В защита на Българския книжовен език!

• 53 221
  • 1 235
  •   1
Отговори
# 1 020
Днес беше обсъждането, Тео.

Става въпрос не е гласувано на второ четене, нали?

# 1 021
Днес беше обсъждането, Тео.

Става въпрос не е гласувано на второ четене, нали?
Да, още не е внесен за гласуване.

# 1 022
Ако са направили това, да махнат точката, и да оставят усвояването да се регламентира единствено от наредбата за учебното съдържание, с идеята, че ще пишат нов закон за догодина, единствено и само за да уредят матурите тази година, това е престъпление.
Първо, защото изхвърлят задължителното усвояване на българския книжовен език от закона, заради неуредици, за които единствено и само те са виновни, поради несвършена работа от тях. Поставят текста, извън закона, незащитен!

Второ тези матури, са абсолютно дискриминиращи, на много деца ще им се провалят плановете, а много вероятно и живота, поради чисто субективни фактори, а не защото нямат знания. На 100% се стимулира корупцията и неравния старт, старт основан не на усвоените знания в у-ще, а на това кои са мама и тате и колко са им дълбоки джобовете. Те искат просто тази субективна оценка, да не се вписва в дипломите им, докато не бъдат създадени необходимите норми, за да получат обективни оценки, според знанията си!

# 1 023
Нищо не казаха в тази емисия!

Ще пиша едва, когато утре се обадя и разбера повече. Иначе няма смисъл, лошото е, че ако е вярно, това, което трябва да се направи оттук нататък, не можем да го направим.

Защото, както каза един дето много му се ядосвам напоследък: Егати народа, егати гражданите, егати хората! Просто няма с кой да направиш каквото и да е, направихме това, което можахме с наличните "граждани", дотолкова доколкото са налични, дотолкова доколкото са тук!
Можем да пишем на всички университети, на академичните общности, на учители, на артисти, на всички и да призовем за протест в деня на гласуването или преди това. Но.........какво ще се получи.............., ще мислим утре.....засега все още нищо не знаем със сигурност, аз поне не съм сигурна в инфото от медиите.

# 1 024
Момичета,да внесем още една препратка към петицията,както миналата седмица,да видят че не сме се откзали!!!А междувременно ще видим какво можем да направим...На мен всичките ми познати и непознати,които бяха заинтригувани...Нещо...Ама то друго не съм и очаквала!!!Но и миналата година когато се хванах с подобни неща,бях сама...А сега сме повече,и нещата взеха да потръгват...Така че да не падаме духом!И сам войнът е войн,са казали хората!!!А ние все още се имаме една друга!!!

Аз днес ще се върна рано надявам се,и ще се включа по-активно.Но при всички положения,не съм се отказала!Ако междувременно решите нещо конкретно,и трябват оперативни действия,аз съм на среща,Силви ми има тел.!Но в писането както вече казах ме няма...Сигурно си личи и по постовете Wink...Говорих с една журналистка от Нова ТВ,обеща да не оставят темата...И че ще ни потърси...Дерзайте!!!И поздрави!!!

# 1 025
От медиите - ни звук, ни стон по въпроса.

Днес ще се обадя на КОН към НС, да попитам за вчерашното решение. Явно, само ние тук си се интересуваме какво всъщност се случва.

# 1 026
939 34 77
       31 76
       24 41
       35 76

# 1 027
Обадих се!
Точката остава!

Госпожата, която отговаря на телефона, каза, че се запазва текстът на Чл. 16, т.4 от ЗНП и ще бъде изготвена наредба към него.
Не мога да разбера защо вчера по телевизията казаха съвсем друго.

# 1 028
Изтръпнах.

# 1 029
Току що разговарях с председателя на Комисията.

Т. 4, ЧЛ.16 ОСТАВА

Обаче Вълчев е предложил ДОИ за усвояването на книжовния български език да се включат или нормативно уреждат (формулировката точно ще я видим в протокола) от наредбата за учебното съдържание.

И това е било гласувано и прието, включително и Атака са гласували ЗА, което е много, много странно?!?
Председателят на Комисията е бил много против това предложение на министъра и не му е стигнал само един глас.

Тоест, специална наредба няма да има.

Това означава, че ДОИ за усвояването на книжовния български ще се уреждат нормативно от ДОИ за учебното съдържание, или казано просто от ДОИ за предмета "български език и литература".
Българският книжовен език, който е в основата на цялото ни образование, на абсолютно всички сфери в образованието ни, в основата на цялото ни общуване, езикът, който ни определя като народ и принадлежност, езикът, който е в основата на цялата ни култура, няма да бъде подплатен със специална норма, с изисквания, които да регламентират точно, ясно и категорично нормите, по които да се преподава, оценява и изисква.

Това ще извършва наредба, която има съвсем друга цел и се отнася до предмет от учебното съдържание, и не е в състояние да нормира толкова фундаментално понятие като Българският книжовен език.

# 1 030
Направо ще ми докарате инфаркт с тия новини!
Докато стигна до последните постинги, се препотих 10 пъти ooooh!
Аман от загубени медии!
Браво на вас момичета!  bouquet

# 1 031

Teo, дали не трябваше да си запишеш разговора с председателя на Комисията.. Thinking
Да не се окаже после, че сме "неразбрали"...
Хм, ама то е ясно, че само ще гледат да ни замажат очите..
Значи трябва да натискаме за съответната наредба сега. Peace
Като не могат да я напишат, да платят на БАН, да я изготвят. Wink

# 1 032
Направо ще ми докарате инфаркт с тия новини!
Докато стигна до последните постинги, се препотих 10 пъти ooooh!

A питаш ли ни нас, не сме спали тая нощ, щях да се гътна. ooooh! Tired Ужас и безумие, за тия от медиите, направо нямам думи. пратили са някой репортер, който нищо не е разбрал или пък като е подавал новината е пропуснал просто едно "НЕ" и четат ли четат, те затова така го смотаха, защото не са били сигурни. Абе не ми говори, ама още снощи подозирах, че медиите не са разбрали, а не че отпада точката.

Амарена, сигурно е, а ако прочетеш по-внимателно и се замислиш над предишния ми пост, изводите, до които ще стигнеш са потресаващи, ама не искам да ги пиша тук.

Значи трябва да натискаме за съответната наредба сега. Peace

Точно това и е изключително сериозно, на всяка цена трябва да го направим, касае ни и ни засяга съвсем пряко, защото в противен случай нашите деца като пораснат ще имат същия проблем, който имат децата сега с матурите и субективното им оценяване, липсва равнопоставеност, равен старт и обективно оценяване на знанията им. Липсата на тази НОРМА, която трябва да осигури въпросната наредба, е предпоставка за корупция, субективно оценяване, самите учители не знаят какво да изискват, нямат ясни критерии за оценяване. Затова една работа от един може да бъде оценена със среден "3", а от друг с мн. добър "5" примерно. И тази оценка влиза в дипломата, с която пък кандидатстват за висше учебно заведение. По този начин, заради несвършената работа от МОН, заради недомислици, заради неуредици в законите за образованието ни, могат да объркат или дори провалят живота на много деца. Те не са против матурите, а против липсата на норма, която да осигури обективното им оценяване и да им гарантира равен старт, на базата на реалните им знания.

Учебното съдържание нормира изискванията към предмета "Български език и литература", не е норма за изискванията към усвояването на книжовния български език, което на практика означава, че няма защита, няма сигурност за фактическото съхранение на книжовния български.

Ще остане задължителното изискване за усвояването му от всички български граждани, но нормата, същината, какво точно се изисква, правилата и изискванията за това усвояване ще липсват.

Т.е., както каза председателя на Комисията, един преподавател по физика примерно, може да си говори и преподава на ТРЪНСКИ ДИАЛЕКТ, защото няма норма и изискване що е книжовен български, има я само черупката, ядката липсва!

Всеки може да си преподава, говори и оценява така както ТОЙ си разбира понятието книжовен български.

# 1 033
Вчера изобщо не са коментирали оставането или неоставането на т.4, чл.16, това е било твърдо решено на предишното заседание. Коментирали са как хем да остане точката, хем да решат настоящия им проблем с матурите, понеже за целта точката трябва да има наредба, трябва да има ДОИ.
Председателят на Комисията е отстоявал позицията и се е опитвал да обясни на народните представители, че ДОИ за учебното съдържание, не може да бъде ДОИ за усвояването на книжовния български, защото е съвсем друго нещо, понятие, което обхваща и засяга цялото ни общество, общуването, основа е на цялото ни образование, на цялата ни култура.
Един глас не му е достигнал. Повечето изобщо не са го разбрали за какво говори и какво има предвид.

Хубаво размислете над тези думи, аз се шашнах от кого защитаваме всъщност Българския книжовен език.

# 1 034
С други думи: Лютви Местан защитава езика ни от Вълчев и сие?! newsm78

Общи условия

Активация на акаунт