Един голям проблем с детските градини и ясли !!!...

• 36 534
  • 471
  •   1
Отговори
# 90
  • Sofia
А след като толкова са зле учителите, защо има такива които отдавна са навършили пенсионна възраст а не желаят да се пенсионират. Лично познавам такава учителка , но в училище.

# 91
  • sofia
Защото като се пенсионира ще вземе пенсия от 150-170 лв.,която няма да й стига за нищо. А тъй като няма млади кадри, които да заемат нейното място, защо да не продължи да работи и то по специалността си, а не като чистачка например? То на тия години и с тази специалност само за това ще я вземат.

# 92
  • Sofia
Напротив колежката и е на половин щат и чака да се освободи целият щат ама май ще си почака още дълго. Така , че има все още желаещи да работят в системата.

# 93
  • sofia
Да, има и те обикновено са на по 50-60 г. Не, че имам нещо против по-възрастните учители, но  в момента май 50г. е средната им възраст (, ако съдя по градината на сина ми). Много ми се иска да има и по-младички.

# 94
Сори, че не подкрепям идеята да се искат повече "парички" от общината, но и на мен ми втръсна да се реве за недостига на средства за ДГ при условие, че в момента в който някой спомене за увеличение на таксите всички изведнъж започват да реват задружно.
Много съжалявам за персонала на ДГ, но увеличението на заплатите ще дойде от увеличението на издръжката на дете. Да ама тез пари идват от данъци и такси, т.е. от моите данъци включително. При условие, че 50% от децата в София са извън системата, включително и моето, откъде накъде трябва да подкрепя подобна инициатива, която косвено ми бърка в джоба без да ми помага с нещо. Истината е че моделът на държавните ясли и ДГ е изключително остарял и се е превърнал в един вид социално подпомагане, а не достъпна за всички общинска услуга срещу заплащане.
Така че решението е съвсем просто - вдигат се таксите докато пазарът на тази услуга не установи реалната цена за желаното качество, а общината да субсидира основно таксите на социално слаби, многодетни родители, инвалиди, педагогически и непедагогически персонал в образователната сфера и др. подобни.
И на мен ми се иска персонала в ДГ и учителите в училищата да взимат по-високи заплати, но нека тези които ползват техните услуги да се замислят малко преди да прехвърлят този проблем на общината, държавата и косвено на всички други данъкоплатци. Дотацията за дете от общината изобщо не е малка според мен и това че не е достатъчна за всички - ми никой не е казал че трябва да е достатъчна. Доплащайте си. Аз бих си доплащала, а ако не ми е по силите ще си седя в къщи да си гледам детето или ще си намеря по-високо платена работа.

# 95
Пълна приватизация на яслите и градините. После може и акции на борсата, евентуално. Така за учителите ще има достоини заплати но и ще полагат и достоен труд. Какво му трябва повече на човек.... Laughing

# 96
Sad темата май много се разводни и идеята с която я пуснах явно бе криво разбрана Sad

Идеята беше не да оплюваме или хвалим персонала (проблеми винаги ще има , доволни и недоволни също ), а да намерим някакво адекватно решение на един проблем който назрява и скоро няма да съм единствената чието дете е разформировано, защото държавниците  само се хвалят с : "видите ли колко спестихме през годината - ха дайте сега да си подновим колите , да си вдигнем заплатите , ... , че да оползотворим спестеното ....  да дадем на хората плоският данък, да построим няколко детски градини, да вдигнем заплатите с 20%(което на 220лв. е + 40лв) и да им замажем очите .... , а колкото до реалната инфлация - е като няма хляб ще ядат пасти ..."

Забележете само кой напуска  от детските градини и кои остават . Ще останат тези които няма да ги наеме никой , а всички които наистина до сега са стояли само защото обичат децата ще си отидат и ще си гледат по 1, 2 дечица на частно и ще има какво да си сложат на масата .
С всеки изминал ден ще има все повече оплаквания за лошо отношение към децата от страна на възпитатели и лелки , защото кадърните няма да са там и няма да има кого да хвалим.
Трябва да има решение на проблема , но за съжаление аз не го намирам . За това пуснах темата - да намерим решение .
Имам идеи за частични постъпления , но те няма да са достатъчни да покрият едно адекватно увеличение на заплатите
С приватизация няма да се стигне до никъде , все пак има хора с ниски доходи чиито деца в такъв случай ще останат на улицата. Все пак се стремим към увеличаване на раждаемостта , а ако и детските градини станат достъпни само за хора със средни и високи доходи, останалите какво да правят ? 

# 97
Има млади хора, които са завършили на скоро, вярно без стаж, но биха работили с удоволствие и с голямо желание.

Съвсем не си права! Младите, които завършват педагогика не желаят "да се занимават" с деца, а започват от нулата във фирми в строителството (частен пример) и навлизат в нещата в движение без да си имат понятие от строителство!

отивам да дочета темата......
Да, факт е, че кадри за детските заведения няма и текучеството там е голямо. В момента се търсят спешно 2 сестри за яслата, където беше дъщеря ми, а в градината лелките се сменят често - тяхната работа е в огромен обем за нещастната заплата, която получават!

# 98

С приватизация няма да се стигне до никъде , все пак има хора с ниски доходи чиито деца в такъв случай ще останат на улицата. Все пак се стремим към увеличаване на раждаемостта , а ако и детските градини станат достъпни само за хора със средни и високи доходи, останалите какво да правят ? 
Axrax, мисля че Moyrа не говори сериозно, а ме иронизира. Мисля, че за хората с ниски доходи ДГ трябва да се субсидира от държавата, също така и за различни други групи като инвалиди, многодетни задължително - независимо от възрастта на децата и др. Би могло да се измисли. Вероятно чувствително намаление за второ дете.
Просто не може да съществува днешно време социално подпомагане в такива широки мащаби като ДГ и конкретно в София и в същото време всички да смятат за нормално да стане още по социално, за да се задържат свестните кадри. Ми държавата плаща 75% от издръжката на децата в ДГ, колко да стане 90% ли?
И на мен един от вариантите ми е да се кооперирам с приятелка или две и да си вземем обща детегледачка (ще взима повече отколкото за едно дете и вероятно три пъти повече от ДГ). Ще и предложим безсрочен трудов договор с осигуровки - децата ще имат нужда от човек и след като тръгнат на училище. Познайте от къде ще си търся човек за детегледачка - от ДГ. И вероятно ще намеря. И няма да го направя само аз.

# 99
Едва ли е това причината , че да напускат. Като не искат тези служители да работят там , защо не обявят местата за свободни. Все ще се намерят желаещи да работят. Да заплащането е ниско, но на такова заплащане са всички учители в България.
Peace точно.

# 100
  • Sofia

И на мен един от вариантите ми е да се кооперирам с приятелка или две и да си вземем обща детегледачка (ще взима повече отколкото за едно дете и вероятно три пъти повече от ДГ). Ще и предложим безсрочен трудов договор с осигуровки - децата ще имат нужда от човек и след като тръгнат на училище. Познайте от къде ще си търся човек за детегледачка - от ДГ. И вероятно ще намеря. И няма да го направя само аз.

Интересно ще ми е ако учителите от училищата ако започнат да напускат, че са им ниски заплатите какво ще се прави. Те взимат същите заплати, трудът им е също много отговорен. Пак кооперации с майки ли ще се създават за да са научени децата в този случай.

# 101
И учителите в училищата започнаха да напускат, но поне се намират пенсионирани учители да заместват, понякога доста продължително. В ДГ малко трудно ще се оправи дама на 65 години примерно. Поне аз така мисля.
Между училището и ДГ има огромна разлика, но нищо чудно да се наложи пак да се спасяваме поединично. И днешно време има частни ученици. Може да станат повече, кой знае.
Все пак училището е задължително и всички трябва да го посещават, т.е. има по-голяма вероятност някой да направи нещо. Второ в училище ще натъпкат класовете с по 35 деца (в момента са между 15 и 20 деца) за да увеличат бюджета на училището, респективно заплатите. В ДГ мисля е невъзможно и технически неизпълнимо, а и вече са натъпкани до максимума.
И аз като бях първи клас бяхме цифром и словом 36 деца. И тогава в нашия град е имало първо криза с ДГ и после предполагам това се е пренесло и в училищата. Но беше друго време - първо построиха ДГ, после вдигнаха и училища. Проблем с кадрите нямаше. След няколко години вече бяхме 25 деца в клас, а сега има празни сгради и училища с нулев прием.

Последна редакция: пн, 31 мар 2008, 02:55 от Hrisa

# 102
  • София
Наистина вижда се, че предъвкахте много наболяли проблеми, но разводнихте конкретния. Затова да напомня - в конкретната градина се сливат две яслени групи, като краен спасителен вариант децата да не са вместо в градината в градинката, защото персонал,който да работи за 250 лв/едната сестра си беше оставила фиша на таблото/ с 36 бебета по списъчен състав няма . Опасност грози и тази слята яслена група, в която едната сестра е сърцата пенсионерка, а другата от изнемога е подала молби за работа извън системата на образованието. Търсят се сестри за групите от 2 месеца . Кандидати няма никакви - нито млади ,нито стари.Същото е положението и в другите градини в района,а и не само в този. Говорим за унизително заплащане за квалифициран медицински персонал, които се назначава от кмета на общината, при невероятно голями изисквания за длъжността, при желязна дисциплина и непрекъснати проверки от къде ли не.
Съжалявам, че не мога да обединя всички негативни мнения, за да постигна позитивно решение. Жалко за разпиляната  енергия и вместо да се търсят цитати от единични случай, да бяхме написали петиция във защита на тези, които са повече време с нашите деца от нас самите.  Embarassed
Радвам се само ,че все пак има държава, която да се грижи за всички слоеве и области, че ако трябва да разчита на данъците на тези ,на които децата са извън ДГ например - тежко ни. И нека не забравяме, че трябва да искаме решение на проблемите ни от горе надолу, а не от долу нагоре. Защото докато  решим проблема с мед.сестри в яслата, децата растат отиват в групите, където ще имат проблем учителите, после в у-ще, където също няма да са мотивирани, там също няма медицински персонал. Големи у-ща с деца на две смени също нямат мед.лице, защото заплащането е оскърбително. Увеличаването на таксата ,не означава ,че парите отиват за заплати. Явно повечето работите в частния сектор/няма лошо/, където се местят средства от левия в десния джоб, но при публичните финанси не е така просто и лесно.
С една дума идеята ми е да не потъваме в персонални нападки или да се опитваме да измислим решението, а да се обединим, за да изискваме от тези, от които   зависи, да си свършат работата и  да  решат проблемите на нашите деца.
За персонала и материалната база в конкретната детска градина мога да кажа само мили и хубави думи, но да не изпадам и аз в обобщения. Само ще кажа, че предпочитам сина ми да посещава именно нея и ще положа усилия за това.

# 103
Извинявам се. Не исках да разводнявам темата. Просто има много и взаимосвързани неща.
Все пак мисля, че понякога решението е в ръцете ви. Няма лошо да се пишат петиции - подписвам с две ръце. Няма лошо да се натискат и държавни органи и община, но в края на краищата ако не си помогнеш сам и другите няма да ти помогнат. На моменти нарочно се опитах да провокирам мислене в друга посока с риска да ми се нахвърлят всички, но очевидно се зацикля на тема държавата и само държавата.

Радвам се само ,че все пак има държава, която да се грижи за всички слоеве и области, че ако трябва да разчита на данъците на тези ,на които децата са извън ДГ например - тежко ни.

Напротив - тежко и на държавата ако разчита само на данъците на тези, на които децата са в ДГ. Голямо малцинство са да знаеш.

# 104
  • София
ООооо, точно това очаквах - една бърза персонална нападка и вече я получих.
В подкрепа на всяка моя дума досега, продължавате в същия дух. Няма да влизам във вашия тон.
Има хора, които могат да се развълнуват само ако лично ги засяга даден проблем. Има и такива, които си чешат езиците за спорта. Добре ,че се намират и такива , които се борят за общи каузи и то не само кампанийно.

Общи условия

Активация на акаунт