?
Аз ли не живея във вашата страна,или вие в моята се питам?!Как е във вашите ДГ?!В нашите които аз познавам,и на моите приятелки,всички допълнителни неща като англииски,плуване,танци,приложни изкуства и др.,допълнително се заплащат...Те са извън програмата на министерството,и обикновенно се водят следобеда...

А за равният старт,да това е страхотно,особенно когато си многодетна мама,и трябва да плащаш всички курсове на децата си но умножено по № пъти...И ние многодетните отдавна се борим за подобен,но за сега...И знаете ли,много пъти съм била свидетел на това как някои деца ходят на всички извънучебни занимания,докато други едвам си плащат таксите,но и до сега беше така...

Това е вариант именно за тези дето едвам си плащат таксите,защото ако/както имаше много предложения/се вдигнат самите такси за ДГ,тези хора съвсем ще затънат...А така ще се възползват само от ДГ,не и от допълнителните занимания...Не мога да разбера какво толкова НЕ ви харесва?!А и аз попитах съгласни ли сте?!Ако не сте,няма проблем,отпада...

# 84
mamavassi, точно по тази причина по време на стачката и самите учители искаха по-голяма сума за издръжка на дете
защото беше ясно, че няма да останат пари, след приспадане на всички разходи
но не ги огря, уви...
иначе аз съм за
и съм "за" да плащам и по-голяма такса за детска градина
все пак тези хора прекарват през седмицата с децата ни повече време от нас самите, така че ако това е начин да се възнаградят - така да бъде

иначе по въпроса за допълните занимания - за мен има две страни
първо децата имат равен старт, защото от първа група си имат някаква "учебна" програма и се движат по нея
всички заедно рисуват, пеят, учат цифри и букви и прочие
има детски градини с изучаване на чужди езици (обикновено базови на някой университет) и там чуждият език не е "допълнително занимание" (давам пример с на таня предишната градина - базова на СУ, госпожата щеше да им преподава немски в самата група, без значение кой иска или не иска, защото такъв език знаеше и това им влизаше в програмата. отделно имаше английски като допълнително занимание за който иска)
ако искам децата да ходят допълнито на каквото и да е, и това допълнително нещо се обслужва от фирма, а не щатен учител в градината - то цените ще си се определят на пазарен прицнип
това е все едно да искам да си пратя детето на балет или плуване и трябва да намеря басейн, учител и прочие извън градината и да си платя
ако фирмите сложат по 10лв на занимание и се окаже, че трябва да плащам по 100лв за плуване, а това за мен са много пари, то детето няма да ходи
и така когато 50 деца откажат да ходят, фирмата ще смали цените и така докато се намери подходящата цена

мисълта ми е (малко неясно стана  Embarassed ),  че децата няма да останат ненаучени на нищо и без никакви занимания, ако не ходят на нещо допълнително
и в училище всички учат математика или английски в часовете, но само някои ходят на курсове или школи
дано да стана ясно какво искам да кажа  Embarassed

Последна редакция: пт, 28 мар 2008, 17:02 от T o n i

# 85
всеки има право да си пише мнението, но пък шапчицата ни представлява в раб група...и там всеки си казва личното мнение и не се мисли много обективно, за всички
Мамоваси това че не защитиехме твоята позиция,беше именно за това защото се опитваме да мислим обективно за всички...А не да си изказваме собственните мнения...Много те моля,да спреш да представяш нещата по този начин...Нито една от постоянните мами,които ходят там,нямат личен интерес,за да имат лично мнение...И точно за това смятам че те са най-обективни...

# 86
да, но шапчице, не става само въпрос за мене  Hug, затова те призовавам малко по- внимателно да четеш, да се консултираш и тогава да представяш идеите си пред общината
чудесно е да имаме идеи и мнение, но когато казваме че мислим за всички, наистина трябва да е така

Тони, за детските градини паричките идват от общината, така че не е късно, можем да си ги искаме

# 87
  • Oslo
Лелите си са лели и в яслата и в градината-за никоя от тях няма увеличение, има такова само за учителките в градините.
За непедагогическият персонал също имаше увеличение с 18%. А лелките в градините са от този персонал. За яслите нямам престава наистина как стоят нещата, защото там се назначават мед. сестри.
Увеличението на непедагогическия персонал се стопи от плоския данък и вдигането на МРЗ - лелка с по-малко стаж получава под 200 лв.
Сестрите в яслите са в подобно положение(засега аз съм от тях) - 253 лв.бруто, след данъците - 200 лв. Това е.

# 88
Съвсем изместихме темата от това, което се питаше в заглавието и. Има тема за страсти и неволи, нарочно отдавна не влизам в нея, поради това, че някои хора въобще нямат идея къде ходят, защо го правят.....
Просто си чешат езиците и трупат мнения!
Приятно чепкане на темата с предимствата, аз се оттеглям и от тази!  Peace
А за да не е скучно, може и за лятната ваканция и за глада в Сомалия да подебатирате!  Peace

Съжалявам за емоционалния постинг, но май ми дойде в повече това кичене с лаври.... кой какво направил, а другия не и така!

# 89
  • софия

иначе заплатите на учителите са вдигнати с малко от ноември
ако с все клас квалификации, надбавки за стаж и други чудеса преди са вземали чисто около 300-350, сега вземат около 400-420-430лв средно чисто (като новите, току що завършили учители разбира се получават и по-малко и затова и млади учители почти липсват)
за по-малките градове и селата сигурно е нормално заплата, но за градове като софия, варна и други големи не стигат за нищо
от 1ви юли, когато минават на делегирани бюджети, ще си "увеличат" заплатите с колкото си спестят от бюджета, но го слагам в кавички, защото след приспадането на всички разходи (особено за отоплението зимата + водата) да останат пари за повече заплати е по-скоро утопия....
[/quote]
Ето това е истината. Не мога да разбера тази народопсихология "Не е важно аз как съм, важното е на Вуте да му е зле"-да работят само по призвание. Аз съм от тези ,които след 20години стаж като детска учителка напуснах тази професия- много важно ,ще кажат някои. Прецених че за 300те чисто които взимах и разходитите които имах - около половината които вкарвах за бензин без да броя храна и кафе,на мен ми оставаха максимум 100лева. За тези пари не си заслужаваше да лишавам децата и семейството от себе си. На мое място след 1месец обяви не дойде млада току що завършила учителка,а колежка пред пенсия. Никой не вижда ,че тази система затъва,а децата трябва да се гледат. Жалкото е ,че повечето само си чешат езиците в тези теми.

Общи условия

Активация на акаунт